English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Μίμης Φωτόπουλος-Ένα μοναδικό αφιέρωμα στο μεγάλο μας κωμικό-‘’Δραχμάς δεν δίδω Λίρας δεν δίδω’’ Η ατάκα που θα μας ταίριαζε γάντι σήμερα

www.tips-fb.com


Ο Μίμης Φωτόπουλος ανήκει στους μεγάλους ηθοποιούς της χρυσής εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου. Στη συνείδηση των πολλών, έχει μείνει ως κωμικός, με αξέχαστες ερμηνείες και το δικό του αυθεντικό λαϊκό ύφος.



Απο την ταινια "Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήσει"
 

Γεννήθηκε στη Ζάτουνα Γορτυνίας το 1913. Μάλιστα στην αυτοβιογραφία του έλεγε πως το χωριό του δεν έγινε γνωστό από τον ίδιο, αλλά από «τον Μίκη Θεοδωράκη που τον εξόρισε εκεί η εφταετία».
Φτωχαδάκια καὶ λεφτάδες (1961) με Mανώλη Xιώτη και Mαίρη Λίντα. Δύο ἐπίδοξοι γαμπροί , ἕνας πλούσιος ψαρὰς καὶ ἕνας ξεπεσμένος ἀριστοκράτης , ἀφήνουν τὰ κορίτσια τους γιὰ νὰ κερδίσουν τὴν καρδιὰ ( καὶ την περιουσία ! ) πλούσιας κόρης . Παίζουν οἱ Μίμης Φωτόπουλος , Νίκος Σταυρίδης , Θάνος Τζενεράλης , Ερρίκος Μπριόλας , Χρήστος Τσαγανέας , Γιάννης Γκιωνάκης , Γιώργος Ολύμπιος , Σμαρούλα Γιούλη , Μπεάτα Ευδοκία Ασημακοπούλου , Ελένη Χαλκούση , Ζωή Φυτούση , Νίτσα Τσαγανέα.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και σε ηλικία 19 ετών ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στο σανίδι στην παράσταση Λοκαντιέρα, με το θίασο Κουνελάκη.


Ο πόλεμος και η κατοχή βρίσκει το Μίμη Φωτόπουλο στην Εθνική Αντίσταση και στις τάξεις του ΕΑΜ. 
Χαρακτηριστική του κινηματογραφική ατάκα που πέρασε στο καθημερινό λεξιλόγιο των Ελλήνων, η φράση του Μίμη Φωτόπουλου:  «Σεμναά…»


Σεμνάααα... Μίμης Φωτόπουλος
Κορυφαια σκηνη απο την ταινια "Το Σωφεράκι" του Γιώργου Τζαβέλα με τον Μίμη Φωτόπουλο και την Σπεράντζα Βρανά και την ατακα "Σεμνααααα". Ο Γιώργος Τζαβέλας με το "Σωφεράκι" (1953) καθιερώνει ως πρώτο σταρ του ελληνικού κινηματογράφου, τον Μίμη Φωτόπουλο που θα γίνει ο πιο περιζήτητος ηθοποιός της δεκαετίας του '50.


Συμμετείχε σε μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως «Ο γρουσούζης» (1952), «Το Σωφεράκι» (1953), «Η Ωραία των Αθηνών» (1954), «Κάλπικη λίρα» (1955), και φυσικά η ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» (1955).


Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο Δείτε όλη την ταινία!!

Έκανε θεατρικές περιοδείες στην Αμερική, τη Γερμανία, την Αίγυπτο, την Τουρκία και την Κύπρο.

Μίμης Φωτόπουλος, Είχες αρχίσει θεραπεία!Απο τις ωραιοτερες ελληνικες ταινιες !
Από την ταινία Η Καφετζού (1956) με τους Γεωργία Βασιλειάδου. Μίμη Φωτόπουλο, Σμαρούλα Γιούλη, Βασίλη Αυλωνίτη, Ελένη Ζαφειρίου, Περικλή Χριστοφορίδη, Γιώργο Δαμασιώτη, Μπεάτα Ασημακοπούλου, Μπέττυ Μοσχονά, Νίκο Φέρμα, κα
Σενάριο: Γεώργιος Ασημακόπουλος & Αλέκος Σακελλάριος
Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακλλάριος
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Ορχήστρα: Σταύρος Ρουχωτάς
Τραγουδάει: Σούλη Σαμπάχ
Χορεύουν: Μανώλης Καστρινός και Χρυσούλα Ζώκα

Τιμήθηκε με τα παράσημα Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α' και Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

"Και είσαι κ γλυκούλης" του λέει μία κυρία : ""... είναι κληρονομικό ο πατέρας μου πούλαγε σάμαλι "..της λέει ο Φωτόπουλος
Από την ταινία Η Άγνωστος
 με τους Κυβέλη Αδριανού (τρίτη και τελευταία εμφάνισή της σε ταινία, η πρώτη χρονολογείται το 1932, και η δεύτερη το 1937), Γιώργο Παππά, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Αλέκο Αλεξανδράκη, Μίμη Φωτόπουλο, Ελένη Ζαφειρίου, Βύρωνα Πάλλη, Κυβέλη Θεοχάρη, Βάνα Φιλιππίδου, Θάνο Τζενεράλη, Χρήστο Ευθυμίου, Γκίκα Μπινιάρη, Περικλή Χριστοφορίδη, Μάρθα Καραγιάννη, και άλλους.
Σενάριο - σκηνοθεσία: Ορέστης Λάσκος
Μουσική: Τάκης Μωράκης
Τραγουδάει η Μάγια Μελάγια

Ο Μίμης Φωτόπουλος έγραψε και ποιητικές συλλογές ενώ ασχολήθηκε για πολλά χρόνια και με αξιοσημείωτη επιτυχία με την τεχνική του κολάζ. Μάλιστα με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, με τη χρήση «ψηφίδων» από γραμματόσημα, έφτιαξε μεγάλο αριθμό πινάκων.

Μίμης Φωτόπουλος: Από την εκπομπή του Δαυίδ Ναχμία ‘Ιχνηλάτες’
Ο αγαπητός ηθοποιός, πέθανε από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 73 ετών, στις 29 Οκτωβρίου 1986.