English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

ΑΦΙΈΡΩΜΑ ΣΤΗ Βικυ Μοσχολιου

www.tips-fb.com


Ο Μάνος Χατζιδάκις την είχε αποκαλέσει «βιολοντσέλο» της ελληνικής μουσικής και ο Μίκης Θεοδωράκης «ογκόλιθο» του τραγουδιού. Και δικαίως, διότι η Βίκυ Μοσχολιού με τη βαθιά και γνήσια λαϊκή φωνή της, σφράγισε το ελληνικό πεντάγραμμο. Ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο τα ωραιότερα τραγούδια όλων των μεγάλων συνθετών και ποιητών.

Το ρεπερτόριό της ξεχωριστό και αξιοζήλευτο.  Η Βικάρα μας, μπορεί να «έφυγε» πριν από εφτά χρόνια (16 Αυγούστου 2005), αλλά η φωνή της εξακολουθεί να ζεσταίνει τις ψυχές μας, να μπαίνει στα σπίτια μας με κάθε αφορμή, στις χαρές και στις λύπες μας. 
 
 
 
Η φωνή-σύμβολο του ελληνικού τραγουδιού
 
  Η Βίκυ Μοσχολιού γεννήθηκε στο Μεταξουργείο στις 17 Μαΐου του 1943. Ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας Μοσχολιού και ακολούθησαν άλλο ένα κορίτσι και ένα αγόρι. Όπως είχε πει και η ίδια σε συνεντεύξεις της, τα παιδικά της χρόνια ήταν φτωχικά, χωρίς ανέσεις. Από μικρή ήθελε να ασχοληθεί με τα καλλιτεχνικά. Στο σχολείο δεν τα πήγαινε και πολύ καλά. Όταν τελείωσε το δημοτικό, πέρασε από μια εμπορική σχολή για δύο χρόνια, όπου έμαθε την τέχνη της κορδελιάστρας και έπειτα εργαζόταν στο εργοστάσιο για 15 δραχμές. Την ευχαριστούσε να πηγαίνει στο σινεμά και μετά στηνόταν στον καθρέφτη και αναπαριστούσε τις σκηνές που έβλεπε στα έργα, ενώ συγχρόνως χόρευε και τραγουδούσε.
 
 
  Το ταλέντο της φωνής της, το ανακάλυψε ο θείος της που είχε περάσει ως μουσικός από την περιβόητη Μάντρα του Αττίκ. Εκείνος την πήγε στα «ταλέντα» του Γιώργου Οικονομίδη. Το Πάσχα του 1962, έκανε τα πρώτα της βήματα στο λαϊκό πάλκο στην περίφημη «Τριάνα του Χειλά», πλάι στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Δούκισσα, έπειτα από παρότρυνση της ξαδέρφης της και επίσης τραγουδίστριας Έφης Λίντα. Ο πατέρας της ήταν μέχρι τότε αρνητικός και μόνο στην ιδέα ότι θα βγει η κόρη του στο πάλκο, αλλά εκείνη την εποχή είχε αρρωστήσει, τα οικονομικά της οικογένειας ήταν περιορισμένα, οπότε επέτρεψε στην Βίκυ να τραγουδήσει με την προϋπόθεση να μην καπνίσει ποτέ αλλά ούτε και να χαρτοπαίξει. 
  Το αστέρι της άρχισε να λάμπει , όταν ο μεγάλος μας συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος της πρότεινε να τραγουδήσει στην ταινία «Λόλα» (1964) του Ντίνου Δημόπουλου, παραγωγής Φίνος Φιλμ και  με πρωταγωνιστές την Τζένη Καρέζη και το Νίκο Κούρκουλο, το τραγούδι «Χάθηκε το φεγγάρι». Αυτή ήταν η αρχή της μεγάλης της καριέρας. 
 
  Με τον Μπιθικώτση ήταν οι δύο βασικοί ερμηνευτές στις πρώτες συναυλίες του Ξαρχάκου,  ενώ άλλος σταθμός στην καριέρα της θεωρείται και η πολύχρονη συνεργασία της με τον Γιώργο Ζαμπέτα. Αποτέλεσαν μοναδικό ντουέτο. Εμφανίστηκαν μαζί σε διάφορα κέντρα όπως τα «Ξημερώματα» (πήρε το όνομά του από την ομώνυμη επιτυχία τους), καθώς και σε ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. 
 
