English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Τζιάκομο Πουτσίνι: 154 χρόνια από τη γέννηση του Ιταλού συνθέτη-Αφιέρωμα

www.tips-fb.com

Ο Τζιάκομο Πουτσίνι ( Giacomo Puccini) χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες όπερας.

Γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 1858 και πέθανε στις 29 Νοεμβρίου του 1924 σε ηλικία 66 ετών, από καρκίνο στον λάρυγγα.
Τα έργα του χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ενορχήστρωση, άμεσο λυρισμό και κυριαρχεί σε αυτά δραματική ατμόσφαιρα. Είναι από τα πιο δημοφιλή στο χώρο της όπερας.


Καταγόταν από οικογένεια μουσικών. Σπούδασε σύνθεση και εκκλησιαστικό όργανο, πρώτα στη γενέτειρα του, Λούκα και μετά στο Μιλάνο.
Το 1893, είχε την πρώτη του επιτυχία με την Όπερα «Τόσκα» (1900).
Όπερα "Τόσκα"
Ο Τζιάκομο Πουτσίνι συνέθεσε την μουσική της όπερας "Τόσκα", επίσης σε τρεις πράξεις, η οποία ανέβηκε για πρώτη φορά στην Οπερά Κομίκ στο Παρίσι στις 13 Οκτωβρίου του 1903. Πολύ αργότερα ως εξαιρετική ερμηνεύτρια του πρωταγωνιστικού ρόλου αναδείχθηκε η Ελληνίδα Μαρία Κάλλας.

Puccini, Tosca. Callas,Gobbi - Regia di Zeffirelli. Covent Garden 1964

Εξίσου μεγάλη επιτυχία σημείωσε και σημειώνει η όπερα «Μαντάμα Μπατερφλάι».

(Madama Butterfly)-To εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης της παρτιτούρας, Παρίσι, 1797
Όπερα σε τρεις πράξεις του Ιταλού συνθέτη Τζιάκομο Πουτσίνι, θεωρούμενη ως ένα από τα κορυφαία αριστουργήματα του οπερατικού ρεπερτορίου. Το λιμπρέτο γράφτηκε από τους Λουΐτζι Ίλικα και Τζουζέπε Τζακόζα.

Puccini - Madama Butterfly - Patricia Racette - Marcello Giordani (Patrick Summers) MET


Την όπερα «Τουραντό», την οποία άφησε ημιτελή και την συμπλήρωσε ο Φράνκο Αλφάνο
Luciano Pavarotti - Turandot - Puccini - Nessun dorma
 
Δύο χρόνια μετά τον θάνατό του η όπερα ανέβηκε στην Σκάλα του Μιλάνου με μαέστρο τον φίλο του Αρτούρο Τοσκανίνι. Ο Τοσκανίνι αποφάσισε να διακόψει την παράσταση στο σημείο όπου είχε δουλευτεί από τον Πουτσίνι. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, διέκοψε το έργο, γύρισε στο κοινό και είπε "Σε αυτό το σημείο τελειώνει το έργο αφού πεθαίνει ο συνθέτης. Δυστυχώς, ο θάνατος υπερβαίνει την τέχνη".
Ο Πουτσίνι έγραψε επίσης μια λειτουργία και έργα μουσικής δωματίου. Μη μπορώντας να μιλήσει το τελευταίο διάστημα επικοινωνούσε με γραπτά μηνύματα. Το τελευταίο του ήταν προς την σύζυγό του Ελβίρα: "Elvira, povera donna, finito" (Ελβίρα, καϋμένη γυναίκα, όλα τέλειωσαν).