English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Nico: η μούσα των '60s

www.tips-fb.com

Αν και δεν απέκτησε ποτέ τη φήμη και τη δόξα συναδέλφων της όπως ο David Bowie ή ο Iggy Pop, για πολλούς η Νico ανήκει σε αυτούς που σημάδεψαν ανεξίτηλα τα πρώτα βήματα του ροκ την δεκαετία του '60. Η ομορφιά και το στιλ της ενέπνευσαν τον Άντι Γουόρχολ. Η ζωή της σημαδεύτηκε από τον εθισμό της στην ηρωίνη και τελείωσε τραγικά, σαν σήμερα, έτσι όπως και έζησε.

Η Christa Paffgen, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε το 1938 στη Δυτική Γερμανία. Αρχικά ασχολήθηκε με τη μόδα, όντας ένα από τα κορυφαία μοντέλα της εποχής εκείνης. Μετά τη συμμετοχή της σε αρκετές τηλεοπτικές διαφημίσεις, η Nico έλαβε μέρος και σε ταινίες της εποχής, σε μικρούς ρόλους. Μεταξύ άλλων, συμμετείχε στην ταινία «Dolce Vita» του Φεντερίκο Φελίνι



Από τις σελίδες των μεγαλύτερων περιοδικών μόδας όπως η Vogue, σύντομα μεταπήδησε στις θολές rock & roll νύχτες του Andy Warhol και των Velvet Underground. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει και η σταδιοδρομία της στην μουσική. Συνεργάζεται με τους Velvet Underground στον πρώτο δίσκο της μπάντας το 1967, με τίτλο «The Velvet Underground & Nico». Το 1969 κάνει τα πρώτα σόλο βήματα της στην μουσική με τον δίσκο «Chealsea Girl». Παραγωγός, ο διάσημος John Cale. Ακολουθούν και άλλα άλμπουμ, όπως το «Marble Index», το «Desert Shore», και το τελευταίο «The End». Τελευταίοι της δίσκοι οι «Drama of Exile» και «Camera Obscura».

Η Νico δεν γνώρισε την επιτυχία που γνώρισαν άλλοι του είδους της. Όσο ήταν εν ζωή δεν είχε ποτέ την δόξα του Iggy Pop ή του David Bowie ή άλλων ροκ καλλιτεχνών του '60. Κι αυτό γιατί ίσως γιατί οι δίσκοι της δεν είχαν εμπορική επιτυχία. Παρόλα αυτά η Nico αποτέλεσε μια ιδιαίτερη και σπουδαία καλλιτέχνη, μούσα του rock&roll και της folk rock.

Η Nico, τόσο με τη μουσική όσο και με τη goth απόκοσμη ερμηνεία της, έχει επηρεάσει πολλούς μουσικούς, συμπεριλαμβανομένων των Siouxsie and the Banshees, Bauhaus, Stevie Nicks, Patti Smith, Morrissey, Björk, Dead Can Dance, Marcus Reeves καθώς και πολυάριθμες σύγχρονες goth μπάντες.



Η ίδια ζούσε τη ζωή της αυτοκαταστροφικά όπως ήταν και ο χαρακτήρας της. Εθισμένη για πολλά χρόνια στην ηρωίνη, ζούσε τον εφιάλτη των ναρκωτικών μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωή της, όταν κατάφερε με την χρήση μεθαδόνης να συνέλθει και να αρχίσει την υγιεινή διατροφή και την γυμναστική.



Πέθανε μια καλοκαιριάτικη μέρα του Ιουλίου του 1988 μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο την ώρα που έκανε ποδήλατο.