English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Cesaria Evora- Η ξυπόλητη Ντίβα .. R.I.P

www.tips-fb.com


Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου η Cesaria Evora, η μεγαλύτερη ερμηνεύτρια  της μουσικής του Πράσινου Ακρωτηρίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία  70 ετών.

Η Cesaria ήταν από τις αγαπημένες τραγουδίστριες του ελληνικού κοινού. Δυστυχώς δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας μετά την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς που υποβλήθηκε στο Παρίσι πέρυσι.

Γεννήθηκε στο Πράσινο Ακρωτήρι το 1941 στο Μιντέλο ενώ σε ηλικία 7 ετών έμεινε ορφανή από πατέρα. Έμαθε να τραγουδά στην χορωδία του Ορφανοτροφείου ενώ η ίδια ασχολήθηκε με το παραδοσιακό ιδίωμα της Morna και της Colladeira.

H Cesaria, αν και έγινε γνωστη σε μικρή ηλικία στο Πράσινο Ακρωτήρι, λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και πολλών προσωπικών προβλημάτων σε ηλικία μόλις 20 ετών αναγκάστηκε να σταματήσει το τραγούδι για πάνω από 10 χρόνια! Αντιμετώπισε τον αλκοολισμό αλλά και τη φροντίδα των δύο παιδιών της.

Με τη βοήθεια του Bana, εξόριστου μουσικού στη Πορτογαλία, η Cesaria Evora αφήνει τη πατρίδα της και φτάνει στην Ευρώπη ενώ μετά από πρόσκληση του Zoze da Silva ηχογραφεί στο Παρίσι το πρώτο της  το 1988.



Δυσκολεύεται πολύ να εδραιωθεί στο μουσικό περιβάλλον της Γαλλίας καθότι οι περισσότεροι συναυλιακοί χώροι δεν γεμίζουν με Γάλλους παρά με μετανάστες από το Πράσινο Ακρωτήρι.
Το sodade όμως έγινε επιτυχία, ως το πρώτο τραγούδι στη Γαλλία που δεν είχε στίχους στα Γαλλικά.

Όταν μετά από χρόνια ρωτήθηκε τι σημαίνει για εκείνη «Sodade», στη ζωή της αλλά και ως πορτογαλικός όρος εκείνη απάντησε : «Sodade είναι το Πράσινο Ακρωτήρι, sodade είναι το σπίτι και ο λαός μου, sodade είμαι εγώ!!».

Κατάφερε με τη μουσική της να συνδυάσει τη παράδοση της μουσικής και της κουλτούρας της πατρίδας της με τα blues, τη Jazz και το fado.

Η ίδια είχε πει όταν την  ρώτησαν για το χαρακτηριστικό όνομα «Ξυπόλυτη ντίβα» : « Το να είσαι ξυπόλητος στο Πράσινο Ακρωτήρι είναι τρόπος ζωής και κάτι το φυσιολογικό. Το να είσαι ξυπόλητος  στην Ευρώπη ή στην Αμερική είναι τρόπος διαμαρτυρίας».

Η Cesaria αγαπήθηκε όσο λίγες τραγουδίστριες στην Ελλάδα.
Συνεργάστηκε με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Δήμητρα Γαλάνη και με πολλούς έλληνες μουσικούς.

Αν και είχε πάντα στο πρόσωπο της μια έκφραση θλίψης και σπάνια χαμογελούσε, η ίδια ήταν ένας πολύ απλός και ταπεινός άνθρωπος με αστείρευτο χιούμορ και διάθεση για ζωή.



Ο «Κόσμος 93.6» ήταν από τα πρώτα ραδιόφωνα που έπαιξαν τα τραγούδια της Cesaria Evora και αγκάλιασε τη μουσική του Πράσινου Ακρωτηρίου.

Η ίδια έκανε τη τιμή να έρθει στα studio της ελληνικής ραδιοφωνίας το 2004 και να παραχωρήσει συνέντευξη αν και η ίδια γενικώς απέφευγε με ευγένεια τα media.

Ο «Κόσμος 93.6» είχε τη τύχη να μεταδώσει και να παρουσιάσει μέρος της τελευταίας της συναυλίας που έδωσε στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2011 στο Θέατρο Λυκαβηττού που έμελλε να είναι και μια από τις  τελευταίες συναυλίες που έδωσε στη καριέρα της.

Όσοι γνωρίζαμε ότι η επιστροφή της θα σηματοδοτούσε και τη τελευταία της ευρωπαϊκή της τουρνέ, δυστυχώς αυτή ποτέ δεν ολοκληρώθηκε όταν στα τέλη Αυγούστου με μια ανακοίνωση από τη δισκογραφική της εταιρία αναφέρει ότι η ίδια σταματάει το τραγούδι, τις ζωντανές εμφανίσεις και όλες τις μουσικές δραστηριότητες.

Ουσιαστικά, η Cesaria Evora ήταν ο καλλιτέχνης που μας έδωσε τη δυνατότητα να μάθουμε και να ανακαλύψουμε λίγο γρηγορότερα τα ήθη, τα έθιμα τη μουσική και τη κουλτούρα του Πράσινου Ακρωτηρίου.



Θα τη θυμόμαστε πάντα με το θλιμμένο χαμόγελο της αλλά .... και με ένα τσιγάρο στο χέρι!!