English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Γκυστάβ Φλωμπέρ: Αφιέρωμα στον ανατρεπτικό συγγραφέα, δημιουργό της Μαντάμ Μποβαρύ

www.tips-fb.com

Ο Γάλλος μυθιστοριογράφος Γκυστάβ Φλωμπέρ (Gustave Flaubert), γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 1821, στη Ρουάν της Νορμανδίας.

Με το έργο του εγκαινίασε μια νέα εποχή στη γαλλική πεζογραφία και ειδικότερα στο μυθιστόρημα.

Είναι γνωστός ιδιαίτερα για την πρώτη του δημοσιευμένη νουβέλα, Μαντάμ Μποβαρύ (1857).
Madame Bovary: Extended Trailer

Η δημοσίευση της Μαντάμ Μποβαρύ προκάλεσε σκάνδαλο και υπήρξε αιτία ποινικής δίωξης του συγγραφέα και του εκδότη. Η νουβέλα που καυτηρίασε τα ήθη και έθιμα της εποχής, αναγνωρίστηκε τελικά σαν μια αριστουργηματική και ακριβέστατη απεικόνιση της καθημερινότητας.
Ξεχώρισε για τη σχολαστική του αφοσίωση στην τέχνη και το στυλ του.

«Η γη έχει τα όριά της αλλά η βλακεία είναι απέραντη». Είναι ένας από τους γνωστότερους αφορισμούς του Γκυστάβ Φλομπέρ, που επηρέασε τη σύγχρονη λογοτεχνία όσο κανένας άλλος από τους κορυφαίους εκπροσώπους του γαλλικού ρεαλισμού του 19ου αιώνα.
Περίφημο είναι και το "μυθιστόρημα μαθητείας" του Φλωμπέρ L’Éducation sentimentale (Η αισθηματική αγωγή), ένα από τα πιο καθοριστικά έργα του 19ου αιώνα.
Voyage au bout de la nuit: Perle lit "L'éducation sentimentale"


Το όνομα του συνδέθηκε με το μυθιστόρημα και πολλοί χαρακτηρίζουν το έργο του ως την έναρξη μιάς άλλης εποχής γιά το συγκεκριμένο είδος. Η Αισθηματική αγωγή, Το διαβολικό όνειρο, και το Πάθος και αρετή είναι τα πρώτα έργα του που έγραψε σε νεαρή ηλικία.

Bouvard et Pécuchet film (1989)

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Παρίσι - τις οποίες εγκατέλειψε νωρίς - γράφει την αυτοβιογραφία Απομνημονεύματα ενός τρελού. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα: Εκείνος και Πειρασμός του Αγίου Αντωνίου.
Ο Φλωμπέρ πέθανε σε ηλικία 59 χρονών από αποπληξία.