English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

ΘΑΝΑΤΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

www.tips-fb.com



Μίκλος Φέχερ (Πορτογαλία, 2004)Ηταν 25 Γενάρη του 2004 και η Μπενφίκα έπαιζε εκτός έδρας με την Γκιμαράες. Λίγο πριν τη λήξη της αναμέτρησης συνέβη το μοιραίο. Ο επιθετικός των «αετών» Μίκλος Φέχερ σωριάζεται στον αγωνιστικό χώρο και όλοι σαστίζουν. Ηταν το τελευταίο ματς της ζωής του.
Στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού, η Μπενφίκα βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 1-0 και οι παίκτες της ήταν έτοιμοι να πανηγυρίσουν ακόμα μία εκτός έδρας νίκη. Ο Φέχερ κάνει καθυστερήσεις και ο διαιτητής του αγώνα, Μπενγκερένσα, του δείχνει την κίτρινη κάρτα. Ο 24χρονος επιθετικός δέχτηκε αδιαμαρτύρητα την κάρτα και γύρισε χαμογελώντας να βοηθήσει την ομάδα του στην άμυνα...
Ομως δεν πρόλαβε να κάνει δύο βήματα και ξαφνικά κατέρρευσε.

Οι φίλαθλοι που βρίσκονταν στο «Αλφόνσο Ενρίκε» πάγωσαν. Ο Ούγγρος ποδοσφαιριστής υπέστη καρδιακή προσβολή και η καρδιοαναπνευστική ανάνηψη του γιατρού δεν ήταν αρκετή. Ο παίκτης ξεψύχησε λίγες ώρες αργότερα στο νοσοκομείο. Οι γιατροί γνωστοποίησαν ότι είχε πρόβλημα δυσπλασίας στην καρδιά.

H καρδιά του τον είχε «προδώσει» αφού το ιατρικό πόρισμα διέψευσε τις φήμες που ήθελαν τον Oύγγρο ποδοσφαιριστή να πεθαίνει από χρήση αναβολικών ουσιών: «O θάνατος του Φέχερ προκλήθηκε αναμφισβήτητα από καρδιακή προσβολή. Oι εξετάσεις αίματος δεν έδειξαν κανένα ίχνος αλκοόλ, ναρκωτικών ή αναβολικών ουσιών. H υπόθεση έχει κλείσει πλέον οριστικά», ήταν τα λόγια των ειδικών.



Αντόνιο Πουέρτα (Ισπανία, 2007)
Στο ματς με τη Χετάφε και πιο συγκεκριμένα στο 30ό λεπτό, ο αμυντικός της Σεβίλλης υπέστη δύο καρδιακά επεισόδια, το ιατρικό επιτελείο της ομάδας τον βοήθησε να ανακτήσει τις αισθήσεις του και να μεταφερθεί στα αποδυτήρια, όπου εκεί λιποθύμησε ξανά.

Ο παίκτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και νοσηλεύτηκε στην εντατική του «Βίρχεν ντε Ρόθιο» της Σεβίλλης, σε σταθερή κατάσταση, με τον πρόεδρο Χοσέ Μαρία Ντελ Νίδο να ανακοινώνει ότι η ζωή του Πουέρτα τέθηκε σε κίνδυνο.
Η αποστολή της Σεβίλλης είναι στο δρόμο προς την Αθήνα για το ματς με την ΑΕΚ για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και τότε ο Αντόνιο Πουέρτα καταλήγει. Φήμες λένε πως ο ποδοσφαιριστής είχε ξαναπάθει καρδιακή προσβολή την προηγούμενη σεζόν, σε ένα φιλικό παιχνίδι της Σεβίλλης με την Μπανταχόθ, χωρίς όμως να το πει στους υπεύθυνους της ομάδας, ενώ τα ΜΜΕ της Ισπανίας αναφέρουν ότι παρουσίασε κάποια μορφή δυσπλασίας στην καρδιά. Εκεί οφείλονται και τα δύο καρδιακά επεισόδια που υπέστη το μοιραίο εκείνο βράδυ.

