English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Τα δικαιώματα του παιδιού

www.tips-fb.com



Το σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα του παιδιού, η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και την προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού.

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1989 και τέθηκε σε ισχύ στις 2 Σεπτεμβρίου 1990. Μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί από 193 χώρες. Στην Ελλάδα κυρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992 με τον Ν.2101/92.

Περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων:

* Προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κ.λπ.)

* Παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, κ.λπ.)

*Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο, κ.λπ.)

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Σύμβαση εδώ.

Ή στο φυλλάδιό μας "Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά λόγια".

Πώς μπορούμε να σε βοηθήσουμε;



Στον Συνήγορο μπορείς να απευθυνθείς εσύ, κάποιος από την οικογένειά σου ή οποιοσδήποτε άλλος γνωρίζει ότι παραβιάζονται δικαιώματα του παιδιού.

Εδώ μπορείς να βρεις τα τηλέφωνα και τη διεύθυνσή μας.

Ίσως το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται καλύτερα αν ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ενήλικα που εμπιστεύεσαι. Στην περίπτωση αυτή θα σου πούμε τη γνώμη μας για το τι μπορείς να κάνεις. Αν, όμως, είναι απαραίτητη η παρέμβαση του Συνηγόρου για να προστατευθούν τα δικαιώματα σου, τότε μπορείς να μας στείλεις μια γραπτή αναφορά ή ένα μήνυμα.

Τι είναι η "αναφορά";

Είναι ένα απλό γραπτό κείμενο που περιέχει μια σύντομη περιγραφή του προβλήματος που αντιμετωπίζεις, τα στοιχεία σου και την υπογραφή σου.



Τα προσωπικά στοιχεία σου και όσα μας αναφέρεις είναι απόρρητα, δηλαδή δεν δίνονται σε τρίτους χωρίς τη θέλησή σου. Αν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τους γονείς σου ή μια αρμόδια υπηρεσία, τότε ο Συνήγορος θα ζητήσει πρώτα τη σύμφωνη γνώμη σου.

Τι άλλο κάνει ο Συνήγορος;



* συναντά και επικοινωνεί άμεσα με ομάδες παιδιών σε σχολεία, χώρους φιλοξενίας, κ.λπ.
* δίνει πληροφορίες για τα δικαιώματα των παιδιών μέσα από ειδική τηλεφωνική γραμμή, έντυπα και το διαδίκτυο
* όταν κρίνει ότι είναι χρήσιμο, λέει την άποψή του για θέματα που αφορούν τα παιδιά στις εφημερίδες, το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση
* συνεργάζεται με υπηρεσίες ή φορείς εκπαίδευσης, πρόνοιας και δικαιοσύνης, διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με το παιδί.

Επίσης...

* μπορεί να ερευνήσει μία πολύ σοβαρή παραβίαση και με δική του πρωτοβουλία
* μπορεί επίσης να επισκεφθεί κάποιο σχολείο, νοσοκομείο, ξενώνα, χώρο κράτησης, κ.λπ. για να διαπιστώσει αν προστατεύονται τα δικαιώματα των παιδιών.

Χρειάζεται να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου και να χρησιμοποιείς τη βοήθεια ανθρώπων που εμπιστεύεσαι!


Συνήγορος του Παιδιού