English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Η ιστορική άρνηση του Marlon Brando να παραλάβει το 'Οσκαρ του για το Νονό

www.tips-fb.com
Στην τελετή απονομής των 'Οσκαρ, σαν σήμερα το 1973, η ινδιάνα ηθοποιός Sacheen Littlefeather εξήγησε τους λόγους της άρνησής του. 

'Εκπληκτος, ο Roger Moore βλέπει τη Sacheen Littlefeather να τον σταματά καθώς της δίνει το 'Οσκαρ. Δίπλα του, η σουηδή ηθοποιός Liv Ullmann παρακολουθεί με ενδιαφέρον.




Η Sacheen Littlefeather απειλήθηκε στα παρασκήνια από τον παραγωγό της ταινίας Ο Νονός ότι θα συλλαμβανόταν ευθύς αμέσως αν διάβαζε το κείμενο των 15 σελίδων που είχε γράψει ο Marlon Brando και αν μιλούσε πάνω από ένα λεπτό. 'Ετσι αναγκάστηκε να αυτοσχεδιάσει μπροστά στο κοινό της Ακαδημίας, που ωστόσο την ειδε με συμπάθεια και την καταχειροκρότησε. 



Το 1955,  η Grace Kelly και ο Marlon Brando είχαν βραβευτεί και οι δύο με ένα 'Οσκαρ καλύτερου ηθοποιού. 



Το 1955,  η Grace Kelly και ο Marlon Brando είχαν βραβευτεί και οι δύο με ένα 'Οσκαρ καλύτερου ηθοποιού. 






1982. Ο Marlon Brando συνομιλεί με τον Dennis Banks, ηγέτη του Αμερικανικού Ινδιάνικου Κινήματος



Ο Marlon Brando με Ινδιάνους στο Dick Cavett Show.




Αριστερά, ο ινδιάνος αρχηγός Frank Fools Crow στο Wounded Knee το 1973. Via Wampa-One. Δεξιά, ο  πνευματικός ηγέτης των Sioux Selo Black Crow εξηγεί στον Marlon Brando την τελετουργία της "πίπας της ειρήνης".




The Longest Walk, 1978. Με συναυλία είχε κλείσει η "μεγάλη πορεία" των 5.800 χμ., από το San Francisco ως τη Washington, για τα δικαιώματα των Ινδιάνων. Παρόντες (και στη φωτ.) οι Muhammad Ali, Buffy Sainte-Marie, Floyd Red Crow Westerman, Harold Smith, Stevie Wonder, Marlon Brando, Max Gail, Dick Gregory, Richie Havens και David Amram. 





Wounded Knee incident ονομάστηκε η κατάληψη το 1973 της πόλης Wounded Knee (South Dakota), που βρίσκεται εντός των ινδιάνικων εδαφών, από 200 Ινδιάνους Oglala Lakota και υποστηρικτές τους από το American Indian Movement. Διαμαρτύρονταν για την επιβολή ενός Ινδιάνου αρχηγού που τον θεωρούσαν διεφθαρμένο και εγκάθετο και για τη μη τήρηση των συμφωνιών από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης. Η κατάληψη κράτησε 73 μέρες και έφερε αντιμέτωπους τους Ινδιάνους με το FBI και το στρατό. Από πυροβολισμούς σκοτώθηκαν τότε ένας πράκτορας του FBI και δύο Ινδιάνοι αγωνιστές. Στο κειμενό του για τη βραδιά των 'Οσκαρ, ο Marlon Brando έκανε εκτεταμένη αναφορά στα γεγονότα του Wounded Knee




Η πόλη περικυκλωμένη από το στρατό 




Αγωνιστής του AIM επιτηρεί στο Wounded Knee ομονσπονδιακούς και τοπικούς παράγοντες (1973)





Η (μη) απονομή του 'Οσκαρ.