English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ Η Ίντιρα Γκάντι

www.tips-fb.com

Η1917 – 1984

Η Ίντιρα Πριγιανταρσίνι Γκάντι γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1917 και διετέλεσε πρωθυπουργός της Ινδίας για 15 χρόνια, από το 1966 έως το 1977 και από το 1980 έως τη δολοφονία της το 1984. Ήταν κόρη του Τζαβαρχαλάλ Νεχρού, πρώτου πρωθυπουργού της Ινδίας και συναγωνιστή του Μαχάτμα Γκάντι στον αγώνα της ανεξαρτησίας.
Ως πολιτικός, ξεκίνησε την καριέρα της το 1964, μετά το θάνατο του πατέρα της και κατόπιν πιέσεων των στελεχών του Κόμματος του Κογκρέσου που ο ίδιος είχε ιδρύσει. Πολύ γρήγορα έφτασε στα ανώτατα αξιώματα της Ινδίας, καθώς μετά το θάνατο του πρωθυπουργού Σάστρι το 1966 ανέλαβε την αρχηγία του κόμματος και την πρωθυπουργία. Η Ίντιρα Γκάντι ξεχώριζε όχι μόνο για τις πολιτικές της ικανότητες, αλλά και για τον δυναμισμό της, σε μια πατριαρχική κοινωνία όπου η θέση της γυναίκας ήταν στο σπίτι.
Η τελευταία περίοδος της πρωθυπουργίας της σημαδεύτηκε από τη διαμάχη ινδουιστών και σιχ. Τον Ιούνιο του 1984 διέταξε τη στρατιωτική ανακατάληψη του ιερού χώρου που κατείχαν οι σιχ, φοβούμενη ότι το μουσουλμανικό Πακιστάν θα βοηθήσει τους ομόδοξους σιχ. Κατά την επέμβαση του στρατού σκοτώθηκαν 83 στρατιώτες και 493 καταληψίες.
Το γεγονός εξόργισε τους δύο σωματοφύλακες της Ίντιρα Γκάντι, που τη δολοφόνησαν στις 31 Οκτωβρίου 1984. Στις ταραχές που ακολούθησαν μετά το θάνατό της, 20.000 φιλήσυχοι σιχ βρήκαν το θάνατο από τους εξαγριωμένους ινδουιστές.

»

ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

www.tips-fb.com

Νίκος Εγγονόπουλος
1907 – 1985
Τεχνίτης του χρωστήρα και του στίχου, ένας από τους συνεπέστερους εκπροσώπους του Υπερρεαλισμού στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου 1907 και πέρασε τα μαθητικά του χρόνια (1919-1927) εσωτερικός σε σχολείο του Παρισιού. 
Στην Αθήνα επέστρεψε το 1927 για να υπηρετήσει τη θητεία του ως ακροβολιστής στο 1o Σύνταγμα Πεζικού. Απολύθηκε το 1928 κι εργάστηκε ως το 1930 ως μεταφραστής σε τράπεζα και ως γραφέας στοΠανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα, φοιτούσε σε Νυχτερινό Γυμνάσιο. 
Από το 1930 έως το 1933 εργάστηκε ως σχεδιαστής στη Διεύθυνση Σχεδίων Πόλεως του Υπουργείου Δημοσίων Έργων. Το 1932 γράφτηκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Κωνσταντίνο Παρθένη, ενώ φοίτησε στο εργαστήριο του Φώτη Κόντογλου και γνωρίστηκε με τον Γιάννη Τσαρούχη και τον Δημήτρη Πικιώνη. 
Το 1939 πραγματοποιεί την πρώτη του ατομική έκθεση. Με επιρροές από τo μεταφυσικό κόσμο του Ντε Κίρικο και την υπερβατικότητα της βυζαντινής τέχνης προσπαθεί να εκφράσει την παγκοσμιότητα του ελληνισμού, μέσα από την πολυσημία της σουρεαλιστικής γραφής. 
Ένα χρόνο νωρίτερα είχε εκδώσει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μην ομιλείτε εις τον οδηγόν», η οποία προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις κι έλαβε τις διαστάσεις φιλολογικού σκανδάλου. Μερίδα των κριτικών τον ειρωνεύτηκε, όπως και τον Εμπειρίκο άλλωστε, θεωρώντας τη γραφή του πνευματικό παιγνίδι χωρίς βαθύτερο αντίκρισμα. 
Μοναδικός του υπερασπιστής υπήρξε ο επίσης υπερεαλιστής Ανδρέας Εμπειρίκος. Του έγραφε: «Νικόλαε Εγγονόπουλε, σε αυτόν τον κόσμο δύο είναι τα μεγαλύτερα και πιο πολύτιμα στοιχεία, ο Έρωτας και το Σπαθί. Όλα τα άλλα έρχονται κατόπιν και τελευταίο από όλα η κριτική. Είσαι πραγματικά μεγάλος ποιητής, άσε λοιπόν οι άλλοι να λένε ότι θέλουν». 
Το 1941 πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο και αιχμαλωτίσθηκε από τους Γερμανούς. Μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο εργασίας, απ' όπου δραπέτευσε και επέστρεψε στην Αθήνα με τα πόδια.  
Το 1944, με νωπές τις αναμνήσεις του πολέμου, παρουσιάζει τον «Μπολιβάρ», την κορυφαία στιγμή της ποίησής του. Μέσα από τη μορφή του Σιμόν Μπολιβάρ, του απελευθερωτή της Νότιας Αμερικής από τους Ισπανούς, ο Εγγονόπουλος δίνει το διαχρονικό πρότυπο του αγωνιζόμενου ανθρώπου, χωρίς τους περιορισμούς φυλής, χώρας ή εποχής. Σύμφωνα με τον επιγραμματικό χαρακτηρισμό του κριτικού Ανδρέα Καραντώνη, το μακροσκελές αυτό ποίημα αποτελεί τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» της γενιάς του '30. 
Το 1945 ξεκίνησε πανεπιστημιακή καριέρα στο ΕΜΠ ως βοηθός στην έδρα Διακοσμητικής και Ελευθέρου Σχεδίου. Το 1969 έγινε καθηγητής στην έδρα Ελεύθερου Σχεδίου και εντεταλμένος στην έδρα Γενικής Ιστορίας της Τέχνης.  Η ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία έληξε το 1973 με τη συνταξιοδότησή του. 
Το 1958 του απονεμήθηκε το πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική του συλλογή «Εν Ανθηρώ Ελληνι Λόγω», ενώ το 1966 τιμήθηκε για το ζωγραφικό του έργο με το Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α'. Το 1979 θα του απονεμηθεί εκ νέου το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική του συλλογή «Στην κοιλάδα με τους ροδώνες». 
Πέθανε στις 31 Οκτωβρίου 1985 από ανακοπή καρδίας. Η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Η καλλιτεχνική δημιουργία τού Νίκου Εγγονόπουλου τοποθετείται στην πρωτοπορία του ελληνικού υπερρεαλισμού. Βασικά χαρακτηριστικά του έργου του αποτέλεσαν η ιδιότυπη χρήση της δημοτικής γλώσσας και οι συμβολικές μορφές του, μέσω των οποίων πρόβαλε το αίτημα για μια ελληνοκεντρική σουρεαλιστική ποίηση και μια νέα έκφραση ελληνικότητας. 
Ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου έχουν μεταφρασθεί σε πολλές γλώσσες του κόσμου. Επιπλέον, έχουν μελοποιηθεί από τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Αργύρη Κουνάδη και τον Νίκο Μαμαγκάκη.
Βασική Εργογραφία
– Ποιήματα (εκδόσεις «Ίκαρος»)
– Στην κοιλάδα με τους ροδώνες (εκδόσεις «Ίκαρος»)
– Πεζά Κείμενα (εκδόσεις «Ύψιλον»)
Δισκογραφία
– Ο Εγγονόπουλος διαβάζει Εγγονόπουλο («Λύρα»)
»

Dan Wheldon (1978-2011)

www.tips-fb.com

Dan Wheldon (1978-2011)

Wheldon
Φτωχότερος είναι πλέον ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του Dan Wheldon στον τελευταίο αγώνα Indycars της σεζόν, στην πίστα του Las Vegas.
O 33χρονος Βρετανός, περυσινός νικητής του αγώνα των 500 μιλίων της Indianapolis και δύο φορές πρωταθλητής στο δημοφιλέστατο θεσμό της άλλης πλευράς του Ατλαντικού το 2005 και το 2011, ενεπλάκη σε ένα ατύχημα, στο οποίο μετείχαν συνολικά 15 μονοθέσια. Το δικό του τυλίχθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να αφήσει την τελευταία του πνοή στο δρόμο προς το νοσοκομείο.

Μετά από αυτό το τραγικό περιστατικό ο αγώνας διεκόπη και οι συναθλητές του τον αποχαιρέτησαν με ένα σύντομο αγώνα πέντε γύρων, στον οποίο όλοι έφεραν στα αυτοκίνητά τους τον αριθμό 77, που ήταν ο αγαπημένος του άτυχου οδηγού.


»

Μάνος Λοίζος

www.tips-fb.com

"Ο Μάνος ήταν μια πλαγιά πολύχρωμα λουλούδια που έλαμπαν καθώς τα χτυπούσε ο ήλιος. Και θα λάμπουν για πάντα και πιο πολύ όσο θα υπάρχει και θα λάμπει στον κόσμο αυτός ο μοναδικός ήλιος: Η καρδιά του ανθρώπου".
Μίκης Θεοδωράκης