 Της εμπιστεύτηκαν τραγούδια τους οι σημαντικότεροι Έλληνες συνθέτες (Σταύρος Ξαρχάκος, Γιώργος Ζαμπέτας, Απόστολος Καλδάρας, Δήμος Μούτσης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Κατσαρός, Άκης Πάνου, Μίμης Πλέσσας, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Χατζηνάσσιος, Τζορτζ Μουστακής, Βασίλης Τσιτσάνης, Μάρκος Βαμβακάρης, Λουκιανός Κηλαϊδόνης και Σταμάτης Κραουνάκης) και οι σημαντικότεροι ποιητές και στιχουργοί της χώρας μας (Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Νίκος Γκάτσος, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Βαγγέλης Γκούφας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Σκούρτης, Δημήτρης Χριστοδούλου, Μάνος Ελευθέριου, Πυθαγόρας, Κώστας Κινδύνης, Κώστας Βίρβος, Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Χρονάς, Λίνα Νικολακοπούλου, Κώστας Τριπολίτης και Θεόδωρος Ποάλας).
 
  Η Βίκυ Μοσχολιού ήταν η πρώτη που οργάνωσε μεγάλη συναυλία συμπαράστασης στην Κύπρο, αλλά και η πρώτη λαϊκή τραγουδίστρια που το 1972 άφησε τις μεγάλες πίστες και κατέβηκε στις μπουάτ της Πλάκας, στο «Ζουμ» και μετά στο «Ζυγό» για 6 σεζόν. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, επέστρεψε στα μεγάλα κέντρα της εποχής. Συνυπήρξε επί σκηνής με μεγάλα ονόματα του τραγουδιού ( ενδεικτικά: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Σταμάτης Κόκοτας, Γιάννης Καλατζής, Ρίτα Σακελλαρίου,  Στράτος Διονυσίου, Αντώνης Καλογιάννης, Μιχάλης Μενιδιάτης, Μαρινέλλα, Δήμητρα Γαλάνη, Τάνια Τσανακλίδου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Άννα Βίσση, Δημήτρης Μητροπάνος). Στην πολύχρονη καριέρα της εμφανίστηκε σε όλα τα μεγάλα θέατρα του εξωτερικού όπως το «Ολιμπιά» του Παρισιού και το «Κάρνεγκι Χολ» της Νέας Υόρκης.
 
 
 Το άλμπουμ «Η Μοσχολιού τραγουδά Σπανό» (1977), άφησε εποχή με κλασικά κομμάτια («Κάτω απ' τη μαρκίζα», «Σ' ένα εξπρές»). Μεγάλη επιτυχία επίσης γνώρισε ο δίσκος «Αρχοντορεμπέτικα» (1980), όπου ερμήνευσε υπέροχα τα χαρακτηριστικά λαϊκότροπα τραγούδια («Το τραμ το τελευταίο», «Ο τραμπαρίφας») της πρώτης μεταπολεμικής δεκαετίας. Σημείο αναφοράς στην καριέρα της θεωρείται και η συνεργασία της με τον Σταμάτη Κραουνάκη, στον δίσκο «Σκουριασμένα χείλια» (1981), όπου η Μοσχολιού παρουσίασε  ένα υλικό καινούριο («Πώς έφυγες», «Συχνότητα»), που δεν είχε καμιά σχέση με το προηγούμενο ρεπερτόριό της. Ήταν θα μπορούσαμε να πούμε η στιγμή που η Βίκυ ερμήνευσε το λεγόμενο έντεχνο τραγούδι, με το ίδιο πάθος, με το ίδιο αίσθημα, με τον ίδιο λυγμό. 
 
  Οι τελευταίες της εμφανίσεις που ξεχώρισαν ήταν στο θέατρο «Βεργίνα» του Recgency Καζίνο της Θεσσαλονίκης πρώτα το 2002  και μετά το 2004, σε μια παράσταση με στοιχεία μιούζικαλ, όπου περνούσε επί σκηνής όλη η καλλιτεχνική της πορεία, ήταν ένα μουσικό πανόραμα της μεγάλης καριέρας της. Το 2004 ηχογράφησε τον τελευταίο δίσκο της με τίτλο «Βραδινό σινιάλο», όπου ερμήνευσε τραγούδια δημιουργών από τη νεότερη γενιά (Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Παντελής Θαλασσινός, Δημήτρης Παπαδημητρίου κ.ά.) Στις 7 Ιουλίου του 2005 με πρωτοβουλία της Χαρούλας Αλεξίου, πραγματοποιήθηκε συναυλία για την 40χρονη προσφορά της Μοσχολιού στο τραγούδι, στο κατάμεστο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», όπου η Χάρις Αλεξίου, η Μαρινέλλα, η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Τάνια Τσανακλίδου, η Γλυκερία, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Μελίνα Κανά, η Μελίνα Ασλανίδου και η Ανδριάνα Μπάμπαλη, ένωσαν τις φωνές τους για να τιμήσουν την μεγάλη ερμηνεύτρια. Η ίδια δεν κατάφερε να παραστεί για λόγους υγείας, αλλά κατηύθυνε τις καλλιτέχνιδες σχετικά με τα τραγούδια που θα έλεγαν και τον τρόπο που θα τα απέδιδαν, από το κρεβάτι του νοσοκομείου και έμεινε ευχαριστημένη από την απήχηση της συναυλίας. 
 
