English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

49 χρόνια απο τη γένησση της άτυχης ηθοποιού Νατασα Ριτσαρντσον

www.tips-fb.com




Δευτέρα 16 Απριλίου: Η διάσημη ηθοποιός Νατάσα Ρίτσαρντσον αφήνει τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις στη Νέα Υόρκη και ταξιδεύει στο Κεμπέκ του Καναδά προκειμένου να διασκεδάσει κάνοντας σκι. Μόλις είχε ανακαλύψει το νέο της χόμπι και έπαιρνε τακτικά μαθήματα σε χιονοδρομικά κέντρα. Η μοίρα όμως της επεφύλασσε διαφορετικά σχέδια και το ταξίδι στο Κεμπέκ μετατράπηκε σε μια μεγάλη τραγωδία που της κόστισε την ίδια της τη ζωή.



Το μεσημέρι της Δευτέρας και ενώ έκανε μάθημα σκι με την εποπτεία δασκάλου στο χειμερινό θέρετρο Μοντ Τρεμπλάντ, στην πίστα των αρχαρίων, η Ρίτσαρντσον είχε ένα… μικρό ατύχημα, με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι. Αν και δεν εμφάνισε καμία αμυχή ούτε αιμορραγία, οι υπεύθυνοι του χιονοδρομικού κέντρου της συνέστησαν να συμβουλευτεί ένα γιατρό. Η ηθοποιός χαμογέλασε και είπε πως αισθανόταν καλά, ωστόσο επέστρεψε στο ξενοδοχείο της. Μία ώρα μετά όμως, το αθώο χτύπημα στο κεφάλι προκάλεσε έντονη ζαλάδα και πονοκέφαλο στην ηθοποιό. Διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε τοπικό κέντρο υγείας της περιοχής, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τη σοβαρότητα της κατάστασης και αμέσως μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Μόντρεαλ. Ο σύζυγός της και ηθοποιός Λίαμ Νίσον ειδοποιήθηκε αμέσως και έσπευσε στο νοσοκομείο προκειμένου να βρίσκεται στο πλευρό της γυναίκας του. Με τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών και της οικογένειας, η ηθοποιός διακομίστηκε την Τρίτη στο νοσοκομείο Λένοξ της Νέα Υόρκης, αλλά η κατάσταση της υγείας της ήταν μη αναστρέψιμη. Πολλά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για σοβαρή εγκεφαλική βλάβη που προκλήθηκε από το χτύπημα της Ρίτσαρντσον και είχε μοιραία κατάληξη. Ήταν μόλις 45 ετών, είχε δύο γιους και αστείρευτη επιθυμία για ζωή, όπως τονίζουν φίλοι και συγγενείς της, η μοίρα της όμως ήταν προδιαγεγραμμένη και το νήμα της ζωής της κόπηκε πρόωρα και βίαια, αφήνοντας πίσω μόνο τη γλυκιά ανάμνηση της παρουσίας της.




