English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Φρικτά βασανιστήρια σε ζώα

www.tips-fb.com

Δεν είναι ευρέως γνωστό ότι το ρίμελ που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για να γίνουν πιο όμορφες έχει προηγουμένως δοκιμαστεί στα μάτια κάποιου πιθήκου. Βλέπετε φροντίζουν οι εταιρίες ομορφιάς να μην διαρρέει πρός τους καταναλωτές τα αίσχη πρός χάριν του κέρδους τους.


ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ….

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΟΚ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΕ ΖΩΑ

Πειράματα φρίκης, στο όνομα της έρευνας στα ελληνικά «κολαστήρια ζώων», την ώρα που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διατυμπανίζει την εκστρατεία του κατά της αποστολής ζώων στα αντίστοιχα εργαστήρια του εξωτερικού

Της Δήμητρας Αιγινίτη


Την ώρα που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαφημίζει την εκστρατεία του κατά της αποστολής κατοικίδιων ζώων στο εξωτερικό, με την υποψία ότι αυτά καταλήγουν να χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα σε ερευνητικά κέντρα, ελληνικά πανεπιστήμια πραγματοποιούν πειράματα σε σκύλους, γάτες, γουρούνια, λαγούς και ποντίκια και στη συνέχεια σκοτώνουν τα ζώα με θανατηφόρες ενέσεις. Όπως μάλιστα ομολογούν οι ίδιοι οι ερευνητές, φτάνουν στο σημείο να σπάνε τα κόκαλα των ζώων ώστε να........ μπορέσουν στη συνέχεια να δοκιμάσουν νέες μεθόδους αντιμετώπισης καταγμάτων….

Τα χρωμοσαμπουάν που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για να γίνουν ξανθές ή για να κρύψουν τις άσπρες τρίχες, δοκιμάζονται κι αυτά στα μάτια των κουνελιών, με αποτέλεσμα την τύφλωση τους.«Τα πειράματα σε ζώα είναι αναγκαίο κακό. Καμία εναλλακτική τεχνική δεν φτάνει την πολυπλοκότητα ενός ζωντανού οργανισμού», λένε υπέρμαχοι των πειραμάτων σε ζώα. «Επιβάλλεται η πλήρης κατάργηση κάθε πειράματος στα ζώα. Κανένα ζωικό είδος δεν μπορεί να είναι πειραματικό μοντέλο για ένα άλλο είδος», απαντούν άλλοι επιστήμονες και καταγγέλλουν την αδράνεια της Πολιτείας.

Σήμερα, γίνεται κατάχρηση στα πειραματόζωα, αφ΄ ενός γιατί τα εργαστήρια όπου γίνονται τα πειράματα δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένα και τα ζώα που χρησιμοποιούνται δεν είναι πάντα υγιή και αφ΄ ετέρου συχνά, τα πειράματα που διαλέγουν να κάνουν οι ερευνητές έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν.«Η ελληνική νομοθεσία είναι πολύ χαλαρή στο θέμα, αλλά και οι νόμοι που υπάρχουν δεν εφαρμόζονται». Μόνο το 2007 και μόνο στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είκοσι σκυλιά, έξι γάτες και δεκάδες άλλα μη κατοικίδια ζώα δόθηκαν ως πειραματόζωα. Εκατοντάδες άλλα οδηγήθηκαν για πειράματα σε άλλα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με την άδεια των κατά τόπους νομαρχιών.


Η παραδοχή που προκαλεί σοκ

Θύματα της επιστήμης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πέφτουν σκύλοι, γάτες, γουρούνια, κουνέλια, πρόβατα και ποντίκια. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Κτηνιατρικής Αναισθησιολογίας στο ΑΠΘ κ. Ιωάννη Σάββα, υπάρχει αδειοδότηση από την Κτηνιατρική Διεύθυνση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για πειραματισμό σε ζώα.

