English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Audrey Hepburn VS Marilyn Monroe

www.tips-fb.com





Audrey Hepburn (1929-1993) και Marilyn Monroe (1926-1962). Δύο από τα μεγαλύτερα πρότυπα ομορφιάς όλων των εποχών. Δύο εντελώς αντίθετες προσωπικότητες, με ξεχωριστή και αδιαπέραστη ομορφιά, σεξουαλικότητα και ταμπεραμέντο. Δύο γυναίκες που επηρέασαν και επηρεάζουν άντρες και γυναίκες διαχρονικά.  Η Όντρεϋ σύμβολο της μόδας με στυλ παροιμιώδους κομψότητας ενώ η Μέριλυν το απόλυτο σύμβολο του σεξ. 


1) Παιδική ηλικία

Audrey Hepburn 

     Η Όντρεϋ ήταν αγγλικής και ολλανδικής καταγωγής. Παιδί χωρισμένων γονιών, ενός τραπεζίτη και μιας Ολλανδέζας αριστοκράτισσας με ρίζες μέχρι και βασιλικές. Με την απόβαση των Συμμαχικών Δυνάμεων όμως στην Ολλανδία, η Όντρεϋ έζησε τραγικές στιγμές βλέποντας μέλη της οικογένειάς της να εκτελούνται ή να φυλακίζονται σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η ίδια την περίοδο αυτή, υποφέροντας από υποσιτισμό, εμφάνισε αναιμία, αναπνευστικά προβλήματα και οίδημα.







Marilyn Monroe


     Το πραγματικό της όνομα είναι Νόρμα Τζιν Μόρτεν. Μεγάλωσε χωρίς να γνωρίζει ποιος ήταν ο αληθινός της πατέρας καθώς η μητέρα της άλλαζε συνεχώς ερωτικούς συντρόφους. Ήταν πολύ ελκυστική γυναίκα αλλά λόγω ψυχολογικών προβλημάτων πέρασε όλη της την ζωή σε ιδρύματα. Σε ηλικία 9 ετών η Μέριλυν μπήκε σε ορφανοτροφείο και στα 11 δόθηκε για υιοθεσία.







2) Η αρχή της καριέρας


Audrey Hepburn 

     Από μικρή μυήθηκε στο μπαλέτο ενώ όταν βρέθηκε στην Αγγλία έκανε μαθήματα δίπλα στην αναγνωρισμένη Μαρί Ράμπερ. Η Ράμπερ της εξήγησε πως εξαιτίας του ύψους της και της κακής διατροφής της κατά τον πόλεμο δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πρίμα μπαλαρίνα. Εκείνη την περίοδο η μητέρα της εργάζονταν σαν υπηρέτρια και έτσι η Όντρεύ έπρεπε να βρει δουλειά. Επειδή λοιπόν, είχε εκπαιδευτεί στο χώρο του θεάματος, αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Ο πρώτος της ρόλος σε ταινία ήταν στο "One wild oat" ενώ ο πρώτος της πρωταγωνιστικός το 1951 στο "Gigi". Η επιτυχία ήρθε με το "Διακοπές στη Ρώμη".


Marilyn Monroe

    Η Μέριλυν γύρω στα 20 της χρόνια είχε ήδη αρχίσει να εργάζεται ως μοντέλο για μαγιό και είχε βάψει τα μαλλιά της ξανθά. Το ντεμπούτο της στην μεγάλη οθόνη έγινε με έναν μικρό ρόλο στην ταινία " The shocking Miss Pilgrim". Μετά από μικρούς ρόλους σε δύο ακόμη ταινίες η Fox δεν της ανανέωσε το συμβόλαιό της και η Μέριλυν επέστρεψε στο μόντελινγκ ενώ παράλληλα έκανε μαθήματα υποκριτικής. Το 1948 έπαιξε στην ταινία " Ladies of the Chorus" της Columbia Pictures. Αν και οι κριτικές της ήταν αρκετά καλές η ταινία δεν τα πήγε εξίσου καλά και η Columbia την απέρριψε. Έτσι επέστρεψε και πάλι στο μόντελινγκ. Η γυμνή φωτογράφηση που έκανε το 1953 για το περιοδικό Playboy ήταν αυτή που έδωσε ώθηση στην καριέρα της . Την επόμενη χρονιά συμμετείχε σε 4 ταινίες και, παρόλο που οι ρόλοι ήταν μικροί, η εκκεντρική και σέξι εμφάνισή της άρχισε να την κάνει όλο και πιο γνωστή. Ο πρώτος της μεγάλος ρόλος ήταν στην ταινία " Love Nest". 



