English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Agatha Christie:37 χρόνια από το θάνατο της «Βασίλισσας του Εγκλήματος»-Αφιέρωμα

www.tips-fb.com

Η αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων πέθανε στις 12 Ιανουαρίου του 1976.

Η Αγκάθα Μαίρη Κλαρίσσα Μίλερ, Λαίδη Μάλλοουαν (Agatha Mary Clarissa, Lady Mallowan) γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1890.
AGATHA CHRISTIE'S EVIL UNDER THE SUN TRAILER

Γνωστή κυρίως με το όνομα Αγκάθα Κρίστι (Agatha Christie), η συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, έγραψε και ρομαντικά μυθιστορήματα με το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ (Mary Westmacott), αλλά είναι γνωστή κυρίως για τα 80 αστυνομικά της μυθιστορήματα.

Η δουλειά της στα μυθιστορήματα αυτά, στα οποία πρωταγωνιστούν οι ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό και Μις Τζέιν Μαρπλ, της έδωσε τον τίτλο της «Βασίλισσας του Εγκλήματος» και την έκανε έναν από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς στην εξέλιξη του λογοτεχνικού αυτού ρεύματος. 
Agatha Christie's Miss Marple

Παρόλο που οι Πουαρό και Μαρπλ είναι από τους πιο γνωστούς φανταστικούς ντετέκτιβ που επινόησε η Κρίστι, υπήρξαν κι άλλοι παρόμοιοι, όπως το ζευγάρι Τόμι και Τoυπενς, οι οποίοι, αντιθέτως με τους υπόλοιπους της ντετέκτιβ, τους αγγίζει ο χρόνος κατά την πάροδο των χρόνων.

Από τα πιο γνωστά τους μυθιστορήματα είναι η πρώτη τους εμφάνιση στο Σύντροφοι στο Έγκλημα και Οι Άγγελοι δεν Φλυαρούν. Άλλοι ντετέκτιβ της Κρίστι, όπως ο Πάρκερ Πάιν και ο κύριος Χάρλεϊ Κουίν, εμφανίστηκαν σε σύντομες ιστορίες, αλλά υπόλοιποι, όπως ο αρχιεπιθεωρητής Τζαπ και η Αριάδνη Όλιβερ, συνόδευαν τους Πουαρό και Μαρπλ στα μυθιστορήματά τους.


Εκτιμάται ότι τα βιβλία της έχουν πουλήσει 1 δισεκατομμύριο αντίτυπα στα αγγλικά, και ένα ακόμη δισεκατομμύριο σε 103 άλλες γλώσσες.
 Agatha Christie's The Mousetrap - King's Theatre Edinburgh Oct 2012

Από τις σκηνικές επιτυχίες της Αγκάθα Κρίστι μεγαλύτερη είναι The Mousetrap (Η ποντικοπαγίδα), που παίζεται στο Λονδίνο από το 1952 μέχρι σήμερα (2012).
Εξίσου μεγάλη επιτυχία γνωρίζει και η θεατρική προσαρμογή του Ten Little Niggers (Δέκα μικροί νέγροι)
Δέκα μικροί νέγροι - Μέρος Α'

Μετάφραση & Διασκευή Κωστής Λειβαδέας- Από την εκπομπή "Το θέατρο της Δευτέρας"-Πρώτη προβολή 23/10/1978

Το δωμάτιο στο Pera Palace Hotel  που η Agatha Christie έγραψε το Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές
Τα περισσότερα από τα βιβλία της έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο.
Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές

Έγκλημα στον Νείλο

Πολλά έργα της έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση, στο ράδιο και έχουν εμπνεύσει ηλεκτρονικά παιχνίδια και κόμικς.
And Then There Were None (1974) – Trailer
 

Το 2007, ο άγγλος συγγραφέας Brian Aldiss είπε ότι η Αγκάθα Κρίστι του είχε πει ότι έγραφε τα βιβλία της μέχρι το τελευταίο κεφάλαιο και μετά αποφάσιζε ποιος χαρακτήρας ήταν λιγότερο πιθανό να είναι εκληφθεί ως ύποπτος. Ακολούθως έκανε τις απαραίτητες αλλαγές στο κείμενο για να «ενοχοποιήσει» το χαρακτήρα αυτό.

 Η Αγκάθα Κρίστι, πέθανε στις 12 Ιανουαρίου 1976 σε ηλικία 86 ετών.