«Έχουμε άδεια να κάνουμε πειράματα σε κουνέλια, ποντίκια και ορισμένες φορές σε σκυλιά και γατιά». Ο ίδιος μάλιστα ομολογεί πως για …ερευνητικούς λόγους σπάνε τα κόκαλα υγιέστατων σκύλων ώστε να δοκιμάσουν νέους τρόπους θεραπείας.Πολλοί γιατροί, που κάνουν πειράματα στα ζώα, στην αρχή είναι μεθυσμένοι από τον πόθο να διακριθούν και να γίνουν διάσημοι και δεν υπολογίζουν τον πόνο του ζώου. Αργότερα, όταν αναδειχθούν και ηρεμήσουν, σκέφτονται πως δεν ήταν απαραίτητα όλα όσα έκαναν.


«Στους σκύλους γίνονται ορθοπεδικές μελέτες, δοκιμάζονται διάφορα καινούρια υλικά για τα κατάγματα, εφαρμόζονται μέθοδοι επούλωσης. Για τις πειραματικές μελέτες καταγμάτων δημιουργούμε ένα κάταγμα σε συγκεκριμένο σημείο κάθε φορά και έπειτα δοκιμάζεται η επούλωσή του, πάντα κατόπιν νάρκωσης».
Τη σειρά τους να υποβληθούν σε επίπονα πειράματα περιμένουν και άλλα είδη ζώων. «Στα κουνέλια γίνονται μελέτες για μαλακά μόρια, έλεγχος φαρμάκων κ.ά. Γάτες δεν χρησιμοποιήσαμε φέτος, σε αντίθεση με πέρυσι που κάναμε πειράματα σε έξι γάτες για έρευνα που αφορούσε στο πεπτικό σύστημα. Επίσης, πάνω σε 50-60 χοίρους γίνεται η εκπαίδευση των χειρουργών για επεμβάσεις κυρίως λαπαροσκοπικής χειρουργικής».

Έχει βρεθεί ότι σε πολλούς τομείς μπορούν να αντικαταστήσουν τα πειραματόζωα κάνοντας τα πειράματα σε καλλιέργειες κυττάρων ή καλλιέργειες βακτηριδίων ή χρησιμοποιώντας τελειότατους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.Γιατί δεν το κάνουν; Ποιοί δεν το θέλουν;Ποια όμως είναι η τύχη των ζώων ύστερα από κάθε πείραμα; «Από αυτά που χρησιμοποιούμε εμείς, όλα θανατώνονται», λέει ο κ. Σάββας και συνεχίζει: «Μετά το πείραμα, τι να τα κάνουμε; Όταν σε ένα ζώο έχουμε προκαλέσει οξεία παγκρεατίτιδα στη διάρκεια του χειρουργείου και το κρατάμε για έξι ώρες μετρώντας τις παραμέτρους στο αίμα, δεν μπορεί να ζήσει. Μετά το πείραμα μερικά μένουν σε κλουβιά μέσα στην κλινική για όσο χρειαστεί και μετά θανατώνονται γιατί δεν μπορούμε να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε, καθώς η πρώτη έρευνα μπορεί να επηρεάσει την επόμενη».

Γίνεται ένα πείραμα και κατόπιν το ζώο εγκαταλείπεται να πεθάνει χωρίς καμία φροντίδα, λόγω έλλειψης προσωπικού και οργάνωσης. Ποιος θα φροντίσει να δώσει στα χειρουργημένα ζώα παυσίπονα;Ο γιατρός ξέρει ότι μετά από μία εγχείρηση ένα σκυλί πονάει όπως και ένας άνθρωπος. Πολλά, μάλιστα, πειράματα είναι εξαιρετικά επώδυνα.


Σύμφωνα με τον κ. Στάθη Νικολαΐδη, καθηγητή Φαρμακολογίας – Τοξικολογίας στο ΑΠΘ και μέλος της ευρωπαϊκής επιτροπής ECVAM (Ευρωπαϊκό Κέντρο Αξιολόγησης Εναλλακτικών Πειραματικών Μεθόδων), «στο ΑΠΘ πράγματι γίνονται πειράματα σε σκύλους, γάτους, πρόβατα, κουνέλια, ακόμη και χωρίς νάρκωση».

