English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Η αληθινή και διδακτική Ιστορία τους ζεύγους Stanford που ίδρυσαν το Stanford University

www.tips-fb.comΤο Στάνφορντ θεωρείται ένα από τα δύο καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Ζιάο Τονγκ της Σαγκάης το 2004. Το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του Στάνφορντ περιλαμβάνει 18 νομπελίστες στις θετικές επιστήμες και στα οικονομικά, 4 κατόχους βραβείου Pulitzer στην ιστορία και στη δημοσιογραφία, καθώς και δύο υπουργούς εξωτερικών των ΗΠΑ (τον George Shultz στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και την Condoleezza Rice στην Πολιτική Επιστήμη). Η Σχολή Μηχανικών του Στάνφορντ υπήρξε από τους σημαντικότερους παράγοντες στην άνοδο του Silicon Valley, που βρίσκεται στην άμεση περιφέρεια του Στάνφορντ. Πρώην φοιτητές του Στάνφορντ δημιούργησαν το Ιντερνετ και ίδρυσαν τις Hewlett-Packard, Sun Microsystems, Yahoo, Cisco Systems, eBay, Google και εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις. Από τη Νομική Σχολή του Στάνφορντ αποφοίτησαν τέσσερα από τα εννέα σημερινά μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Μεταξύ των αποφοίτων του Στάνφορντ περιλαμβάνονται επίσης ηγετικοί πολιτικοί των ΗΠΑ, του Ισραήλ, του Μεξικού και άλλων κρατών, οι λογοτέχνες John Steinbeck (Grapes of Wrath) και Ken Kesey (One Flew Over the Cuckoos' Nest), τέσσερις αστροναύτες και δεκάδες ολυμπιονίκες.

Η Ιστορία...


Μία γυναίκα που φορούσε ένα ξεθωριασμένο καρό φουστάνι με το σύζυγό της, ντυμένο με ένα φτωχικό κοστούμι, κατέβηκαν από το τρένο στη Βοστώνη και κατευθύνθηκαν προς το γραφείο του προέδρου του Πανεπιστημίου Harvard. Δεν είχαν ραντεβού.


Η γραμματέας μπορούσε να καταλάβει από την πρώτη στιγμή ότι τέτοιοι επαρχιώτες δεν είχαν καμία δουλειά στο Harvard.

"Θα θέλαμε να δούμε να δούμε τον πρόεδρο" είπε ο άντρας με χαμηλή φωνή.

"Θα είναι απασχολημένος όλη μέρα" απάντησε η γραμματέας κοφτά.

"Θα περιμένουμε" απάντησε η γυναίκα.

Για ώρες η γραμματέας τους αγνοούσε, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα απογοητευτούν και θα φύγουν. Καθώς όμως είδε ότι δεν έφευγαν, η γραμματέας αποφάσισε να ενοχλήσει τον πρόεδρο, παρόλο που δεν το ήθελε με τίποτα."Ίσως αν τους δείτε για ένα λεπτό, να φύγουν" του είπε!

Εκείνος αναστέναξε με αγανάκτηση και έγνεψε θετικά. Κάποιος τόσο σημαντικός όσο αυτός σίγουρα δεν είχε το χρόνο να δέχεται ανθρώπους ντυμένους με ξεθωριασμένα καρό φουστάνια και φτωχικά κοστούμια. Ο πρόεδρος στράφηκε προς το ζευγάρι με ύφος βλοσυρό και αλαζονικό.

Η γυναίκα του είπε "Είχαμε έναν γιο που φοίτησε στο Πανεπιστήμιό σας για ένα χρόνο. Το αγαπούσε και ήταν πολύ ευτυχισμένος εδώ. Αλλά δυστυχώς πριν από ένα χρόνο σκοτώθηκε απρόσμενα. Ο άντρας μου και εγώ θα θέλαμε να χτίσουμε ένα μνημείο για αυτόν στο χώρο του Πανεπιστημίου."Ο πρόεδρος δεν συγκινήθηκε καθόλου. Αντιθέτως εκνευρίστηκε.

"Κυρία μου" απάντησε με αναίδεια "δεν μπορούμε να βάζουμε αγάλματα για κάθε άνθρωπο που φοίτησε στο Harvard και πέθανε. Αν το κάναμε, τότε αυτό το μέρος θα έμοιαζε με νεκροταφείο."

"Οχι" απάντησε γρήγορα η γυναίκα, "δεν θέλουμε να στήσουμε ένα άγαλμα. Σκεφτήκαμε να δωρήσουμε ένα κτίριο στο Harvard."

Ο πρόεδρος γύρισε τα μάτια του. Έριξε μία ματιά στο ξεθωριασμένο καρό φουστάνι και το φτωχικό κοστούμι και φώναξε: "Ένα κτίριο! Έχετε ιδέα πόσο κοστίζει ένα κτίριο; Έχουμε περισσότερα από επτάμισι εκατομμύρια δολάρια σε κτίρια εδώ στο Harvard."

Για μία στιγμή η γυναίκα έμεινε σιωπηρή. Ο πρόεδρος χαμογέλασε χαιρέκακα. Ίσως ήρθε η ώρα να τους ξεφορτωθεί. Η γυναίκα στράφηκε προς τον άντρα της και είπε ήρεμα:

"Μόνο τόσα χρειάζονται για να φτιάξει κανείς ένα πανεπιστήμιο; Γιατί δεν φτιάχνουμε το δικό μας τότε;"

Ο σύζυγος έγνεψε θετικά. Το πρόσωπο του προέδρου κιτρίνισε και καταλήφθηκε από σύγχυση.

Ο κύριος και η κυρία Leland Stanford σηκώθηκαν όρθιοι και βγήκαν έξω. Ταξίδεψαν μέχρι το Palo Alto στην Καλιφόρνια όπου ίδρυσαν το Πανεπιστήμιου που φέρει το όνομά τους, το Πανεπιστήμιο Stanford, στη μνήμη ενός γιού τον οποίο το Harvard είχε ξεχάσει.

Ποτέ δεν κρίνουμε τους άλλους απο τα ρούχα που φοράνε. Ας μην ξεχνάμε οτι ο Χριστός φορούσε μόνο ενα χιτώνα...