English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Κλοντ Όσκαρ Μονέ: Αφιέρωμα στον δημιουργό του Ιμπρεσιονισμού

www.tips-fb.com

Ο Γάλλος ζωγράφος Κλοντ Μονέ ( Claude Oscar Monet) γεννήθηκε στο Παρίσι στις 14 Νοεμβρίου 1840. Χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του Ιμπρεσιονισμού.

Το 1858 γνωρίστηκε με τον Ευγένιο Μπουτίν, ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους πρώτους δασκάλους του Μονέ και τον ενθάρρυνε να ζωγραφίσει την ύπαιθρο, σύνηθες θέμα για ζωγράφους εκείνης της περιόδου.
Το 1859 στο Παρίσι φοίτησε στην Ελβετική Ακαδημία (Academie Suisse) και ήρθε σε επαφή με έργα σημαντικών ζωγράφων επισκεπτόμενος το Μουσείο του Λούβρου.

Ο ίδιος ο Μονέ, απέφυγε να εγγραφεί σε κάποιο πανεπιστήμιο, ωστόσο παρακολούθησε μαθήματα, για περίπου δύο χρόνια, στο ατελιέ του Σαρλ Γκλαίρ (Charles Gleyre), όπου συνδέθηκε φιλικά και με τους Ρενουάρ, Μπαζίλ και Άλφρεντ Σίσλευ. Ο τελευταίος μάλιστα, απεικονίζεται σε όλες τις μορφές τού πίνακά του "Πικ-Νικ".
Claude Monet.The Picnic (Le dejeuner sur l’herbe). 1865-1866. Oil on canvas. The Pushkin Museum of Fine Arts, Moscow, Russia.

Jean Monet on his hobby horse, 1872, Metropolitan Museum of Art, New York City
Camille Monet on a Garden Bench, 1873, Metropolitan Museum of Art, New York City

Springtime (1872). The Walters Art Museum, Baltimore.

Κατά τη διάρκεια του Γαλλο-Πρωσικού πολέμου βρήκε καταφύγιο στο Λονδίνο, προκειμένου να αποφύγει τη στράτευση.
Το 1874 συμμετείχε στην πρώτη έκθεση της ομάδας των Ιμπρεσιονιστών στο Παρίσι, με τον πίνακα του Impression, soleil levant (Εντύπωση, ανατέλλων ήλιος).



Claude Monet, Impression, soleil levant, 1872Ο τίτλος του πίνακα του Μονέ, soleil levant, ενέπνευσε τον κριτικό τέχνης Louis Leroy στην χρήση του όρου Ιμπρεσιονισμός (Impressionism) για πρώτη φορά.


Rock Arch West of Étretat (The Manneport), 1883, Metropolitan Museum of Art, New York
Τον Απρίλιο του 1883, χήρος πλέον με δύο παιδιά,  μετακόμισε στο Ζιβερνύ (Giverny), ένα χωριό στον ποταμό Επτ, μόλις 65 χλμ μακριά από τη πρωτεύουσα. Εκεί έζησε με την Αλίς Οσεντέ, ερωμένη του από πολλά χρόνια πριν, με την οποία παντρεύτηκαν το 1891.

Study of a Figure Outdoors: Woman with a Parasol, facing left, 1886. The pictured woman is Suzanne Hoschedé (c. 1864-1899), eldest daughter of Alice Hoschedé, second wife of Claude Monet, Musée d'Orsay.

Στις δεκαετίες του 1880 και του 1890, ο Μονέ ξεκίνησε να ζωγραφίζει σειρές πινάκων, όλοι βασισμένοι σε ένα κοινό θέμα, το οποίο όμως απέδιδε κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο ή με διαφορετική τεχνοτροπία.

 Still-Life with Anemones, 1885
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πίνακες του, που απεικονίζουν τον προσωπικό του κήπο, στην οικία του στο Ζιβερνύ. Το διάστημα 1883-1908, ταξίδεψε στη Μεσόγειο, γεγονός που τον ενέπνευσε για την δημιουργία μιας σειράς τοπίων.

Four Poplars on the Banks of the Epte River near Giverny, 1891, Metropolitan Museum of Art

Το 1908 άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα με την όρασή του, αναπτύσσοντας καταρράκτη στα μάτια του.
Claude Monet, in his garden, by Étienne Clémentel, c. 1917
Τελικά υποβλήθηκε επιτυχώς σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις το 1923, γεγονός που του επέτρεψε να συνεχίσει να ζωγραφίζει. Πέθανε τρία χρόνια αργότερα, το 1926, σε ηλικία 86 ετών στο Ζιβερνύ, ως πλούσιος και αναγνωρισμένος ζωγράφος.