English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Εννέα εκπληκτικοί συγγραφείς και ο περίεργος θάνατός τους

www.tips-fb.com

Δυστυχώς, για κάποιους από αυτούς τους συγγραφείς, το δικό τους τέλος ήταν πολύ πιο περίεργο από οτιδήποτε στη φαντασία τους. Παρακάτω, αναφέρονται εννέα από τους πιο περίεργους τρόπους με τους οποίους διάσημοι συγγραφείς έφυγαν από τη ζωή.





1. Edgar Allan Poe
Κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς τι συνέβη στον Edgar Allan Poe, αλλά σίγουρα δεν ήταν κάτι καλό. Στις 3 Οκτωβρίου του 1849, ο Poe βρέθηκε σε έναν δρόμο της Βαλτιμόρης, σχεδόν αναίσθητος και ντυμένος με ρούχα που δεν ήταν δικά του. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου παρέμεινε τέσσερις ημέρες, πριν τελικά φύγει από τη ζωή στις 7 Οκτωβρίου, σε ηλικία 40 ετών. Ενάμιση αιώνα μετά, εμφανίστηκαν διάφορες θεωρίες γύρω από το θάνατό του. Κάποιοι βιογράφοι πιστεύουν πως ο Poe είχε πάθος με το αλκοόλ -μήπως πέθανε από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ; Φορούσε τα ρούχα κάποιου άλλου -μήπως ήταν θύμα κάποιας συμμορίας, που τον νάρκωσε, του φόρεσε άλλα ρούχα και τον περιέφερε από μέρος σε μέρος; Κανείς δεν γνωρίζει. Είναι ένα μυστήριο που ταιριάζει απόλυτα στον Edgar Allan Poe.


2. Christopher Marlowe
Στις 30 Μαΐου του 1593, ο 29χρονος Άγγλος ποιητής και σεναριογράφος Christopher Marlowe βρισκόταν σε ένα σπίτι στο Ντέπφορντ, μαζί με άλλους τρεις γνωστούς του. Μετά από αρκετές ώρες κατανάλωσης αλκοόλ, ο συγγραφέας και ένας από την παρέα του, ο Ingram Frizer, άρχισαν να διαφωνούν. Μετά την ανταλλαγή «διαφόρων κακόβουλων χαρακτηρισμών», οι δύο άντρες άρχισαν να τσακώνονται. Ο Frizer τράβηξε ένα στιλέτο και το έμπηξε στο κεφάλι του Marlowe, ακριβώς πάνω από το δεξί του μάτι, καταφέρνοντάς του ένα τραύμα βάθους 5 εκατοστών, που στάθηκε μοιραίο για τον ποιητή.


3. Percy Bysshe Shelley
Στις 8 Ιουλίου του 1822, ένα μήνα πριν από τα 30α του γενέθλια, η βάρκα του ποιητή έπεσε σε καταιγίδα, στον Κόλπο Σπέτζια της Ιταλίας. Ο Shelley, ένας φίλος του και ο 18χρονος βαρκάρης του, πνίγηκαν. Το πτώμα του Shelley ξεβράστηκε στην ακτή μετά από εβδομάδες και αποτεφρώθηκε στην άμμο παρουσία φίλων του, μεταξύ των οποίων και ο Λόρδος Μπάιρον. Παραδόξως, η καρδιά του δεν αποτεφρώθηκε. (Πιθανόν να έπασχε από μία ασθένεια που προκάλεσε την ασβεστοποίησή της.) Ένας φίλος του, που βρισκόταν στην αποτέφρωση, άρπαξε την καρδιά από τις φλόγες και την παρέδωσε στη σύζυγο του Shelley, τη συγγραφέα του Frankenstein, Mary Shelley. Ο θρύλος θέλει τη Shelley να είχε κρατήσει την καρδιά του στο γραφείο της.