Ποτέ μια τελευταία νότα στη κιθάρα δεν ακούστηκε σαν τη πιο άδικη σιωπή, όσο εκείνη που περίκλειε στους μουσικούς της δρόμους το αντίο του Μάνου Λοΐζου... Η χαρισματική του παρουσία που έδωσε απλόχερα τις πιο αισθαντικές μελωδίες στον ελληνικό μουσικό μας πλανήτη σεργιανάει ακόμα στις μνήμες μας, σαν να μη πέρασε ούτε μια μέρα απ' τον "ακριβό" αποχαιρετισμό του ένα γκρίζο φθινοπωρινό μεσημέρι πριν είκοσι δύο χρόνια. Μια τυχοδιωκτική φιγούρα, ένα ανήσυχο πνεύμα και μια ευαίσθητη ψυχή που πέρασε βιαστικά απ' το μονοπάτι της ζωής, διανύοντας όμως μια διαδρομή με νωχελικούς βηματισμούς που μετράει πολύτιμες στιγμές και σίγουρα τις πιο σημαντικές αφορμές για να αναφερθούμε με νοσταλγία στο ταξίδι του μέσα στο χρόνο...
Ο Μάνος Λοΐζος γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1937 στην Αλεξάνδρεια. Μοναχογιός και μοναχοπαίδι, από πατέρα Κύπριο και μητέρα Ροδίτισσα, έζησε τα παιδικά του χρόνια στον τόπο γέννησής του και τελειώνοντας το δημοτικό, συνέχισε τη μόρφωσή του στο "Αβερώφειο" γυμνάσιο, ονομαστό σχολείο της τότε εποχής. Η μουσική του κέντρισε τη περιέργεια στα πρώτα χρόνια της εφηβείας, όταν σε ηλικία δεκαεσσάρων χρονών ο πατέρας του αγόρασε ένα βιολί και έπειτα από μεγάλη προτροπή, ο μικρός Μάνος τον έπεισε για να παρακολουθήσει τα πρώτα μαθήματα μουσικής. Παρόλα αυτά, δεν άργησε να παρατήσει τις συγκεκριμένες σπουδές λίγο καιρό μετά και να βρει διέξοδο στην ελευθερία της δημιουργίας που του άφηναν οι χορδές μιας κιθάρας, ένα μουσικό όργανο που έμελλε να αποτυπώσει ξεκάθαρα τις σπουδαιότερες στιγμές της ζωής του και να του δώσει τα περιθώρια να αυτοσχεδιάσει και να ξεφύγει απ' τα στενά όρια που του "επιδείκνυαν" οι παρατηρήσεις του δασκάλου του. Το 1954 ο έφηβος πια Λοΐζος ξεκίνησε να παίζει τις πρώτες του μελωδίες στο πιάνο. Ήταν ένα δώρο που δέχθηκε απ' τον πατέρα του λίγο πριν αποφοιτήσει απ' το σχολείο, κοντά στη χρονική περίοδο που η ενσωμάτωσή του σε μια μικρή κομπανία και οι εμφανίσεις τους στα μαθητικά πάρτυ και στις φιλικές εκδηλώσεις αποτελούσαν το πιο γλυκό μικρόκοσμό του...
Το 1955 ο Μάνος Λοΐζος έφτασε στην Αθήνα και, σε ηλικία δεκαοχτώ χρονών, γράφτηκε στη Φαρμακευτική Σχολή. Σίγουρα στα μάτια πολλών θα φάνταζε ως μια παρορμητική απόφαση που δεν είχε ωριμάσει ακόμα ως σκέψη στο μυαλό του, αφού στις αρχές του επόμενου χρόνου την άφησε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και προτίμησε να κατευθυνθεί προς μια καλύτερη πορεία στην Ανώτατη Εμπορική... Όμως το ένστικτό του σταμάτησε να τον "ξεγελά" πια και η απόλυτη αφοσίωσή του στη μουσική, εξαιτίας της απόφασης του φίλου και συγκατοίκου του Φώτη Κωνσταντινίδη να νοικιάσουν ένα πιάνο, τον έφερε "αντιμέτωπο" με τις πρώτες του συνθέσεις στο πεντάγραμμο, με το μεθυστικό άρωμα που "ευωδιάζουν" οι δημιουργίες του Μάνου Χατζιδάκι και με τις διαφορετικές εικόνες που σε παρασέρνουν στα καλντερίμια της η ρεμπέτικη μας παράδοση...
Το 1960 η σχολή της Ανώτατης Εμπορικής αποτελεί πια παρελθόν στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, κάτι που σήμανε τη διακοπή του μηνιαίου φοιτητικού συνναλάγματος των 150 λιρών από το πατέρα του. Το γεγονός ότι η επιδείνωση της φτώχειας του θα δυσχέραινε ακόμα πιο πολύ την, ήδη υπάρχουσα, τραγική οικονομική του κατάσταση δεν τον "λύγισε" τόσο, όσο θα συνέβαινε με κάποιον άλλο χαρακτήρα. Ο Μάνος ήταν ένας άνθρωπος που ήξερε να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με υπομονή και η συμπεριφορά του αυτή ίσως είχε τη δική της εξήγηση στο πνεύμα της "φιλοσοφίας" που κληροδότησε απ' την Ανατολή, εκεί που τα πράγματα κινούνταν πάντα σε ήπιους τόνους, με πιο βραδείς ρυθμούς... Στην Αθήνα αναγκάστηκε να εργαστεί ως γκαρσόνι για να τα βγάλει πέρα και έπειτα ως γραφίστας για να εξασφαλίσει τη καθημερινή του σίτιση, αφού μεταξύ 1961-1962 παρακολούθησε ένα κύκλο μαθημάτων στη σχολή "Βακαλό". Μια πολύ δύσκολη περίοδος στη ζωή του και ένα τούνελ σκοτεινό με δύσβατα περάσματα που στο τέλος του έκρυβε ένα μικρό ήλιο και τη φωτεινή πλευρά που σηματοδοτούσε μια καινούργια αρχή...
Εκείνο το καιρό, του προσέλκυσε το ενδιαφέρον του το "Τραγούδι του δρόμου" του Λόρκα σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, το οποίο ανακάλυψε στο περιοδικό "Επιθεώρηση Τέχνης" και σκέφτηκε να το μελοποιήσει. Ο Μίμης Πλέσσας, που διέκρινε κάτι ξεχωριστό στη μουσική φυσιογνωμία του Μάνου Λοΐζου και μεσολάβησε στη δισκογραφική εταιρεία "Φιντέλιτυ" για τη κυκλοφορία ενός μικρού δίσκου με τη πρώτη του συνθετική προσπάθεια, ήρθε σε επαφή μαζί του μέσω της Διδώς Πετροπούλου - Διαμαντοπούλου, που εργαζόταν τότε στην Ελληνική Ραδιοφωνία. Ο Μάνος είχε την ευτυχή συγκυρία να την γνωρίζει αρκετά χρόνια νωρίτερα, αφού υπήρξε η πρώην σύζυγος του καθηγητή του στο μάθημα των γαλλικών στην Αλεξάνδρεια... Χωρίς αμφιβολία, το πιο ευνοϊκό παιχνίδι που μπορούσε να του "φυλάξει" η μοίρα τη συγκεκριμένη εποχή! Λίγο μετά την είσοδο του 1962, το πρώτο 45άρι του Μάνου Λοΐζου "εισβάλλει" στη δισκογραφική αγορά με ερμηνευτή τονΓιώργο Μούτσιο.
Η ίδρυση του "Σύλλογου Φίλων Ελληνικής Μουσικής" (ΣΦΕΜ) τον Απρίλιο του 1962 αποτέλεσε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στο μουσικό του "γίγνεσθαι". Μερικούς μήνες μετά ανέλαβε τη διεύθυνση της χορωδίας του ΣΦΕΜ, ενώ το ίδιο καλοκαίρι "καλοσώρισε" τη πρόταση του Μίκη Θεοδωράκη να συνεργαστούν στην επιθεώρηση "Μαγική πόλη" σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη στο θέατρο "Παρκ", φυσικά με τη συμμετοχή της χορωδίας υπό τη δική του διεύθυνση. Ο σύλλογος κατείχε θερμής υποστήριξης από καλλιτέχνες του χώρου: Ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Φώντας Λάδης, ο Μάνος Ελευθερίου και ο Χρήστος Λεοντής είναι μόνο ορισμένοι απ' αυτούς που πίστεψαν στο όραμα του ΣΦΕΜ και, νεαροί τότε, εμφανίστηκαν πρόθυμοι να γίνουν μέλη του. Η γνωριμία του τελευταίου με τον Λοΐζο πραγματοποιήθηκε μέσω του συλλόγου, "ζυμώθηκε" με τη βοήθεια της κοινής τους αγάπης, της μουσικής και "σφραγίστηκε" με τη πρώτη τους συναυλία στις 11 Μαρτίου 1963 στο "Ακροπόλ", τα έσοδα της οποίας δόθηκαν στο Δ' Πανσπουδαστικό Συνέδριο. Σημαντικοί αρωγοί ο Μίκης Θεοδωράκης που προλόγισε την εκδήλωση, όπως επίσης και οι ποιητές Μάνος Ελευθερίου, Φώντας Λάδης και Μάρω Λήμνου που συνείσφεραν με το δικό τους τρόπο στην επιτυχία της. Η Μάρω Λήμνου ήταν ένα πρόσωπο που του συμπαραστάθηκε σε μεγάλο βαθμό τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής του στην Ελλάδα. Γενικότερα ήταν μια γυναίκα που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή του ρομαντικού μελωδού, αφού το Μάρτιο του 1965 ο κοινός τους βίος ήταν αναπόφευκτο πως θα τους ένωνε με τα ιερά δεσμά του γάμου.
Το επόμενο όνειρο του αγαπημένου δημιουργού "αγκάλιασε" στον ουρανό του τη παρουσία της αείμνηστης Κωστούλας Μητροπούλου. Εκείνη ήταν που του πρόσφερε απλόχερα τους στίχους του "Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία" και του "Στρατιώτη", μια βραδιά που δούλευε παρέα με τον Διονύση Σαββόπουλο και τη Μαρία Φαραντούρη σε μια μπουάτ στο Κολωνάκι, τη "Στοά". Μαζί με τα τραγούδια "Γ' Παγκόσμιος" και "Ακορντεόν" του Γιάννη Νεγρεπόντη, αποτέλεσαν εκείνες τις μοναδικές μουσικές στιγμές που επισημοποίησαν τη κατοπινή αναγνώριση της αξίας του και ώθησαν τις εξελίξεις στη καθολική αποδοχή του μουσικού του προσώπου. Με τη φωνή του Γιάννη Πουλόπουλου η "Νύχτα, μικρή αρχόντισσα" και "Το φεγγάρι έρημο" περιλαμβάνονται στη κυκλοφορία του δεύτερου μικρού δίσκου του αμέσως μετά, σε στίχους που φέρουν την υπογραφή της συζύγου του. Η Μάρω Λήμνου είχε υπογράψει και τους στίχους της "Πρωτομαγιάς", μια σύνθεση δική του που τραγούδησε η Σούλα Μπιρμπίλη.
Λίγους μήνες μετά, μια αληθινή φιλία "γεννιέται" ανάμεσα στο Λευτέρη Παπαδόπουλο και στο Μάνο Λοΐζο. Μια καταλυτική σχέση και μια σπάνια χημεία στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Δυο άνθρωποι διαφορετικών ιδιοσυγκρασιών, που ενώθηκαν μέσα από τις στιγμές των κοινών τους παραστάσεων και της ικανότητάς τους να τις "εξυγιαίνουν" με το μαγικό ραβδάκι της μουσικής! Σε μια μπουάτ ένα καλοκαιρινό βράδυ του '66 που τραγουδούσε ο Γιώργος Ζωγράφος, ο Μάνος Λοΐζος έσπευσε να τον χαιρετήσει. Του επισήμανε πως η γνωριμία τους τον γέμιζε με ιδιαίτερη χαρά, καθώς ο Λευτέρης Παπαδόπουλος δεν παρέλειψε να του τονίσει πως η σύνθεση του "Καράβια αλήτες" δεν τον είχε αφήσει αδιάφορο, σε ένα τραγούδι που ερμήνευσε ο Γιάννης Πουλόπουλος και "έντυσε" στιχουργικά ο Φώντας Λάδης. Ήταν την εποχή που ο ονειροπόλος μουσικός είχε αποκτήσει τη μονάκριβη κόρη του, Μυρσίνη και παράλληλα είχε ανοίξει τα φτερά του πάνω απ' την αυλαία του θεάτρου, καλύπτοντας με τη δυναμική της μουσικής του "Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα". Την ίδια εποχή, το νήμα της κοινής συνεργασίας τους ξετυλίχθηκε για πρώτη φορά με την επιτυχία "Αυτό το αγόρι με τα μάτια τα μελιά" που ερμήνευσε η Αλέκα Μαβίλη, ενώ η κοινή τους ιστορία συνεχίστηκε με το "Πώς τον αγαπώ" και το "Σαββατόβραδο" από τη φωνή της Ζωής Φυτούση.
Το ξεκίνημα της επόμενης χρονιάς (1967) βρήκε το Μάνο Λοΐζο να ασχολείται με την ολοκλήρωση ενός κύκλου τραγουδιών σε ποίηση Γιάννη Νεγρεπόντη που ονομάστηκαν "Τα νέγρικα" και έθιγαν με καίριο τρόπο τους αγώνες επιβίωσης των νέγρων, τη φτώχεια και την εξαθλίωση κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτά τα τραγούδια κρίθηκαν για πρώτη φορά απ' το κοινό σε μια συναυλία κατά τη διάρκεια της φοιτητικής εβδομάδας της Ανώτατης Βιομηχανικής, με τις συμμετοχές της Μαρίας Φαραντούρη και του Γιώργου Ζωγράφου, το Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου. Στις 19 Απριλίου 1967 η συναυλία που οργανώθηκε υπό την αιγίδα της "Πανσπουδαστικής" ήταν γραφτό να μη πραγματοποιηθεί ποτέ, αφού οι πολιτικές ανακατατάξεις της χώρας ανέτρεψαν όλα τα δεδομένα και οι καθημερινές συλλήψεις έφτασαν να είναι η πιο αναμενόμενη πραγματικότητα στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας... Μετά τη σύλληψη του Μίκη Θεοδωράκη στις 21 Αυγούστου, ο Μάνος έσπευσε να βρει ένα καταφύγιο εκτός συνόρων για να μπορέσει να ξεφύγει. Έτσι λοιπόν ζήτησε τη βοήθεια του φίλου του Φώντα Λάδη στη Ρώμη, που τον φρόντισε πολύ καλά και στις αρχές του Σεπτέμβρη έφυγε από την Ιταλία με προορισμό την Αγγλία, όπου παρέμεινε στο Λονδίνο για τους επόμενους έξι μήνες.
Στο ξεκίνημα του 1968 ο Μάνος Λοΐζος επέστρεψε και πάλι στην Αθήνα. Φαινομενικά τυχαίος ή όχι ο τίτλος του δίσκου, "Ο σταθμός" σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου που βγήκε στην αγορά το φθινόπωρο εκείνης της χρονιάς, συμπεριλήφθηκε τελικά στη λίστα των σπουδαιότερων σταθμών της προσωπικής δισκογραφίας του. Ο Γιάννης Καλατζήςξεχώρισε ιδιαίτερα με το"Δελφίνι, δελφινάκι" και το "Παλιό ρολόι" - τραγούδια που ακούγονται απ' τους ανθρώπους αυτής της γενιάς πολύ νοσταλγικά έως και σήμερα - ενώ το γνωστό χασάπικο "Η δουλειά κάνει τους άντρες" έγινε ευρέως γνωστό με τη φωνή του Δημήτρη Ευσταθίου. Τελικά η κυκλοφορία των "Νέγρικων" σημειώθηκε εν έτει 1975, μιας και η δικτακτορία είχε επιβάλλει τότε τους δικούς της νόμους και μέσα σ' όλα τα άλλα, την απαγόρευση αυτών των τραγουδιών. Η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Ρασούλης ήταν εκείνοι που πρωτοστάτησαν στις ερμηνείες αυτής της δισκογραφικής δουλειάς.
Λίγο νωρίτερα όμως, το 1970, οι "Θαλασσογραφίες" έφεραν στο προσκήνιο ένα ακόμα ανομολόγητο ταλέντο του εσωστρεφή δημιουργού. Η πρώτη επαφή του Μάνου Λοΐζου με το μικρόφωνο κατεγράφη με το τραγούδι "Σεβάχ ο Θαλασσινός" αν και αρχικά ήταν ένα τόλμημα, μια κίνηση αυθορμητισμού ή μια βαθύτερη εσωτερική ανάγκη του συνθέτη να εκφραστεί μέσα απ' την αλλιώτικη διέξοδο της ερμηνείας, έφτανε η βαθύτερη της αλήθεια για να βρει τη μεγαλύτερη ανταπόκριση απ' το κοινό και να τον ενθαρρύνει θετικά για να συνεχίσει αυτή την ιδιότητα, με την ίδια και απαράμιλλη ευαισθησία... Ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Πάριος, ο Γιάννης Καλατζής και η Μαρίζα Κωχ ερμήνευσαν τα τραγούδια της δεύτερης δισκογραφικής συνεργασίας του με το Λευτέρη Παπαδόπουλο, ενώ η "Τζαμάικα", ο "Καφενές" και τα "Δέκα παλικάρια" βρίσκονται σήμερα στις πρώτες θέσεις των διαχρονικότερων κομματιών της ελληνικής μουσικής σκηνής.
Αδιαμφισβήτητα επρόκειτο για μια μουσική φυσιογνωμία με πηγαίο ταλέντο, που απέδειξε ότι μπορούσε να περάσει με μεγάλη ευελιξία απ' την αρχή εώς το τέλος της αόρατης κλωστής, που ενώνει αδιόρατα τους τόνους μιας μελαγχολικής μπαλάντας με τη περηφάνια και το πόνο ενός βαρύ ζεϊμπέκικου. Το 1971 ο Μάνος Λοΐζος ανέλαβε τη μουσική της κινηματογραφικής ταινίας του Αλέξη Δαμιανού "Ευδοκία", η οποία του έδωσε την έμπνευση να δημιουργήσει το ομώνυμο ζεϊμπέκικο, το κλασσικό και το ωραιότερο ζεϊμπέκικο όλων των εποχών! Μια ιστορία αναφέρει πως ο Μάνος παρακαλούσε το Λευτέρη Παπαδόπουλο να του γράψει στίχους, αλλά ο επιστήθιος φίλος του δεν συμφώνησε με την ιδέα του και παρόλο που είχε σκεφτεί κάποια λόγια δεν του τα έδωσε ποτέ, γιατί πίστευε ακράδαντα πως ένα τέτοιο κομμάτι έπρεπε να παραμείνει ατόφιο...
Έπειτα από λίγο καιρό η ταινία του Ορέστη Λάσκου "Διακοπές στη Κύπρο", της οποίας ήταν υπεύθυνος για τη μουσική της επιμέλεια, οδήγησε το Μάνο στο νησί της Αφροδίτης. Εκεί έμελλε να γνωρίσει το δεύτερο μεγάλο έρωτα της ζωής του και τη κατοπινή σύζυγό του, Δώρα Σιτζάνη, την οποία παντρεύτηκε το 1978. Μετά τη περίοδο της μεταπολίτευσης κυκλοφόρησαν "Τα τραγούδια μας", με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα. Σε στίχους του Φώντα Λάδη, ο δίσκος ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 100.000 αντίτυπα και πέτυχε το στόχο του να μιλήσει στις καρδιές των ακροατών, περιγράφοντας χωρίς ενδοιασμούς τις απεργίες και τους αγώνες της εργατικής τάξης. Με έντονο το αίσθημα της δικαιοσύνης, ο αισθαντικός μελωδός αγωνίστηκε με περίσσεια δύναμη για τα δικαιώματα των συναδέλφων του. Η ίδρυση του συνδικαλιστικού σωματείου της Ε.Μ.Σ.Ε από το Μάνο Λοΐζο, το Λευτέρη Παπαδόπουλο, το Πυθαγόρα, το Κώστα Βίρβο, το Γιώργο Κατσαρό, το Χρήστο Λεοντή και το Μίμη Πλέσσα, πραγματώθηκε σε μια εποχή που η πειρατεία στο χώρο της ελληνικής δισκογραφίας είχε φτάσει σχεδόν σε αναξέλεγκτο σημείο. Ο Μάνος Λοΐζος πάλεψε με σθένος για τα προβλήματα του κλάδου του και όταν έξι χρόνια αργότερα (1978) ανέλαβε τη προεδρεία του συλλόγου για να υπερασπίσει τους δημιουργούς και να τους απαλλάξει από την μεσολάβηση της ΑΕΠΙ, που γνωμοδοτούσε συνεχώς και κατείχε ένα - διόλου ευκαταφρόνητο - ποσοστό απ' τα κέρδη, ήταν σίγουρο πως οι έγνοιες θα του έκλεβαν μεγάλο μέρος του προσωπικού του χρόνου και η υγεία του θα "χτυπούσε" το πρώτο καμπανάκι του κινδύνου, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να δώσει την απαιτούμενη σημασία... Το 1972 παραδόθηκε στη κρίση του κόσμου και η τρίτη δισκογραφική του συνεργασία με το Λευτέρη Παπαδόπουλο "Να 'χαμε, τι να 'χαμε" και αυτόματα γνώρισαν τη πλατιά αναγνώριση τα "Ήλιε μου σε παρακαλώ", "Λιόντας", "Παποράκι", "Πιάσε το ζουρνά" και "Ελισσώ". Πριν περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, η πρώτη απόπειρα του Μάνου στο στίχο γίνεται με τον "Τσε" και τη "Πρώτη Μαΐου".
Η άνοιξη του 1973 ετοίμασε πρόσφορο έδαφος στη συνεργασία του ασυμβίβαστου μουσικού με τον ποιητήΔημήτρη Χριστοδούλου. Η δισκογραφική τους ένωση "άνθισε" το Πάσχα του επόμενου χρόνου και ανυψώθηκε χάρη στις ηλιόλουστες στιγμές του έργου τους "Καλημέρα ήλιε", με τις λαμπρές ερμηνείες των τότε πρωτοεμφανιζόμενων Κώστα Σμοκοβίτη, Αλέκας Αλιμπέρτη και Χαρούλας Αλεξίου. Ωστόσο το ομώνυμο τραγούδι που απ' τη πρώτη στιγμή δεν πέρασε απαρητήρητο, σφραγίστηκε από τη στιχουργική έμπνευση του Μάνου Λοΐζου και παρέδωσε τη σκυτάλη της επιτυχίας στo "Μια καλημέρα", "Με φάρο το φεγγάρι", "Θα έρθει μόνο μια στιγμή", "Δώδεκα παιδιά", και "Όταν σε είδα να ξυπνάς". Η κυκλοφορία του επόμενου δίσκου "Τα τραγούδια του δρόμου" πιστοποίησαν μια σπάνια μουσική μορφή που ύμνησε με άριστο τρόπο τη φράση πως "τίποτα δεν είναι τυχαίο σ' αυτή τη ζωή"... Η άσβεστη φλόγα της ερμηνείας που σιγόκαιγε ανέκαθεν μέσα του, πρόσφερε τα πιο ιδιαίτερα ακούσματα στα τραγούδια του "Δρόμου", του "Ακορντεόν" και του "Μη με ρωτάς" και διεύρυνε το μέγεθος της καλλιτεχνικής του αξίας που, σε συνοχή με τις ερμηνευτικές κορυφώσεις του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο "Στρατιώτη" και στο "Γ' Παγκόσμιο", αποτέλεσαν την ανατρεπτικότερη μουσική κιβωτό στη παλίρροια της σκέψης και των πολλαπλών βιωμάτων του.
Σε στίχους του Μανώλη Ρασούλη και του Πυθαγόρα, "Τα τραγούδια της Χαρούλας" τον Ιούνιο του 1979 περιέβαλλαν μια συνεργασία που ολοκληρώθηκε έπειτα από πολλές ώρες δουλειάς και έντονων ανθρώπινων στιγμών. Ο Μάνος παίδεψε πολύ τον Μανώλη Ρασούλη για να πετύχει το αποτέλεσμα που ονειρευόταν, χωρίς να αποφύγει να "παιδέψει" τον εαυτό του στις μελωδίες που του χάρισε η έμπνευσή του. Αρκεί να τονίσουμε πως όλα αυτά συνέβησαν σε μια εποχή που τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα δεν βρίσκονταν στην υπηρεσία της μουσικής και εκείνος σκαρφιζόταν διάφορα τεχνάσματα για να "βάψει" τις συνθέσεις του με ηχοχρώματα που δεν θα θύμιζαν ούτε στο παραμικρό τη λίστα των πολιτικών τραγουδιών που είχε παρουσιάσει μέχρι τότε. Ξεχώρισε ο "Φαντάρος", το "Πες μου πως γίνεται", το "Γύφτισα τον εβύζαξε" και το υπέροχο "Τίποτα δεν πάει χαμένο".
Ο χαρισματικός μουσικός είχε καταφέρει ήδη να "πλάσει" και να διαμορφώσει το δικό του ήχο στο ερωτικό λαϊκό τραγούδι... Ένα χρόνο μετά η ερμηνευτική συμβολή της Δήμητρας Γαλάνη, του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, της Δώρας Σιτζάνη και του ίδιου "οχυρώνονται" σε μια δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Για μια μέρα ζωής". Ένας συνθέτης που συνέχιζε να ψάχνει για νέες κατευθύνσεις, δοκίμασε το πρώτο του μουσικό πείραμα στον ηλεκτρικό ήχο και τελικά έγραψε ιστορία με τα "Σ' ακολουθώ", "Κι αν είμαι ροκ", "Σε ψάχνω" αλλά και τη "Κουτσή κιθάρα" και το άκρως τρυφερό "Η μέρα εκείνη δεν θ' αργήσει". Ένας δίσκος με - κατά κάποιο τρόπο - προφητικό τίτλο αφού έμελλε να είναι το "κύκνειο άσμα" του... Ο Μάνος έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια και προβλήματα πίεσης, γι' αυτό και οι συναυλίες που ακολούθησαν στις μεγαλύτερες πόλεις του εξωτερικού τον Μάιο του 1981 κλόνισαν τον, ήδη επιβαρυμένο, οργανισμό του. Οι συναυλίες που αποφάσισε να δώσει ανά την ελληνική επικράτεια με το Θάνο Μικρούτσικο και το Χρήστο Λεοντή τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, ήταν και οι τελευταίες... Η αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει και τα πρώτα σημάδια φανέρωναν πως ετοιμαζόταν να ταξιδέψει σε άλλη διάσταση. Ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο στις 8 Ιουνίου 1982, κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία του στο Γενικό Κρατικό. Έπειτα από δύο μήνες, η απόφασή του να ταξιδέψει μέχρι τη Μόσχα για περαιτέρω εξετάσεις και γνωματεύσεις από ειδικούς γιατρούς δεν πρόλαβαν να οδηγηθούν στο φως, αφού η μοίρα διάλεξε να έχει διαφορετικά σχέδια για τη ζωή του και το δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο ήρθε χωρίς προειδοποίηση στις 7 Σεπτεμβρίου. Δέκα μέρες μετά, στις 17 Σεπτεμβρίου 1982 άφησε τη τελευταία του πνοή σε ένα κόσμο που θα έχει πάντα ανάγκη τη γνώση, τη σοφία, την ευαισθησία, την ευγένεια που πήγαζε απ' τα βάθη της ψυχής του, τις ακράδαντες ηθικές αξίες και την αισθητική του. Ακριβώς 22 χρόνια μετά το τελευταίο του ταξίδι, ανοίγουμε το ραδιόφωνο και ακούμε τους ίδιους στίχους, λες και ο Μάνος τους εμπνεύστηκε μόλις χθες...



