English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Οι χειρότερες τραγωδίες σε συναυλίες

www.tips-fb.com
2011 Indiana State Fair




;Έξι  άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τουλάχιστον τραυματίστηκαν , όταν στο φεστιβάλ Indiana State Fair στην Ιντιάνα των Η.Π.Α. κατέρρευσε η σκηνή λόγω των δυνατών ανέμων, που η ταχύτητα τους έφτασε τα 60 χιλιόμετρα την ώρα. Οι τραυματισμένοι, μερικοί από αυτούς πολύ σοβαρά, μεταφέρθηκαν σε τοπικά νοσοκομεία


To Indiana State Fair πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Ινδιανάπολη της Ινδιάνα και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που συγκεντρώνει πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμο. Εκτός από συναυλίες πραγματοποιούνται πολλές άλλες εκδηλώσεις. Είναι κάτι σαν την Ντίσνεϊλαντ


2011 Pukkelpop Festival


Οι διοργανωτές του Pukkelpop festival, τελικά αναγκάστηκαν να ακυρώσουν ολόκληρο το festival , αφού οι φήμες για 5 και όχι 3 νεκρούς και πάνω απο 70 τραυματίες, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν από τους αρμόδιους.
Σε ανακοίνωση τους, οι διοργανωτές εκφράζουν τη βαθύτατη λύπη τους για το τραγικό συμβάν, στέλνουν τη συμπαράσταση τους στις οικογένειες των αδικοχαμένων και τονίζουν ότι ολόκληρη η οργάνωση και τα μέτρα που λήφθηκαν για τη δημιουργία του ήταν άριστης κατάστασης.






2004 Damageplan Columbus Concert


Tέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και άλλα τόσα τραυματίστηκαν μετά από απίστευτο επεισόδιο σε nightclub του Columbus στο Ohio των Η.Π.Α. χθες το βράδυ. Δύο μέλη των Damageplan πυροβολήθηκαν και άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή, ανάμεσα στους οποίους και ο Dimebag Darrell, πάλαι ποτέ μέλος των Pantera. Αλλά και εκείνος που πυροβόλησε, σκοτώθηκε επίσης. 
Λίγο μετά το ξεκίνημα του πρώτου κομματιού της συναυλίας, ένας άντρας έτρεξε προς τη σκηνή και άρχισε να πυροβολεί. Κάποια μέλη του κοινού, μάλιστα, νόμιζαν ότι επρόκειτο για μέρος του show και δεν αντέδρασαν.
Σύμφωνα με μάρτυρες, διάφοροι πυροβολισμοί κατευθύνθηκαν προς τη μπάντα. Κάποιος συγκράτησε τον άντρα που πυροβολούσε και λίγο αργότερα έπεσε και ο τελευταίος στο έδαφος από άλλο πυροβολισμό αγνώστου προελεύσεως. 
Οι Damageplan περιόδευαν σε όλη την Αμερική. Είχαν παίξει στο Buffalo, N.Y., την Τρίτη το βράδυ και είχαν προγραμματισμένο άλλο live, στο Flint, Mich., την Πέμπτη.
Η μπάντα περιέχει στις τάξεις της τα πρώην μέλη των Pantera, Dimebag Darrell και Vinnie Paul, μαζί με τον Patrick Lachman στα φωνητικά και τον Bobzilla στο μπάσο.



Rolling Stones, Altamond Speedway Festival, 1969



Το πρώτο και πιο διάσημο φεστιβάλ, γνωστό και ως “Woodstock West”, που σημαδεύτηκε από θανάτους και βίαια επεισόδια. Η είσοδος ήταν ελεύθερη και εκτός από τους Rolling Stones, που εκτελούσαν και χρέη διοργανωτών, συμμετείχαν και οι SantanaJefferson AirplaneThe Flying Burrito Brothers και Crosby, Stills, Nash & Young



Οι Stones ανέθεσαν τη φύλαξη τού χώρου και της σκηνής στους μονίμως θυμωμένους Hells Angels που έπρεπε να βάλουν σε τάξη 300,000 εκστασιασμένους θαυμαστές. Προς το τέλος της εμφάνισης των Stones ένας 18χρονος, ύστερα από διαπληκτισμό που είχε με μέλη των Hell's Angels μπροστά στη σκηνή, τράβηξε όπλο με αποτέλεσμα να μαχαιρωθεί και να ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου. Το επεισόδιο και η ασφυκτική κατάσταση που επικρατούσε έχει αποτυπωθεί στο ντοκιμαντέρ “Gimme Shelter”. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, 3 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ατυχήματα, 850 τραυματίστηκαν, ενώ έλαβαν χώρα και 4 γέννες. 



