English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Οι Μύθοι για τους θανάτους διασήμων που όλοι πιστευουν..

www.tips-fb.com



 Οι περίφημες ιστορίες ζωής που κολλάνε στο μυαλό μας είναι αυτές που τελειώνουν με ένα δραματικό σημείωμα, όπως ο John Lennon (πυροβολήθηκε από έναν τρελαμένο οπαδό), ή πριγκίπισσα Νταϊάνα (κυνηγημένη από παπαράτσι).

Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι  ποτέ δεν υπηρξε συγκλονηστικο τέλος για μερικους θανάτους.

 Για παράδειγμα ...



Ο Κάρολος Δαρβίνος ΔΕΝ πέθανε στο νεκροκρέβατό του


Ο Μύθος

Η θεωρία του Δαρβίνου για την εξέλιξη έχει πολλούς επικριτές, ...  Η ''ιστορία'' λέει , οτι όταν ο Δαρβίνος αρρώστησε στράφηκε στη θρησκεία και άρχισε να μελετά την Αγία Γραφή. Στο νεκροκρέβατό του, συναντήθηκε με έναν βρετανο ευαγγελιστή και του εκμυστηρεύτηκε  ότι μετάνιωσε για την προηγούμενη εργασία του, λέγοντας: «Ήμουν ένας νεαρός άνδρας με αδιαμόρφωτο ιδέες." Είναι μια δυνατή ιστορία για το πώς ακόμα και ο πιο σκεπτικιστής διανοούμενος μπορεί να αλλάξει τις πεποιθήσεις του όταν έρχεται αντιμέτωπος με το θάνατο.


Αλλά στην πραγματικότητα ...

Όχι μόνο η οικογένεια του Δαρβίνου αρνήθηκε την ιστορία, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστέψουμε ότι είναι αλήθεια.
Λάβετε υπόψη ότι ο Δαρβίνος ξεκίνησε θρησκευόμενος  και στη συνέχεια αρνηθηκε τη θρησκεια του, για να γίνει τελικά ένας αγνωστικιστής, όπως ήταν κατά τον χρόνο του θανάτου του. Τα τελευταία του λόγια ήταν «Εγώ δεν είμαι ο τελευταίος που φοβάται οτι θα πεθάνει." Επίσης, να θυμάστε ότι η γυναίκα του Δαρβίνου, Emma, ήταν πολύ θρησκευόμενη  και ήταν συμμαχος  στην μετατροπή του συζύγου της, αλλά ποτέ δεν ανέφερε κάτι τέτοιο. Τόσο πού η φήμη προέρχεται από; .... Λοιπόν, ας το θέσω έτσι: Δεν ήταν ακριβώς μια αμερόληπτη πηγή.





Το κεφάλι του Walt Disney ΔΕΝ βρίσκεται στον πάγο


Ο Μύθος

Αυτό είναι κάτι που πιθανώς έχετε ακούσει για τη μορφή του, ένα αστείο, αν μη τι άλλο. Το γεγονός ότι η Walt Disney είχε το κεφάλι του (ή ολόκληρο το σώμα),το οποίο είχε  καταψυχθεί κρυογονικά εμφανίστηκε σε επεισόδια των Simpsons και του 30 Rock ("Μετάβαση στην Disneyland : έχω στην κατοχή κατεψυγμένα κεφάλι του Walt Disney στα χέρια μου!"). Το Weekly World News, ακόμη μία φορά υποστήριξε ότι το κατεψυγμένο κεφάλι τουWalt είχε κλαπεί.


Είναι παράξενα εύλογο. Ο Walt Disney ήταν τόσο εκκεντρικό; όσο ήταν πλούσιος - αν κάποιος θα μπορούσε να νικήσει το θάνατο με κάποιο είδος τρόπου όπως η   κατάψυξη του εγκεφάλου , ήταν αυτός. Και στην πραγματικότητα, μερικές βιογραφίες του Disney υποστηρίζουν ότι όταν Disney έμαθε ότι είχε καρκίνο του πνεύμονα, και πως ο ίδιος αποφάσισε να μπει σε κρυογονική θάλαμο με την ελπίδα ότι κάποια μέρα στο μέλλον, η τεχνολογία θα είναι σε θέση να τον φέρει πίσω στη ζωή (με τμήματα ρομπότ, εάν είναι απαραίτητο). Και αυτός είναι ακόμα εκεί, λένε, κατεψυγμένος σε κάποια μυστική τοποθεσία για να αναστηθεί το 2040 .

