English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Αφιέρωμα στον σέρβο εφευρέτη Nikola Tesla, τον "Προμηθέα του ηλεκτρισμού"

www.tips-fb.com
«Οι πληροφορίες, μεταδιδόμενες ασύρματα, θα περνούν μέσα από τη Γη σαν ένας παλμός ενός ζωντανού οργανισμού. Το πιο θαυμαστό είναι ότι στην παρούσα φάση με όλη τη γνώση και τις εμπειρίες μας, δεν γίνεται καμία προσπάθεια μεταβολής της ηλεκτροστατικής ή μαγνητικής κατάστασης της Γης για τη μετάδοση πληροφοριών» (Nikola Tesla, 1892). 



Διαφημιστική φωτογραφία του 1899 απεικονίζει με διπλή έκθεση τον Nikola Tesla στο εργαστηριό του στο Colorado Springs, τη στιγμή που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία  (σε διαφορετική λήψη βέβαια) ο "Μεγεθυντικός μετασχηματιστής" του, που είχε τη δυνατότητα να πάραγει εκατομμύρια βολτ και τόξα μήκους επτά μέτρων. 




1916. Ο Nikola Tesla δείχνει μία ηλεκτρική εκκένωση στη φωτογραφία που είχε τραβηχτεί το 1899 στο Colorado Springs. 




Αριστερά, το S.S. Saturnia, το πλοίο με το οποίο ο Nikola Tesla ταξίδεψε το 1884 από την Ευρώπη στην Αμερική. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, το εισιτήριό του, τα χρήματα, και μερικές από τις αποσκευές του εκλάπησαν, ενώ ο ίδιος κινδύνευσε να πεταχτεί στη θάλασσα μετά από μια ανταρσία που ξέσπασε στο πλοίο. Έφτασε με μόνο τέσσερα σεντς στην τσέπη του, μια συστατική επιστολή, λίγα ποιήματα, και το υπόλοιπο από τα υπάρχοντά του. Δεξιά, ο Tesla το 1879, σε ηλικία 23 ετών




Σε γκραβούρα εποχής, μία διάλεξη του Nikola Tesla για τα μέλη της Γαλλικής Φυσικής Εταιρείας και της Διεθνούς Εταιρείας Ηλεκτρολόγων (1880)




Αριστερά, ο Nikola Tesla, με το βιβλίο του Roger Boskovich, "Theoria Philosophiae Naturalis", μπροστά από την σπείρα του μετασχηματιστή υψηλής συχνότητάς του στο East Houston (Νέα Υόρκη, 1896). Δεξιά, ο Nikola Tesla σε ηλικία 38 ετών, στο απόγειο της φήμης του (1894) 




Δεξιά, φωτογραφία στο εξώφυλλο του περιοδικού Electrical Experimenter (1919) με τον Nikola Tesla να παρουσιάζει μια δική του εφεύρεση που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1890, τον ασύρματο λαμπτήρα αερίου με επένδυση φωσφόρου, μισό αιώνα πριν τεθούν σε χρήση οι λαμπτήρες φθορισμού




Παρά τις αθέμιτες και συχνά δυσφημιστικές μεθόδους που χρησιμοποίησε κατά κόρον ο Τhomas Edison εναντίον του, ο Nikola Tesla επικράτησε θριαμβευτικά στον τιτανικών διαστάσεων "πόλεμο του ηλεκτρικού ρεύματος", πετυχαίνοντας μαζί με τον βιομήχανο George Westinghouse να κατοχυρώσει τη χρήση του εναλλασσόμενου ρεύματος ενάντια στο συνεχές ρεύμα του Edison. Από το 1893, η εταιρεία Westinghouse αναλαμβάνει να εγκαταστήσει το σύνολο της ηλεκτρικής υποδομής των ΗΠΑ, και πολύ σύντομα ολόκληρη η Αμερική θα χρησιμοποιήσει αποκλειστικά το εναλασσόμενο ρεύμα που υποστήριζε ο Nikola Tesla. 




Παγκόσμια 'Εκθεση του Chicago, 1893. Αριστερά, το περίπτερο του Τhomas Edison. Δεξιά, η προσωπική έκθεση του Nikola Tesla στο περίπτερο της Westinghouse. 




Αριστερά, τα νέον που παρουσίασε ο Nikola Tesla στην έκθεση του Chicago. Δεξιά, άποψη της εκθεσής του (κάτω), όπου παρουσιαζόταν και μία γεννήτρια πολυφασικού εναλασσόμενου ρεύματος ισχύος 500 ίππων δικής του σύλληψης (πάνω). Via Tesla Memorial Society of New York. 




"Great Danger - Keep out". Αριστερά, ο Nikola Tesla εμφανίζεται πίσω από την πόρτα του εργαστηρίου του στο Colorado Springs στις αρχές του καλοκαιριού του 1899. Δεξιά, ο ίδιος στο εργαστηριό του της Houston Street (Νέα Υόρκη) δείχνει πως πραγματοποιείται μία "ασύρματη" μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας (1899). Via Nikola Tesla Universe. 




