English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Προτάσεις ταινιών Νο1 - Ευρωπαικός Κινηματογράφος (Pedro Almodovar)

www.tips-fb.com

mujeres al borde de un ataque de nervios


Η ταινία αυτή προβλήθηκε και στην Ελλάδα με τον τίτλο ‘Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης’. Γυρίστηκε το 1988 στην Ισπανία από τον Pedro Almodóvar και φυσικά είχε ως κεντρικό θέμα τη γυναίκα (όπως στις περισσότερες ταινίες του). Η πολυπλοκότητα της γυναικείας ψυχοσύνθεσης παρουσιάζεται λοιπόν και σε αυτήν την …..υστερική κωμωδία.
Η Πέπα έχει εδώ και χρόνια δεσμό με τον Ιβάν, ο οποίος αποφασίζει ξαφνικά και δίχως εξηγήσεις να τη χωρίσει. Η ίδια τον κηνυγά παντού προκειμένου να μιλήσει μαζί του και ανακαλύπτει πολλά για αυτόν και το παρελθόν του.
O Antonio Banderas κάνει σε αυτήν την ταινία μία από τις παρθενικές του εμφανίσεις στον κινηματογράφο.



ΓΥΡΝΑ ΠΙΣΩ

 Τρεις γενιές γυναικών συνυπάρχουν με την τρέλα, τα ψέματα και την πρόληψη για το θάνατο να δίνουν την ιδιαίτερη μορφή στην καθημερινότητά τους. Η Ραϊμούντα ζει στην Μαδρίτη με την κόρη της Πάουλα και τον άντρα της Πάκο που είναι μονίμως μεθυσμένος. Η αδελφή της, Σόλε, είναι χωρισμένη κι εργάζεται κρυφά ως κομμώτρια. Ένα τραγικό συμβάν από την παιδική τους ηλικία σημαδεύει την καθημερινότητά τους και, όταν η θεία τους πεθαίνει, το παρελθόν επιστρέφει για να τις στοιχειώσει...








Ραγισμένες Αγκαλιές

Ένας άντρας γράφει, ζει και αγαπάει μέσα στο σκοτάδι. Ήταν το θύμα ενός μοιραίου αυτοκινητικού δυστυχήματος δεκατέσσερα χρόνια νωρίτερα, στο οποίο δεν έχασε απλά την όρασή του, αλλά και τη γυναίκα της ζωής του. Ένα βράδυ ξεκινάει να αφηγείται την οδυνηρή αυτή ιστορία, μια ιστορία συγκινητική και τραγική. Μια ιστορία που μπορεί να αποτυπωθεί με τη φωτογραφία δύο ερωτευμένων ανθρώπων που αγκαλιάζονται και που κάποιος έχει σκίσει σε χίλια κομμάτια?

Μετά το εξαιρετικό "Γύρνα Πίσω", ο Πέδρο Αλμοδόβαρ γράφει και σκηνοθετεί μια ιστορία για τον θάνατο, τη ζήλια και την προδοσία και συνεργάζεται ξανά με την μούσα του, την βραβευμένη με Όσκαρ Πενέλοπε Κρουζ. Το "Broken Embraces" συμπεριλήφθηκε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 62ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Κανών.




ΔΕΣΕ ΜΕ


Ο Ρίκι βγαίνει από το ψυχιατρείο όπου ήταν έγκλειστος, γνωρίζοντας πλέον καλά τι ακριβώς θέλει να κάνει στη ζωή του. Αναζητά τη Μαρίνα, πρωταγωνίστρια ταινιών πορνό με την οποία είχε κάνει έρωτα στο παρελθόν, και προσπαθεί να την πείσει να γίνει γυναίκα του... Kika Η Κίκα, μια χαμογελαστή και αισιόδοξη μακιγιέζ, είναι παντρεμένη με τον Ραμόν, φωτογράφο γυναικείων εσωρούχων, τον οποίο πρωτογνώρισε σε κατάσταση νεκροφάνειας, όταν πήγε να τον μακιγιάρει για την κηδεία, οπότε και η σωτήρια επέμβασή της τον επανέφερε στη ζωή... Το Μυστικό μου Λουλούδι - The Flower of My Secret (La Flor de mi Secreto) Η Λέο, συγγραφέας ροζ μυθιστορημάτων που τα εκδίδει με το ψευδώνυμο Αμάντα Γκρις, δεν θέλει να παραδεχτεί ότι έχει τελειώσει ο γάμος της με τον Πάκο, αξιωματικό του ΝΑΤO που λείπει τον περισσότερο καιρό στις Βρυξέλλες... Καυτή Σάρκα - Live Flesh (Carne Trémula) Στη Μαδρίτη του 1970, μια πόρνη φέρνει στον κόσμο το γιο της, Βίκτορ, μέσα σ' ένα λεωφορείο. Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Βίκτορ επισκέπτεται την Έλενα, ηρωϊνομανή κόρη ενός διπλωμάτη, θέλοντας να δώσει συνέχεια στη γνωριμία τους.



 ΚΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Δύο αγόρια ανακαλύπτουν την αγάπη για το σινεμά, όπως και την έλξη για το ανδρικό φύλο, υπό το βλέμμα και τις πράξεις του πατέρα Μάνολο, σε ένα καθολικό σχολείο Ιησουϊτών στην Ισπανία του '60. Οι τρεις τους θα ξανασυναντηθούν αργότερα κάτω από διαφορετικές συνθήκες ερωτικής και οικονομικής εξουσίας, με το "νόμο του πόθου" να τους οδηγεί σε αλόγιστες πράξεις. Περίτεχνα φτιαγμένο, αλλά θεματικά επαναλαμβανόμενο σε σχέση με άλλες ταινίες του Αλμοδόβαρ











 ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ

Όταν χάνει τον 17χρονο γιο της σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, μια νοσοκόμα πάει στη Βαρκελώνη για να βρει τον πατέρα του. Χώρισαν πριν γεννηθεί το παιδί, γιατί εκείνος έγινε τραβεστί. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης συναντά μια νεαρά καλόγρια με AIDS και μια σταρ του θεάτρου. Ζει μια μικρή περιπέτεια στον κόσμο των τραβεστί με δραματικό τέλος.









ΨΗΛΑ ΤΑΚΟΥΝΙΑ


Μια μητέρα επιστρέφει μετά από 15 χρόνια και βρίσκει την κόρη της παντρεμένη με έναν πρώην εραστή της. Οι δύο γυναίκες προσπαθούν να αποκαταταστήσουν την σχέση τους και να τα βγάλουν πέρα με τον κοινό εραστή τους.











 ΚΙΚΑ

Ραμόν, φωτογράφο γυναικείων εσωρούχων, τον οποίο πρωτογνώρισε σε κατάσταση νεκροφάνειας, όταν πήγε να τον μακιγιάρει για την κηδεία, οπότε και η σωτήρια επέμβασή της τον επανέφερε στη ζωή. Ωστόσο, η σχέση τους δεν πάει καλά. O αμερικανός συγγραφέας Νίκολας Πιρς, πατριός του Ραμόν, εγκαθίσταται πάνω απ' το διαμέρισμα της Κίκα, απ' όπου παρελαύνουν διάφορες ερωμένες του, μεταξύ των οποίων και η ίδια η Κίκα. O Νίκολας δέχεται να γράψει ένα αστυνομικό σενάριο για λογαριασμό της Αντρέα Καρακορτάδα, μιας διάσημης τηλεπαρουσιάστριας "ριάλιτι σόου"...