Αλλά στην πραγματικότητα ...

Αν ο Disney είναι παγωμένος σε κάποια αίθουσα, τότε ποιος είναι θαμμένος εδώ;




Σημειώστε ότι αυτός ο τάφος βρίσκεται σε βολική θέση δίπλα σε μια γεννήτρια ρεύματος.
Υπάρχουν μια σειρά από ανόητους μύθοι γύρω από τον Walt Disney, όπως ότι ήταν αντι-σημιτικός, ή διεστραμμένος, ή ότι δεν ήταν ο  πραγματικός δημιουργός του Μίκυ Μάους. Η όλη  εικασία με το«παγωμένο πτώμα" είναι απλώς άλλο ένα από αυτά, δυστυχώς. Δεν υπάρχει κάποιο μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο για να το υποστηρίξει. Στην πραγματικότητα, το ακριβώς αντίθετο συνέβη: Έχουμε πιστοποιητικό θανάτου του Walt Disney λέγοντας ότι είχε αποτεφρωθεί.

Έτσι τώρα δεν μπορούμε ποτέ να τον ρωτήσουμε τι τελικά συνέβει στον Goofy!!
Είναι αλήθεια ότι ο Disney  είχε κηδευτεί , παρόλο που είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν ήθελε (όπως δημοσιεύεται σε συνεντεύξεις 10 χρόνια πριν από το θάνατό του). Είναι επίσης αλήθεια ότι μερικές βιογραφίες του αναφέρουν αυτή την ιστορία ως γεγονός, αλλά, επίσης, τυχαίνει να είναι οι πιο αναληθείς  βιογραφίες του Disney που έχουν ποτέ δημοσιευθεί. Μία από αυτές τις πηγές για την ιστορία είναι ότι  ο Disney  ποτέ δεν μίλησε με καποιον άνθρωπο σχετικά με το θέμα και απλώς κάποιοι επαναλάμβαναν τον παλιό μύθο.



Ο Mozart ΔΕΝ πέθανε παμφτωχος


Ο Μύθος

Ο καθένας ξέρει το όνομα «Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ" τώρα, αλλά ποτέ δεν εκτιμήθηκε στη δική του εποχή. Οι Όπερες του Μότσαρτ απέτυχαν, και ο ίδιος μισούσε τη Βιέννη επειδή η μουσική του ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Ως εκ τούτου, πέθανε σαν ένας φτωχός άνθρωπος και θάφτηκε ως έτσι - σε ένα χαντάκι. Στην ταινία Amadeus, θα δούμε πώς πετάνε κυριολεκτικά το πτώμα του σε έναν ανώνυμο τάφο μαζι  με άλλες μάζες όπου μαστίζονταν από τη φτώχεια.


Αλλά στην πραγματικότητα ...

Ενώ είναι πιο ρομαντικό να σκεφτούμε τονΜότσαρτ ως παρεξηγημένη ιδιοφυΐα. Η   αλήθεια όμως είναι ότι δεν ήταν σε καμία περίπτωση ένας καλλιτέχνης που λιμοκτονούσε. Το εισόδημά του ήταν περίπου 10.000 φιορίνια το χρόνο, που τον έβαλε στην κορυφή των πιο ευπόρων , περίπου στο  5 τοις εκατό του πληθυσμού. Ο Mozart έδινε συνευλίες και έκανε μαθήματα πιάνου . Η  τελευταία του όπερα, Ο Μαγικός Αυλός, ήταν μια τεράστια επιτυχία.


Όσο για την ταφή του, διάφορες πηγές αναφέρουν ότι τάφηκε σε ένα «κοινό τάφο", αλλά αυτό είναι προφανώς μία παρανόηση:  Στη Βιέννη του 18ου αιώνα, ήταν το έθιμο για ανθρώπους της μεσαίας τάξης να ταφουν σε οικόπεδα που δεν κατείχαν, πολλούς από τους  οποίους τελικά ξέθαβαν για  να κάνουν χώρο για τους άλλους
Οσον αφορα τον Mozart οι περισσότεροι σοβαροί του βιογράφοι διαψεύδουν όλες αυτές τις φήμες.