The Who, Cincinnati, 1979



Το Δεκέμβριο του '79, πάνω από 18,000 άνθρωποι ανυπομονούσαν να μπουν στο συναυλιακό χώρο να παρακολουθήσουν τους Who. Με μόλις 25 αστυνομικούς απ' έξω να προσπαθούν να διαχειριστούν το πλήθος και τις πόρτες να ανοίγουν μόλις ένα τέταρτο πριν από την επίσημη έναρξη ακολούθησε πανδαιμόνιο. Στην προσπάθεια τους να φτάσουν πρώτοι μπροστά στη σκηνή, 11 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν και έχασαν τη ζωή τους. Το εξοργιστικό είναι ότι οι διοργανωτές δεν ενημέρωσαν το συγκρότημα για το τι είχε προηγηθεί παρά μόνο μετά το τέλος της συναυλίας. Με αφορμή τη συγκεκριμένη τραγωδία θεσπίστηκαν νέα μέτρα ασφαλείας σχετικά με το κοινό στις συναυλίες και πολλά από αυτά ισχύουν μέχρι σήμερα.





Pearl Jam, Roskilde Festival, Δανία, 2000



“Lost nine friends we'll never know... two years ago today." Με αυτόν τον στίχο από το τραγούδι “Love Boat Captain” οιPearl Jam αποτίουν φόρο τιμής στους εννέα ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια τής εμφάνισής τους στο Roskilde με 50,000 ανθρώπους να τους παρακολουθούν. Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους λόγω ασφυξίας, όταν όσοι βρίσκονταν πιο πίσω, επειδή δεν άκουγαν καλά, άρχισαν να σπρώχνουν με αποτέλεσμα αυτοί που έκαναν crowd surfing να πέφτουν μέσα στον κόσμο και να μη μπορούν να σηκωθούν. Οι Pearl Jam αρχικά κατηγορήθηκαν για αμέλεια επειδή καθυστέρησαν να διακόψουν τη μουσική αλλά αργότερα απαλλάχθηκαν και το γεγονός θεωρήθηκε ατύχημα. Από τότε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ έχουν απαγορέψει το crowd surfing. 




Mawazine Festival, Μαρόκο, 2009



Το Μαρόκο το 2009 προσπάθησε να εκμοντερνίσει και να προωθήσει την εικόνα του στον υπόλοιπο κόσμο, με τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ εννέα ημερών και τη συμμετοχή πολλών διάσημων δυτικών τραγουδιστών. Την τελευταία νύχτα και μετά την εμφάνιση μαροκινού τραγουδιστή, αρκετοί μάρτυρες κατέθεσαν ότι, η αστυνομία θέλοντας να ελέγξει το πλήθος απέκλεισε αρκετές εξόδους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ασφυκτική κατάσταση και 11 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Η αστυνομία από την πλευρά της κατηγόρησε τον κόσμο ότι βιαζόταν να βγει έξω.



Madonna, Velodrome, Γαλλία, 2009



Παρόμοιο με το πρόσφατο ατύχημα στον Καναδά πριν τη συναυλία των Radiohead. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ο ένας ακαριαία και ο άλλος στο νοσοκομείο, στη διάρκεια του στησίματος της σκηνής όπου θα εμφανιζόταν η Madonna στο δεύτερο μεγαλύτερο στάδιο της Γαλλίας. Ένας από τους γερανούς παρασύρθηκε από το βάρος της οροφής και μεγάλο μέρος της καταπλάκωσε όσους δεν πρόλαβαν να διαφύγουν. Η Madonna που βρισκόταν στην Ιταλία για άλλη συναυλία, σοκαρισμένη ακύρωσε την εμφάνισή της και προσευχήθηκε μαζί με το κοινό για τον θάνατο των Charles Criscenzo και Charlie Prow.



Love Parade, Γερμανία, 2010




Ένα από τα πιο δημοφιλή φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στην Ευρώπη σταμάτησε οριστικά μετά τον εφιαλτικό θάνατο 21 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 500 ακόμη. 



Όλα ξεκίνησαν όταν προκλήθηκε πανικός στο τούνελ εισόδου του φεστιβάλ. Η προσέλευση ήταν τεράστια -αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που είχε ακυρωθεί την προηγούμενη χρονιά- και οι διοργανωτές έκλεισαν την είσοδο στον χώρο με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί κόσμος στη μία άκρη του τούνελ ενώ συνέχιζε να προσέρχεται κόσμος και να πιέζει από την άλλη άκρη μη γνωρίζοντας ότι η είσοδος είχε κλείσει. Το φεστιβάλ συνεχίστηκε κανονικά για τουλάχιστον πέντε ώρες ώστε να μην προκληθεί πανικός καθώς στο συναυλιακό χώρο υπήρχαν πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι.