English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Η Ιστορία της Amanda Todd

www.tips-fb.com



Η Ιστορία της Amanda Todd είναι μια τραγική, αληθινή ιστορία ενός γλυκύτατου κοριτσιού που πάνω στην τρέλα και την επανάσταση της εφηβείας γνώρισε την πιο σκληρή πραγματικότητα, το σκληρό πρόσωπο της ζωής μέσα από τα απαξιωτικά βλέμματα και τα σκληρά λόγια των άλλων, των φίλων, των συμμαθητών ακόμη κι αγνώστων εξ'αιτίας της κακής χρήσης του διαδικτύου. Έμαθα για την Amanda Todd κατά την διάρκεια ενός σεμιναρίου* που είχε ως κεντρικό θέμα το Μίσος στο Διαδίκτυο, τα χαρακτηριστικά του, τις διαστάσεις που έχει λάβει στην Ευρώπη κυρίως και τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο. Επειδή όμως είναι ένα αρκετά μεγάλο θέμα και στην ουσία ένα από τα πιο σύγχρονα προβλήματα εικονικής βίας και μη, κάτι που το διαπίστωσα και η ίδια παρακολουθώντας έκπληκτη τις τελευταίες στατιστικές και έρευνες που έχουν γίνει πάνω σε αυτό το φαινόμενο, για την ώρα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, για αρχή, την τραγική εμπειρία αυτής της κοπέλας μέσω του διαδικτύου και σε επόμενες αναρτήσεις θα καταγράψω ότι αποκόμισα από αυτό το σεμινάριο, δηλαδή την εμπειρία μου και όλες τις γνώσεις που έλαβα σχετικά με τη Ρητορική Μίσους στο Διαδίκτυο.

Στο παρακάτω βιντεάκι απεικονίζεται η Ιστορία της Amanda Todd γυρισμένο από την ίδια. Μια ιστορία πάλης, εκφοβισμού, αυτοκτονίας, αυτοτραυματισμού.



Η Amanda Todd αυτοκτόνησε στις 10 Οκτωβρίου του 2012 στο σπίτι της κοντά στο Λιμάνι Coquitlam, στη Βρετανική Columbia του Καναδά. Πριν από το θάνατό της, η Todd έστειλε ένα βίντεο στο YouTube στο οποίο χρησιμοποιούσε μια σειρά από κάρτες για να περιγράψει την δική της εμπειρία εκβιασμού, εκφοβισμού και σωματικής κακοποίησης. Το βίντεο πήρε διαστάσεις ιού μετά τον θάνατό της με αποτέλεσμα την προσοχή των διεθνή μέσων ενημέρωσης.



Η Amanda Michelle Todd γεννήθηκε στη Βρετανική Columbia στις 27 Νοεμβρίου του 1996. Την περίοδο του θανάτου της ήταν στην 10η τάξη του Γυμνασίου CABE στο Coquitlam, ένα σχολείο που φροντίζει τους μαθητές οι οποίοι είχαν βιώσει ζητήματα κοινωνιολογικής φύσεως καθώς και ζητήματα συμπεριφοράς σε προηγούμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η Καναδική Βασιλική Έφιππη Αστυνομία και η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Βρετανικής Columbia ξεκίνησαν έρευνες για την αυτοκτονία.

Στο άκουσμα του θανάτου, η Christy Clark, η Πρωθυπουργός της Βρετανικής Columbia, έφτιαξε μια διαδικτυακή δήλωση συλλυπητηρίων προτείνοντας μία εθνική συζήτηση πάνω στην ποινικοποίηση του εκφοβισμού μέσω του κυβερνοχώρου. Επίσης, έκανε την εμφάνισή του ένα κίνημα στη Καναδική Βουλή των Κοινοτήτων για να προτείνει μία μελέτη σχετικά με την έκταση του εκφοβισμού στον Καναδά και για την περαιτέρω χρηματοδότηση και υποστήριξη στους οργανισμούς που αντιτάσσονται στον εκφοβισμό. Η μητέρα της Todd, η Carol, έφτιαξε ένα καταπίστευμα στο όνομα της Todd, λαμβάνοντας δωρεές για τη στήριξη εκπαίδευσης αφύπνισης περί μη εκφοβισμού και προγραμμάτων για νέους με ψυχικά προβλήματα υγείας.





Το Παρασκήνιο και η αυτοκτονία

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2012, η Todd έστειλε ένα 9λεπτο βίντεο στο YouTube με τίτλο Η Ιστορία μου: Ο αγώνας, ο εκφοβισμός, η αυτοκτονία και ο αυτοτραυματισμός, το οποίο την δείχνει να χρησιμοποιεί μία σειρά καρτών οι οποίες εξιστορούσαν τις εμπειρίες της ως θύμα εκφοβισμού.Το βίντεο πήρε διαστάσεις ιού, λαμβάνοντας πάνω από 1.600.000 λήψεις μέχρι τις 13 Οκτωβρίου του 2012, με τις διαδικτυακές εφημερίδες ανά τον κόσμο να συνδέονται με αυτό το βίντεο.