  Το 1967 χιλιάδες άνθρωποι τη συνόδευσαν στη Μητρόπολη των Αθηνών, όπου ενώθηκε με τα ιερά δεσμά του γάμου με τον «στρατηγό» του ελληνικού ποδοσφαίρου Μίμη Δομάζο. Από το γάμο της αυτό, ο οποίος ωστόσο κατέληξε σε διαζύγιο το 1985, απέκτησε δύο κόρες, τη Ράνια και την Ευαγγελία. 
 
  Τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής της, πάλεψε θαρραλέα με τον καρκίνο. Δεν λύγισε, εμφανιζόταν σε μαγαζιά, έκανε δίσκους και τραγουδούσε σε τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ πήγαινε σε μοναστήρι στα Μέγαρα όπου ήταν μοναχή η μητέρα της για να προσευχηθούν μαζί ώστε να πάρει δύναμη από το Θεό για τη δύσκολη μάχη που έδινε.  Ήθελε να ζήσει, να χαρεί κι άλλα χρόνια τα παιδιά και τα εγγόνια της. Ήλπιζε πως θα έβγαινε νικήτρια από την ασθένεια. Τον Ιούνιο του 2005, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Υγεία», καθώς επιδεινώθηκε η υγεία της. Την Τρίτη 16 Αυγούστου του 2005, μία μέρα μετά την γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, άφησε την τελευταία της πνοή. Η Παναγία, που τόσο λάτρευε η Βίκυ, την πήρε κοντά της. Η σορός της εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών και την Πέμπτη 18 Αυγούστου του 2005, εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία στην Μητρόπολη Αθηνών και ακολούθησε η ταφή της στο A΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Η κηδεία της πραγματοποιήθηκε δημοσία δαπάνη. 
 
  Η Βίκυ Μοσχολιού υπήρξε μια από τις πιο αξιοπρεπείς παρουσίες στο χώρο του τραγουδιού. Σεβάστηκε όλους τους συναδέλφους της. Δεν δημιουργούσε προβλήματα στα καμαρίνια. Κοίταζε τη δουλειά της. Εκτός από το ταλέντο της φωνής της, είχε την ικανότητα να κάνει σωστές επιλογές για το ρεπερτόριό της. Είπε τα πιο μεγάλα, τα πιο ελληνικά τραγούδια. Έδινε ζωή στις άψυχες παρτιτούρες, με τις δυνατές ερμηνείες της. Ήταν βαθιά θρησκευόμενη. Είχε καλή ψυχή και έκανε πολλές αγαθοεργίες. Ειλικρινής σε ό,τι έλεγε, ξεκάθαρα, με ευθύτητα δίχως δεύτερες σκέψεις. Το χαμόγελό της σε κέρδιζε. Αγαπήθηκε πολύ από το κοινό αλλά και από διάσημους ανθρώπους όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
 
Αποτέλεσε πρότυπο για άλλες μεταγενέστερες συναδέλφους της. Εξαιτίας της έγιναν τραγουδίστριες σύμφωνα με δικές τους μαρτυρίες, η Χάρις Αλεξίου και η Ελένη Βιτάλη. Το ελληνικό τραγούδι ορφάνεψε από τον πρόωρο χαμό της κι ας μην εκληφθεί ως κοινοτυπία. Η Βίκυ «έφυγε», αλλά η χαρακτηριστική χροιά της φωνής της θα μας συντροφεύει μέσα από τα τραγούδια-θησαυρούς της σαν τα: «Πάει, πάει», «Αλήτη», «Ναύτης βγήκε στη στεριά», «Τα δειλινά», «Οι μετανάστες», «Άνθρωποι μονάχοι», «Πήρα απ' τη νιότη χρώματα»,  «Σ' έβλεπα στα μάτια»,  «Έτσι είν' η ζωή», «Δεν ξέρω πόσο σ' αγαπώ» και τόσα άλλα.
 
