English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

100 χρόνια μετά το ναυάγιο του “αβύθιστου” πλοίου

www.tips-fb.com


100 χρόνια μετά το ναυάγιο του “αβύθιστου” πλοίου
Μία ιστορία που ακόμα και ο πιο ευφάνταστος λογοτέχνης θα ζήλευε. Πολλές φορές εξάλλου η πραγματικότητα αποδεικνύεται πολύ πιο έντονη και πιο δραματική από την καλύτερα πλασμένη ιστορία. Γυρνώντας το χρόνο ακριβώς έναν αιώνα πίσω,ο Τιτανικός ξεκινούσε το παρθενικό και ειρωνικά το τελευταίο του ταξίδι. Τα νερά τότε ήταν ήρεμα και τα αστέρια τρεμόπαιζαν στον ουρανό συνθέτοντας το ιδανικό σκηνικό για τον απόπλου του ονομαζόμενου “αβύθιστου” πλοίου,ένα πραγματικό διαμάντι της ναυτιλίας της Βρετανίας.


Ημέρα 10 Απριλίου και ο Τιτανικός ξεκινούσε από το λιμάνι του Σαουθαμπτον με προορισμό την λαμπερή Νέα Υόρκη!Η ολοκλήρωση της κατασκευής του είχε προηγηθεί μόλις 8 ημερών. Στην καρδία του πλοίου κρύβονταν ανέσεις πέρα από κάθε φαντασία. Πισίνες γυμναστήρια,τεράστιες και υπέρ-πολυτελείς κουκέτες,δεν μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορο ακόμα και τον πιο απαιτητικό επιβάτη.


Σίγουρα ο Τιτανικός αποτελούσε το πλοίο των μεγάλων αντιθέσεων και των έντονων δραμάτων. Οι επιβάτες ήταν ολωσδιόλου διαφορετικοί μεταξύ τους. Από μετανάστες της “τρίτης θέσης” που έψαχναν ένα καλύτερο μέλλον στην μακρινή Αμερική μέχρι Αμερικάνους και Βρετανούς πάμπλουτους επιχειρηματίες. Έξαλλου η “αφρόκρεμα” του Λονδίνου είχε φροντίσει να αποκτήσει ένα πολυπόθητο εισιτήριο,το ταξίδι με το “Τιτανικό” θα αποτελούσε εξάλλου την καλύτερη αφορμή για κομπασμό για πολλά χρόνια μετέπειτα.


Έπειτα από 4 ημέρες ταξιδιού η αντίστροφη μέτρηση για το πλοίο είχε ήδη ξεκινήσει!Στις 14 Απριλίου και κάπου στην μέση του ωκεανού το πλοίο προσέκρουσε σε παγόβουνο. Ο καπετάνιος δεν μπορούσε να αποφύγει τη σύγκρουση καθώς η ορατότητα ήταν πολύ χαμηλή. Η σύγκρουση ήταν τόσο δυνατή που χρειάστηκαν μόλις 2 μίση ώρες για να βρεθεί ο Τιτανικός στο πάτο της θάλασσας. Τι ειρωνεία το αβύθιστο πλοίο βυθίστηκε,μόλις 4 ημέρες μετά την έναρξη του πρώτου του ταξιδιού. Αυτά τα λίγα 24ωρα ζωής όμως ήταν αρκετά για να παραμείνει στην ιστορία και να αποτυπωθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο θλιβερά ναυάγια.


Εκείνη την νύχτα 1500 άτομα έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του ωκεανού,οι περισσότεροι από υποθερμία αφού τα νερά ήταν πολλούς βαθμός κάτω από το μηδέν. Οι διασωθέντες αριθμούν λίγο παραπάνω από τους 700.Οι σωστικές λέμβοι εξάλλου ήταν αδύνατο να χωρέσουν και τους 2200 επιβάτες. Φαίνεται ότι οι κατασκευαστές του υπερωκεάνιου πίστευαν παραπάνω από τον καθένα ότι είχαν δημιουργήσει το αβύθιστο πλοίο!