Εμφάνισε σημάδια εγκεφαλικής ανοξίας και σε συνδυασμό με τα πολλαπλά προβλήματα που είχαν προκληθεί σε διάφορα ζωτικά όργανα λόγω της καταστολής που βρισκόταν, ο οργανισμός του δεν άντεξε. Μετά από τουλάχιστον πέντε προσπάθειες καρδιακής ανάνηψης, οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του.


Μαρκ Βιβιάν Φοέ (Γαλλία, 2003)
Ο 28χρονος Καμερουνέζος έπεσε στο κέντρο του «Ζερλάν» στο 75ο λεπτό του αγώνα του Καμερούν με την Κολομβία, για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών.

Η ιατρική παρέμβαση ήταν άμεση αλλά μόλις μία ώρα αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η αυτοψία έδειξε ότι ο πρώην παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι, της Λιόν, της Γουέστ Χαμ και της Λανς έπασχε από υπερτροφική δεξιά κοιλία που τον οδήγησε σε ανακοπή.


Στον τελικό της διοργάνωσης τα «λιοντάρια» αντιμετώπιζαν τη Γαλλία και στο κέντρο του «Σταντ ντε Φρανς» δέσποζε ένα τεράστιο πορτρέτο του Φοέ, ενώ χαρακτηριστικό ήταν ένα μεγάλο πανό που έγραφε, «Ενα λιοντάρι δεν πεθαίνει ποτέ, απλά κοιμάται»...


Μουγκαντί Τσιμάνγκα (Ελλάδα, 1995)
Ο Ζαϊρινός ποδοσφαιριστής του Ατρομήτου, στον αγώνα με αντίπαλο την Ελευσίνα, πέθανε αβοήθητος, αφού δεν υπήρχε ασθενοφόρο στο γήπεδο. Ο 28χρονος Τσιμάνγκα, αν και γνώριζε το πρόβλημά του στην καρδιά, αναγκαζόταν να παίζει για να ζήσει την οικογένειά του.



Ρενάτο Κούρι (Ιταλία, 1977)
Κατά τη διάρκεια του αγώνα της Περούτζια με την Γιουβέντους, ο Κούρι έπεσε στον αγωνιστικό χώρο και λίγο αργότερα έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Επασχε από κληρονομική καρδιακή ανεπάρκεια... Η Περούτζια μετονόμασε το στάδιό της σε «Ρενάτο Κούρι» προς τιμήν του.


Σερζίνιο (Βραζιλία, 2004)



Ο 30χρονος Βραζιλιάνος εξέπνευσε κατά τη διάρκεια του ματς της Σάο Καετάνο με την Σάο Πάουλο. Η αυτοψία έδειξε ότι η καρδιά του ζύγιζε 600 γραμμάρια, το διπλάσιο από μία φυσιολογική καρδιά. Ο πρόεδρος της Σάο Καετάνο και ο γιατρός τιμωρήθηκαν από τις αθλητικές αρχές της χώρας.

Φιλ Οντόνελ (2007)


O αρχηγός της Μάδεργουέλ, Φιλ Οντόνελ άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου2007 . Ο 35χρονος μέσος, λίγο πριν αντικατασταθεί σωριάστηκε στο χορτάρι και μεταφέρθηκε εκτός αγωνιστικού χώρου για τις πρώτες βοήθειες. 

Υστερα από περίπου πέντε λεπτά άκαρπων προσπαθειών, ο άτυχος ποδοσφαιριστής επιβιβάστηκε σε ασθενοφόρο για να διακομισθεί στο νοσοκομείο. Ηταν όμως αργά. Λίγα λεπτά αργότερα ο αρχηγός της σκωτσέζικης ομάδας ξεψύχησε σοκάροντας την ποδοσφαιρική Σκωτία. 

"Αυτα είναι τρομερά νέα. Ο Φιλ δεν ήταν απλά ένας καταπληκτικός ποδοσφαιριστής αλλά και ένας σπουδαίος άνθρωπος. Η σκέψη μου θα είναι με την οικογένεια του σε αυτές τις δύσκολες ώρες", δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση του τραγικού γεγονότος ο εκτελεστικός διευθυντής της ομοσπονδίας της χώρας, Γκόρντον Σμιθ.