English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Η θρυλική πρίμα μπαλαρίνα Maria Tallchief - R.I.P (1925-2013)

www.tips-fb.com



Την τελευταία της πνοή άφησε, σε ηλικία 88 ετών, η κορυφαία αμερικανίδα πρίμα μπαλαρίνα Maria Tallchief. Περήφανη για την ινδιάνικη καταγωγή της πέρασε στη σφαίρα του μύθου, ως η πρώτη αυτόχθων αμερικανίδα πρίμα μπαλαρίνα, που κατέκτησε την κορυφή. Έχοντας ολόκληρη τη ζωή της ως μότο: «όταν κοιμάσαι, κοιμάσαι σαν μπαλαρίνα. Ακόμα και όταν περιμένεις το λεωφορείο στο δρόμο, στέκεσαι σαν μπαλαρίνα», η Marie δούλεψε πολύ σκληρά τελειοποιώντας τις τεχνικές της δεξιότητες της στο χορό. Την είδηση του θανάτου της επιβεβαίωσε η κόρη της Elise Paschen, που αποκάλυψε ότι η μητέρα της πέθανε την Πέμπτη, 11 Απριλίου, στο Σικάγο. «Η μητέρα μου ήταν περήφανη για την καταγωγή της. Φώτιζε τα πάντα με τη δυναμική παρουσία της. Θα μου λείψει το πάθος της, η προσήλωση στην Τέχνη της και η αφοσίωση στην οικογένειά της. Ανέβασε τον πήχη ψηλά προσπαθώντας για το τέλειο σε ό, τι κι αν έκανε».


H Elizabeth Maria Tallchief γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1925, στο Fairfax της Οκλαχόμα! Ο πατέρας της ήταν επικεφαλής του «Osage» ενώ η μητέρα ήταν σκωτσέζικης και ιρλανδικής καταγωγής. Στο διάστημα 1942 - 1947 χόρεψε στο «Russe de Monte Carlo», αλλά έγινε ιδιαίτερα γνωστή από τη συνεργασία της με το «New York City Ballet», από την ίδρυσή του το 1947 μέχρι το 1965. Η μεγάλη επιθυμία της να ακολουθήσει μια καριέρα στο χώρο του κλασικού χορού, αποτελούσε όνειρο αλλά και πρόκληση για μια ιθαγενή αμερικανίδα εκείνη την εποχή! 


Το 1933, όταν η οικογένειά της μετακόμισε στο  Beverly Hills, της Καλιφόρνια , έκανε μαθήματα κλασικού μπαλέτου δίπλα στην περίφημη Bronislava Nijinska, η οποία την επηρέασε πολύ με τη φιλοσοφία της απέναντι στο χορό!  Σε ηλικία 17 πήγε για οντισιόν στην Νέα Υόρκη και εντάχθηκε στο δυναμικό του «Russe de Monte Carlo» ενώ γρήγορα έγινε σολίστ. Εκεί, μετά από παραίνεση της Agnes de Mille, υιοθέτησε το όνομα Maria Tallchief. Η γνωριμία της με τον ρωσικής καταγωγής διάσημο χορογράφο  George Balanchine ήταν καταλυτική! Οι δυο τους παντρεύτηκαν στις 16 Αυγούστου 1946. Κατά την περίοδο,  1947 έως το 1960 ήταν η πρώτη πρίμα μπαλαρίνα στη σκηνή του «New York City Ballet» με τον Balanchine ως κορυφαίο  χορογράφο. Ο γάμος τους τελείωσε άδοξα το 1952 χωρίς να αποκτήσουν παιδιά.


Ο μοναδικός χορός της το 1949 στο «The Firebird» σε χορογραφία του Balanchine,  την κατέταξε ως κορυφαία μπαλαρίνα στην παγκόσμια σκηνή, όπως και ο ρόλος της το 1954 ως «Ζαχαρένια Νεράιδα» στην έκδοση του Balanchine «Ο Καρυοθραύστης».


Η Tallchief συνέχισε να χορεύει με το «New York City Ballet», μέχρι τη συνταξιοδότησή της το 1965. Με την αδελφή της Marjorie, ίδρυσε το «Chicago City Ballet» το 1981 όπου εργάστηκε ως καλλιτεχνική διευθύντρια μέχρι το 1987. Από το 1990 έγινε καλλιτεχνική σύμβουλος στο «Chicago Festival Ballet » του Von Heidecke. Ο κυβερνήτης της Οκλαχόμα την τίμησε για την  προσφορά της στον κλασικό χορό σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και για την  Αυθεντική Αμερικάνικη καταγωγή της. Η MariaTallchief έλαβε τον τίτλο «Wa-Xthe-Thomba», δηλαδή η «Γυναίκα των Δύο Κόσμων».

 Marie Tall Chief (January 24, 1925 – April 11, 2013)