Οι στιγμές που ακολούθησαν μετά την πρόσκρουση ήταν δραματικές. Σκηνές πανικού και αυτοθυσίας εξελίχτηκαν στα πλημμυρισμένα από νερά καταστρώματα. Φήμες θέλουν την ορχήστρα να παίζει μουσική μέχρι το τέλους του ταξιδιού. Η υπέροχη μελωδία από πνευστά και έγχορδα όργανα ακουγόταν ανάμεσα στις κραυγές και τα ουρλιαχτά της προσπάθειας για επιβίωση. Ο καπετάνιος δεν εγκατέλειψε ποτέ τη θέση του,έμεινε πιστός στο καθήκον του μέχρι την τελευταία του πνοή,όπως και τα περισσότερα μέλη του πληρώματος.


Το πρωτόκολλο ήθελε τα γυναικόπαιδα πρώτα στις σωστικές λέμβους .Πολλοί άνδρες στην προσπάθεια να σωθούν φόρεσαν γυναικεία ρούχα,η αυτοθυσία εξάλλου δεν βρίσκεται στο “αίμα” όλων και πολλές φορές εύλογα το αίσθημα επιβίωσης υπερνικά κάθε ηθικά μεμπτή αξία.Η τελευταία επιζήσασα επιβάτης του Τιτανικού απεβίωσε το 2009 σε ηλικία 97 χρονών. Ήταν μόλις 9 εβδομάδων όταν ο πατέρας της ίσα που πρόλαβε να την αρπάξει και να σε μία βάρκα μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια της . Κάπως έτσι κλείνει και ένας κύκλος,το μόνο που παραμένει ζωντανό από το τότε είναι τα ερείπια και ο μύθος γύρω από το ναυάγιο.


Έναν αιώνα μετά και το συμβάν παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ .Λιγότερο από μία εβδομάδα πριν η Unesco ανακοίνωσε ότι τα απομεινάρια του πλοίου που βρίσκονται σε βάθος παραπάνω από 4.000 μέτρα, προστατεύονται πλέον από τη Σύμβαση του ίδιου του οργανισμού για την προστασία της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς,


Για τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων το National Geographic έχει ετοιμάσει την προβολή 3 ντοκιμαντέρ,μάλιστα το ένα σε σκηνοθεσία του James Cameron. Ο υπαίτιος δηλαδή για τη μεταφορά του ναυαγίου στις κινηματογραφικές αίθουσες,μεταμόρφώντας το στην πιο επιτυχημένη εισπρακτικά ταινία όλων των εποχών. Τα ντοκιμαντέρ αποσκοπούν στην επίλυση όλων των μυστηρίων που τυλίγουν το τελευταίο αιώνα το συμβάν.


Ενώ στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού φιλοξενούνται μερικές εξωπραγματικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε βάθος 4.000 μέτρων!



Φέτος ο Τιτανικός δυστυχώς έχει μεταμορφωθεί σε κερδοφόρα επιχείρηση χάνοντας έτσι μέρος από την αίγλη του που το περιβάλει. Πέρα από τα ντοκιμαντέρ,εκθέσεις δημοπρασίες ,ταινίες και αναμνηστικά θα κατακλύσουν τον κόσμο του εμπορίου με σκοπό τα περισσότερα πιθανά έσοδα!


Το μεγαλύτερο ναυάγιο σε περίοδο ειρήνης στην ιστορία της ανθρωπότητας μετράει πλέον 100 χρόνια. Ο θρύλος όμως γύρω από αυτό κρατιέται σαν άσβεστη φλόγα,που ολοένα και φουντώνει. Μία τραγωδία,που συναντάται συχνότερα στον κινηματογράφο παρά στην αληθινή ζωή,με χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που βρήκαν θάνατο στα βάθη του ωκεανού. Ο Τιτανικός αποτελεί ίσως το καλύτερο μάθημα για την ασφάλεια που χρειάζονται αυτά τα πελώρια και “αλάθητα”πλοία και τα αντίθετα αποτελέσματα της υπεροψίας και της απόλυτης σιγουριάς. Το πλόιο ποτέ δεν κατάφερε να φτάσει στον προορισμό του και ο ωκεανός έπνιξε στα κρύα νερά του ένα αριστούργημα της τότε ναυτιλίας!

Χριστιάνα Βουκελάτου