English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Οι χειρότερες τραγωδίες στα ποδοσφαιρικά γήπεδα

www.tips-fb.com


Κατάρρευση στο Burnden Park



















Ημερομηνία: 09/03/1946
Τόπος: Burden Park, Μπόλτον, Αγγλία
Αγώνας: Μπόλτον - Στόουκ
Νεκροί: 33

Μέρος της κερκίδας υποχωρεί στον αγώνα για το κύπελλο Αγγλίας καθώς είχαν στοιβαχτεί σε αυτή υπεράριθμοι θεατές. Κάποιο θεατές σκοτώθηκαν από την κατάρρευση, άλλοι ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από το σημείο.



Ταραχές στο Estadio Nacional




Ημερομηνία: 24/05/1964
Τόπος: National Stadium, Λίμα, Περού
Αγώνας: Περού - Αργεντινή
Νεκροί: 318

Τελικός για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Η Αργεντινή είναι μπροστά με 1-0, με τον διαιτητή να ακυρώνει γκολ του Περού στο 88'. Το κοινό εξαγριώνεται, η αστυνομία προσπαθεί να επιβάλλει την τάξη με δακρυγόνα. Οι πύλες του σταδίου όμως είναι κλειστές με αποτέλεσμα- πέρα από τα θύματα των συμπλοκών με την αστυνομία, πολλοί να σκοτωθούν από ασφυξία στην προσπάθειά τους να διαφύγουν.



Η θύρα 12 του Monumental




Ημερομηνία: 23/06/1968
Τόπος: El Monumental, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή
Αγώνας: Ρίβερ Πλέιτ - Μπόκα Τζούνιορς
Νεκροί: 71

Το Superclásico θα βαφτεί με αίμα όταν μετά το τέλος του αγώνα φίλαθλοι που δοκίμασαν να βγουν πρώτοι από τη θύρα 12 την βρήκαν κλειστή με αποτέλεσμα να μπλοκαριστούν από τους υπόλοιπους που ακολουθούσαν και να πεθάνουν από ασφυξία. Μετά από 3 χρόνια έρευνας κανένας δεν βρέθηκε ένοχος για αυτή την τραγωδία.



Συγκρούσεις χούλιγκαν




Ημερομηνία: 17/09/1968
Τόπος: Kayseri Ataturk Stadium, Καισάρεια, Τουρκία
Αγώνας: Καϊσερί - Σίβασπορ
Νεκροί: 44

Με πέτρες, ρόπαλα, μαχαίρια και άλλα αυτοσχέδια όπλα, οι οπαδοί των δύο ομάδων συγκρούστηκαν στο ημίχρονο. Κάποιοι από αυτούς ποδοπατήθηκαν στην προσπάθεια να φύγουν, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν βανδαλισμοί στην Καισάρεια όπως και πολυήμερες ταραχές στη Σεβάστεια.



Το μοιραίο γκολ στο Old Firm




Ημερομηνία: 02/01/1971
Τόπος: Ibrox Stadium, Γλασκόβη, Σκοτία
Αγώνας: Ρέιντζερς - Σέλτικ
Νεκροί: 66

Το Old Firm βάδιζε προς τη λήξη του με την Σέλτικ να προηγείται με 1-0. Οι φίλοι της Ρέιντζερς άρχιζαν να φεύγουν μαζικά όταν η ομάδα τους ισοφάρισε στο 90'. Κάποιοι προσπάθησαν να επιστρέψουν, ένας από αυτούς έχασε την ισορροπία του και το κακό δεν άργησε να γίνει με τα περισσότερα θύματα να πεθαίνουν από ασφυξία.

*H φωτογραφία είναι από παλαιότερη τραγωδία στο ίδιο γήπεδο (5/4/1902) με 25 νεκρούς, ύστερα από κατάρρευσης ξύλινης κερκίδας.