Ο Nikola Tesla (έννατος από αριστερά), ανάμεσα στους επιφανέστερους επιστήμονες της εποχής του, σε μία επιθεώρηση του πύργου New Brunswick Marconi Station (1921). Από αριστερά προς τα δεξιά : τρεις άγνωστοι άνδρες,  David Sarnoff, Thomas J. Hayden, Ernst Julius Berg, S. Benedict, Albert Einstein, Nikola Tesla, Charles Proteus Steinmetz, A.N. Goldsmith, A. Malsin, Irving Langmuir, Albert W. Hull, E.B. Pillsbury, Saul Dushman, Richard Howland Ranger, George Ashley Campbell και άλλοι δύο άγνωστοι άνδφρες. 




Η "ακτίνα του θανάτου", το υπερόπλο που οραματιζόταν ο Nikola Tesla. Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση δεν πήρε στα σοβαρά τα σχεδιά του και γι' αυτό ο Tesla τα πούλησε στη Σοβιετική 'Ενωση, αλλά ούτε και οι ρώσοι μηχανικοί κατάφεραν να τα υλοποιήσουν.




Αριστερά (πάνω), κωνικός ταλαντευτής HF. Κάτω, η φωτογραφική μηχανή σκέψης, μία θεωρητική εφεύρεση του Nikola Tesla (1933). Δεξιά (πάνω), Tesla Broadcast Tower (1904). Κάτω, μεγεθυντικός αναμεταδότης του Tesla στο Colorado Springs (1899).




Επίδειξη από τον Tesla ενός ράδιο-ελεγχόμενου σκάφους κατά τη διάρκεια ηλεκτρικής έκθεσης στο Madison Square Garden το 1898. 




Ο Nikola Tesla δίπλα στις "μπομπίνες" του σε ακόμη μία φωτογραφία τραβηγμένη με διπλή έκθεση




Σε αυτό το πείραμα, ένας μακρύς γυάλινος σωλήνας που ταλαντεύεται στο χέρι του Nikola Tesla φωτίζεται με μεγάλη λάμψη από τα ηλεκτρικά φορτία που μεταφέρονται σε αυτόν μέσα από το σώμα του (1899). 




Αριστερά, ο συγγραφέας και διπλωμάτης Robert Underwood Johnson κρατάει σε μία θηλιά ένα λαμπτήρα πυρακτώσεως, ενώ, πίσω του, ο Nikola Tesla πατάει το διακόπτη (1895). Δεξιά, η πρώτη φωτογραφία που λήφθηκε ποτέ από φωσφορίζοντα φως. Το πρόσωπο είναι του Nikola Tesla, και η πηγή του φωτός αποτελείται από έναν φωσφορίζοντα λαμπτήρα. Ο χρόνος της έκθεσης ήταν οκτώ λεπτά (1894). 




Πειράματα στο εργαστήριο του Tesla το 1898 με ρεύμα υψηλής τάσης και υψηλής συχνότητας ("ασύρματη ενέργεια").




Ρεύμα υψηλής τάσης και υψηλής συχνότητας διέρχεται μέσω του σώματος του αμερικανού συγγραφέα Mark Twain για να πυρακτώσει το λαμπτήρα. Πίσω του, ο Nikola Tesla κρατάει το διακόπτη (1895). Στην αριστερή φωτογραφία, η θολή φιγούρα στο κέντρο είναι του Tesla. Via Nikola Tesla Universe.




Ένα πείραμα στο Colorado Springs. Η φωτεινή σειρά τροφοδοτείται με ρεύμα μέσω ηλεκτροδυναμικής επαγωγής από έναν ταλαντωτή που βρίσκεται 30 μέτρα μακριά από τις λάμπες




Δεξίωση το 1910 προς τιμήν του Henry Clews, του νέου πρόεδρος της American Civic Alliance. Ο Nikola Tesla είναι ο δεύτερος από δεξιά 




Αριστερά, ο Nikola Tesla παρουσιάζει ένα ηλεκτρικό μηχάνημα στο εργαστηριό του (1916). Δεξιά, στο γραφείο του στo Manhattan (1916). Via Nikola Tesla Universe. 




Συνέντευξη προς δημοσιογράφους το 1935. 




Ο Nikola Tesla Tesla σε ένα γεύμα στη σουίτα του στο ξενοδοχείο New Yorker συνομιλεί με τον παγκόσμιο πρωταθλητή του μποξ Fritzie Zivic, του οποίου ήταν χορηγός (1941). 




Ο Nikola Tesla στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στα τέλη της δεκαετίας του 1930, μετά το τροχαίο ατυχημά του. Δεξιά, πιθανόν η τελευταία φωτογραφία του "Master of Lightning" πριν το θανατό του.




Με μία άγνωστη γυναίκα (1900).




1928. Το τελευταίο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα διπλάνο με σύστημα κάθετης απογείωσης (U.S. Patent 1,655,114).




Ο Nikola Tesla με σέρβικη ενδυμασία τη χρονιά της αφιξής του στην Αμερική (1884). Via Wikipedia. Δεξιά, η τεφροδόχος του Nikola Tesla σε σχήμα σφαίρας, το αγαπημένο του γεωμετρικό αντικείμενο.