 
 
Είπε η Βίκυ:
 
«Το πάθος για το καλό τραγούδι είναι η ζωή μου. Στενοχωριέμαι που σήμερα δεν υπάρχει λαϊκό τραγούδι…».
 
«Έζησα μια ζωή γεμάτη. Είδα παιδιά και εγγόνια, δεν με ενοχλεί να σταματήσω και τώρα». 
 
«Όταν έρχεσαι αντιμέτωπη με το θάνατο, είναι κάτι πολύ σκληρό. Εκεί είσαι τελείως μόνος σου πια και δεν μπορεί να σε βοηθήσει κανείς, ούτε οι γονείς ούτε τα αδέρφια σου, ούτε τα παιδιά σου ούτε οι φίλοι σου. Είσαι εσύ και ο θάνατος απέναντί σου». 
 
 
Δισκογραφία: 
 
1966-Ένα μεσημέρι (Συμμετοχή). Συνθέτης: Σταύρος Ξαρχάκος
1967-Θαλασσινά φεγγάρια (Συμμετοχή). Συνθέτης: Μίκης Θεοδωράκης
1969-Κόσμε αγάπη μου
1969-Μια Κυριακή
1970-Βίκυ Μοσχολιού
1970-Το Σαββατόβραδο
1972-Περιπέτειες
1972-Συνοικισμός Α (Συμμετοχή). Συνθέτης: Δήμος Μούτσης
1973-Στροφές (Συμμετοχή). Συνθέτης: Δήμος Μούτσης
1973-Τραγουδά Ξαρχάκο, Σπανό
1974-Νυν και αεί. Συνθέτης: Σταύρος Ξαρχάκος
1975-Λαϊκή παράδοση (Συμμετοχή)
1975-Σκοπευτήριο (Συμμετοχή)
1976-Ανεξάρτητα (Συμμετοχή)
1976-Λεύκωμα
1976-Τα σήμαντρα (Συμμετοχή)
1977-14 Χρυσές Επιτυχίες
1977-Τραγουδά Σπανό
1978-14 χρυσές επιτυχίες 2
1978-Λαϊκά τραγούδια απ' όλο τον κόσμο
1979-Όταν σε περιμένω
1980-Βίκυ Μοσχολιού
1980-Το τραμ το τελευταίο
1981-Σκουριασμένα χείλια
1982-Αξέχαστες επιτυχίες
1982-Σ΄ένα κόσμο σαν κι αυτό
1982-Τραγούδια της Ευτυχίας
1983-Αξέχαστες επιτυχίες 2
1984-Του σίδερου και του νερού
1986-Στους ανήσυχους δρόμους
1987-Γυμνό
1987-Κόκοτας - Μοσχολιού
1990-Εφημερία
1990-Gro plan
1990-Η Αθήνα τη νύχτα
1990-Μεγάλες επιτυχίες
1991-Γειά σας που πέφτουν τα σύνορα (Συμμετοχή)
1992-Το καινούριο πράμα
1993-Τα μπιζουδάκια
1994-Από τους θησαυρούς των 45 στροφών
1995-Ο Τζακ Ο΄ Χάρα
1995-Οι μεγάλες επιτυχίες
1995-Τραγουδά Ζαμπέτα
1996-Μια γυναίκα δύο άντρες
1996-Τραγουδάει αρχοντορεμπέτικα
1996-Τραγούδια από τις 45 στροφές
1997-Αξέχαστες επιτυχίες 3
1998-Οι μεγάλες φωνές του ελληνικού τραγουδιού
2000-Τραγούδια από τις 45 στροφές 2
2001-Οι μεγάλες επιτυχίες 1
2002-Μεγάλοι Έλληνες ερμηνευτές 2
2002-Ανοιχτό Βιβλίο
2003-Πήρα απ΄τη νιότη χρώματα
2004-Οι μεγάλες επιτυχίες 2
2004-Βραδυνό σινιάλο
2005-Εγώ εσένα αγαπώ
2005-Μοσχολιού Βίκυ 40 χρόνια
2005-21 μεγάλα τραγούδια
2006-Τα κινηματογραφικά
2006-Στα εννέα όγδοα
2008-Βίκυ Μοσχολιού: Δεν ξέρω πόσο σ' αγαπώ

Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος,