English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Στη μνήμη του Ronnie James Dio!

www.tips-fb.com

Στη μνήμη του Ronnie James Dio!



Ο Ronnie James Dio ήταν ένας αληθινός θρύλος της ροκ και της χεβι μέταλ! Τρομερός τραγουδιστής αλλά και στιχουργός, προσωπικότητα με μεγάλη ψυχή θα λείψει από τους φίλους της ροκ και της μουσικής γενικότερα...  ο Dio κατάφερε αυτό που λίγοι μπορούν... να μείνει "αθάνατος" για πάντα στις καρδιές μας!
Ronnie James Dio και ELF
Δεν είχε σημασία σε ποιο συγκρότημα τραγουδούσε ή σε ποιο φεστιβάλ. Η φωνή του και χροιά της ήταν τόσο χαρακτηριστικές και μοναδικές που μπορούσες αμέσως ν' αναγνωρίσεις ότι ήταν αυτός. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές της χαρντ ροκ και χεβι μέταλ σκηνής δεν είναι πια μαζί μας. Ο Ronnie James Dio έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στις 16 Μαϊου 2010. Ηταν ενας "δράκος" που δε μπόρεσε να νικήσει...
Ο Ronald James Padovana (το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο ήταν Ronnie James Dio), γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1940 στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα στο Portsmouth του New Hampshire, μεγάλωσε όμως στο Cortland της Νέας Υόρκης. Ως νέο τον ενδιέφερε η μουσική και η ρομαντική φανταστική λογοτεχνία, ενδιαφέροντα που επηρέασαν σημαντικά τη μετέπειτα σταδιοδρομία του. Το πρώτο μουσικό όργανο με το οποίο ασχολήθηκε ήταν η τρομπέτα. Ήταν και το μόνο όργανο για το οποίο έλαβε επίσημη εκπαίδευση. Αργότερα, ως αυτοδίδακτος, έμαθε να παίζει μπάσο, κιθάρα, πλήκτρα και σαξόφωνο, ενώ παράλληλα καλλιέργησε και τη φωνή του. Εγκατέλειψε τις σπουδές του το 1958 για τη ροκ μουσική.
Το πρώτο μουσικό συγκρότημα του Dio ονομαζόταν “Ronnie and the Red Caps”, και εκεί ο Ronnie έπαιζε μπάσο, κιθάρα, ντραμς και τρομπέτα! Το 1961 το συγκρότημα μετονομάστηκε σε “Ronnie Dio and the Prophets” και ο Ronnie ανέλαβε το μπάσο.
Το συγκρότημα αυτό, όμως, δεν παρήγαγε δικά του τραγούδια, αλλά περιοριζόταν σε δεύτερες εκτελέσεις. Το γεγονός αυτό δεν ικανοποιούσε τον Ronnie, ο οποίος το 1967 ίδρυσε ,μαζί με τον κιθαρίστα του συγκροτήματος και ξάδερφό του, τους “Electric Elves”, οι οποίοι μετονομάστηκαν σε “Elves”.

Το 1969 το συγκρότημα ενεπλάκη σε ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό δυστύχημα, όπου ένα μέλος του χάθηκε. Αφού ανάρρωσαν, ο Ronnie μαζί με άλλα δύο μέλη του συγκροτήματος δημιούργησαν τους “ELF”. Το νέο συγκρότημα κυκλοφόρησε τρεις δίσκους, σε δύο εκ των οποίων παραγωγός ήταν ο Roger Glover, ο μπασίστας των Deep Purple. Ο τελευταίος συνέβαλε στη γνωριμία του Ronnie Dio με τον Ritchie Blackmore, η οποία έμελλε να οδηγήσει σε μία πολύ επιτυχημένη συνεργασία.

DIO και BLACKMORE

Το 1975 ο Ritchie Blackmore, κιθαρίστας των Deep Purple, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο συγκρότημα. Ως συνεργάτες του επέλεξε τους ELF. Το νέο συγκρότημα ονομάστηκε “Rainbow” και το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησε το ’75 έφερε τον τίτλο “Ritchie Blackmore’s Rainbow”.
Η χημεία μεταξύ του Blackmore και του Dio ήταν εξαιρετική. Ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος ηχογραφήθηκε με τον Dio να απομένει το μοναδικό μέλος από τους ELF. Ο δίσκος έφερε τον τίτλο “Rainbow Rising” και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών στην ιστορία της χαρντ ροκ.
Το τραγούδι “Stargazer”, το οποίο σχεδίαζε πολύ καιρό ο Dio, θεωρείται από πολλούς ως το αριστούργημα των Rainbow.

Στη μνήμη του Ronnie James Dio!


Το τρίτο άλμπουμ του συγκροτήματος κυκλοφόρησε το 1978, με τίτλο “Long live rock ‘n’ roll”, αφού είχε προηγηθεί ένα live άλμπουμ. Ο Ronnie αποχώρησε το 1979 από τους Rainbow, λόγω διαφωνίας με τον Blackmore, ο οποίος ήθελε να αλλάξει το στυλ του συγκροτήματος,να ξεφύγει,δηλαδή, από το επικό -φανταστικό.

DIO και BLACK SABBATH vol. 1

Μετά την αποχώρησή του από τους Rainbow, ο Ronnie σκεφτόταν να δημιουργήσει ένα δικό του συγκρότημα.
Όμως, μετά από μία τυχαία συνάντηση με τον Tony Iommy, κιθαρίστα των Black Sabbath, άλλαξε γνώμη και πήρε τη θέση του τραγουδιστή σε αυτό το διάσημο συγκρότημα. Το πρώτο άλμπουμ που προήλθε από αυτή τη νέα συνεργασία,το 1980, έφερε τον τίτλο “Heaven and hell” και θεωρείται επίσης ως ένα από τα σημαντικότερα της μέταλ μουσικής σκηνής.
Ο Dio συνέβαλε τα μέγιστα στην ανασυγκρότηση των Black Sabbath, οι οποίοι βρίσκονταν σε πτώση τα προηγούμενα χρόνια.

Στη μνήμη του Ronnie James Dio!


Η επιτυχία του δίσκου συμπληρώθηκε με την κυκλοφορία του single “Neon knights”. Κατόπιν, κυκλοφόρησε ένα δεύτερο άλμπουμ των ανανεωμένων Sabbath, με τίτλο “The mob rules”, το οποίο όμως έμεινε στη σκιά του προηγούμενου. Στη συνέχεια, το συγκρότημα ξεκίνησε μία παγκόσμια περιοδεία, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε χώρα μία διαφωνία ανάμεσα στα μέλη, η οποία οδήγησε τον Ronnie Dio και τον Vinnie Appice (drummer) να αποχωρήσουν.

D I O - Holy Diver και η συνέχεια
Οι DIO γίνονται πραγματικότητα αποτελούμενοι από τους: Ronnie James Dio, Vinny Appice, Vivian Campbell (κιθάρα, σήμερα στους Def Leppard), Jimmy Bain (μπάσσο, ex-Rainbow). Ο Dio μαζί με τον Appice πέρασαν τον Ατλαντικό και βρέθηκαν στην Αγγλια μόνο για να βρουν κιθαρίστα. Ο John Sykes (Tygers of the Pan Tang) απορρίφθηκε αλλά ο Campbell έκανε θαύματα στη συνέχεια.
Ο Dio επηρρεάστηκε από την ατμόσφαιρα μια μικρής Αγγλικής πόλης στην Κορνουάλη και όταν γύρισε στο Los Angeles για τις ηχογραφήσεις στα Sound City studios είχε ένα σαφές concept στο μυαλό του. Το πρώτο τους άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1983, με τίτλο “Holy diver”, κι έγινε πλατινένιο στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό άλπμουμ της προσωπικότητας του Ronnie, καθώς είναι ενδεικτικό του επικού στυλ του και περιλαμβάνει αρκετές διαχρονικές επιτυχίες.
Το heavy metal που ήταν σε πλήρη δραστηριότητα εκείνη την εποχή, έδωσε ένα διαμάντι, ο οποίος μέχρι και σήμερα απολαμβάνει την εκτίμηση και την αγάπη του κόσμου, όπως αρμόζει σε κάθε τί που έχει πραγματική αξία.
Το τερατάκι του Dio στο εξώφυλλο φιγουράροντας τη κλασσική «μεταλλική» χειρονομία (μην μιλαμε για σατανάδες και ξωτικά και διάφορες τέτοιες ανοησίες), ένας τύπος που πνίγεται αλυσοδεμένος και από κάτω διαβάζουμε Holy Diver. Ένας δίσκος, ένα πραγματικό κεφάλαιο της ιστορίας του ποιοτικού metal.
Ο δίσκος είναι πολυμορφικός και ταυτόχρονα μια εικόνα, πραγμα που οφείλεται στα κλασσικά κομμάτια και στην αρμονικότητα των υπέροχων μελωδικών,που σε κάνουν να μένεις εκεί προσηλωμένος και εκστασιασμένος, και μάλιστα,χωρίς προηγούμενο επών...
Υπάρχουν στιγμές που ταρακουνάνε τον ακροατή στα πρόθυρα της συγκίνησης. Το Holy Diver αποτελεί πλέον all-time-classic και αναπόσπαστο κομμάτι κάθε ζωντανής εμφάνισης ενώ παρέα με το “Don’t talk to strangers”, έδειξαν το metal σπάει κόκκαλα αν παίζεται με ψυχή και όχι μόνο με επιθετικότητα. Κορυφαίο το “Caught in the middle”, ενώ τα υπόλοιπα κομμάτια απομακρύνονται αρκετά από την νοοτροπία των Rainbow και ,θα έλεγε κανείς, αγγίζουν περισσότερο την εποχή.
Ήταν σπουδαίος ο Dio. Καθήλωσε το κόσμο με τις απίστευτες ερμηνείες του, έδειξε την αξία του και την ποιότητά του.Τάραξε τα νερά και είπε άλλη μια φορά,''εδώ είμαι''! “Like A Rainbow in the dark”.
Η συνέχεια ήταν θριαμβευτική καθώς ο δίσκος πουλούσε τρελά, ενώ το φοβερό stage show με τους βράχους και το τέρας του εξωφύλλου έκανε το συγκρότημα ακόμα πιο γνωστό. Ο δρόμος της επιτυχίας ήταν δεδομένος και το Last in Line, που ακολούθησε, επιβεβαίωσε ότι η νέα δύναμη άκουγε στο όνομα Dio. .
Το “The last in line” είναι εξίσου καλό και περιλαμβάνει επίσης σπουδαία τραγούδια. Ακολούθησαν τρεις δίσκοι που δε γνώρισαν ανάλογη επιτυχία, με τίτλους “Sacred heart”, “Dream evil” και “Lock up the wolves”.

DIO και BLACK SABBATH vol. 2 και νέοι D I O

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι Dio και Appice επανεντάχθηκαν στους Black Sabbath, μαζί με τους Iommy και Butler. Η συνεργασία έφερε ως αποτέλεσμα το εξαιρετικό άλμπουμ “Dehumaniser” το 1992, όμως δεν κράτησε για πολύ αφού σύντομα επέστρεψε ο Ozzy Osbourne στους Sabbath.
Στη συνέχεια, ο Dio και Appice επανήλθαν στο συγκρότημα “DIO”, με κιθαρίστα τον Tracy G.
Ο Ronnie αποφάσισε να αλλάξει το στυλ στους στίχους του - να γράφει πιο ρεαλιστικά τραγούδια. Επίσης, ο νέος κιθαρίστας προσέδιδε με το παίξιμό του ένα διαφορετικό ύφος στο συγκρότημα.
Ανανεωμένοι, λοιπόν, οι DIO κυκλοφόρησαν δύο δίσκους: “Strange highways” και “Angry machines”, κι ένα live άλμπουμ το 1998.
Πολλοί οπαδοί ήταν όμως δυσαρεστημένοι από αυτές τις καινοτομίες, κι έτσι ο Ronnie αποφάσισε να επιστρέψει στο παλιό του στυλ και να αλλάξει κιθαρίστα. Ακολούθησαν δύο δίσκοι: “Magica” το 2000, και “Killing the dragon” το 2003.

DIO και Heaven and Hell

Tο 2005 ανακοινώθηκε επίσημα η συνεργασία του Dio με μέλη των Sabbath για ένα project που αρχικά ονομάστηκε Black Sabbath: Τhe Dio Years. Στη συνέχεια όμως το όνομα άλλαξε σε Heaven and Hell για να μην υπάρξει παραλληλισμός με τον Ozzy. Το 2008 το συγκρότημα πήρε μέρος στην Metal Masters περιοδεία με τα πολύ γνωστά συγκροτήματα Judas Priest, Motorhead και Τestament. Τον απρίλιο του 2009 κυκλοφόρησαν το μοναδικό τους άλμπουμ "The Devil You Know". Το καλοκαίρι του 2009 εμφανίστηκαν στο Sweden Rock Festival, καθώς και στο Wacken,ενώ ήταν θαυμάσια και η εμφανιση τους εδώ στην Ελλάδα.

Το τέλος ενός "τεράστιου κοντού"
Αλλη μια πλευρά της μεγάλης προσωπικότητας του Dio ήταν και η πρωτοβουλία του για το πρότζεκτ "Hear N’ Aid" ,το 1985, που ένωσε 40 από τους μεγαλύτερους σταρ της χέβι μέταλ και χαρντ ροκ σκηνής να τραγουδήσουν για φιλανθρωπικη βοήθεια στην Αφρική και κάταφερε να συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο δολλάριο μέσα σ'ενα χρόνο.

Παρά τα χρόνια του στις συναυλίες του ήταν γεμάτος ενέργεια, πάθος και ψυχή και είχε το χαρακτηριστικό να διατηρεί τη φωνή του αναλλοίωτη. Ηταν σαν να άκουγες τον Dio το ίδιο 20 χρόνια πριν ή μέσα απο το cd. Τον Νοέμβριο του 2009 ανακοινώθηκε πως ο Dio πάσχει από καρκίνο του στομάχου. Στην αρχη του 2010 η υγεία του βελτιώθηκε κάπως και όλοι πίστευαν πως θα νικήσει και αυτόν το "δράκο". Δυστυχώς όμως τον Απρίλιο η υγεία του χειροτέρεψε αναγκάζοντας τους Heaven and Hell να ακυρώσουν σκέψεις για επερχόμενες συναυλίες.
Στις 16 Μαϊου 2010, με μια λιτή ανακοίνωση στο blabbermouth, η γυναίκα του Ronnie James Dio, Wendy, ανακοίνωσε πως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ο "μεγάλος κοντός" των Rainbow, Black Sabbath και Dio, άφησε για πάντα αυτό τον κόσμο, κάνοντας φτωχότερο τον κόσμο της μουσικής.


http://www.musicheaven.gr