Θύρα 7






Ημερομηνία: 08/02/1981
Τόπος: Στάδιο Καραϊσκάκη, Πειραιάς, Ελλάδα
Αγώνας: Ολυμπιακός - ΑΕΚ
Νεκροί: 21

Ο Ολυμπιακός θριαμβεύει με 6-0 της ΑΕΚ και οι φίλαθλοι των ερυθρολεύκων τρέχουν να βγουν από το γήπεδο για να αποθεώσουν τους ποδοσφαιριστές. Τα τουρνικέ όμως στην Θύρα 7 είναι κλειστά, κάποιος γλιστράει στα σκαλιά, όσοι έρχονται από πίσω δεν καταλαβαίνουν μέσα στη φασαρία τι γινόταν μπροστά τους με αποτέλεσμα 21 ψυχές να χαθούν τόσο άδικα.

Mοιραίο γκολ και στο Luzhniki




Ημερομηνία: 20/10/1982
Τόπος: Luzhniki, Μόσχα, Ρωσία
Αγώνας: Σπαρτάκ Μόσχας - Χάαρλεμ
Νεκροί: 67 επίσημα (340 ανεπίσημα)

Παρόμοια τραγωδία με την τραγωδία του Ibrox, καθώς την ώρα που αποχωρούσαν οι φίλαθλοι στο φινάλε από την μοναδική πόρτα που ήταν ανοιχτή (στο ματς για το UEFA), η ομάδα τους σκόραρε με αποτέλεσμα κάποιοι να επιστρέψουν και να πέσουν πάνω σε αυτούς που αποχωρούσαν. "Μακάρι να μην έβαζα ποτέ αυτό το γκολ", είπε ο σκόρερ Σεργκέι Σβέτσοβ, ενώ φήμες θέλουν τους νεκρούς να έφτασαν τους 340 (η αστυνομία έδωσε επίσημα 67).



Παρανάλωμα του πυρός






Ημερομηνία: 11/05/1985
Τόπος: Valley Parade, Μπράντφορντ, Αγγλία
Αγώνας: Μπράντφορντ - Λίνφιλντ
Νεκροί: 56

Ενα τσιγάρο ήταν η αιτία να πάρει φωτιά μέρος της ξύλινης κερκίδας του Valley Parade στο 40' της αναμέτρησης για την τρίτη κατηγορία της Αγγλίας με αποτέλεσμα 56 άτομα να βρουν φρικτό θάνατο. Στο βίντεο μπορείτε να ακούσετε την ζωντανή συγκλονιστική ραδιοφωνική περιγραφή της τραγωδίας.



Ο τελικός της ντροπής






Ημερομηνία: 29/05/1985
Τόπος: Heysel, Βρυξέλλες, Βέλγιο
Αγώνας: Λίβερπουλ - Γιουβέντους
Νεκροί: 39

Η πιο γνωστή τραγωδία καθώς έγινε στο σπουδαιότερο συλλογικό παιχνίδι (τελικός Πρωταθλητριών) ανάμεσα σε δύο μεγαθήρια. Λίγο πριν την έναρξη, φίλαθλοι της Λίβερπουλ κινήθηκαν απειλητικά προς αυτούς της Γιουβέντους στην κερκίδα "Ζ", η αστυνομία δεν μπόρεσε να τους σταματήσει με αποτέλεσμα εκατοντάδες Ιταλοί- μην έχοντας άλλη έξοδος διαφυγής- να να υποχωρήσουν προς τον εξωτερικό τοίχο της εξέδρας. Αυτός δεν άντεξε το βάρος τους, κατέρρευσε και 39 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Και όμως, μέσα σε αυτές τις τραγικές συνθήκες του απόλυτου χάους, η UEFA αποφάσισε να ξεκινήσει ο τελικός σαν να μην είχε γίνει τίποτα!



Η σφοδρή χαλαζόπτωση




Ημερομηνία: 12/03/1988
Τόπος: Kathmandu stadium, Κατμαντού, Νεπάλ
Νεκροί: 93

Η σφοδρή καταιγίδα από χαλάζι οδήγησε τους φιλάθλους προς την μοναδική θύρα που ήταν σκεπαστή. Η αστυνομία τους απώθησε, αυτοί υποχώρησαν και προσπάθησαν μαζικά να βγουν από το γήπεδο από άλλο σημείο, ωστόσο οι πόρτες ήταν κλειδωμένες και το κακό έγινε.