Έλα κράτησέ μεκαι περπάτησέ μεμες στο μαγικό σου το βυθόπάρε με μαζί σουστο βαθύ φιλί σουμη μ' αφήνεις μόνο, θα χαθώ...
Σ' ακολουθώ...


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
1968. "Ο σταθμός" (Minos). Ερμηνεύουν οι: Γιάννης Καλατζής, Λίτσα Διαμάντη, Δημήτρης Ευσταθίου και Γιώργος Νταλάρας. Επίσης περιέχονται και πέντε ορχηστρικά κομμάτια. Οι στίχοι ανήκουν στο Λευτέρη Παπαδόπουλο.
1970. "Θαλασσογραφίες" (Minos). Ερμηνεύουν οι: Γιάννης Καλατζής, Γιώργος Νταλάρας, Μαρίζα Κωχ, Γιάννης Πάριος και ο ίδιος ο συνθέτης. Οι στίχοι ανήκουν στο Λευτέρη Παπαδόπουλο.
1971. "Ευδοκία" (Minos). Η μουσική που συνόδευε την ομώνυμη ταινία του Αλέξη Δαμιανού. Ο Μάνος Λοΐζος συμμετέχει απαγγέλλοντας στην "Ανάμνηση".
1971. "Ο μέτοικος" (Minos). Ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας. Οι στίχοι ανήκουν στο Λευτέρη Παπαδόπουλο.
1972. "Νάχαμε, τι νάχαμε" (Minos). Ερμηνεύουν οι: Γιώργος Νταλάρας και Γιάννης Καλατζής. Οι στίχοι ανήκουν στο Λευτέρη Παπαδόπουλο.

1974. "Καλημέρα ήλιε" (Minos). Ερμηνεύουν οι: Κώστας Μοσκοβίτης, Χάρις Αλεξίου, Αλέκος Αλιμπέρτης και ο ίδιος ο συνθέτης. Οι στίχοι ανήκουν στο Δημήτρη Χριστοδούλου και στο Μάνο Λοΐζο.

1974. "Τα τραγούδια του δρόμου" (Minos). Ερμηνεύουν οι: Αλέκα Αλιμπέρτη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Χορωδία Γιώργου Κακίτση και ο ίδιος ο συνθέτης. Οι στίχοι ανήκουν στο Γιάννη Νεγρεπόντη, στο Δημήτρη Χριστοδούλου, στο Νίκο Γκάτσο και στο Μάνο Λοΐζο.

1974. "Η ατίθαση" (Minos). Ερμηνεύει η Ελένη Ροδά. Οι στίχοι ανήκουν στο Λευτέρη Παπαδόπουλο.

1975. "Τα νέγρικα" (Minos). Ερμηνεύει η Μαρία Φαραντούρη και συμμετέχει ο Μανώλης Ρασούλης. Οι στίχοι ανήκουν στο Γιάννη Νεγρεπόντη.