4. Virginia Woolf
Η Virginia Woolf έπασχε από κατάθλιψη. Προσπάθησε να αυτοκτονήσει πρώτη φορά το 1904, σε ηλικία 22 ετών. Η τελευταία της προσπάθεια, η οποία ήταν και μοιραία, έγινε μετά από 40 χρόνια. Ήταν λίγο πριν ξεκινήσει ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος. Ολοένα και πιο απογοητευμένη από τη δουλειά της και αναστατωμένη με την κατάσταση που επικρατούσε στον κόσμο, η Woolf έπεσε σε βαριά κατάθλιψη. Στις 28 Μαρτίου του 1941, φόρεσε το παλτό της, έφυγε από το σπίτι της στο Ρόντμελ, γέμισε τις τσέπες της με βαριές πέτρες και περπάτησε μέχρι τον ποταμό Ouse, όπου και πνίγηκε. Το γράμμα που είχε αφήσει πριν αυτοκτονήσει στο σύζυγο και συνεργάτη της επί 30 συναπτά έτη, Leonard, ήταν θλιβερό. «Είμαι σίγουρη ότι θα ξανατρελαθώ. Νιώθω ότι δεν θα αντέξουμε να ξαναπεράσουμε μία παρόμοια τραγική κατάσταση. Αυτή τη φορά δεν μπορώ να συνέλθω. Έχω χάσει τα πάντα εκτός από τη σιγουριά μου για την καλοσύνη σου. Δεν μπορώ να σου καταστρέφω άλλο τη ζωή. Δεν νομίζω ότι έχουν υπάρξει ποτέ πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι από μας τους δύο. V.»


5. Zelda Fitzgerald
Ο γάμος της Zelda με τον F. Scott Fitzgerald φαινόταν ρόδινος εκ πρώτης όψεως: δύο όμορφοι, ταλαντούχοι νέοι, που πρωταγωνιστούσαν στο λογοτεχνικό σκηνικό. Με το πέρασμα των χρόνων, όμως, τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή. Το ζευγάρι τσακωνόταν άσχημα, ειδικά μετά την κυκλοφορία του αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος της Zelda με τίτλο Save Me the Waltz, στο οποίο αναφερόταν σχεδόν με κάθε λεπτομέρεια στον αποτυχημένο της γάμο. Ο F. Scott Fitzgerald ξεκίνησε να πίνει. Η Zelda άρχισε να έχει πολύ περίεργη συμπεριφορά, και μετέπειτα διεγνώσθη ότι πάσχει από σχιζοφρένεια. Το 1936, η Zelda Fitzgerald εισήχθη στην Ψυχιατρική Κλινική Highland της Βόρειας Καρολίνα, στην οποία μπαινόβγαινε για το υπόλοιπο της ζωής της. Στις 10 Μαρτίου του 1948, η κλινική έπιασε φωτιά. Η Zelda και άλλοι οκτώ ασθενείς σκοτώθηκαν.

6. Ernest Hemingway
Όταν ο Ernest Hemingway ήταν γύρω στα 50, πέρασε μία πολύ δύσκολη φάση στη ζωή του και άρχισε να πίνει πολύ. Η υγεία του ήταν σε άσχημη κατάσταση και οι δύο συντριβές αεροσκαφών που βίωσε στην Αφρική σίγουρα δεν βοήθησαν -το αεροσκάφος του συνετρίβη όταν ο Hemingway έκανε σαφάρι και στη συνέχεια, το αεροσκάφος που πήγε για να τον σώσει, συνετρίβη και αυτό. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, έπασχε από χρόνιους πόνους και βαριά κατάθλιψη. Οι θεραπείες, στις οποίες υπεβλήθη για να ξεπεράσει την κατάθλιψη, το 1960, του προκάλεσαν απώλεια μνήμης και δεν μπορούσε πλέον να γράψει. Τότε ήταν που ο Hemingway διαπίστωσε ότι δεν αντέχει άλλο. Στις 2 Ιουλίου του 1961, κάθισε στο φουαγιέ του σπιτιού του και αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι με ένα δίκαννο. Στην αρχή, οι αναφορές έλεγαν πως το όπλο εκπυρσοκρότησε κατά λάθος, την ώρα που ο συγγραφέας το καθάριζε, καθώς ο στιγματισμός για έναν αυτόχειρα ήταν πολύ μεγαλύτερος εκείνη την εποχή απΆ ότι σήμερα. Τελικά, όμως, αποκαλύφθηκε η αλήθεια.

