English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Αφιέρωμα στη γαλλίδα αεροπόρο Raymonde de Laroche

www.tips-fb.com
Η βαρόνη Raymonde de Laroche γίνεται το 1910 η πρώτη γυναίκα που παίρνει δίπλωμα πιλότου. 


Το πραγματικό της όνομα ήταν Élisa Léontine Deroche και ήταν κόρη υδραυλικού. Πριν τη γνωριμία της με τον γάλλο αεροναυπηγό Charles Voisin που της μετέδωσε το πάθος του για τα αεροπλάνα, η Élisa Léontine Deroche είχε αρχίσει μία καλλιτεχνική καριέρα και ήταν γνωστή στη θεατρική σκηνή ως βαρόνη Raymonde de Laroche. 'Εχοντας μάθει να πιλοτάρει το διπλάνο Voisin, πήρε μέρος σε πολλές αεροπορικές επιδείξεις, τόσο στη Γαλλία, όσο και σε διάφορες άλλες χώρες (Héliopolis, Budapest,  Saint-Pétersbourg). Στις 8 Ιουλίου του 1910, τραυματίστηκε σοβαρά στη συντριβή του αεροπλάνου της. Δύο χρόνια μετά, σώθηκε πάλι από θαύμα από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή του Charles Voisin. Στις 18 Ιουλίου του 1919, σε μια δοκιμαστική πτήση, ο εκπαιδευτής της απέτυχε να προσγειώσει το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε και η ίδια, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο και οι δύο. Η Raymonde de Laroche ήταν 37 ετών. 




Αριστ., πορτρέτο της Raymonde de Laroche από την εποχή που ήταν ηθοποιός


Το δίπλωμα πιλότου της Raymonde de Laroche


Αριστ., καρτ ποστάλ Delcampe. Δεξ., η Raymonde de Laroche στην αεροπορική συνάντηση της Rouen (Ιούνιος 1910)


Με τον γιο της André, που απέκτησε μάλλον από τη σχέση της με τον αεροπόρο και καλλιτέχνη Léon Delagrange, ο οποίος και την έπεισε να μάθει να οδηγεί αεροπλάνο













Το κατεστραμμένο διπλάνο Voisin N°59  της Raymonde de Laroche στη μεγάλη Αεροπορική Εβδομάδα που έγινε τον Ιούλιο του 1909 στη γαλλική πόλη Reims.


Το ατύχημα στη Rouen με ένα διπλάνο Voisin "12" τον Ιούνιο του 1910(πάνω φωτ. αριστ.) και ένα άλλο στη Μεγάλη Αεροπορική εβδομάδα της Reims (υπόλοιπες φωτογραφίες).


Η Raymonde de Laroche μεταφέρεται σε φορείο μετά το σοβαρό της τραυματισμό στο ατύχημα της  Reims (Ιούλιος 1910)


Η Raymonde de Laroche ήταν η πρώτη γυναίκα που πήρε δίπλωμα πιλότου, αλλά όχι και η πρώτη που ανέβηκε σε αεροπλάνο. Η γαλλίδα γλύπτρια Thérèse Peltier, φίλη και αυτή του αεροπόρου Léon Delagrange, είχε την ευκαιρία να τον συνοδεύσει σε μία πτήση του στο Τορίνο στις 8 Ιουλίου του 1908, και να γίνει έτσι η πρώτη γυναίκα που πέταξε με αεροπλάνο. Αργότερα, πραγματοποίησε και η ίδια στο Τορίνο μία ατομική πτήση διακοσίων μέτρων, αλλά εγκατέλειψε τα αεροπλάνα όταν σκοτώθηκε ο Léon Delagrange. Via historicwings



Η αεροπόρος Matilde Moisant, η δεύτερη γυναίκα που πήρε στην Αμερική δίπλωμα πιλότου. Εγκατέλειψε τις πτήσεις το 1914 μετά από ένα σοβαρό ατύχημα στο Texas. Η στολή της και ... το φυλακτό της (μία σβάστικα εκείνη την εποχή !) της έσωσαν τη ζωή στο τέταρτο και τελευταίο ατυχημά της.  Το αεροπλάνο της τυλίχτκε στις φλόγες, αλλά η ίδια κάηκε μόνο στα λίγα εκτεθειμένα μέρη του σωματός της. Στη φωτογραφία δεξιά, είναι μαζί με τη φίλη της, επίσης αεροπόρο, Harriet Quimby.


Η αμερικανίδα αεροπόρος (και σεναριογράφος) Harriet Quimby. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα στην Αμερική που πήρε διπλώμα πιλότου (το 1911). 'Ηταν επίσης η πρώτη γυναίκα που διέσχισε το 1912 με αεροπλάνο τη Μάγχη. Την ίδια χρονιά, βρήκε το θάνατο σε ηλικία 37 ετών -όπως και η Raymonde de Laroche- όταν για ανεξήγητο λόγο έχασε τον έλεγχο του αεροπλάνου της κατά τη διάρκεια του 3ου Annual Boston Aviation Meeting.