1976. "Τα τραγούδια μας" (Minos). Ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας. Οι στίχοι ανήκουν στο Φώντα Λάδη. Ο δίσκος έγινε πλατινένιος.
1979. "Πρώτες εκτελέσεις" (Minos). Ερμηνεύουν οι: Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Καλαντζής, Χάρις Αλεξίου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μαρία Φαραντούρη, Δημήτρης Ευσταθίου, Αλέκα Αλιμπέρτη, Κώστας Μοσκοβίτης και ο ίδιος ο συνθέτης.
1979. "Τα τραγούδια της Χαρούλας" (Minos). Ερμηνεύει η Χάρις Αλεξίου και συμμετέχει ο Δημήτρης Κοντογιάννης. Οι στίχοι ανήκουν στο Μανώλη Ρασούλη και στο Πυθαγόρα. Ο δίσκος έγινε πλατινένιος.
1980. "Για μια μέρα ζωής" (Minos). Ερμηνεύουν οι: Δήμητρα Γαλάνη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Δώρα Σιτζάνη και ο ίδος ο συνθέτης. Οι στίχοι ανήκουν στο Λευτέρη Παπαδόπουλο, στο Μανώλη Ρασούλη, στη Δώρα Σιτζάνη, στο Φώντα Λάδη, στο Τάσο Λειβαδίτη και στο Μάνο Λοΐζο.
1981. "Τα τραγούδια της χτεσινής μέρας" (Minos). Ερμηνεύουν τραγούδια σε δεύτερη εκτέλεση οι: Χάρις Αλεξίου και Δήμητρα Γαλάνη. Ο δίσκος έγινε πλατινένιος.
1982. "Φοβάμαι" (Minos). Ερμηνεύει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Οι στίχοι του "Σ' ακολουθώ" και "Πρώτη Μαΐου ανήκουν στο Μάνο Λοΐζο. Οι στίχοι του "Χαράματα Ομόνοια" ανήκουν στο Μανώλη Ρασούλη. Ο δίσκος έγινε χρυσός.
1983. "Γράμματα στην αγαπημένη" (Minos). Ερμηνεύει ο ίδιος ο συνθέτης με μια κιθάρα. Η ποίηση ανήκει στο Ναζίμ Χικμέτ και την ελληνική απόδοση επιμελήθηκε ο Γιάννης Ρίτσος.
1984. "Μεγάλες στιγμές" (Minos). Ερμηνεύει η Μαρινέλλα. Περιέχεται το "Παλιό ρολόι" σε μουσική του Μάνου Λοΐζου και στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου σε δεύτερη εκτέλεση.
1984. "Τα μεγάλα τραγούδια" (Minos). Ερμηνεύει ο Σταμάτης Κόκκοτας. Περιέχεται το "Δεν θα ξαναγαπήσω" σε μουσική του Μάνου Λοΐζου και στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου σε δεύτερη εκτέλεση.
1985. "Ο δρόμος του Μάνου 1962 - 1982" (Minos). Ερμηνεύουν οι: Αλέκα Αλιμπέρτη, Νίκος Αντωνιάδης, Μπάμπης Αντωνίου, Δήμητρα Γαλάνη, Λίτσα Διαμάντη, Δημήτρης Ευσταθίου, Γιάννης Καλατζής, Αλέκα Μαβίλη, Μάνος Παπαδάκης, Γιάννης Πουλόπουλος, Ελένη Ροδά και Ζωή Φυτούση.
1985. "Μάνος Λοΐζος: Αφιέρωμα / Ολυμπιακό Στάδιο" (Minos). Η ηχογράφηση της συναυλίας με τραγούδια του Μάνου Λοΐζου το Σεπτέμβριο του 1985 στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ερμηνεύουν οι: Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Καλατζής και Βασίλης Παπακωνσταντίνου.
1985. "Χάνομαι γιατί ρεμβάζω" (Minos). Ερμηνεύει η Δήμητρα Γαλάνη και συμμετέχει συνοδέυοντάς την το συγκρότημα "Χάνομαι γιατί ρεμβάζω". Οι στίχοι του "Καρτ - Ποστάλ" ανήκουν στον Άκο Δασκαλόπουλο.
1988. "Μάνος Λοΐζος 1" (Minos). Κασετίνα που περιέχει τους δίσκους "Ο σταθμός", "Θαλασσογραφίες", "Νάχαμε, τι νάχαμε", "Καλημέρα ήλιε", "Τα νέγρικα", "Τα τραγούδια του δρόμου" και "Τα τραγούδια μας".
1988. "Μάνος Λοΐζος 2" (Minos). Κασετίνα που περιέχει τους δίσκους "Ευδοκία", "Τα τραγούδια της Χαρούλας", "Για μια μέρα ζωής", "Γράμματα στην αγαπημένη", "Ο δρόμος του Μάνου 1962 - 1982" και "Μάνος Λοΐζος: Αφιέρωμα".
1989. "Μνήμες" (FM).Ο δίσκος περιέχει ορχηστρικές διασκευές των σημαντικότερων τραγουδιών του συνθέτη.
1991. "Η Αλίκη δικτάτωρ" (Lyra). Η μουσική που συνόδευε την ομώνυμη ταινία του Τάκη Βουγιουκλάκη. Ο δίσκος περιέχει πέντε τραγούδια σε μουσική του Μάνου Λοΐζου και στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ερμηνεύουν οι: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Λαυρέντης Διανέλλος και Ευαγγελία Σαμιωτάκη.
1992. "Οι μπαλάντες του Μάνου" (Minos). Ερμηνεύει ο ίδιος ο συνθέτης. Οι στίχοι ανήκουν στο Λευτέρη Παπαδόπουλο, στο Γιάννη Νεγρεπόντη, στο Νίκο Γκάτσο, στον Άκο Δασκαλόπουλο, στο Ναζίμ Χικμέτ, στη Κωστούλα Μητροπούλου και στο Μάνο Λοΐζο.
1993. "Roots of Greek music: Manos Loizos" (Μύθος). Ο δίσκος περιέχει ορχηστρικές διασκευές των σημαντικότερων τραγουδιών του συνθέτη.
1993. "Αλίκη μου, Δημήτρη μου" (EMI). Τα τραγούδια που συνόδευαν τις κινηματογραφικές επιτυχίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Ο δίσκος περιέχει πέντε τραγούδια ("Όταν κλαίει ένας άντρας", "Τζαμάικα", "Του βαρκάρη ο γιος", "Ρίξε δώδεκα μαχαίρια", "Ανέβα στο χαγιάτι μου") σε μουσική του Μάνου Λοΐζου και στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
1995. "Κάτω από ένα κουνουπίδι" (Μεσόγειος). Παιδικά τραγούδια. Ερμηνεύουν οι: Λουκιανός Κηλαηδόνης, Αφροδίτη Μάνου, Κώστας Θωμαΐδης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Τάνια Τσανακλίδου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Ελένη Τσαλιγοπούλου. Οι στίχοι ανήκουν στο Γιάννη Νεγρεπόντη. Το "Μεθυσμένο παπί" και το "Κάτω από ένα κουνουπίδι" δεν ηχογραφήθηκαν στο studio. Προτιμήθηκαν οι πρώτες μαγνητοφωνήσεις του συνθέτη με το κασσετόφωνό του.
»

Requiem σ' ένα μεγάλο ποιητή, τραγουδοποιό & ηθοποιό

www.tips-fb.com

Requiem σ





Είναι όλοι εδώ ;

Είναι όλοι εδώ ;
Είναι όλοι εδώ ;
Πρόκειται να αρχίσει η τελετή
ΞΥΠΝΗΣΤΕ
Δεν μπορείτε πια να θυμηθείτε που σταμάτησε το Όνειρο ;

Ο James Douglas Morrison είχε μια γλυκιά κι ευγενική ομορφιά που σου θύμιζε άγγελο αναγεννησιακών πινάκων. Το μυστήριο παιδί αγαπούσε τα άκρα και αυτό το είχε πει κάποτε με τον εξής τρόπο: "Μ`αρέσουν τα ψηλά, και τα χαμηλά σημεία. έχουν πιο πολύ ενδιαφέρον". Σάτυρος στην σκηνή, με γνήσια ντροπαλότητα και αθωότητα, προκαλεί και γίνεται αινιγματικός τραγουδώντας νεανικά την ευαισθησία της ελευθέριας του... Πολλές φορές οι χοντράδες του και ο ηλεκτρισμός του ήταν η αφορμή να προκαλεί το δέος και την δραματική άποψη των πραγμάτων... συνομιλούσε με το κοινό του λες και γνωριζόταν χρόνια... Δεν κρατούσε προσχήματα, και μαινόταν σαν ταύρος όταν αντίκριζε αστυνόμευση στις εμφανίσεις του. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις φασαρίες που είχε σε μια εμφάνιση στο Μαϊάμι, όταν έδειχνε τα αχαμνά του γυμνά στους αστυνομικούς που είχαν κατακλύσει τον χώρο... Και όμως τον είχαν πληγώσει πολύ, και πρώτοι οι γονείς του που του φέρθηκαν τόσο παγωμένα όταν είδαν τον γιο τους χίπη.

Ήταν Νοέμβρης του '78 όταν έμαθε ο κόσμος για ένα αμερικανό προσευχητή που το όνομα του, θρύλος πια, είχε περάσει από τις 3 Ιουλίου του 71 στο μουσικό πάνθεον της αιωνιότητας. Εκείνο τον Νοέμβρη κυκλοφόρησε η ποιητική πλευρά του Jim Morrison πάνω στο βινύλιο που ξάφνιασε τους απανταχού φίλους του κάνοντας τους να πιστέψουν πως το δαιμόνιο παιδί επέστρεψε στην ζωή για να συνεχίσει ότι άφησε λειψό... όλοι ήξεραν τον Morrison σαν ποιητή από τα υπέροχα λόγια που επενδύανε τα άλμπουμ των Doors, αλλά ήταν η μοναδική φορά που στο American Prayer ο ίδιος απαγγέλλει ποιήματα του. O Robbie Krieger, μέλος του συγκροτήματος, είπε πως ήταν επιθυμία του ιδίου του Jim να παρουσιαστούν αυτά τα ποιήματα κάποτε στο κοινό του, τις μαγνητοταινίες τις είχε βρει ο Robbie στα 1975 και βρισκόταν στα χέρια του john Haeny. Είχαν ηχογραφηθεί στις 8 Δεκεμβρίου του 1970 ημέρα γενέθλιων του Jim. Στο στούντιο από τον Ηaeny… Αργότερα όταν πήγε στο Παρίσι ο Morrison, θέλησε να συνεχίσει την ηχογράφηση των ποιημάτων του, μα το μοιραίο δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο. Έτσι λοιπόν, αφού είχαν βρεθεί οι ταινίες, την ύπαρξη των οποίων αγνοούσε και η εταιρία τους, η ELEKTRA. Σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους Doors, ο John καταφέρνει να ηχογραφήσει για ένα άλμπουμ τις απαγγελίες με την συνοδεία της μουσικής του γκρουπ και όλοι μαζί να προσφέρουν την δουλειά αυτή σαν φόρο τιμής στον ποιητή Jim Morrison που έδωσε τόσα πολλά...

Τα ποιήματα αυτά μιλάνε για την ζωή, τους ανθρώπους, τον θάνατο, το σεξ και την ασχήμια του αμερικάνικου κατεστημένου. Με την προσθήκη ορισμένων ηχητικών εφε o Morrison σαν να ήθελε αυτά τα ποιήματα να τα χρησιμοποιήσει για σενάριο κάποιας ταινίας που ονειρευότανε... ακούμε μέσα στον δίσκο βουητό δρόμου, ένα δυνατό ήχο ισχυρού αέρα, θόρυβο βροντής, στρατιωτικά παραγγέλματα, κ.α.

Εκτός από εκείνη την νύχτα του Δεκεμβρίου όπως λέει ο Robbie, ο Jim είχε ηχογραφήσει ποιήματα του άλλη μια φορά στην Σάντα Μόνικα.

Σε μερικά σημεία ακούμε ηχογραφημένα στιγμιότυπα από το Absolutely Live Όπου ο Morrison απευθύνεται στο κοινό του. Ακόμη υπάρχουν και φράσεις που είχε πει ο Jim σε διάφορες στιγμές και τις είχε γράψει σε κασέτες. Για την ολοκλήρωση του υλικού οι Doors χρειάσθηκαν 3 ολόκληρα χρόνια μέχρι την στιγμή που παρουσίασαν το άλμπουμ αυτό…O Morrison όταν ξεκίνησε για την λεύτερη δημιουργία του δεν φόρεσε καμία μάσκα γιατί κατάλαβε κάτι που οι άλλοι αστέρες της μουσικής των τελευταίων δεκαετιών δεν θέλησαν να καταλάβουν. Aυτό το κάτι ήταν ο αυθορμητισμός. ..

Ο ποιητής Morrison δαιμόνιος και μυστικιστής, ηθελε την αμερικανική κοινωνία με αλλαγμένο πρόσωπο για να μπορέσει να δεχθεί τα καινούργια πράγματα και να πάψει να αμφιταλαντεύεται στις μετριότητες. Αυτό ήταν που ο Jim δεν ήθελε καθόλου, την μετριότητα. Πήγε με τους Doors επειδή με τον Manzarec γνωρίστηκε μια εποχή που ο Morrison με τα λόγια του προσέλκυε τις μάζες, Kι` αυτή η δύναμη του ήταν που ήθελαν οι Doors που ονομάζονταν ( επαναστάτες μέσα από τον έρωτα ).Tο όνομα τους οι Doors το πήραν από το βιβλίο του Albous Huxley (The Doors Of Perception). Tο 1965 ξεκίνησε με τον Manzarec από το Λος Άντζελες με σκοπό την δημιουργία των Doors... και μέσα σε λίγο καιρό θα έφερναν την επανάσταση στην μουσική ροκ. Και με την αντίσταση στο βιομηχανοποιημένο τρόπο ζωής των νέων, που προσπαθούσαν να βρουν την ελευθερία τους στα ναρκωτικά και στην παρεξηγημένη έννοια...

