English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Αιμοβόροι δικτάτορες και ο θάνατός τους

www.tips-fb.com
Είχαν και άλλοι την τύχη του Μουαμάρ Καντάφι
Ο εξευτελιστικός τρόπος με τον οποίο βρήκε το θάνατο ο πρώην Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι φέρνει ξανά στην επιφάνεια παρόμοια περιστατικά με ηγέτες στο παρελθόν. 


Αδόλφος Χίτλερ, Σαντάμ Χουσεΐν, Νικόλαε Τσαουσέσκου, Μπενίτο Μουσολίνι, Ίον Αντονέσκου και τώρα Μουαμάρ Καντάφι. Δικτάτορες που έμειναν στην ιστορία για τα εγκλήματά τους. Για διωγμούς, για βασανιστήρια, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Άνθρωποι που καταπίεσαν, δολοφόνησαν και στο τέλος βρήκαν φρικτό θάνατο. Κατά πολλούς, το φρικτό τους τέλος, τους άξιζε. Για άλλους, έπρεπε να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη.

Εξαίρεση στον... κανόνα αποτελεί μόνο ένας: ο Ιωσήφ Στάλιν. Ο «πατερούλης» χρεώνεται από την Ιστορία το θάνατο 20 εκατομμυρίων ανθρώπων. Έστειλε στα γκούλαγκ εκατομμύρια άλλους. Ο θάνατός του προήλθε από φυσικά αίτια και δεν αντιμετώπισε ποτέ τη δικαιοσύνη.


Σαντάμ Χουσεΐν: 30 Δεκεμβρίου 2006 

Από τις 9 Απριλίου όταν έπεσε η Βαγδάτη στα χέρια των Αμερικανών και των συμμάχων τους κρυβόταν όπου μπορούσε. Στις 13 Δεκεμβρίου 2003, αμερικανική περίπολος τον βρήκε να κρύβεται σε μια μικροσκοπική τρύπα, κάτω από το έδαφος, στην πόλη Τικρίτ. Ιστορική ειρωνεία: γεννήθηκε στην ίδια πόλη. Όπως ο Καντάφι γεννήθηκε και πέθανε στη Σύρτη. Δικάστηκε, καταδικάστηκε και κρεμάστηκε.







Νικολάε Τσαουσέσκου: 25 Δεκεμβρίου 1989

Κυβέρνησε την κομμουνιστική Ρουμανία από το 1967 ως το 1989. Η κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων συμπαρέσυρε και το δικό του. Τα χρυσά πόμολα στο παλάτι του στο Βουκουρέστι, όταν ο λαός του δεν είχε να φάει, έμειναν στην ιστορία. Συνελλήφθη και εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες, μαζί με τη σύζυγό του Έλενα. Για πολλούς, εκείνη ήταν πιο σκληρή από τον ίδιο τον Τσαουσέσκου. Η εκτέλεσή τους, ανήμερα των Χριστουγέννων, μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.





Αδόλφος Χίτλερ: 30 Απριλίου 1945

Ο άνθρωπος που αιματοκύλησε τον κόσμο, απείλησε να εξαφανίσει έναν ολόκληρο λαό και έμεινε στην Ιστορία ως ο πιο παρανοϊκός δικτάτορας που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Δεν εκτελέστηκε, αλλά το τέλος του ήταν επίσης φρικτό. Την ώρα που τα συμμαχικά στρατεύματα έμπαιναν στο Βερολίνο, στα υπόγεια της καγκελαρίας εκείνος σκότωνε το πιστό σκυλί του και έστρεψε το περίστροφο στον κρόταφό του. Το πτώμα του, όπως κι εκείνο της ερωμένης του, Εύα Μπράουν , δεν βρέθηκαν ποτέ.





Μπενίτο Μουσολίνι: 28 Απριλίου 1945

Έδωσε στον εαυτό του τον τίτλο του Ντούτσε. Ο «πατέρας» του φασιστικού κόμματος της Ιταλίας, έσυρε τη χώρα του στον πόλεμο, στη συμμαχία με τον Χίτλερ και τελικά στην ήττα. Όταν το 1943 τα συμμαχικά στρατεύματα μπήκαν στην Ιταλία, εκείνος διέφυγε στο βόρειο τμήμα της χώρας. Με τη βοήθεια των Ναζί ίδρυσε τη Δημοκρατία του Σαλό. Αλλά ο Χίτλερ τον εγκατέλειψε όταν έφτασε και το δικό του τέλος. Κρεμάστηκε από Ιταλούς παρτιζάνους, μαζί με την ερωμένη του. 







Ίον Αντονέσκου: 1η Ιουνίου 1946

Στρατηγός που έκανε πραξικόπημα το 1940, εκθρόνισε τον βασιλιά Κάρολο Β' και οδήγησε τη χώρα στο ναζιστικό στρατόπεδο. Ευθύνεται για το θάνατο εκατοντάδων Εβραίων και τσιγγάνων στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι... "υπηρεσίες" του αναγνωρίστηκαν από τον Χίτλερ, που τον έκανε αντιστράτηγο του Γ' Ράιχ. Οι Σοβιετικοί τον συνέλαβαν και τον παρέδωσαν στη Ρουμανία. Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε εκτέλεση μαζί με άλλους Ναζί. Πριν από τη χαριστική βολή, χαιρέτισε στρατιωτικά.


Καμπανάκι ο θάνατος Καντάφι 

Στο μεταξύ, ο θάνατος του Μουαμάρ Καντάφι είναι μια θριαμβευτική νίκη που αποτελεί προειδοποίηση προς τους άλλους δικτάτορες της Μέσης Ανατολής, εκτιμά ο βρετανικός Τύπος. «Η ματωμένη σορός του Καντάφι θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο προς όλους εκείνους που συνεχίζουν να παραμένουν γαντζωμένοι στην εξουσία, ειδικά προς τον Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας, να προχωρήσουν σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει η Daily Telegraph, τονίζοντας πως ο θάνατος του Καντάφι συμβάλλει στον επανασχεδιασμό του πολιτικού χάρτη της περιοχής.

Για την εφημερίδα «η πτώση του Καντάφι, όπως και του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο και του Μπεν Άλι στην Τυνησία, αναμφίβολα άλλαξαν τα πολιτικά δεδομένα στον αραβικό κόσμο και εμείς συνεπώς θα πρέπει να προσαρμοστούμε».

Για την εφημερίδα Guardian «δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει ένα σημάδι πιο προφητικό για τους τυράννους από το πτώμα του Καντάφι στο πίσω μέρος ενός φορτηγού». «Αυτή είναι η μοίρα που θα μπορούσε να περιμένει τον αλ Άσαντ, αλλά και τον πρόεδρο της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ και θα πρέπει να το γνωρίζουν», επισημαίνει η εφημερίδα. 

Η Guardian καλεί τους νέους ηγέτες της Λιβύης να οικοδομήσουν ένα μέλλον για τη χώρα που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανεξαρτησία από κάθε εξωτερική ανάμιξη».

Τέλος, οι Times εκτιμούν πως ο θάνατος του Καντάφι ήταν προτιμότερος από μια δίκη που πιθανόν να αποκάλυπτε λίγα πράγματα τα οποία ο κόσμος δεν γνωρίζει ήδη.