English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Αφιέρωμα σε μία μοναδική γυναίκα ηγέτιδα της Ινδίας-Ίντιρα Γκάντι-Σπάνιες συνεντεύξεις ντοκουμέντα και φωτογραφίες

www.tips-fb.com
Η Ίντιρα Γκάντι γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1917. Παρά την συνωνυμία, δεν είχε κάποια συγγένεια με τον Μαχάτμα Γκάντι.

Ήταν και είναι η πρώτη και η μόνη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Ινδίας. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ινδίας για 15 χρόνια, από το 1966 έως το 1977 και από το 1980 έως τη δολοφονία της το 1984.

Ο πατέρας της, Τζαουαχαρλάλ Νεχρού, διάσημος άνδρας της εποχής, ήταν βασικό μέλος του κινήματος ανεξαρτησίας της Ινδίας και πρώτος πρωθυπουργός της αυτόνομης Ινδίας.
Indira Gandhi was, undoubtedly, one of the greatest political leaders of India. She was the first female to be elected as the Prime Minister.


Το σύνθημά της «Η κατάργηση της φτώχειας» εκτοξεύει τη δημοφιλία της και της χαρίζει φανατικούς και πιστούς υποστηρικτές.
Μια σπάνια συνέντευξη της Ίντιρα Γκάντι του 1971


Εισήγαγε πιο αριστερές οικονομικές πολιτικές και προώθησε την αγροτική παραγωγικότητα.

Ο καθοριστικός της ρόλος και η αποφασιστική της νίκη στον πόλεμο με το Πακιστάν το 1971 και η άνεση με την οποία διατάσσει συλλήψεις και φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων της χαρίζουν τον τίτλο της Σιδηράς Κυρίας.
indira gandhi crying uncontrolably

Το 1984, ως αντίποινα σε βιαιοπραγίες από μέρους των σιχ εξτρεμιστών (μιας θρησκευτικής αίρεσης του ινδουισμού που συνδυάζει ινδουισμό και μουσουλμανισμό), διατάσσει η ίδια την επίθεση στον μεγάλο ιερό ναό των σιχ. Τα αποτελέσματα ήταν τραγικά, με τα θύματα να φτάνουν τα 450.
Indian Prime Minister Indira Gandhi visits the UK. She is seen with Prime Minister Harold Wilson and answers questions on the Kashmir dispute.
Η αυξανόμενη εμπλοκή της στην κλιμακούμενη διαμάχη με αυτονομιστές του Παντζάμπ έφερε το ξαφνικό τέλος στην ηγέτιδα Γκάντι.
Τον Οκτώβριο του 1984 η Ίντιρα Γκάντι, δολοφονείται από δύο σιχ σωματοφύλακές της.

Η ανακοίνωση της δολοφονίας της

Το 1999 σε δημοσκόπηση του BBC, η Ίντιρα Γκάντι ψηφίστηκε ως η σημαντικότερη γυναίκα της τελευταίας χιλιετηρίδας ανάμεσα σε άλλες γυναικείες προσωπικότητες, όπως η βασίλισσα Ελισάβετ Α' της Αγγλίας, η Μαρία Κιουρί και η Μητέρα Τερέζα.

Interview with Indira Gandhi by Chris Panos
 
«Αν πεθάνω σήμερα, κάθε σταγόνα από το αίμα μου θα δυναμώσει το έθνος» είχε πει κάποτε η Γκάντι. Η γυναίκα με την μεγάλη επιρροή, που προκάλεσε έντονα και αμφιλεγόμενα συναισθήματα, θα είναι πάντα ένα ισχυρό σύμβολο για τον φεμινισμό στην Ινδία, άλλα και πρότυπο θάρρους και δύναμης για τις γυναίκες όλου του κόσμου.