Η ζωή και η επανάσταση για τον Jim ήταν ένα και το αυτό και περνούσε διαδοχικά από τον οργασμό, στο σεξ, στο θάνατο. οι 3 λοιποί Doors που έζησαν από κοντά τον Jim, μπορούν να θυμούνται καθαρά για μια ζωή το Θρύλο Morrison...
Από τότε που γνωρίστηκαν, που τραγούδησαν, που φώναζαν, που (κάπνισαν ),που διαμαρτυρήθηκαν και ήπιαν μαζί, μέχρι και τότε που πήγαν στο κοιμητήρι του Παρισιού, έδειξαν ότι είχαν συνδεθεί στενά, όχι μόνο μουσικά, αλλά και ιδεολογικά και κυρίως ψυχικά. Aυτό το απέδειξαν στο American Prayer, άλμπουμ προσκύνημα στην μνήμη του μεγάλου τους φίλου, Jim Morrison.

Σε μια συνέντευξη ο Morrison ανακοινώνει την φιλοσοφία των Doors με προσωπικούς του όρους. "Αυτή η έκλυτη μανία του γκρουπ στις ζωντανές εμφανίσεις του, έχει σχέση με την ηθική των πουριτανών". είχε πει. Παρομοιάζοντας μια παράσταση των Doors με πνευματική συγκέντρωση, θα πει:
Πατέρα; ναι γιε μου. Θέλω να σε σκοτώσω !!
Μητέρα, θέλω να σε ……………………… !!

Του άρεσαν τα άκρα, ζούσε στα άκρα.

Πολλοί παρατηρητές περιγράφουν την σκηνική παρουσία του Morrison σαν σατανική. Ο ίδιος προτιμούσε τον όρο πρωτόγονη.
Ο Morrison έβλεπε πως η προσπάθεια της βιομηχανοποίησης να επιβάλει μια συγκεκριμένη μουσική, ήταν κάτι απάνθρωπο που του προκαλούσε αηδία, πάλεψε ενάντια στην κυριαρχία των στάνταρ με στίχους, νότες, κείμενα, ουρλιαχτά, κραυγές, προσπαθώντας να δείξει στο πλήθος τον δρόμο της ελευθερίας.

Ο ήχος του επιδρά με πολύ διεγερτικό τρόπο στο νευρικό σύστημα, στον εγκέφαλο και δημιουργεί τάσεις εξέγερσης στον ακροατή που αρχίζει να ξερνά την σαβούρα που τον τάισαν τόσο καιρό.

Εξ άλλου φαίνεται ολοκάθαρα στους στίχους του η προσπάθεια του να δείξει στον κόσμο τις πόρτες για την ελευθερία.

Σχίσε τον ιστό που σε τυλίγει
είσαι καταδικασμένη σε μια φυλακή
που επινόησες η ίδια
γκρέμισε τα όλα και βαλε πλώρη για αλλού

Ο Morrison οραματίζεται ένα μυθικό ρόλο για τον εαυτό του σαν ροκ τραγουδιστή.

Δεν επικροτεί τα ναρκωτικά καθώς γνωρίσει ότι η μαζική τους κατανάλωση δεν εκφράζει τίποτε άλλο από την αθλιότητα και την μιζέρια των καθημερινών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. η ηρωίνη και τα άλλα ναρκωτικά που τόσο έξυπνα πλασάρισε η εξουσία (CIA) για να διαβρώσει το κίνημα των χίπις και του ροκ έκαναν μια χαρά την δουλειά τους, αποπροσανατόλισαν μια ολόκληρη γενιά.

Η εξουσία για τον Morrison ήταν το μανιφέστο του κακού, γιατί η εξουσία έλεγε ψέματα, έλεγε ψέματα με το στόμα των τραστ και των υπαλλήλων των υπουργείων, των αξιωματικών της αστυνομίας, των διαφημιστικών γραφείων, των εκδοτών εφημερίδων και περιοδικών μεγάλης κυκλοφορίας, η εξουσία ήταν αυτή που οδήγησε την νεολαία της εποχής του Morrison στο γαλλικό Μάη του '68 στην Ευρώπη και στην άρνηση στράτευσης για το Βιετνάμ στην Αμερική…

Απογοητευμένος από την απομόνωση του μέσα στην κοινωνία από την στέρηση της ελευθέριας του, μέσα στην αυτοεξορία του βλέπει κάπου μακριά μια σπίθα, ακούει γλυκούς ήχους με τεντωμένες τις αισθήσεις του πάνω στην μάνα γη.

Η ευκαιρία είναι μοναδική, δεν επαναλαμβάνεται
και κάθε δισταγμός είναι καταστροφή.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για παζαρέματα,
Θέλουμε τον κόσμο και τον θέλουμε ΤΩΡΑ

Ξεφωνίζει πάνω στο πάλκο, αλλά και μέσα από τον τάφο του,
Στο Παρίσι, Όπου βρίσκεται από το 1971, μόνο βιολογικά νεκρός …

ΥΓ. Αυτό το αφιέρωμα το χρώσταγα πρώτα στον Jim…
Αλλά και στον εαυτό μου….
Και λόγοι διάφοροι και αδιάφοροι, δεν μου επέτρεψαν να βγει στην σωστή ώρα, μέρα...



»

Cliff Burton (1962-1986)

www.tips-fb.com

Cliff Burton (1962-1986)


O Cliff ασχολήθηκε με τη μουσική και ειδικότερα με τις κλασσικές σπουδές και το πιάνο, έπειτα από προτροπή του πατέρα του. Οι γονείς του, Jan και Ray Burton ήταν Άγγλοι μετανάστες, ενώ είχε και δυο μεγαλύτερα αδέρφια, τον Scott και την Connie. Ασχολήθηκε με το μπάσο στα 13 του χρόνια όταν χάθηκε ο αδερφός του Scott και υποσχέθηκε στους δικούς, ότι θα γίνει ο καλύτερος μπασίστας για χάρη του Scott. Αποφοιτώντας από το σχολείο σπούδασε μουσική στο Chabot Junior College της California, πέρασε από κανα δυο μπάντες μέχρι που το 1982 τον ανακαλύπτουν οι James Hetfield και Lars Ulrich και του προσφέρουν θέση στους προσχηματισμένους τότε Metallica..
Cliff Burton (1962-1986)Ενας από τους καλύτερους μουσικούς που έχει περάσει από τη heavy metal και όχι μόνο. Χαρισματικός μπασίστας και μουσικός, που με τις καινοτομίες του και το μοναδικό στυλ που διέθετε ξεχώρισε σε μια μπάντα που έγραψε ιστορία...με το παίξιμο του έχει κάνει πολλούς κιθαρίστες να ζηλεύουν τα σόλο του.. Ο Cliff είχε ως μουσικές επιρροές πολλούς μπασίστες αλλά και πολλούς κιθαρίστες..μερικοί από αυτούς είναι οι εξής: Geezer Butler, Phil Lynott, Lemmy Killmister, Ritchie Blackmore, Ulrich Roth, Jimmy Hendrix, και Tony Iommi.
Ο Cliff επηρέασε την μουσική των Metallica, και με τις πινελιές του δημιουργήθηκαν μεγάλες επιτυχίες. Το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησε με τους Metalllica λεγόταν "Kill 'em all" και κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του ΄83. Ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε και το 2ο άλμπουμ με τίτλο "Ride the Lightning"...Όσοι έχουν ακούσει αυτά τα άλμπουμ πιστεύουν πως ο Cliff είχα ακόμα πολλά να προσφέρει.. Δυστυχώς όμως το ταλέντο του ακούστηκε για τελευταία φορά στο άλμπουμ "Master of Puppets" που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του ΄86..

27 Σεπτεμβρίου 1986..Ημερομηνία πλήγμα για την μουσική, τους Metallica και όλους τους fan του Cliff Burton..


Οι Metallica εκείνο το βράδυ βρίσκονταν στο δρόμο μεταξύ Κοπεγχάγης και Στοκχόλμης, όπου ήταν προγραμματισμένη να γίνει η τελευταία συναυλία της ευρωπαϊκής “Damage Inc.” περιοδείας τους με σκοπό την προώθηση του “Master of Puppets”.Στο λεωφορείο τα μέλη του συγκροτήματος έχοντας μια μικρή διαφωνία για το σε ποια κουκέτα θα κοιμηθεί ο καθένας τράβηξαν χαρτιά. Στον Cliff, που τράβηξε τον άσσο μπαστούνι έλαχε να κοιμηθεί στην κουκέτα του Kirk Hammett. Αργότερα εκείνο το βράδυ ο οδηγός έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα το λεωφορείο να ανατραπεί. Ο Cliff Burton πετάχτηκε από το παράθυρο της κουκέτας στην οποία κοιμόταν και είχε καταπλακωθεί από το αναποδογυρισμένο λεωφορείο. Όταν οι υπόλοιποι βγήκαν έξω βρήκαν τον Cliff αναισθητοποιημένο. Δυστυχώς το κακό είχε συμβεί...
Ο οδηγός ισχυρίστηκε ότι έπεσε σε πάγο, όμως ο Hetfield δηλώνει ότι ο πάγος δεν βρέθηκε ποτέ. Στην κατάθεση του αναφέρει, ότι ο οδηγός ήταν μεθυσμένος ή τουλάχιστον απρόσεκτος. «Περπατούσα αρκετές ώρες στο σημείο, αλλά πάγο δεν βρήκα». H έκθεση της αστυνομίας αναφέρει, ότι η θερμοκρασία του αέρα την ώρα εκείνη ήταν 37 βαθμούς Φαρενάιτ, συνθήκες μάλλον ακατάλληλες για πάγο.

Η σωρός του αδικοχαμένου Cliff στάλθηκε πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες και αποτεφρώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1986...

Μετά το θάνατο του, οι Metallica κυκλοφόρησαν το αφιέρωμα ντοκιμαντέρ "Cliff 'Em All", προς τιμήν του. Είναι μια συλλογή βίντεο που γυρίστηκαν από τους οπαδούς, και τηλεοπτικά πλάνα γυρισμάτων..
Τα χρόνια πέρασαν μα κανένας δεν ξέχασε τον Clifford Lee Burton...ζει ακόμα στις καρδιές μας, και στις μελωδίες των Metallica..
Πηγες:
www.metallicaworld.co.uk/
www.wikipedia.org
www.e-bang.gr


»

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, μουσικός και στιχουργός Charlie Chaplin

www.tips-fb.com

Σε ηλικία πέντε ετών, αντικαθιστά τη μητέρα του στο θέατρο, όταν έσπασε η φωνή της, λέγοντας ένα γνωστό pop τραγούδι της εποχής, με καταπληκτικό χιουμοριστικό τρόπο.


Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, μουσικός και στιχουργός Charlie Chaplin!


Ο εργοδότης της μητέρας του και υπεύθυνος σκηνής, ήταν αυτός που τον έβγαλε στο πάλκο.

Γόνος δύο μουσικών τραγουδιστών. Της Hannah Chaplin και του Charles Chaplin. Ο γάμος τους είχε τελεστεί στις 22/06/1885. Πατέρας αλκοολικός, που εγκαταλείπει την οικογένειά του για να μεταβεί στην Αμερική προκειμένου να συνεχίσει εκεί την καριέρα του. Η μητέρα Hannah εύθραυστη στην υγεία της. Κάποιο πρόβλημα υγείας στο λάρυγγα, την αναγκάζει να εγκαταλείψει τη σταδιοδρομία της. Συνεπεία αυτού του δυσάρεστου γεγονότος, και ενώ ο μικρός της γιος Charles, που παρευρίσκεται, σε ηλικία μόλις πέντε ετών, αντικαθιστά τη μητέρα του στο θέατρο, όταν "έσπασε" η φωνή της, λέγοντας ένα γνωστό pop τραγούδι της εποχής, με καταπληκτικό χιουμοριστικό τρόπο. Ο εργοδότης της μητέρας του και υπεύθυνος σκηνής, ήταν αυτός που τον έβγαλε στο πάλκο.



Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, μουσικός και στιχουργός Charlie Chaplin!

Το οικογενειακό πρόβλημα μεγαλώνει, όταν η μητέρα του νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική, από τον Μάιο του 1903 μέχρι το 1921, (τότε τη φέρνει στην Αμερική ο Chaplin.)

Τον Απρίλιο μήνα, με ημερομηνία 26 του έτους 1889, γεννήθηκε στο Wolworth, London of England, ο Charles Spencer Chaplin, ο γνωστός μας αργότερα Charlie Chaplin – Σαρλώ.
Ήταν ακόμα, σε ηλικία μικρότερη των τριών ετών, όταν εγκαταλείπεται με όλη του την οικογένεια από το πατέρα του.
Πτωχοκομεία και φιλανθρωπικά σπίτια είναι οι επόμενες κατοικίες, όπου φιλοξενείται και κατοικεί με τον ετεροθαλή αδελφό του, Syd που είχε γεννηθεί στο Sydney Hawkes. Η μητέρα τους, πλέον, εγκλεισμένη στο Cane Hill Asylum.
Επίσημα, ως καλλιτέχνης πλέον, εμφανίζεται στα οχτώ του χρόνια, με το θίασο αρρένων χορευτών των Eight Lancashire Lads.
Στα δεκαοχτώ του περιοδεύει στις ΗΠΑ, με βαριετέ θίασο, στον οποίο είχε ενταχθεί υπό τον Fred Kanro, μέχρι το 1910, και σε ηλικία είκοσι ενός ετών.
Δεκέμβρη του 1913 ταξιδεύει Δυτικά. Καλιφόρνια. Εκεί υπογράφει με την Keystone Studios, του Mack Sennett, διάσημου ήδη κωμωδιογράφου και σκηνοθέτη. Ο ίδιος τον είχε δει τον Charlie στην Ν. Υόρκη επί σκηνής.
Γράφει αμέσως στον αδελφό του Syd, να έρθει, προκειμένου να γίνει αυτός ο μάνατζέρ του.
Στην Keystone παίζει σε τριάντα έξι ταινίες. Σχεδόν σε όλες υποδύεται τον Little Trap.
Οι τριάντα έξι ταινίες της Keystone Studios είναι οι πάρα κάτω (όλες παραγωγές του Mack Sennett):
Έτος 1914: 1. Making A Living -(Slicker), 2. Kid Auto Races Venice -(Tramp), 3. Mabel’s Strange Predicament -(Tramp), 4. A Thief Catcher –(A Policeman), 5. Between Showers-(Masher), 6. A Film Johnnie -(The Film Johnnie), 7. Tango Tangles –(Tipsy Dancer), 8. His Favorite Pastime –(Drinker), 9. Cruel Cruel Love –(Lord Helpus), 10. The Star Border –(The Star Boarder), 11. Mabel At The Wheel –(Villain), 12. Twenty Minutes Of Love –(Pickpocket), 13. Caught In A Cabaret –(Waiter), 14. Caught In The Rain –(Tipsy Hotel Quest), 15. A Busy Day –(Wife), 16. The Fatal Mallet –(Suitor), 17. Her Friend The Bandit –(Bandit), 18. The Knockout –(Referee), 19. Mabel’s Busy Day –(Tipsy Nuisance) 20. Mabel’s Married Life –(Mabel’s Husband), 21. Laughing Gas –(Dentist’s Assistant, 22. The Property Man –(The Property Man), 23. The face On The Bar Room Floor –(Artist), 24. Recreation –(Tramp), 25. The Masquerader –(Film Actor), 26. His New Profession –(Charlie), 27. The Rounder’s –(Reveler), 28. The New Janitor –(Janitor), 29. Those Love Pangs –(Masher), 30. Dough And Dynamite –(Waiter), 31. Gentlemen Of Nerve –(Impecunious Track Enthusiast), 32. His Musical Career –(Piano Mover), 33. His Trysting Place –(Husband), 34. Tillie’s Punctured Romance –(Charlie, A city Slicker), 35. Getting Acquainted –(Spouse), 36. His Prehistoric Past –(Weakchin).
Σημ.: α) Εντός παρενθέσεως μετά την παύλα είναι ο ρόλος τον οποίο υποδύεται.
β) Εκτός από τις πρώτες έντεκα (1. έως και 11. και στις 13. 16. 18. 19. 34. α. α.) ταινίες, δεκαέξι στον αριθμό, όπου απλώς ερμηνεύει υποδυόμενος κάποιο ρόλο, σε όλες τις υπόλοιπες (12. 14. 15. και στις 20. έως και 36. α. α. ), είκοσι στον αριθμό, εκτός του ότι πρωταγωνιστεί κι εδώ, γράφει πλέον και τα σενάριά τους αλλά και τις σκηνοθετεί κιόλας. (Στην υπ’ αρ. 17. σκηνοθετεί)
Καθιερώνεται.
Νοέμβριο του 1914 αποχωρεί από την Keystone (παρ’ όλο που την τελευταία του εδώ ταινία τη γυρίζει στις 7 Δεκεμβρίου 1914), και υπογράφει με την Essanay Film Manufacturing Company, όπου δημιουργεί δεκαπέντε ταινίες, στις οποίες η παραγωγή ανήκει στον Jesse T. Robbins.

Οι δέκα πέντε ταινίες της Essanay Film είναι οι πάρα κάτω: (σε όλες αυτές ο Charlie Chaplin γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί):



Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, μουσικός και στιχουργός Charlie Chaplin!

Έτος 1915: 1. His New Job –(Film Extra), 2. A Night Out –(Reveler), 3. The Champion –(Aspiring Pugilist), 4. In The Park –(Charlie), 5. A Jitney Elopement –(Suitor, The Fake Count), 6. The Tramp –(The Tramp), 7. By The Sea –(Stroller), 8. Work –(Decorator’s Apprentice), 9. A Woman –(Charlie / “The Woman”), 10. The Bank –(Janitor), 11. Shanghaied –(Charlie), 12. A Night In The Show –(Mr Pest And Mr Rowdy), 13. Burlesque On Carmen –(Darn Hosiery), Έτος 1916: 14. Police –(Ex Convict), Έτος 1918: 15. Triple Trouble –(Janitor).


Το 1916 υπογράφει με την Mutual Film Corporation (παρ’ όλο που συνεχίζει στην προηγούμενη εταιρεία τις εκεί παραγωγές του και μάλιστα μέχρι το 1918) και κάνει τις εξής δώδεκα ταινίες: (σε όλες αυτές πλέον, εκτός του σεναρίου και της σκηνοθεσίας, του πρωταγωνιστικού ρόλου, έχει και την ευθύνη της παραγωγής):

Έτος 1916: 1. The Floorwalker –(Impecunious Customer), 2. The Fireman –(Fireman), 3. The Vagabond –(Street Musician), 4. One A.M. –(Drunk), 5. The Count –(Tailor’s Apprentice), 6. The Pawnshop –(Pawnbroker’s Assistance), 7. Behind The Screen –(Property Man’s Assistant), 8. The Rink –(Waiter and Skating Enthusiast), Έτος 1917: 9. Easy Street –(Vagabond Recruited To Police Force Alcoholic), 10. The Cure –(Gentleman At Spa), 11. The Immigrant –(Immigrant), 12. The Adventurer –(Escaped Convict).
Ιούνιο του 1917 υπογράφει με την First National Studios όπου δημιουργεί εννέα ταινίες. Σε αυτές πλέον εκτός από τις πάρα πάνω ιδιότητές του, προσθέτει και αυτή του μουσικοσυνθέτη (συγκεκριμένα στις υπ’ α. α. 1. 3. 6. και 9.) οι ταινίες είναι οι πάρα κάτω:
Έτος 1918: 1. A Dog’s Life –(Tramp), 2. The Bond –(Tramp), 3. Shoulder Arms –(Recruit), Έτος 1919: 4. Sunnyside –(Farm Handyman), 5. A Day’s Pleasure –(Father), Έτος 1921: 6. The Kid –(Tramp), 7. The Idle Class –(Tramp / Husband), Έτος 1922: 8. Pay Day –(Laborer), Έτος 1923: 9. The Pilgrim –(Escaped Convict).
...και αμέσως μετά δημιουργεί την Chaplin Studios. Το 1919 μαζί με τους Dougias Fairbanks, Mary Pickford & Dw Griffith, δημιουργούν την United Artists (UA). Δημιουργούνται οχτώ ταινίες, όπου όλο (το συνολικό) ταλέντο, του Charlie Chaplin αναδεικνύεται, και είναι οι πάρα κάτω:
Έτος 1923: 1. A Woman Of Paris –(Porter), Έτος 1925: 2. The Gold Rush –(Lone Prospector), Έτος 1928: 3. The Circus –(Tramp), Έτος 1931: 4. City Lights –(Tramp), Έτος 1936: 5. Modern Times –(A Worker), Έτος 1940: 6. The Grate Dictator –(Adenoid Hynkel / The Barber Έτος 1947: 7. Monsieur Verdoux –(Monsieur Henri Verdoux), Έτος 1952: 8. Limelight –(Calvero).
Μετά την απαγόρευση επιστροφής του στην Αμερική το 1952 και ενώ πλέον μόνιμη κατοικία του είναι η Ευρώπη, δημιουργεί τις δύο τελευταίες του ταινίες, που τις έκανε στην Αγγλία:
Έτος 1957: 1. A King In New York –(King Shahdov) η οποία δεν παίχτηκε στην Αμερική παρά μόνον το 1967, είναι δε παραγωγή της Attica Archway Production. Έχει και εδώ την συνολική επιμέλεια όπως και πάρα πάνω. Έτος 1967: 1. A Countess From Hong Kong –(An Old Steward), η παραγωγή εδώ ανήκει στην Universal Production σε τεχνική Panavision και Technicolor, συγκεκριμένα ανήκει στον παραγωγό Jerome Epstein. Ο Chaplin εδώ κρατάει ένα μικρό ρόλο. Όλα τα άλλα ανήκουν στην δημιουργικότητα του.
Ο κατάλογος που ακολουθεί είναι από ταινίες που είτε δεν παίχτηκαν ποτέ είτε έμειναν ανολοκλήρωτες. Πολλά θέματα από τις ταινίες αυτές έχει χρησιμοποιήσει για άλλες του ολοκληρωμένες ταινίες. Εκτός λοιπόν από τις ογδόντα δύο προ αναφερθείσες ταινίες, υπάρχουν και οι εξής:
Έτος 1915 – 1916: 1. Life, 2. How To Make Movies –(Himself), παραγωγή σενάριο σκηνοθεσία. Έτος 1918: 1. Χωρίς Τίτλο –(Himself), παραγωγή σενάριο σκηνοθεσία. Έτος 1919: 1. The Professor –(Professor Bosco), παρ. σεν. σκην. Έτος 1922: nice And Friendly –(Villain), παρ. σεν. σκην. Έτος 1926: A Woman Of The Sea, παρ. Έτος 1933: All At Sea –(Himself), εντεκάλεπτο ιδιωτικής χρήσης. Έτος 1966 – 1975: The Freak, σεν. Έτος 1915: Introducing Charlie Chaplin, Έτος 1916: 1. The Essanay Chaplin Revue –(Ex Convict), σεν. σκην. , 2. Zepped, προπαγανδιστικό φιλκμ που ήρθε στη δημοσιότητα το 2009. Έτος 1918: Chase Me Charlie, σεν. σκην. Έτος 1959: The Chaplin Revue –(Tramp / Recruit / Escaped Convict / himself) μουσ. παρ. σεν. σκην. Έτος 1975: The Gentleman Tramp (σκηνές από τη ζωή του Chaplin και της οικογένειας στην Ελβετία).
Η ζωή του είναι γεμάτη σκάνδαλα, δημόσιες αντιπαραθέσεις και προκλήσεις.
Το πρώτο σκάνδαλο που έκανε την εμφάνισή του, ήταν, κατά τη διάρκεια του Αου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν αμφισβητήθηκε από συμπατριώτες του, η αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του και γενέτειρά του Αγγλία, παρά το γεγονός πως ποτέ δεν είχε υποβάλλει αίτημα πολιτογράφησης - υπηκοότητας στην Αμερική, έχοντας δηλώσει κατά καιρούς πως είναι ένας playing visitor.
Οι Άγγλοι συμπατριώτες του, τον αποκαλούσαν τεμπέλη και δειλό. Μαζί με κάποια άλλα γεγονότα ολοκληρώθηκε η υποψία του FBI και του αρχηγού του J. Edgar Hoover, αλλά και του House Un – American Activities Council –(HUAC)-, βάζοντας τον Charlie στο μάτι του κυκλώνα, για την υποδόρια κομμουνιστική προπαγάνδα του, την οποία, μάλλον, στάλαζε και περνούσε μέσα από τις ταινίες του.
Πρώτη ομιλούσα ταινία του, Grate Dictator, η οποία έκανε φοβερή εντύπωση, δημιουργώντας σάλο, με την καρικατούρα εκδοχή του, για τον μετέπειτα αιμοσταγή Αδόλφο Χίτλερ. Πολλά κι αντιφατικά τα σχόλια. Άλλοι ξετρελάθηκαν, άλλοι την χαρακτήρισαν «φτωχό θέμα και θέαμα», «κακόγουστη», «κακώς την είχε κάνει». Παρ’ όλ’ αυτά, του απέδωσε πέντε εκατομμύρια δολάρια, πέντε υποψηφιότητες για Oscar – Academy Award Nominations, αλλά και την Γενικότερη Παγκόσμια πλέον αναγνώρισή του. Λέγεται πως ο Χίτλερ έμαθε για την ταινία, την είδε και μίσησε αφόρητα τον Chaplin. Ο τελευταίος όταν το έμαθε, είπε πως θα έδινε τα πάντα για να μάθει πως του φάνηκε και ποιες ήταν οι εντυπώσεις του Χίτλερ για την ταινία.
Επίσης λέγεται πως ο Χίτλερ τον χαρακτήρισε Εβραίο, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο τον Chaplin, στόχο των Ναζί.
Επίσης λέγεται πως, το καθιερωμένο μουστάκι οδοντόβουρτσα του Chaplin, το υιοθέτησε ο Χίτλερ, προκειμένου να είναι αναγνωρίσιμος και περισσότερο αγαπητός απ’ τον κόσμο.
Άλλο σκάνδαλο, ερωτικής φύσεως αυτή τη φορά, συνέβη, όταν χώρισε από την Joan Barry, που ήταν μόλις είκοσι δύο ετών τότε. Το οριστικό διαζύγιο εκδόθηκε το 1942, ύστερα από πολλές επιθετικές παρενοχλήσεις από αυτήν. (Δέχτηκε επίθεση από αυτή τη γυναίκα, μέσα στο σπίτι τους, όπου ζούσε με τη νέα του οικογένεια, με σκοπό να τους κάψει ζωντανούς). Το Μάιο του 1943, αυτή η γυναίκα επέστρεψε, απαιτώντας αναγνώριση του παιδιού της που κυοφορούσε, λέγοντας πως είναι δικό του. Στη δίκη που έγινε το 1944, του επιδικάστηκε διατροφή εβδομήντα πέντε δολαρίων το μήνα, μέχρις ότου το παιδί να φτάσει τα είκοσι ένα χρόνια του. Το δικαστήριο δε δέχτηκε την αιματολογική εξέταση που απεδείκνυε τη μη πατρότητα, επειδή δεν αποτελούσε αποδεικτικό στοιχείο αυτό το μέσο την εποχή εκείνη.
Η εκ μέρους του συμπάθεια προς τους σοβιετικούς και του αγώνα τους, ενάντια στους Ναζί, τον έφερε και πάλι αντιμέτωπο, με την αμφισβήτηση των ιδεών του, των αισθημάτων του και τις προτιμήσεις του έναντι των κομμουνιστών. Τον κάλεσαν σε συνέντευξη απολογίας, η οποία συνάντηση, λίγο μετά ανεβλήθη, με το αιτιολογικό του μη επικινδύνου για την εθνική ασφάλεια της χώρας.


Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, μουσικός και στιχουργός Charlie Chaplin!

Το 1952 ταξίδεψε με την οικογένειά του στο Λονδίνο, για να παρακολουθήσει την πρεμιέρα της ταινίας του Limelight, κατά την επιστροφή του όμως, δεν του επετράπη η εκ νέου είσοδός του στην Αμερική. Έτσι με την οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Ελβετία.

Έκανε τέσσερις γάμους. Απέκτησε έντεκα παιδιά. Το 1918 ενώθηκε με τη Mildred Harris, απέκτησαν ένα παιδί, το ποντικάκι, όπως το αποκαλούσε μέχρι το τέλος του ο Chaplin, τον Norman, το οποίο έζησε μόλις τρεις ημέρες. Χώρισαν το 1920.
Το 1924 παντρεύεται με την Lita Gray. Αποκτούν δύο παιδιά. Τον Charles και τον Sidney Chaplin. Χώρισαν το 1927.
Το 1943, παντρεύεται με την κόρη του Eugene O’ Neill, (την Oona O’ Neill) – Oona Chaplin. Αποκτούν οχτώ παιδιά, Geraldin, Michael, Josephine, Victoria, Eugene, Jane, Annete Emilie, Christopher, όλοι τους Chaplin.
Όταν παντρεύτηκε την κόρη του O’ Νeill, αυτός ήτανε πενήντα τεσσάρων ετών και η Oona μόλις δεκαοχτώ. Πηγή έμπνευσης του έργου Λολίτα του Ναμπόκοφ, μάλλον ήτανε αυτή η σχέση, ο γάμος αυτός.
Σε αντίθεση με την σκανδαλώδη δημόσια εμφάνισή του, δεν ήταν παρά ένας ήσυχος – φιλήσυχος, χαμηλών τόνων άνθρωπος.
Το 1921 παρασημοφορήθηκε απ’ τη Γαλλική Κυβέρνηση για τις εξαιρετικές του υπηρεσίες στην φιλμογραφία, ως εξαιρετικός εργάτης των φιλμς του.
Το 1952 τιμήθηκε με τον τίτλο του Αξιωματικού της Λεγεώνος της Τιμής και πάλι απ’ τη Γαλλική Κυβέρνηση.
Το 1972 τιμήθηκε με το Oscar, για την ανυπολόγιστη προσφορά του στην υπηρεσία της κινηματογραφικής τέχνης, μέσω του οποίου αναδείχτηκε η ειδική ομορφιά της στον 20ο αιώνα.
To 1973 παίρνει το Oscar για την ταινία του Limelight.
Το 1975 του απονεμήθηκε το Knight Bachelor of the Order of the British Empire – Queen’s Honors List, για τις υπηρεσίες του στην ψυχαγωγία.
Βραβεύτηκε επίσης από την Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης για την μουσική του.
Χρήζεται Ιππότης από την βασίλισσα της Αγγλίας.
Το 1916 γίνεται ο πρώτος ηθοποιός στον κόσμο που κυκλοφορεί σε κόμικ.
Το 1925 γίνεται εξώφυλλο, στο TIME. Ο πρώτος ηθοποιός που έγινε εξώφυλλο στο συγκεκριμένο περιοδικό.
Το 1994 γίνεται γραμματόσημο. Ακολουθούν και άλλοι ηθοποιοί.
Το 1998 ξαναγίνεται γραμματόσημο, για το κλείσιμο της χιλιετίας.
Το περιοδικό Empire τον καταγράφει στη λίστα των εκατό πιο μεγάλων σταρ όλων των εποχών.
Το 1992 γίνεται ταινία η ζωή του, με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ντάουνι τζούνιορ.
Η μητέρα του ανήκε στη φυλή Ρομανισόλ (αγγλική φυλή αθιγγάνων).
Το ύψος του είναι 1,65cm.
Έζησε κάποιο διάστημα με τον πατέρα του στην ίδια στέγη με την ερωμένη του.
Το 1950 το τραγούδι του Smile γίνεται Νο 2 στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου, όταν τραγουδήθηκε από την Nat King Cole. Το τραγούδι ήταν γραμμένο για την ταινία Modern Times και αγαπημένο του Michael Jackson.
Το 1960 το τραγούδι του This Is My Song για την ταινία του Μία Κοντέσα Απ’ Το Χονγκ Κονγκ γίνεται Νο 1 με την Petula Clark.

Το 1964 εκδίδει το «My Autobiography».
Το 1974 εκδίδει το «My Life In Pictures».
Έχει επίσης συγγράψει και τα:
«My Trip Abroad», και «A Comedian Sees the World».

Απεβίωσε, από φυσικά αίτια, στις 25/12/1977, ενώ κοιμότανε τη βραδιά των Χριστουγέννων.
Την 01/03/1978 το πτώμα του εκλάπη από τον τάφο. Τρείς μήνες αργότερα, συνελήφθησαν οι δράστες, μία ομάδα μηχανικών, που το αφαίρεσαν, προκειμένου να αποκομίσουν λύτρα από την οικογένεια.
Έντεκα εβδομάδες μετά, το πτώμα, από τη λίμνη της Γενεύης που βρέθηκε, μεταφέρθηκε από την οικογένεια και ενταφιάστηκε ξανά, σε πάχους 1,80cm, από οπλισμένο σκυρόδεμα, νέο τάφο, για να αποτραπούν μελλοντικές παρόμοιες ενέργειες.

Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ανθρώπους του κινηματογράφου στον πλανήτη. Με τεράστια δημοφιλία.
Η αισιόδοξη ματιά του, επάνω στη χαοτική κοινωνία, στον κυκεώνα της ζωής, στις ανθρώπινες καθημερινές δυσκολίες των ανθρώπων του μόχθου, υποδείκνυε με γλυκύτατο τρόπο, πως η ελπίδα, η αισιοδοξία και το χαμόγελο δεν πρέπει να λείπουν από κανέναν.
«Αυτά είναι που θα σου συμβούν – αυτά να περιμένεις – η ζωή θέλει χαμόγελο – και τα ουράνια τόξα δεν τα βρίσκεις κοιτάζοντας κάτω αλλά μόνο σαν ατενίζεις ψηλά και τον ουρανό.
Από το να είμαι ένα δέντρο ριζωμένο στη γη, προτιμώ να είμαι ψύλλος»…

Στα φίλμς του έχει χρησιμοποιήσει και μουσική. Επίσης και στίχους. Άλλες μουσικές έχει γράψει αυτός ο ίδιος, άλλες έχει συν–γράψει με άλλους, άλλες έχουν γραφεί από τρίτους. Το ίδιο είχε συμβεί και με τους στίχους του.
Μουσική για τα έργα του έγραφε ο ίδιος, όπως άλλωστε σκηνοθετούσε και πρωταγωνιστούσε ως ηθοποιός, τραγουδούσε, έχοντας πάντα συνολικά το γενικό πρόσταγμα του όλου σχεδιασμού κι εκτέλεσης, από τη σύλληψη μιας ιδέας μέχρι το τελικό μοντάζ, τις αφίσες και το σχεδιασμό των κοστουμιών, τα πρόσωπα, όλα.
Ήταν δε, τόσο τελειομανής που δεν τον εμπόδιζε ακόμα και να ακυρώσει προχωρημένες παραγωγές, βάζοντάς τες στο αρχείο, εφ’ όσον δεν μπορούσε για τον οποιοδήποτε λόγο να επιτύχει τον τελικό του στόχο.
Στα παιδικά κι εφηβικά του χρόνια, έκανε μόνος του πρακτική στο βιολί. Αφιέρωνε τέσσερις έως έξι ώρες καθημερινά. Τα πρώτα μαθήματα μουσικής τα πήρε από τη μητέρα του και τον πατέρα του, από το θέατρο που εργαζότανε η μητέρα του (αφού τον έπαιρνε πάντα μαζί της για να μην τον αφήνει μόνο του στα νοικιασμένα δωμάτια που έμεναν), αλλά και από όποιον μπορούσε να τον βοηθήσει.
«Έπαιζα το βιολί με το αριστερό χέρι, έχοντας σαν αποτέλεσμα οι χορδές να είναι ανάποδα. Είχα μεγάλες φιλοδοξίες για κονσέρτα και αναγνωρίσεις, αλλά βλέποντας με τον χρόνο που πέρναγε πως δεν είμαι για αριστεία τα παράτησα.» ειρωνικά και με χιούμορ έλεγε: «Θα μπορούσα βέβαια να διαπρέψω στο cello αλλά αυτό μπορούσαν να το κάνουν όλοι.»
Στην Mutual Film Company γνωρίζει και συναναστρέφεται μουσικούς όπως οι Paderewski & Leopold Godovski.
Το 1916 ιδρύει, με άλλους τρεις, εταιρεία δίσκων. «Αφού καταφέραμε να πουλήσουμε τρεις δίσκους από τους δύο χιλιάδες που είχαμε αναπαράγει με δύο πολύ κακές δικές μου συνθέσεις και τραγούδια» εν συνεχεία έκλεισαν την εταιρεία.
«Στις μουσικές μου για τις ταινίες μου προσπάθησα να δίνω έναν ρομαντικό τόνο, σε αντίθεση με τον ρεαλισμό και τους Tramp ρόλους που παρουσίαζα».
«Η μουσική των ταινιών δεν πρέπει να είναι μουσική κονσέρτου. Ποτέ δεν πρέπει να υπερβαίνει της φωνή της κάμερας. Αντίθετα πρέπει να δίνει και να μπορεί να το κάνει, συναισθήματα και νοήματα, που θα τα μεταφέρει στο κοινό, ανάμεσα σε δοσμένα μικρά διαστήματα ενισχυτικά της κάμερας.»
“Ο μουσικός του εκείνης της εποχής, Meredith Wilson, στα γυρίσματα του Μεγάλου Δικτάτορα, έλεγε πως, «δεν έχω γνωρίσει άνθρωπο, που να αφιερώθηκε τόσο πολύ για το ιδανικό της τελειότητας εκτός από τον Charlie Chaplin”. «προσπαθούσε κι εύρισκε – ανακάλυπτε κάθε μικρό ή μεγάλο λάθος και το πετούσε έξω, είτε απ’ την εικόνα είτε από τη μουσική. Έδινε σημασία ακόμα και στη λεπτομέρεια του τόνου ή της έντασης που έπρεπε για να εκφραστεί η διάθεση που ήθελε.» Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχοντας παρακολουθήσει γυρίσματα κάποιων ταινιών του, έχουν να πουν πολλά για την τελειομανία του, όπως χαρακτηριστικά, για μια σκηνή όπλου, ακούστηκαν περισσότεροι από εκατό πυροβολισμοί προκειμένου να πετύχει την ακρίβεια και την τελειότητα της σκηνής.
Μετά το τέλος της παράστασης της ταινίας Modern Times συνεχίζει ο Meredith Wilson, μου είπε: «ευχαριστήθηκα την ταινία αλλά η μουσική μου ήταν απαίσια.»
Δεν έπαψε ποτέ, ανάμεσα στους εκλεκτούς του φίλους και τους γνωστούς του, να συγκαταλέγονται πάντα, ονόματα όπως Rachmaninov, Horowitz, Stravinsky, Hanns Eisler & Schoenberg.

Στην «Αυτοβιογραφία» του, έγραψε αργότερα, τα πάρα κάτω:
«Οι Συγγραφείς είναι πολύ καλοί άνθρωποι αλλά δεν ξέρουν να μεταδίδουν. Οι περισσότεροι όσα και ό,τι γνωρίζουν το κρύβουν ανάμεσα στα εξώφυλλα των βιβλίων τους.
Οι Επιστήμονες είναι μια εξαιρετική παρέα, αλλά, η παρουσία τους και μόνο σε ένα σαλόνι παραλύει εμάς τους υπόλοιπους.
Οι Ζωγράφοι είναι βαρετοί. Όλοι τους θέλουν να πιστέψουμε πως περισσότεροι φιλόσοφοι παρά ζωγράφοι.
Οι Ποιητές είναι αναμφισβήτητα η ανώτερη τάξη. Ως άτομα ευχάριστα, ανεκτικοί και εξαιρετικοί στη συντροφιά.
Αλλά νομίζω οι μουσικοί στο σύνολό τους είναι πιο συνεργάσιμοι από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία. Δεν υπάρχει τίποτα πιο θερμό και συγκινητικό από τη θέα μιας συμφωνικής ορχήστρας. Ο ρομαντικός φωτισμός των αναλογίων τους, ο συντονισμός τους και η αιφνίδια σιωπή όταν ο μαέστρος κάνει την εμφάνισή του. Αυτό επιβεβαιώνει την κοινωνικότητα και την συνεργατική τους συναίσθηση και διάθεση.