Η επιρροή της οικογένειας
Η Νατάσα Τζέιν Ρίτσαρντσον γεννήθηκε στις 11 Μαίου του 1963 στο Λονδίνο. Κόρη του σκηνοθέτη Τόνι Ρίτσαρντσον και της ταλαντούχας ηθοποιού Βανέσας Ρεντγκρέιβ, τα επαγγελματικά της βήματα ήταν ήδη γνωστά πριν γεννηθεί, αφού η επιρροή της οικογένειας Ρεντγκρέιβ ήταν ισχυρότατη στο χώρο του ποιοτικού θεάματος. Έκανε το ντεμπούτο της στην υποκριτική στην τρυφερή ηλικία των 4 χρόνων, παίζοντας σε μια ταινία σκηνοθετημένη από τον πατέρα της. Η Νατάσα ήταν άριστη μαθήτρια και επιθυμούσε να ασχοληθεί με τη θεωρία του θεάτρου, τη ρητορική και την υποκριτική. Μετά το λύκειο εισήχθη στη Δραματική Σχολή του Λονδίνου και άρχισε να ασχολείται ουσιαστικά με τη μεγάλη της αγάπη, το θέατρο. Η πορεία της στο σανίδι ήταν αξιοσημείωτη και οι κριτικοί θεάτρου εκθείαζαν τις βαθιά συναισθηματικές ερμηνείες της. Το 1984 έπαιξε στην ταινία «Every picture tells a story», ακολούθησαν συμμετοχές της σε ποιοτικές σειρές της αγγλικής τηλεόρασης, που την καθιέρωσαν σταδιακά στο ευρύ κοινό και κατόρθωσαν να «αποσυνδέσουν» κάπως το όνομά της από τη δουλειά της ταλαντούχας μητέρας της. Έπαιξε σε μη εμπορικές αλλά ποιοτικές και σπουδαίες ταινίες, που αναδείκνυαν το ξεχωριστό της ταλέντο. Μεταξύ αυτών: «Gothic», «A month in the country», «Past midnight», «Nell», «Widow’s peak», «Blow dry», «Walking up in Reno», «Maid in Manahattan», «Evening» και πολλές άλλες.
Η Ρίτσαρντσον εστίαζε περισσότερο την αφοσίωσή της στο θέατρο και όχι τόσο στον κινηματογράφο. Το θέατρο ήταν αυτό που την αναζωογονούσε, αυτό που της έδινε ζωή. ’Αλλωστε οι υποψηφιότητες για βραβεία ήρθαν από τις θεατρικές της ερμηνείες. Το 1998 μάλιστα κατέκτησε το βραβείο Tony για την ερμηνεία της στο μιούζικαλ «Καμπαρέ». Τον τελευταίο χρόνο είχε αποστασιοποιηθεί ελαφρώς από τα καλλιτεχνικά δρώμενα και είχε αφοσιωθεί στην αγαπημένη της οικογένεια. Είχε πολλά σχέδια για το μέλλον και προτάσεις για θέατρο και κινηματογράφο, δυστυχώς όμως δεν πρόλαβε τα υλοποιήσει…



Η προσωπική ζωή
Παντρεύτηκε για πρώτη φορά το 1990 το σκηνοθέτη Ρόμπερτ Φοξ. Ο γάμος τους διήρκησε μέχρι το 1993, οπότε και χώρισαν κοινή συναινέσει. Ερωτεύεται παράφορα τον ταλαντούχο ηθοποιό Λίαμ Νίσον και παντρεύονται το 1994. Το 1995 γεννήθηκε ο πρώτος τους γιος, ο Μάικλ, και το 1996 ήρθε στον κόσμο και το δεύτερο αγοράκι τους, ο Ντάνιελ. Πέρα από την υποκριτική, η Ρίτσαρντσον ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη απέναντι στα άτομα που πάσχουν από AIDS. Ο πατέρα της άλλωστε έσβησε επίσης πρόωρα από αιτίες που σχετίζονταν με το θανατηφόρο ιό. Η ηθοποιός βοήθησε να συγκεντρωθούν εκατομμύρια δολάρια για τις έρευνες κατά του ιού του AIDS, ενώ ήταν και πρέσβειρα καλής θελήσεως του ιδρύματος για την καταπολέμηση του AIDS στις ΗΠΑ.
Ο κόσμος του θεάματος είναι φτωχότερος από προχθές τα ξημερώματα και η οικογένειά της θρηνεί για την τραγωδία που της χτύπησε την πόρτα. «Ο Λίαμ Νίσον, οι γιοι του και όλη η οικογένεια είναι συντετριμμένοι από τον τραγικό θάνατο της Νατάσας. Αισθάνονται ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη και την αγάπη του κόσμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειας Άλαν Νίερομπ. Διάσημοι ηθοποιοί έκαναν δηλώσεις για τον τραγικό θάνατο της Νατάσας, μεταξύ αυτών η Τζούντι Ντεντς, ο σκηνοθέτης Σαμ Μέντες και ο Κέβιν Σπέισι, που τόνισε ότι «το πάθος, η αφοσίωση και το ταλέντο της θα σημαδεύουν πάντα όσους είχαν την ευκαιρία να την απολαύσουν στο θεατρικό σανίδι». Η Νατάσα Ρίτσαρντσον έχει αφήσει την αύρα της στον παγκόσμιο καλλιτεχνικό στίβο.