Ο Oscar Wilde ΔΕΝ πέθανε απο Σύφιλη



Ο Μύθος

Ο Όσκαρ Ουάιλντ ήταν πιο επιπόλαιος και  από μια ολόκληρη στρατιά ανθρώπων. Το 1895, χρεώθηκε με απρέπεια  και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια σκληρής εργασίας, ακόμη και με απαγόρευση διασκέδασης.

Σύμφωνα με αρκετές βιογραφίες πέθανε από μηνιγγίτιδα, ως άμεσο αποτέλεσμα της σύφιλης. 
Η σεξουαλικής ακολασία του κόστισε τη ζωή του. 




Αλλά στην πραγματικότητα ...

Είναι αλήθεια, λέγοντας ότι ο Όσκαρ Ουάιλντ σκοτώθηκε από σύφιλη , ότι δεν ήταν απιθανο να συμβεί σε κάποιον - το 25% των ανδρων της Βικτωριανής εποχής είχαν σύφιλη.  Ωστόσο, τα πραγματικα συμπτώματα του Ουάιλντ δεν ταιριάζουν με τη σύφιλη, ή οποιαδήποτε ασθένεια τέτοιου είδους. Σήμερα, οι ειδικοί γιατροί συμφωνούν ότι πιθανότατα πέθανε από μια μόλυνση στο αυτί.


Όταν πέθανε ο Wilde, δεν υπήρχαν  ιατρικές πληροφορίες σχετικά με το τι προκάλεσε τη μηνιγγίτιδα του.Συμφωνα με τους βιογράφους του Ουάιλντ θεωρείται ότι το κόλλησε  από σύφιλη, επειδή, αυτο θα έκανε αίσθηση μετα θάνατον.. Ο  Ellman έγραψε ολόκληρο βιβλίο για τη θεωρία ότι ο Wilde είχε προσβληθεί από τη νόσο σε νεαρή ηλικία και ότι κατά κάποιο τρόπο επηρέασε τη γραφή του.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο Wilde είχε ποτέ σύφιλη στη ζωή του. Ο φίλος του και εραστής Λόρδος Alfred Ντάγκλας μήνυσε τον συγγραφέα της πρώτης βιογραφίας του Wilde για συκοφαντική δυσφήμιση, και ως εκ τούτου, ο συγγραφέας αφαίρεσε την εικασία για  σύφιλη από μεταγενέστερες εκδόσεις (παρά τη νίκη του στην αγωγη)



Ο Edgar Allan Poe ΔΕΝ πέθανε απο το αλκοόλ



Ο Μύθος

Τον Οκτώβριο του 1849, ο Edgar Allan Poe βρέθηκε να περιφέρεται στους δρόμους της Βαλτιμόρης σε μια μεθυσμένη κατασταση και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, όπου και πέθανε. Όλοι όσοι τον γνώριζαν πιθανώς το είδαν να έρχεται: Είναι γνωστό ότι ο Πόε ήταν εθισμένος στο αλκοόλ και το όπιο, και σύμφωνα με τη νεκρολογία του, ήταν ένας βασανισμένος τρελός τον οποίον συχνά έβλεπαν να περιφέρεται στους δρόμους σε παραλήρημα, μουρμουρίζοντας μόνος του. 


Αλλά στην πραγματικότητα ...

Ο Poe πέρασε στην ιστορία οτι βρέθηκε νεκρός κάτω υπό παράξενες συνθήκες, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η κατάσταση του είχε  να κάνει με το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή - στην πραγματικότητα τα συμπτώματα μιας μόλυνσης απο τη λύσσα.
Ο Πόε είχε σίγουρα προβλήματα με την κατανάλωση αλκοολ σε διαφορετικές στιγμές της ζωής του, αλλά από το τέλος του απέφυγε το αλκοόλ, επειδή τον έκανε να αισθάνεται πολύ άρρωστος. Ήταν επίσης μέλος του κινήματος εγκράτειας απο το αλκοολ κατά εκείνη τη χρονική στιγμή. Όσο για τα άλλα φάρμακα, ποτέ δεν άγγιξε τιποτα απαυτά

Οι ιστορίες για τον Πόε ήταν γεμάτες  από αναφορές του οπίου, αλλά η μόνη απόδειξη ότι χρησιμοποιήθηκε ποτέ στην πραγματικότητα ήταν ένα γράμμα σε ένα φίλο του, όπου ισχυρίστηκε ότι προσπάθησε να αυτοκτονήσει με λάβδανο.