English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Αφιέρωμα στον Patrick Swayze

www.tips-fb.com





Ο χορός της… ζωής


Ο Patrick Swayze  γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου του 1952 στο Τέξας. Η μητέρα του, από την οποία κληρονόμησε την καλλιτεχνική φλέβα, ήταν χορογράφος και διεύθυνε μια σχολή χορού. Ο διάσημος ηθοποιός ασχολήθηκε από μικρός με το χορό και το 1972 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη προκειμένου να ολοκληρώσει τις σπουδές του στη χορογραφία και το μπαλέτο. Οι πρώτες του εμφανίσεις επί σκηνής ήταν σε διάφορα μιούζικαλ που ανέβαιναν σε θέατρα της Νέας Υόρκης. Ήταν τόσο καλός, που από την αρχή ξεκίνησε να διεκδικεί και να κατακτά πρωταγωνιστικούς ρόλους.
 Ο πρώτος του ρόλος ήταν μια μικρή εμφάνιση σε μια τηλεοπτική σειρά, μέχρι που το 1985 πρωταγωνίστησε στη γνωστή μίνι σειρά «Βόρειοι και Νότιοι».





Το γοητευτικό του πρόσωπο και το δυνατό σώμα που είχε αποκτήσει από το χορό δεν άργησαν να τον φέρουν μεταξύ των πιο περιζήτητων νέων ηθοποιών του ’80. Το 1987 ο Σουέιζι δέχτηκε να πρωταγωνιστήσει σε μια φτηνή παραγωγή με τίτλο «Dirty dancing», η οποία επρόκειτο να προβληθεί δύο μέρες στους κινηματογράφους κι έπειτα να βγει στα βίντεο κλαμπ.







Η επιτυχία της ταινίας ήταν τέτοια που όχι μόνο εκτόξευσε τη φήμη του Σουέιζι, αλλά ο ίδιος προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα, τραγούδησε το κομμάτι-soundtrack «She’s like the wind», για το οποίο έλαβε εξαιρετικές κριτικές, και έγινε το νέο σύμβολο του σεξ για τις γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο.





Το 1990 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ghost» με τις Ντέμι Μουρ και Γούπι Γκόλντμπεργκ, ενώ το 1991 έδειξε τις δυνατότητές του στην περιπέτεια «Στην κόψη του κύματος» μαζί με τον Κιάνου Ριβς. Την ίδια χρονιά ανακηρύχθηκε από το περιοδικό «People» πιο σέξι άντρας. Ακολούθησαν ταινίες όπως οι «City of joy», «Ο μπράβος»,«Father Hood», «Τρεις ευχές», «Γράμματα από ένα δολοφόνο», «Ντόνι Ντάρκο», «11:14» και πολλές άλλες. Λίγο πριν πεθάνει, και ενώ έκανε χημειοθεραπεία, πρωταγωνίστησε στην αστυνομική σειρά «The beast».


 Πριν το τέλος .
 Ο Σουέιζι παντρεύτηκε το 1975 τη Λίσα Νιέμι με την οποία γνωρίστηκε στα 18 του στη σχολή όπου δούλευε η μητέρα του. Με τη Λίσα έμεινε μέχρι το τέλος του, μόνο που δυστυχώς δεν έκαναν παιδιά. Πάλεψε και ξεπέρασε το πρόβλημα που είχε με τον αλκοολισμό, αλλά και την κατάθλιψη..

Το τέλος... 
 Μετά από σκληρή μάχη με την επάρατη νόσο ο διάσημος ηθοποιός Πάτρικ Σουέιζι πέθανε 14 Σεπτεμβρίου 2009 σε ηλικία 57 χρόνων, χτυπημένος από καρκίνο στο πάγκρεας.
Αντιμετώπισε με πυγμή τον καρκίνο, αλλά δυστυχώς δεν κατόρθωσε να τον νικήσει.
«Ονειρεύομαι ότι η λέξη "θεραπεία" κάποια στιγμή δεν θα σχετίζεται με τη λέξη "αδύνατη". Κάποια στιγμή ελπίζω ο καρκίνος να μη σημαίνει ότι ζούμε με το φόβο, χωρίς ελπίδα, περιμένοντας το χειρότερο και αναπόφευκτο» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του τέσσερις μήνες πριν φύγει από τη ζωή.
 Πέρασε τις τελευταίες του στιγμές στο σπίτι του, έχοντας πλάι του την αγαπημένη του οικογένεια.