Η μέρα που άλλαξε το αγγλικό ποδόσφαιρο




Ημερομηνία: 15/09/1989
Τόπος: Hillsborough Stadium, Σέφιλντ, Αγγλία
Αγώνας: Λίβερπουλ - Νότινγχαμ Φόρεστ
Νεκροί: 96

Η χειρότερη τραγωδία στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου συνέβη στον ημιτελικό κυπέλλου όταν η αστυνομία άνοιξε μία θύρα για να μπουν φίλαθλοι της Λίβερπουλ στο γήπεδο. Μόνο που εκείνη η εξέδρα ήταν ήδη γεμάτη. Δεκάδες άτομα (που βρισκόντουσταν στις κάτω θέσεις μπροστά στο σιδερένιο κιγκλίδωμα) δεν κατάφεραν να πηδήξουν στο γήπεδο και συνθλίφτηκαν.


Μάχες σε "φιλικό"




Ημερομηνία: 13/01/1991
Τόπος: Oppenheimer Stadium, Ορκνεϊ, Ν. Αφρική
Αγώνας: Kaizer Chiefs - Orlando Pirates
Νεκροί: 42

Σε ...φιλική αναμέτρηση, οπαδοί των Orlando Pirates επιτέθηκαν σε αυτούς των Kaizer Chiefs που προσπάθησαν να διαφύγουν στον περιβάλλοντα χώρο. Ωστόσο δεκάδες από αυτούς ποδοπατήθηκαν αφού "μπλοκαρίστηκαν" σε εξωτερικούς φράχτες του γηπέδου.



Τραγωδία λόγω υπεράριθμων




Ημερομηνία: 16/10/1996
Τόπος: Estadio Mateo Flores, Γουατεμάλα Σίτι, Γουατεμάλα
Αγώνας: Γουατεμάλα - Κόστα Ρίκα
Νεκροί: 84

Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Γαλλίας (1998), ένα υπερβολικά μεγάλο πλήθος ανθρώπων προσπάθησε να εισέλθει στο γήπεδο που ήταν ήδη γεμάτο. Αρκετοί κατάφεραν και μπήκαν, έχοντας πλαστά εισιτήρια όπως αποδείχθηκε. Επικράτησε πανικός στις κερκίδες που δεν χωρούσαν άλλα άτομα, το γήπεδο δεν είχε σχεδιαστεί έχοντας τις κατάλληλες εξόδους διαφυγής και το κακό έγινε.



Υπεράριθμοι και πάλι η αιτία




Ημερομηνία: 11/04/2001
Τόπος: Ellis Park, Γιοχάνεσμπουργκ, Ν. Αφρική
Αγώνας: Kaizer Chiefs - Orlando Pirates
Νεκροί: 43

Περίπου 60.000 θεατές παρακολουθούσαν το τοπικό ντέρμπι με χιλιάδες έξω από αυτό να προσπαθούν να μπουν στις κατάμεστες κερκίδες. Αρκετοί τα κατάφεραν, ωστόσο ο συνωστισμός οδήγησε στον θάνατο 43 άτομα που συνθλίφτηκαν. Ρεπορτάζ κάνουν λόγο ότι την ώρα της τραγωδίας βρισκόντουσταν στις κερκίδες κοντά στους 120.000 θεατές!



Δακρυγόνα, κλειδωμένες πόρτες, ασφυξία




Ημερομηνία: 09/05/2001
Τόπος: Accra Sports Stadium, Aκρα, Γκάνα
Αγώνας: Accra Hearts - Asante Kotoko
Νεκροί: 127

Οι οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας άρχισαν να πετάνε καθίσματα και μπουκάλια στο γήπεδο όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 2-1. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα, επικράτησε πανικός και φίλαθλοι στιβάχθηκαν στις κλειδωμένες εξόδους τον θυρών με αποτέλεσμα δεκάδες ζωές να χαθούν από ασφυξία. Αναφορές κάνουν λόγο ότι το ιατρικό προσωπικό είχε ήδη αποχωρήσει από το γήπεδο όταν συνέβη η τραγωδία.