English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Οταν σκοτώνουν τα ζώα για χάρη μιας ταινίας..

www.tips-fb.com



Κάποιες φορές είναι δυσκολο να εισαι ζωόφιλος και σινεφίλ ταυτόχρονα.
Τα άλογα των ηρώων σκοτωνονται στη μάχη, κυνηγοί πυροβολούν αθώα ελάφια … έχετε δει πολλα τέτοια σκηνικά.

Τα περισσότερα από αυτά είναι σκηνοθετημένα  (ή έτσι λέμε στον εαυτό μας για να κοιμόμαστε καλά το βράδυ), άλλωστε μιλάμε για σινεμά και είναι πολύ λογικό τα ζώα να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους χαρακτηρες στη ταινία …δηλαδή να 'πεθαίνουν' για τις ανάγκες του σεναρίου.

Υπάρχουν όμως και ταινίες που αποδεδειγμένα έχουν πραγματικά σκοτωθεί ζώα για τις ανάγκες μιας σκηνής!


Ναι, στο όνομα της τέχνης μπορεί ο άνθρωπος (το μόνο πλάσμα που μπορεί να σκοτώσει και να βασανίσει ...για χόμπι ή για προσωπική ευχαρίστηση) να θανατώσει ανύποπτα ζώα...

Δε θα αναφερθώ στη κακοποίηση τόσο..


Σχεδόν σε κάθε ταινία που υπάρχουν ζώα γίνεται μια μορφή κακοποίησης και είμαστε όλοι εμείς υπεύθυνοι που δεν τα κάνουμε κεντρικό θέμα, παρά προτιμούμε να γελάμε με τον Galifianakis για παραδειγμα και να ξεχάσουμε τό τι ξύλο έχει φάει η τίγρη στο 1ο Hangover (για τη μαιμού στο 2ο δε θα έλεγα το ίδιο, η νοημοσύνη τους τους επιτρέπει την εκπαίδευση χωρίς βασανιστήρια).





Θάνατοι ζώων στο σινεμά, λοιπόν.


Η ταινία της οποίας ο σκηνοθέτης έπρεπε να πείσει δικαστές ότι δεν σκότωσε τους ηθοποιούς του (!), το Cannibal Holocaust του Ιταλού Ruggero Deodatoαπεικονίζει πολλά ζώα να σκοτώνονται μπροστά στη κάμερα.

Βέβαια, το συγκεκριμένο αμφιλεγόμενο classic του 1980 υποτίθεται ότι δείχνει πραγματικούς καννίβαλους που υποτίθεται ότι έτρωγαν και ανθρώπους, αλλά αν πιστέψουμε τελικά το σκηνοθέτη (που έκανε συμβόλαιο με τους ηθοποιούς της ταινίας να εξαφανιστούν για 1 χρόνο, για να δημιουργηθεί ο μύθος ότι σκοτωθηκαν στα αλήθεια!), οι μόνοι αληθινοί θάνατοι αφορούσαν ζώα.

Ένα γουρούνι πυροβολήθηκε, μια χελώνα σχίστηκε στα δύο και μια μαιμού αποκεφαλίστηκε – όλα αυτά με τη κάμερα να καταγράφει κάθε σκηνή.

Η απάντηση του σκηνοθέτη;


'Τα φάγαμε μετά το γύρισμα, έτσι δεν σκοτωθήκαν μάταια!'
Σήμερα τα σετ στο Hollywood παρακολουθούνται από τον Τύπο και τις φιλοζωικές και δεν είναι σύνηθες τέτοιες πρακτικές.

Ακόμα κι αν πρέπει να δείξουν το θάνατο ενός ζωντανού, πάντα υπάρχει κάτι που σε κάνει να λες 'Ταινία είναι.'.

Ε, στο Cannibal Holocaust δεν το λες.
Ο ορισμός του exploitation -ο ίδιος ο Eli Roth, δημιουργός του άρρωστου Hostel για να μη ξεχνιόμαστε, το χαρακτήρισε sick movie!   

Κι αν το συγκεκριμένο είναι ένα cult horror από άγνωστους (υπάνθρωπους) δημιουργούς, τί γίνεται όταν παρόμοιες φριχτές πρακτικές χρησιμοποιούνται από αναγνωρισμένους σκηνοθέτες;

Στο Andrei Rublev του σπουδαίου Ρώσου Andrei Tarkovsky υπάρχει ο βάρβαρος θάνατος ενός αλόγου κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής: το άλογο σκοντάφτει σε κάτι σκάλες, σωριάζεται σκληρά στο έδαφος και μαχαιρώνεται στο λαιμό από ένα δόρυ.

Σε αυτή τη περίπτωση το άλογο αγοράστηκε από ένα σφαγείο (θα θανατώνονταν έτσι κι αλλιώς)  και μετά τη σκηνή το σώμα του επιστράφηκε εκεί για τα περαιτέρω.

Α, στο ίδιο φιλμ σκοτώνεται on camera και μια αγελάδα που πέφτει σε ασβέστη!


Το επόμενο παράδειγμα θα σας σοκάρει.

Υπάρχει ένα Ιαπωνικό οικογενειακό φιλμ του 1986 με τίτλο Koneko Monogetari ή αλλιώς The Adventures of Milo and Otis.

Είναι οι περιπέτειες μιας γάτας κι ενός σκύλου, κουτάβια και τα δύο, που χωρίζουν κατά λάθος και προσπαθούν να ξαναβρεθούν.

Μια ταινία για παιδιά, χαριτωμένη κι ευαίσθητη και με καλές κριτικές ... η οποία κατηγορήθηκε ότι κατα τη παραγωγή της σκότωσε δεκάδες κουτάβια και γατάκια!

Συνεχίζω με το κοράκι στο Four Lions που ανατινάζεται, το πουλί στο Rubber 


Και αν αυτά δεν είναι αρκετά....εψαξα και βρήκα ακόμα περισσότερα..



Στην ταινία “Electrocuting An Elephant” του Thomas Edison’s 1903, η ηλεκτροπληξία του Ελέφαντα του τσίρκου, είναι άκρως αληθινή οπως και η κάκιστη μεταχείριση του απο τους παράγοντες της ταινιας,όπου στο τέλος φυσικά το άτυχο ζώο πέθανε.
Ένα μικρο βιντεάκι απο το θάνατο του ζώου στην ταινία

http://www.youtube.com/watch?v=Gr6xBz-h99U


Εκτός αν μισήτε τα ζώα, όπως κάποιος που έγραψε σχόλιο "thousands of animals are slaughtered everyday, why do you care?" σε ένα αμερικάνικο έντυπο...

Είστε ακόμη πολύ υπερήφανοι που ανήκετε στο ανθρώπινο γένος;




Παρακάτω θα δείτε μια λίστα απο ταινίες που για να ανεβάσουν τα κασέ τους,κακομεταχειρίστικαν τα ζώα η ακομα και τα θανάτωσαν..Υπαρχουν σκηνες των ταινιών στο youtube οπου μπορείτε να τα δείτε και μόνοι σας..

Stagecoach (1939)

Ben-Hur (1925)

Jesse James (1939)

Heaven’s Gate (1980)

“Land Without Bread” (1933) 

Pat Garrett And Billy The Kid (1973)

Manderlay (2005) 

Sátántangó (1994)

Andrei Rublev (1971)

Pink Flamingos (1972)

Flicka (2006)

Apocalypse Now (1979)

 Oldboy (2003)


 Luck (2012)