3) Η δόξα


Audrey Hepburn 

     Την Όντρεϋ έντυνε ο Ουμπέρτ ντε Ζιβενσύ, που παρέμεινε στιλίστας της καθ' όλη την διάρκεια της ζωής της. Παρέλαβε βραβείο Τόνυ για το θεατρικό έργο "Οντίν" ενώ το 1955 βραβεύεται με την Χρυσή Σφαίρα. Στα μέσα της δεκαετίας του '50 η Όντρεϋ αποτελούσε πρότυπο κομψότητας. Η αίσθηση του στιλ που διέθετε θαυμάστηκε και αποτέλεσε αντικείμενο μίμησης ευρέως. Επιπλέον, η ίδια αποκάλεσε τον ρόλο της ως Χόλυ Γκολάιτλι, στο "Breakfast at Tifanny's" τον πιο τζαζ της ζωής της και πρόσθεσε ότι επειδή η ίδια ήταν πολύ εσωστρεφής άτομο, το να υποδυθεί ένα εξωστρεφές κορίτσι ήταν το δυσκολότερο πράγμα που έκανε ποτέ. Τα ρούχα που φορούσε στην ταινία τα είχε σχεδιάσει η ίδια με τον Ζιβενσύ ενώ είχε προσθέσει ξανθιές ανταύγειες στα μαλλιά της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μέριλυν δεν ήταν η μόνη που τραγούδησε "Happy Birthday Mr. President" στον πρόεδρο Τζον Κένεντυ καθώς η Όνρεϋ, ένα χρόνο μετά, του τραγούδησε "Happy Birthday dear Jack" , ως η αγαπημένη του ηθοποιός.Η ηθοποιός έχει το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ ενώ μετά το τέλος της καριέρας της στον κινηματογράφο ανακηρύχθηκε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unicef εξαιτίας της βοήθειάς της σε παιδιά σε φτωχές χώρες. 
Είναι από τα λιγοστά άτομα που κέρδισαν και Όσκαρ και Τόνυ και Έμμυ και Γκράμι ενώ το 1999 κατείχε την 3η θέση στη λίστα των μεγαλύτερων γυναικών σταρ όλων των εποχών. Η ίδια δεν θεωρούσε τον εαυτό της ελκυστικό και έχει πει "...μισούσα τον εαυτό μου για κάποιες περιόδους. Ήμουν... απλά πολύ άσχημη". Τέλος, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το μαύρο φόρεμα που φορούσε στο " Breakfast at Tifanny's "του Ζιβενσύ πουλήθηκε σε πλειστηριασμό 920$ περίπου (7 φορές πάνω από την αρχική του τιμή).  Είναι η μεγαλύτερη τιμή που έχει δοθεί ποτέ για φόρεμα από ταινία.




Marilyn Monroe

     Η εικόνα της Μέριλυν στο " Monkey Business" ως πλατινέ ξανθιά είναι η εικόνα που αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν της. Μεγάλη επιτυχία είχε και στο "Οι άντρες προτιμούν τις ξανθιές" το 1953 ενώ το ταλέντο της στην κωμωδία ανέδειξε η ταινία " Επτά χρόνια φαγούρα" η οποία περιέχει μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στον κινηματογράφο: την Μέριλυν να στέκεται σε μια σχάρα με τον αέρα να ανασηκώνει το λευκό φόρεμά της. Το 1955 η Fox διακόπτει τη συνεργασία μαζί της εξαιτίας της αντιεπαγγελματικής της συμπεριφοράς: αργούσε στα γυρίσματα ή δεν πήγαινε καθόλου επικαλούμενη ασθένειες και δεν συνεργάζονταν με τους παραγωγούς, σκηνοθέτες και συναδέλφους της. Στην ταινία "Στάση Λεωφορείου" απέδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί και σε δραματικούς ρόλους.
 Η τελευταία της ταινία είναι το "Οι Αταίριαστοι" ενώ το 1962 η Fox την επιλέγει για το "Something's got to give" αλλά την απορρίπτει μετέπειτα λόγω της συνεχιζόμενης ασυνέπειάς της.