Όταν δεν μπορούσε να γράψει μία μουσική, την ψιθύριζε.
Συνήθιζε να λέει: «δεν το χω γράψει εγώ. Εγώ La Laed και Arthur Johnston το βαλε στο χαρτί. Όλα είναι απλές μουσικές, αυτό ακριβώς που είναι το στυλ μου».

Όπως αποζητούσε μια τέλεια ισορροπία στην κωμωδία, (πάθος και ικανότητα), έτσι δημιουργούσε το τέλειο τοπίο και στη μουσική .
Παρ’ ότι απαίδευτος –έλεγε ο Timothy Brock- στη δυτική σημειογραφία, δεν αποτέλεσε και δεν παρουσιάστηκε ποτέ, τίποτα λιγότερο, από έναν έμφυτο χαρισματικό ταλαντούχο της μουσικής σύνθεσης (κατασκευής). Αν και για τις όποιες μουσικές του ή τα μουσικά του θέματα, συνεργάστηκαν ή ασχολούνταν διάφοροι και διαφορετικοί σημειογράφοι και ενορχηστρωτές, το χάρισμά του, στη μελωδία και στην αρμονία, κατά τη διάρκεια αποτύπωσης των μουσικών του θεμάτων και η ικανότητά του να συνοδεύει τέλεια τη δράση , συνεχίζουν να δηλώνουν φωναχτά και να αποτελούν την σπερμική του αναγνωσιμότητα, σε όλες του τις ταινίες.

Στο αρχείο της οικογένειας υπάρχουν πολλά κομμάτια σε κασέτες από πολλά, ηχογραφημένα ντοκουμέντα, τα οποία ο ίδιος είχε καταγράψει, όταν μόνος του έκανε διάφορες ασκήσεις και αυτοσχεδίαζε, για διάφορα μουσικά θέματα. «…και αν ακόμα δε θα θυμάμαι πως είναι ο τόνος, θα το θυμάται το πρωτότυπο, για το πώς το μαύρο και το άσπρο των πλήκτρων το έκαναν.»

Στην οικογενειακή τους κατοικία, στην Ελβετία, συνέχισε μέχρι το τέλος της ζωής του, να γνωρίζει και να συνάπτει σχέσεις με διάσημους και άριστους μουσικούς όπως, Arthur Rubinstein, Isaac Stern, Rudolf Serkin, Clara Haskil.

Το 1942 ξαναγύρισε στο 1925 και άλλαξε τις κάρτες του βωβού Gold Rush, θέτοντας τη φωνή του και πρόσθεσε άλλα, αλλά και νέα μουσικά θέματα.

Η κόρη του Josephine ανατρέχοντας νοσταλγικά, θυμάται, τα μυσταγωγικά απόδειπνα, που με σβηστά τα φώτα και κάποιο κεράκι αναμμένο, εύρισκε την οικογένεια να απολαμβάνει στο σαλόνι τους, κλασική μουσική, με προεξάρχοντα καθοδηγητή, τον πατέρα τους Charlie.

Πιο κάτω ακολουθούν οι στίχοι από τα τραγούδια που χρησιμοποίησε στις διάφορες ταινίες του και όχι μόνο:

1. Μουσική Charles Chaplin για την ταινία The Freak, 1969, στίχοι Glen Anthony. Ένα αγαπημένο τραγούδι που άρεσε στη σύζυγό του Oona. Το φιλμ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Αφορούσε στη δραματική υπόθεση μιας νεαρής κοπέλας με φτερά …………… ανεπισήμως το τιτλοφορούσε ως «Love Song» και «My Love», ενορχηστρωμένο από τον Eric James.

You are the song

My love, you are the song
That sings inside of me
The song is always the same
It starts with love, and ends with your name

The more that I love you
There’s more in you to love
And yet, I just don’t know how

I could love you more
Than I do right now

They say that love grows old
But our love turned to gold
You kiss my sorrows away
And warm my heart
what more can I say ?

Each day my life is new
For God bless me with you
And when my life is all through
Without a word
You always knew
That all of my life
My life was you


2. Οι στίχοι για το μουσικό θέμα της ταινίας Limelight, τη μουσική έχει γράψει ο Charlie Chaplin, είναι αυτή που του χάρισε ένα Oscar το 1973. Η ταινία, που κυκλοφόρησε το 1952, αποτελεί μέρος μιας μεγάλης ιστορίας όπως έχω προαναφέρει και όπως αναφέρονται τα στοιχεία αυτά στην αυτοβιογραφία του Charlie Chaplin.

Limelight
I'll be loving you eternally
With a love that's true, eternally
From the start, within my heart
It seems I've always known
The sun would shine
When you were mine
And mine alone
I'll be loving you eternally
There'll be no one new, my dear, for me
Though the sky should fall
Remember I shall always be
Forever true and loving you
Eternally

Though the sky should fall
Remember I shall always be
Forever true and loving you
Eternally


Charlie Chaplin's Limelight theme (original)



3. Charabia για την ταινία Modern Times. Οι στίχοι της χαρακτηριστικής σκηνής, όπου Charlie Chaplin, χάνοντας σε κάποια δεξίωση το «σκονάκι» του, αναγκάζεται να αυτοσχεδιάσει. Ο χορός του δε, ανεπανάληπτος.

Se bella giu satore
Je notre so cafore
Je notre si cavore
Je la tu la ti la twah
La spinash o la bouchon
Cigaretto Portobello
Si rakish spaghaletto
Ti la tu la ti la twah

Señora pilasina
Voulez-vous le taximeter?
Le zionta su la seata
Tu la tu la tu la wa

Sa montia si n'amora
La sontia so gravora
La zontcha con sora
Je la possa ti la twah
Je notre so lamina
Je notre so cosine
Je le se tro savita
Je la tossa vi la twah
Se motra so la sonta
Chi vossa l'otra volta
Li zoscha si catonta
Tra la la la la la la


4. για την ταινία City Lights το 1931, της οποίας ο βασικός γυναικείος ρόλος αφορά σε μια τυφλή κοπέλα, για την οποία ο Charlie φροντίζει να βρεθούν τα χρήματα που χρειάζονται για την εγχείρησή της και να ξαναβρεί το φως της. Η ιδέα του τραγουδιού αυτού, ήταν για αυτή την ταινία, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ γι αυτό το σκοπό.


Beautiful wonderful eyes
I can’t forget
when first we met
Beneath the starry skies
But most of all
I would recall
The magic of your eyes

Chorus

Beautiful eyes
What have they seen to make them so beautiful ?
Wonderful eyes
What have they dreamed to make them so wonderful ?
Sorrowful eyes
What have they lost to make them so sorrowful ?
Beautiful wonderful eyes

Through all the tears
Through all the years
The vision never dies
Again I see
In memory
The magic of your eyes


http://www.youtube.com/watch?v=M1V_KQfF8cY



5. Ο ίδιος ο Charlie Chaplin ερμηνεύει στην ταινία Limelight, το 1952, το υπέροχο αυτό τραγούδι για την Άνοιξη.

Spring Song
Spring is here.
Birds are calling.
Skunks are crawling.
Wagging their tails for love!
Spring is here.
Whales are churning.
Worms are squirming.
Wagging their tails for love!
What is this thing
Of which I sing
That makes us all bewitched?
What is this thing
That comes in Spring
That gives us all the itch?
Oh, it's love, it's love,
It's love, love, love, love, love
Love, love, love, love, love, love, love,
Love, love, love, love, love, love, love.
Love, love, love, love, love, love, love,
Love, love, love, love, love, love, love.
Love, love, love, love, love, love, love,
Love, love, love, love, love, love, love.
Love, love, love, love, love, love, love
Love, love, love, love, love, love, love!



6, Sardine Song μουσική και στίχοι του Charles Chaplin. Τραγουδάει ο ίδιος. Για τις ανάγκες της ταινίας Limelight.

Sardine Song
When I was three, my nurse told me,
About reincarnation,
And ever since, I’ve been convinced,
Thrilled with anticipation,
That when I leave this earth,
It makes my heart feel warm,
To know that I’ll return,
In some other form,

But I don’t want to be a tree,
Sticking in the ground,
I’d sooner be a flea,
I don’t want to be a flower,
Waiting by the hour,
Hoping for pollens to alight on me,
So when I cease to be,
I want to go back I want to go back,
I want to go back to the sea,

Oh for the life of a sardine,
That is the life for me,
Cavorting and spawning every morning,
Under the deep blue sea,
To have no fear for storm or gale,
Oh to chase the tail of a whale,
Oh for the life of a sardine,
That is the life for me,

When I’m a fish,
It is my wish,
For lots of recreation,
To drink my fill up to the gill,
With no intoxication,
I want fun in the sea,
Not in this world of strife,
With its morality,
Give me the animal life,

But I don’t want to be carrot,
Sticking in the ground,
I ‘d rather be a maggot,
Life without a will,
Would surely make me ill,

To get a little action,
I’d even be a pill,
So when I cease to be,
I want to go back I want to go back,
I want to go back to the sea,

Oh, for the life of a sardine,
That is the life for me,
Cavorting and spawning every morning,
Under the deep blue sea,
To have no fear of a fisherman’s net,
Oh what fun to be gay and all wet,
Oh for the life under the sea,
That is the life for me,

 http://www.youtube.com/watch?v=jlF6G6NfZPQ&playnext=1&list=PL17903539CA9BB5E8&index=93



7. I’m bound for Texas land. Για τις ανάγκες της ταινίας Bound for Texas. Μουσική και στίχοι του Charles Chaplin. Τραγούδησε ο Matt Monro. Γράφτηκε αρχικά, το 1959 για το The Pilgrim. Τελικά το 1959 μπαίνει στο The Chaplin Revue. Εισαγωγή της ταινίας, στη σκηνή που περνάει το τραίνο. Ο Charlie προσπαθώντας να βρει τον τρόπο να εξασφαλίσει ένα εισιτήριο τραίνου.

I’m tried of the city,
Of smoke stack and steel,
I’m tried of the grind,
Of the factory wheel,
I’m spreading my wings,
And I’m ready to fly,
To the land of the wide open sky,

I’m bound for Texas,
Bound for Texas,
Bound for Texas land.
To hear the moo and rattle,
Of snakes and cattle,
I’m bound for Texas land,

I’ll save up my money,
And look for a wife,
A wife who be true,
And a pal for life,
I’ll build her a home,
And a room for a child,
With the roses, around growing wild,

I’m bound for Texas,
Bound for Texas,
Bound for Texas land.
To hear the moo and rattle,
Of snakes and cattle,
I’m bound for Texas land,


I’ll sing her a song,
At the end of the day,
A song that will drive

all our cares away,
I’ll sing out (in) the prairie,
The blue starry skies,
And the stars shining bright in her eyes,


I’m bound for Texas,
Bound for Texas,
Bound for Texas land.
To hear the moo and rattle,
Of snakes and cattle,
I’m bound for Texas land,

I’ll work on a ranch,
Where there’s plenty of sun,
With my horse and my saddle,
My rope and gun,
I’ll ride on the prairie,
My face to (the) sky,
And the rest of the world can go by,

I’m bound for Texas,
Bound for Texas,
Bound for Texas land.
To hear the moo and rattle,
Of snakes and cattle,
I’m bound for Texas land, (+2)



http://www.youtube.com/watch?v=9iHamaCYrc8



8. Swing Little Girl μουσική και στίχοι του Charles Chaplin. Τραγούδι ο ίδιος ο Charles Chaplin γράφτηκε το 1970 για την ταινία The Circus.

Swing Little Girl

Swing Little Girl,
Swing, high, to the sky,
And don’t ever look at the ground,

If you’re looking for rainbows,
Look up, to the sky,

You’ll never find Rainbows,
If you’re looking down,

Life maybe be dreary,
But never the same,

Some day(s), it’s sunshine
Some day(s), it’s rain,

Swing Little Girl,
Swing high, to the sky,
And don’t ever look to the ground,

If you’re looking for rainbows,
Look up to the sky,
But never, no never, look down,


http://www.youtube.com/watch?v=byMwSxarr6c


9. This is My Song. Οι στίχοι του Charles Chaplin για το μουσικό θέμα που έγραψε ο ίδιος για την ταινία A Countess of Hong Kong ηχογραφήθηκε από την Petula Clark το 1967.

This is My Song

Why is my heart so light,
Why are the stars so bright,
Why is the sky so blue,
Since the hour I met you,

Flowers are smiling bright
Smiling for our delight,
Smiling so tenderly,
For the world, you and me,

I know why the world is smiling,
Smiling so tenderly,
It hears the same old story,
Through all eternity

Love, this is my song,
Here is a song, a serenade to you,
The world cannot be wrong,
If in this world there is you

I care not what the world may say,
Without your love there is no day,
So, love, this is my song
Here is a song, a serenade to you

(συνεχίζεται με το θέμα της εισαγωγής και επαναλαμβάνονται οι τελευταίοι στίχοι.)


http://www.youtube.com/watch?v=V8XmLuTmKIM

http://www.youtube.com/watch?v=96m451663Xo


Έχει επίσης συνθέσει και γράψει στίχους για αρκετά τραγούδια όπως τα: Sing a Song, With You Dear in Bombay, και το There’s Always One You Can’t Forget. Τα Smile, Eternally, You are My Song, το ίδιο τέλεια όπως και τα φιλμς του, οι παραγωγές του οι σκηνοθεσίες του και οι πρωταγωνιστικοί του ρόλοι.


»