Κατά τη διάρκεια του βίντεο, η Todd περιγράφει πως όταν ήταν στην 7η τάξη χρησιμοποιούσε βιντεο-κλήσεις για να συναντά νέα άτομα μέσω διαδικτύου και λάμβανε κομπλιμέντα για τις εμφανίσεις της. Ένας άγνωστος τότε την έπεισε να ξεγυμνώσει το στήθος της μπροστά στην κάμερα. Αυτό το άτομο αργότερα την εκβίαζε με απειλές ότι θα εκθέσει την γυμνόστηθη φωτογραφία στους φίλους της εκτός κι αν εκείνη έδινε ένα είδος “σόου”.

Η Todd έγραψε ότι κατά την διάρκεια των διακοπών των επόμενων Χριστουγέννων, η αστυνομία την ενημέρωσε στις 4 το πρωί ότι η φωτογραφία έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Η Todd έγραψε ότι βίωσε άγχος, κατάθλιψη και κρίση πανικού εξ'αιτίας αυτού του γεγονότος. Η οικογένειά της μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι, όπου η Todd δήλωσε ότι έπειτα από λίγο καιρό ξεκίνησε τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Έναν χρόνο αργότερα, αυτό το άτομο ξαναεμφανίστηκε, δημιουργώντας ένα προφίλ στο Facebook όπου χρησιμοποίησε τη γυμνόστηθη φωτογραφία σαν εικόνα του προφίλ, και επικοινωνούσε με συμμαθητές στο νέο της σχολείο. Η Todd και πάλι παρενοχλήθηκε, αλλάζοντας τελικά σχολείο για δεύτερη φορά. Εκείνη έγραψε ότι ξεκίνησε να συζητάει με έναν “παλιό φίλο” ο οποίος εμφανίστηκε μπροστά της. Ο φίλος ζήτησε από την Todd να έρθει στο σπίτι του όπου κάνανε σεξ ενώ η φίλη του έλειπε σε διακοπές. Την επόμενη εβδομάδα, η φίλη του και μια άλλη ομάδα παιδιών επιτέθηκαν στη Todd στον χώρο του σχολείου ενώ την εξύβριζαν και την χτυπούσαν στο έδαφος. Εν ακολουθία της επίθεσης, η Todd προσπάθησε να αυτοκτονήσει πίνοντας λευκαντικό, αλλά την μετέφεραν γρήγορα στο νοσοκομείο για να της κάνουν πλύση στομάχου.

Όταν επέστρεψε στο σπίτι, η Todd ανακάλυψε υβριστικά μηνύματα σχετικά με την αποτυχημένη της προσπάθεια αυτοκτονίας αναρτημένα στο Facebook. Η οικογένειά της μετακόμισε σε μια άλλη πόλη για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, αλλά η Todd ένιωθε αδύναμη να το σκάσει από το παρελθόν. Έξι μήνες αργότερα επιπλέον μηνύματα και ύβρις ανέβαιναν ακόμη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ψυχική της κατάσταση χειροτέρευε και άρχισε να αυτο-ακρωτηριάζεται. Παρόλο που έπαιρνε αντι-καταθλιπτικά και λάβαινε συμβουλευτική υποστήριξη, πήρε υπερβολική δόση και έμεινε δυο μέρες στο νοσοκομείο.

Η Todd παρενοχλήθηκε κι από άλλους μαθητές στο σχολείο της για τους χαμηλούς της βαθμούς, συνέπεια της μαθησιακής της δυσκολίας στη γλώσσα και του χρόνου που ξόδεψε στο νοσοκομείο για να θεραπεύσει την σοβαρή της κατάθλιψη.

Στις 10 Οκτωβρίου του 2012 γύρω στις 6μ.μ, η Todd βρέθηκε κρεμασμένη στο σπίτι της.




Τα Κοινωνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Από την στιγμή της αυτοκτονίας της, πάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες του Facebook πάτησαν “μου αρέσει” στη σελίδα μνήμης της Todd στο Facebook. Ανάκατες, ανάμεσα σε θετική στήριξη και σχόλια, συνεχίζουν να υπάρχουν επιθετικές αναρτήσεις και εικόνες από ξένους και εκείνων που ισχυρίζονται ότι ήταν πρώην συμμαθητές της, όπως ένα μήνυμα που δηλώνει “Είμαι τόσο χαρούμενος που είναι νεκρή τώρα”. Έπειτα από τα υποτιμητικά σχόλια στο Facebook ενός άντρα σχετικά με το θάνατο της Todd που αναφέρθηκαν στον εργοδότη του, η αλυσίδα ρούχων Grafton-Fraser Mr Big & Tall επιβεβαίωσε ότι δεν ήταν πλέον υπάλληλός τους.

Στις 19 Οκτωβρίου του 2012, η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε ότι ανέκριναν έναν 17χρονο από το Raglan ο οποίος κατά τους ισχυρισμούς τους ανέβασε “ακατάλληλες κι ενοχλητικές εικόνες” σε μια σελίδα μνήμης της Todd. Η αστυνομία απέσυρε τις εικόνες και σφράγισε τη σελίδα του αγοριού στο Facebook.