Στις 29 Ιανουαρίου του 1979 η 16χρονη τότε Μπρέντα Σπένσερ, άνοιξε πυρ στο δημοτικό σχολείο απέναντι από το σπίτι της, σπέρνοντας τον πανικό, με το όπλο που της έκανε δώρο ο πατέρας της για τα Χριστούγεννα.
Η υπόθεση της οπλοκατοχής αποτελεί την Αχίλλειο πτέρνα της κοινωνίας των ΗΠΑ, προκαλώντας μέχρι σήμερα αμηχανία στην παγκόσμια κοινή γνώμη, ενώ τα πρόσφατα περιστατικά με το μακελειό στο δημοτικό του Κονέκτικατ και την εισβολή μαθητή με όπλο σε γυμνάσιο της πόλης Ταφτ στην Καλιφόρνια, φέρνουν στην επιφάνεια ένα θέμα που «στοίχειωνε» ανέκαθεν την Αμερική.
Μία από τις παλαιότερες περιπτώσεις που αποδεικνύουν το κενό στη νομοθεσία περί οπλοκατοχής που σε συνδυασμό με την «redneck» επαρχιακή νοοτροπία ορισμένων αμερικάνικων οικογενειών δημιουργεί συχνά πολύ σοβαρά προβλήματα διαταράσσοντας τη δημόσια τάξη, είναι και η περίπτωση της νεαρής Μπρέντα.
Σαν σήμερα, 29 Ιανουαρίου του 1979 η 16χρονη Μπρέντα Σπένσερ σκοτώνει δύο άτομα και τραυματίζει άλλα εννέα, όταν πυροβολεί από το σπίτι της, στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, κατά της εισόδου του διπλανού Δημοτικού Σχολείου.
Το πιο σοκαριστικό απ' όλα είναι ότι το όπλο αυτό της το είχε χαρίσει ο πατέρα της ως... δώρο Χριστουγέννων, ενώ στους αστυνομικούς που ήρθαν να τη συλλάβουν, το μόνο που είπε για να αιτιολογήσει την αποτρόπαιη πράξη της ήταν: «Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες» («I Don't Like Mondays»).
Συγκεκριμένα η ακριβής δήλωση της κοπέλας ήταν: «Το έκανα για πλάκα. Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες. Αυτό μου ζωντάνεψε τη μέρα. Πρέπει να πηγαίνω τώρα. Πυροβόλησα ένα γουρούνι (αστυνομικό), νομίζω ότι θέλω κι άλλο. Το διασκεδάζω (εννοώντας τη σύλληψη). Δεν είχα κάποιο λόγο για αυτό, και είχε πλάκα, Ήταν σαν να πυροβολείς πάπιες στη λίμνη, (εννοώντας τα παιδιά) μοιάζανε σαν ένα κοπάδι από αγελάδες που στέκεται ακίνητο: ήταν πραγματικά εύκολος στόχος.»
Λόγω της σοβαρότητας του εγκλήματος η Μπρέντα δικάστηκε ως ενήλικας και ακόμη βρίσκεται στην φυλακή.
Την ημέρα του μακελειού, ο τραγουδιστής των Boomtown Rats Bob Geldof, έδινε συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό και ξαφνικά ήρθε στον σταθμό η είδηση από το Σαν Ντιέγκο. Ο Bob διάβασε την είδηση και του προξένησε τρομερή εντύπωση η απάθεια της 16χρονης, ενώ η φράση «I don't like Mondays» του καρφώθηκε στο μυαλό και αποφάσισε να το κάνει τραγούδι.
Έτσι γεννήθηκε το «I don't like Mondays», το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία στην Βρετανία και μάλιστα για αρκετές εβδομάδες