4) Προσωπική ζωή


Audrey Hepburn 

     Στην ταινία "Γλυκειά μου Σαμπρίνα" ερωτεύτηκε τον συμπρωταγωνιστή της Γουίλιαμ Χόλντεν και ήλπιζε πως θα κάνουν παιδιά μαζί αλλά η σχέση τους έληξε όταν εκείνος της αποκάλυψε ότι είχε κάνει αγγειεκτομή. Στο θέατρο έπαιξε στο "Οντίν" στο πλευρό του Μελ Φέρερ τον οποίον και παντρεύτηκε. Μαζί του ήταν 14 χρόνια και είχαν ένα γιο. Ακούστηκαν φήμες ότι αυτός είχε ερωμένη και ότι αυτή είχε δεσμό με έναν μικρότερο συμπρωταγωνιστή της. Αργότερα, παντρεύεται τον Ιταλό γιατρό Αντρέα Ντόττι, τον οποίο γνωρίζει σε μια κρουαζιέρα σε κάποια ελληνικά ερείπια, και αποκτά μαζί του ακόμα έναν γιο. Καθ' όλη την διάρκεια του γάμου τους (13 χρόνια) ο γιατρός απατούσε την Όντρεϋ με νεότερες γυναίκες. Όταν πέθανε η Όντρεϋ είχε δεσμό για 9 χρόνια με τον ηθοποιό Ρόμπερτ Γουόλντερς και εκείνη τα αποκάλεσε τα πιο ευτυχισμένα χρόνια της ζωής της.



Marilyn Monroe

     Η Μέριλυν στα 16 της παντρεύεται τον 21 χρόνων τεχνίτη Τζέιμ Ντόχερτι αλλά χωρίζει 5 χρόνια μετά. Το 1954 παντρεύεται τον αστέρα του μπέιζμπολ Τζον ΝτιΜάτζιο αλλά χωρίζει μέσα σε 9 μήνες. Το 1956 παντρεύεται τον θεατρικό συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ και χωρίζει σε 4 χρόνια.
     Φαίνεται ότι το απόλυτο sex symbol είχε έντονες λεσβιακές τάσεις. Στη βιογραφία της Μισέλ Μόργκαν με τίτλο "Marilyn Monroe: Private and Undisclosed" σχέσεις της Μέριλυν με τις καθηγήτριες υποκριτικής της καθώς και με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ (!). Επίσης, ο Νεγκουλέσκο (συγγραφέας του "Πως να παντρευτείς έναν εκατομμυριούχο") δήλωσε "κάποτε μου είπε πως δεν είχε ποτέ οργασμό με άντρα". Η ίδια η Τέιλορ στη βιογραφία της γράφει " Το άγγιγμά της ήταν ηλεκτρικό. Αλλά ήθελα να δω πόσο μακρυά θα το πάει η σκύλα. Όμως την ανάγκασα να κάνει εκείνη όλη την δουλειά".




   5) Θάνατος


Audrey Hepburn 

     Η Όντρεϋ πέθανε στις 21 Ιανουαρίου του 1993 (63 ετών) από καρκίνο στην υπογάστρια περιοχή.





Marilyn Monroe

     Στις 5 Αυγούστου του 1962 η οικονόμος βρίσκει την Μέριλυν γυμνή στο κρεβάτι της με ένα άδειο μπουκάλι υπνωτικά. Ήταν 36 ετών ! Ο ιατροδικαστής ανέφερε αυτοκτονία όμως ο δεσμός της με τον  Τζον Κένεντι και οι αντιδράσεις από το περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου έκαναν πολλούς να πιστεύουν ότι δεν επρόκειτο για αυτοκτονία. Ακούστηκε ότι η Μέριλυν ποτέ δεν ήθελε να αυτοκτονήσει και ότι πήρε κατά λάθος υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών ή ότι κάποιος άλλος της χορήγησε την μοιραία δόση.  Η αλήθεια δεν μαθεύτηκε ποτέ.




Ζούμε στο 21ο αιώνα και όμως, φιγούρες σαν και αυτές......δεν ξαναϋπήρξαν 

voulisot.blogspot.gr