English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελβετία

www.tips-fb.com

Της  MARIA CHRISTEN-KONSTANTINIDIS*



ΓKΙΝΤΕΡ ΤΣΑΝΟΥΝ (GÜNTHER TSCHANUN) 

Την 16η Απριλίου του έτους 1986 ο αρχιτέκτονας και διευθυντής της Πολεοδομικής Αστυνομίας Ζυρίχης Γκίντερ Τσανούν πυροβολεί θανάσιμα τέσσερις συναδέλφους του και τραυματίζει έναν πέμπτο. Ύστερα από το πολλαπλό έγκλημα στο κτίριο της Πολεοδομικής Αστυνομίας τρέπεται σε φυγή ο Τσανούν, συλλαμβάνεται λίγες εβδομάδες αργότερα σε μία μικρή πόλη της Βουργουνδίας, καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης είκοσι ετών, η οποία μειώνεται λόγω καλής διαγωγής στα δύο τρίτα και αποφυλακίζεται το έτος 2000.

ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ

1941


ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ/ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Κατάσταση αμόκ, ακραίο θύμα του “μόμπινγκ” στο εργασιακό περιβάλλον, ανικανότητα αντιμετώπισης των ιδιαιτέρων προβλημάτων της εργασιακής θέσης.


ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ/ΑΠΗΧΗΣΗ

Το έτος 2010 προβάλλεται ένα φιλμ του Τσιχάν Ινάν, το οποίο βασίζεται έμμεσα στην υπόθεση Τσανούν*.


ΠΗΓΕΣ


*Cihan Inan: “180° – Wenn deine Welt plötzlich Kopf steht”.

WERNER FERRARI

ΒΕΡΝΕΡ ΦΕΡΑΡΙ (WERNER FERRARI) 

Το έτος 1971 στραγγαλίζει ο βοηθητικός εργάτης Βέρνερ Φεράρι ένα παιδί και καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης δώδεκα ετών, αποφυλακίζεται, ωστόσο, νωρίτερα, το έτος 1979. Από τις αρχές έως τα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα και σε διαφορετικά καντόνια εξαφανίζονται έντεκα παιδιά, ανακαλύπτονται τα πτώματα των επτά εξ αυτών, τα ίχνη, όμως, δεν οδηγούν στον Φεράρι, ο οποίος συλλαμβάνεται μόλις το έτος 1989 στην πόλη Όλτεν του καντονίου Άαργκαου, ομολογεί σε μία πρώτη φάση την διάπραξη τεσσάρων εκ των επτά παιδοκτονιών, αποσύρει σε μία δεύτερη φάση την ομολογία και καταδικάζεται, τελικά, σε ισόβια, διότι οι ενδείξεις ενοχής του είναι ισχυρές.

ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ

1946


ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ/ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Μη θεραπεύσιμη σχιζοειδής διαταραχή προσωπικότητας, παιδοφιλία.


ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ/ΑΠΗΧΗΣΗ

Το έτος 2002 δημοσιεύεται ένα βιβλίο του Πέτερ Χόλενσταϊν, το οποίο αναφέρεται στην υπόθεση Φεράρι*.


ΠΗΓΕΣ


*Peter Holenstein: “Der Unfassbare – Das mörderische Leben des Werner Ferrari”, Oesch-Verlag Zürich.

ERICH HAUERT

ΕΡΙΧ ΧΑΟΥΕΡΤ (ERICH HAUERT)

Την 30η Οκτωβρίου του έτους 1993 και κατά την διάρκεια εξόδου χωρίς συνοδεία βιάζει και δολοφονεί με μαχαίρι ο ισοβίτης Έριχ Χάουερτ μία γυναίκα στην περιοχή Τσόλικονμπεργκ του καντονίου Ζυρίχης. Ο Χάουερτ, το ποινικό παρελθόν του οποίου περιλαμβάνει έως και το έτος 1983 δύο επιπλέον σεξουαλικές ανθρωποκτονίες και έντεκα βιασμούς γυναικών, επιστρέφει την ίδια ημέρα στην φυλακή και σε σύντομο χρονικό διάστημα επιβεβαιώνεται η ενοχή του.

ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ

1959


ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ/ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Μη θεραπεύσιμη ψυχοπαθητική διαταραχή τής δομής της προσωπικότητας, σεξουαλική νεύρωση εκδηλούμενη με βία προς τις γυναίκες.


ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ/ΑΠΗΧΗΣΗ

Δίκη κατά των τοπικών αρχών με μηνύτρια την μητέρα του τελευταίου θύματος, η οποία δίκη καταλήγει με την απόφαση καταβολής αποζημίωσης στην μηνύτρια υπό όρους. Λήψη αυστηρότερων μέτρων όσον αφορά τις άδειες εξόδου και τις αποφυλακίσεις παρόμοιων περιπτώσεων κρατουμένων ύστερα από συνταγματική αποδοχή σχετικής λαϊκής πρωτοβουλίας*.


ΠΗΓΕΣ

*”Lebenslange Verwahrung für nicht therapierbare, extrem gefährliche Sexual- und Gewaltstraftäter”, 2004.

AMOKSCHUETZE, TAETER

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΛΑΪΜΠΑΧΕΡ (FRIEDRICH LEIBACHER)


Την 27η Σεπτεμβρίου του έτους 2001 εισβάλλει με αυτοσχέδια στολή αστυνομικού στο Κοινοβούλιο του καντονίου Τσουκ ο εμπορικός υπάλληλος Φρίντριχ Λάιμπαχερ, ο οποίος βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την τοπική εταιρεία λεωφορείων* και ανοίγει πυρ εναντίον των παρευρισκομένων. Ο Λάιμπαχερ σκοτώνει δεκατέσσερις ανθρώπους, τραυματίζει δεκαοκτώ άλλους και αυτοκτονεί.

ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ

1944


ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ/ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Κατάσταση αμόκ, ψυχοπαθητική αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, βιαιότητα, επιδειξιομανία. Όπως προκύπτει από σχετικό λίβελό του στον χώρο του εγκλήματος, ο δράστης “εκδικείται” με την μαζική δολοφονία τις τοπικές αρχές.


ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ/ΑΠΗΧΗΣΗ

Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα κοινοβούλια. Συλλογή στοιχείων στην βάση δεδομένων της αστυνομίας σχετικών με πρόσωπα που απειλούν και υβρίζουν δημοσίους υπαλλήλους.


ΠΗΓΕΣ


*Zugerland Verkehrsbetriebe (ZVB).

Roger-Andermatt

ΡΟΖΕ ΑΝΤΕΡΜΑΤ (ROGER ANDERMATT)Μεταξύ των ετών 1995 και 2001 δηλητηριάζει και πνίγει ο νοσηλευτής Ροζέ Άντερματ εικοσιδύο ηλικιωμένους ανθρώπους. Ο Άντερματ συλλαμβάνεται το έτος 2001 σε κέντρο ηλικιωμένων της Λουκέρνης όπου εργάζεται, ομολογεί πέντε εκ των εικοσιδύο δολοφονιών και καταδικάζεται σε ισόβια.

ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ

1969

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ/ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Aδυναμία αντιμετώπισης των απαιτήσεων της εργασιακής θέσης, επαγγελματική ακαταλληλότητα.


ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ/ΑΠΗΧΗΣΗ

Δίκη κατά των τοπικών αρχών με μηνυτή τον υιό του τελευταίου θύματος, η οποία καταλήγει με την απόφαση καταβολής αποζημίωσης στον μηνυτή. Σχολαστικότερος έλεγχος των αιτιών του θανάτου ηλικιωμένων σε ανάλογα κέντρα και σε νοσοκομεία.