English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Οι γηραιότεροι άνθρωποι που υπήρξαν ποτέ

www.tips-fb.com
Ίσως στο μέλλον το «μυστικό» της μακροζωίας να είναι διαθέσιμο σε όλους μας, όμως εν τω μεταξύ έχει μεγάλο ενδιαφέρον να γνωρίσουμε καλύτερα τους 10 γηραιότερους ανθρώπους στην ιστορία, που έχουν ζήσει όλοι πάνω από τα 115 χρόνια και κέρδισαν επάξια τον τίτλο του «υπερ-αιωνόβιου», που αφορά όσους κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα της ηλικίας των 110 χρόνων. Αν και κατά καιρούς έχουμε διαβάσει για ανθρώπους που πέθαναν σε μεγαλύτερες ηλικίες -όπως για παράδειγμα ο Ιάπωνας Shigechiyo Izumi, που λέγεται ότι ήταν 120, ή ένας Ρώσος βοσκός ο Shirali Muslimov, που υποτίθεται ότι πέθανε 168 ετών(!)-, καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει επιβεβαιωθεί και αμφισβητούνται σε αντίθεση με τα πρόσωπα της λίστας μας που επαληθεύονται.


 Christian Mortensen (1882 – 1998)Δανο-Αμερικανός στην καταγωγή, ο Christian Mortensen έζησε 115 χρόνια και 252 ημέρες, γεγονός ασυνήθιστο όχι μόνο επειδή ήταν άντρας (μόνο το 9,5% των επιβεβαιωμένων «υπερ-αιωνόβιων είναι άντρες) αλλά επειδή κάπνιζε αρκετά πούρα κάθε εβδομάδα – για περίπου 95 χρόνια! Έμεινε παντρεμένος μόνο για 10 χρόνια στη ζωή του και συνήθιζε να λέει για τη μακροζωία του: «Φίλοι μου, ένα καλό πούρο, πολύ νερό, καθόλου αλκοόλ και πολύ τραγούδι θα σας κρατήσουν ζωντανούς για μεγάλο χρονικό διάστημα». Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι ο μοναδικός «υπεραιωνόβιος» άντρας στη λίστα.Maggie Pauline Barnes (1882 – 1998)


Η Maggie γεννήθηκε στα δύσκολα χρόνια της δουλείας στις ΗΠΑ και έζησε 115 χρόνια και 319 ημέρες, πεθαίνοντας από μία ασήμαντη μόλυνση στο πόδι. Αυτό που κάνει την ιστορία της ιδιαίτερη είναι το γεγονός ότι στις αρχές του 20ού αιώνα ο μέσος όρος ζωής ήταν μόλις τα 47 χρόνια για τους Καυκάσιους και τα 40-42 για τους Αφροαμερικανούς. Η Barnes νίκησε κάθε πιθανότητα, καθώς έζησε 75 χρόνια παραπάνω από το προσδόκιμο ζωής στις αρχές του 1900.Bessie Cooper (1896 -)


Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1896 και είναι σήμερα 116 χρονών και κάτι μήνες – ο μοναδικός ζωντανός άνθρωπος σήμερα με αυτή την ηλικία. Όταν ρωτήθηκε για το μυστικό της μακροζωίας της απάντησε: «Μαγειρεύω καθημερινά φρέσκο φαγητό και αποφεύγω το πρόχειρο». Η ζωή της έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν σκεφτούμε ότι έχει ζήσει δύο Παγκοσμίου Πολέμους, τη βύθιση του Τιτανικού αλλά και πολλά ακόμη σπουδαία ιστορικά γεγονότα.Elizabeth Bolden (1890 – 2006)


Η Elizabeth Bolden έζησε 116 χρόνια και 118 ημέρες σε δύσκολες συνθήκες. Κατάφερε να αποκτήσει πάνω από 500 άμεσους απογόνους, ενώ κατά τη στιγμή του θανάτου της μόνο 2 από τα 7 παιδιά της ήταν ζωντανά. Μάλλον το μυστικό της μακροζωίας δεν κληρονομήθηκε σε κάποιο από αυτά! Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μεγαλύτερη απόλαυσή της ήταν τα γλυκά και το παγωτό, τα οποία -όπως έλεγε η ίδια- κατανάλωνε καθημερινά και δεν τα στερήθηκε ποτέ.Tane Ikai (1879 – 1995)
Maria Capovilla (1889 – 2006)Με καταγωγή από το Εκουαδόρ, η Maria Capovilla γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1889 – την ίδια χρονιά που ο Πύργος του Άιφελ άνοιξε για το κοινό. Και με 116 χρόνια και 347 ημέρες ζωής είναι ο μακροβιότερος άνθρωπος στην ιστορία της Νότιας Αμερικής. Κόρη συνταγματάρχη, απόλαυσε μια καλή ζωή «χωρίς καθόλου αλκοόλ και τσιγάρο», όπως έλεγε η ίδια, αποκτώντας 5 παιδιά και απολαμβάνοντας όλες τις χαρές της ζωής μέχρι σχεδόν λίγο πριν πεθάνει.Marie-Louise Meilleur (1880 – 1998)
Lucy Hannah (1875 – 1993)


Η Hannah έζησε σε μια εκπληκτική ζωή 117 χρόνων και 248 ημερών και είναι η γηραιότερη Αφροαμερικανή αλλά και ο τρίτος γηραιότερος άνθρωπος στην ιστορία. Γεννήθηκε στην Αλαμπάμα σε μια εποχή των αυξανόμενων φυλετικών διακρίσεων και οι εκστρατείες κατά των ρατσιστών λευκών ήταν μέσα στην καθημερινότητά της. Παντρεύτηκε το 1901 και απέκτησε 8 παιδιά, ενώ στο μέσον της ζωής της εγκαταστάθηκε στο Ντιτρόιτ, όπου και πέθανε.Sarah Knauss (1880 – 1999)
 Jeanne Calment (1875 – 1997)


Η Jeanne είναι η γηραιότερη επαληθευμένα γυναίκα που έζησε στον κόσμο, φτάνοντας έναν εντυπωσιακό αριθμό ετών ζωής: 122 χρόνια και 164 ημέρες! Γεννήθηκε στη πόλη Arles της Γαλλίας και κατά τη διάρκεια της μακράς ζωής της είχε την τύχη να δει την εφεύρεση του αυτοκινήτου, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του αεροπλάνου. Γνώρισε ακόμη τον  Βίνσεντ βαν Γκογκ το 1888, όταν ήταν 13 ετών, και τον περιέγραψε ως «βρώμικο και ντυμένο άσχημα άνδρα»! Η ίδια έλεγε συχνά ότι έχει «ανοσία στο στρες και το χιούμορ είναι αυτό που της δίνει επιπλέον χρόνια ζωής». Οδηγούσε ποδήλατο, έπινε ένα δύο ποτηράκια και κάπνιζε μέχρι πέντε χρόνια πριν από το θάνατό της, ενώ η φιλοσοφία της για τη ζωή κλείνεται μέσα στην εξής φράση: «Αν δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για κάτι, δεν χρειάζεται να ανησυχείς και πολύ γι’ αυτό!».