7. Dante Alighieri
Ο Dante, ο κορυφαίος ποιητής της Ιταλίας και συγγραφέας της Θείας Κωμωδίας, πέθανε από ελονοσία στη Ραβέννα της Ιταλίας στο 1321. Πολλοί πέθαιναν εκείνη την εποχή από ελονοσία, αλλά αυτό που ακολούθησε μετά κάνει τη μεταθανάτια ύπαρξη του Δάντη τόσο περίεργη. Μετά την ταφή του στη Ραβέννα, η γενέτειρα του Δάντη, η Φλωρεντία (που παρεμπιπτόντως τον είχε διώξει και τον είχε καταδικάσει σε θάνατο) αποφάσισε πως τον ήθελε πίσω. Για να αποφύγουν το ενδεχόμενο να κλέψουν οι Φλωρεντίνοι τη σωρό του, οι κληρικοί της Ραβέννα αποφάσισαν να κρύψουν τη σωρό του μέσα σε ένα τείχος. Η μυστική τοποθεσία είχε ξεχαστεί μέχρι το 1865, όταν ένας εργάτης ξέθαψε τη σωρό του κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης μίας εκκλησίας. Το αλλόκοτο της ιστορίας είναι πως μέχρι να ξαναταφεί ο Δάντης, πολλοί πήγαν και πήραν κομμάτια από τη σωρό του. Το 1878, ο πρώην κληρικός της Ραβέννα, παρέδωσε καταντροπιασμένος ένα κουτί με τα κόκκαλα του Δάντη που είχε κλέψει ο ίδιος.


8. Sylvia Plath
Η φεμινίστρια ποιήτρια-σύμβολο, Sylvia Plath, αναφέρει την εμπειρία της με την κατάθλιψη στο αυτοβιογραφικό της μυθιστόρημα με τίτλο The Bell Jar, καθώς και τα ποιήματα Daddy και Lady Lazarus. Είχε υποβληθεί σε πολλές αναποτελεσματικές θεραπείες για τη χρόνια κατάθλιψη, μεταξύ των οποίων και το ηλεκτροσόκ. Το πρωινό της 11ης Φεβρουαρίου του 1963, την ώρα που τα παιδιά της κοιμόντουσαν στο διπλανό δωμάτιο, στο σπίτι της οικογένειας στο Λονδίνο, σφήνωσε στην πόρτα, που χώριζε το δωμάτιο των παιδιών και την κουζίνα, βρεγμένες πετσέτες και άφησε ένα σημείωμα στον γείτονά της, ζητώντας του να καλέσει έναν γιατρό. Στη συνέχεια, γονάτισε στο πάτωμα και έβαλε το κεφάλι της όσο πιο βαθιά μπορούσε στο φούρνο υγραερίου. Η Plath βρέθηκε νεκρή, με το κεφάλι της μέσα στο φούρνο.

9. Tennessee Williams
Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ σεναριογράφος, κέρδισε μία θέση στο δράμα με έργα όπως Το Γυάλινο Θηριοτροφείο και το Λεωφορείο ο Πόθος. Στην προσωπική του ζωή, ωστόσο, ο Williams πάλευε με την κατάχρηση ουσιών. Στις αρχές της δεκαετίας του ΅60, είχε φτάσει να καπνίζει καθημερινά δύο πακέτα τσιγάρα, να καταναλώνει μισό μπουκάλι αλκοόλ και να πίνει μία χούφτα χάπια. Στις 24 Φεβρουαρίου του 1983, την ώρα που έπαιρνε τα βραδινά του ηρεμιστικά, ο Williams πνίγηκε μέχρι θανάτου με ένα καπάκι από μπουκάλι σιροπιού, σε δωμάτιο του ξενοδοχείου Elysee, στη Νέα Υόρκη. Τα φάρμακα που έπαιρνε ανέστειλαν την τάση για εμετό και έτσι ο Williams δεν μπορούσε να βγάλει το καπάκι. Η σωρός του βρέθηκε το επόμενο πρωί.