«Σ' αγαπώ», ήταν οι τελευταίες λέξεις του Patrick Swayze πριν φύγει από τη ζωή, νικημένος από τον καρκίνο, όπως αποκαλύπτει σε βιβλίο η επί 33 χρόνια σύζυγός του, Lisa. 


Στο «Worth Fighting For», η σύζυγος του γνωστού ηθοποιού ανοίγει για πρώτη φορά την καρδιά της, 3 περίπου χρόνια μετά τον θάνατό του και εξομολογείται την «μάχη» του με την ασθένεια, τις τελευταίες στιγμές του και την κοινή ζωή τους, δημοσιεύοντας παράλληλα ανέκδοτες φωτογραφίες τους. 







Πώς έμαθε για την ασθένειά του 

«Την Πρωτοχρονιά του 2008 πήγαμε σε φίλους στο Αspen για ένα ποτήρι σαμπάνια. Στην πρόποση, ο Patrick έκανε μια γκριμάτσα την στιγμή που κατάπινε, αλλά δεν είπε τίποτα. Μία εβδομάδα μετά, απόγευμα Κυριακής, ήρθε και με ρώτησε αν τα μάτια του ήταν κίτρινα», περιγράφει η σύζυγος του ηθοποιού και μιλά για τις εξετάσεις που έκανε στο νοσοκομείο. 

Ο γιατρός εντόπισε τον όγκο στο πάγκρεας και δεν απέκλεισε στην Lisaτο ενδεχόμενο να είναι καρκίνος, ενώ ο ηθοποιός έμαθε για την ασθένειά του το επόμενο πρωί, από νεαρό χειρούργο που δεν γνώριζε ότι δεν του είχαν αποκαλύψει κάτι. 

«Πόσο καιρό θα πάρει;», ρώτησε ο Swayze όταν οι γιατροί του συνέστησαν να αρχίσει τις χημειοθεραπείες. Μετά από μήνες «μάχης», τον Σεπτέμβριο, οι γιατροί δεν είχαν καλά νέα για την Lisa Swayze. 





Οι τελευταίες στιγμές 

«Ο Patrick άρχισε να αλλάζει. Δεν ήταν πια ο γεμάτος ενέργεια άνθρωπος που ήξερα και περνούσε τον περισσότερο καιρό στο κρεβάτι», συνεχίζει η σύζυγός του στο βιβλίο και αποκαλύπτει πως τα τελευταία λόγια του πριν της πει ότι την αγαπά ήταν «Εεεεϊ, Eric και Mary...», που απευθύνονταν στον αδερφό της και την σύζυγό του που τον επισκέφθηκαν. 





Ο ηθοποιός έπεσε σε κώμα, όμως, η σύζυγός του δεν έφυγε στιγμή από το πλευρό του: «του μιλούσα. Καθόμουν μαζί του, ακούγαμε μαζί μουσική, του κρατούσα το χέρι. Κοιμόμασταν αγκαλιά, με το κεφάλι του στον ώμο μου», αναφέρει. 

«Το πρωί της Δευτέρας, 14 Σεπτεμβρίου, κοίταξα το πρόσωπό του και άκουσα τις μικρές ανάσες που έπαιρνε. Ήξερα ότι είχε έρθει η ώρα. Δεν ήθελα να φύγω από το δωμάτιο... Ξάπλωσα, του κράτησα το χέρι και ένιωσα τον σφυγμό του. Λίγο πιο μετά... Αυτό ήταν; Δεν ανάπνεε», εξιστορεί η Lisa για την στιγμή που ο ηθοποιός «έφυγε» από την ζωή. 





Και η αφήγηση καταλήγει: «ήταν 10 το πρωί. Είχε χρησιμοποιήσει και το τελευταίο κομμάτι του κορμιού του και χρειαζόταν πια να το αφήσει πίσω του»... 






REST IN PEACE