Όπως τονίζει ο ίδιος, τα πειράματα που γίνονται είναι είτε ερευνητικά σε ακαδημαϊκό επίπεδο με σκοπό την ανακάλυψη καινούριων μεθόδων και φαρμάκων είτε ρουτίνας έπειτα από χρηματοδοτήσεις φαρμακευτικών εταιρειών ή επιδοτήσεις. «Όταν υπάρχει κάποιο φάρμακο προς έρευνα, τότε η χορήγηση στα πειραματόζωα γίνεται χωρίς νάρκωση. Στο τέλος όμως γίνεται ευθανασία», διατείνεται ο κ. Νικολαΐδης.Η μεγαλοπρέπεια της επιστήμης της φρίκης σε όλο της το μεγαλείο. Δεν θα μπορούσε παρά μόνο ανθρώπινο χέρι να δημιουργήσει ένα τέτοιο αποτέλεσμα

Μάλιστα, εντός των επόμενων ημερών ειδικευόμενοι και ειδικοί οφθαλμίατροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα εκπαιδευτούν σε μάτια γουρουνιών. Η εκπαίδευση θα γίνει στο πειραματικό χειρουργείο του ΑΠΘ και για τις ανάγκες των εκπαιδευόμενων θα χρειαστούν 1.500(!) μάτια χοίρων, τα οποία θα αποσταλούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα, καθώς η εγχώρια παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει τις σχετικές ανάγκες».

«Παλαιότερα δεν κάναμε καν νάρκωση»!

Περιγράφει φοιτήτρια φαρμακευτικής σχολής
Περνάγαμε στους μυς ένα καλώδιο, απ΄ όπου διοχετεύαμε ηλεκτρικό ρεύμα. Τα ζωάκια τινάζονταν και τότε τους δίναμε ένα φάρμακο που σταματούσε κάθε αντίδραση τους. Θέλαμε, δηλαδή, να διαπιστώσουμε τι επίδραση -σ΄ αυτή την περίπτωση- μπορούσε να έχει το φάρμακο. Φυσικά το ζώο μετά ήταν άχρηστο και οι βοηθοί του έκοβαν το κεφάλι.Αν και παλαιότερα στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών γίνονταν ανεξέλεγκτα πειράματα σε διάφορα είδη ζώων, σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου κ. Χρήστο Κίττα, οι έρευνες πλέον περιορίζονται στα ποντίκια και κάποιες φορές στα γουρούνια. «Τα εύκολα πειραματόζωα είναι τα ποντίκια. Για πειράματα όμως που αφορούν σε καρδιαγγειακές παθήσεις και μεταμοσχεύσεις χρησιμοποιούνται και τα γουρούνια. Σε σκύλους και γάτες δεν κάνουμε πλέον πειράματα. Παλαιότερα γίνονταν».

Στο βιβλίο του κτηνίατρου Richard Wrider «Τα θύματα της Επιστήμης», αναφέρεται ότι το 86% των πειραματόζωων χειρουργούνται χωρίς νάρκωση!

Ωστόσο, παραδέχεται πως καθώς υπάρχουν πολλά ιατρικά εργαστήρια στο πανεπιστήμιο δεν δύναται να είναι απολύτως βέβαιος για το αντικείμενο κάθε έρευνας που διενεργείται.

Στην Ελλάδα κάνουν συχνά πειράματα τα Σάββατα, ενώ ξέρουν πως την Κυριακή δεν θα πάει κανένας γιατρός στο νοσοκομείο να παρακολουθήσει την κατάσταση των χειρουργημένων ζώων. Στο παρελθόν υπήρξαν νοσοκομεία που άφηναν τα χειρουργημένα ζώα να ουρλιάζουν στις ταράτσες τους!

«Δεν μπορώ να είμαι απόλυτος για τα πειράματα στα οποία υποβάλλονται τα ζώα καθώς υπάρχουν στο πανεπιστήμιο πολλά ιατρικά εργαστήρια». Πάντως, ο κ. Κίττας αναφέρει ότι σήμερα γίνεται λιγότερη κατάχρηση σε σχέση με το παρελθόν. «Πριν από χρόνια η κατάσταση ήταν δραματική. Τώρα υπάρχουν ειδικά πειραματικά χειρουργεία, οίκοι πειραματόζωωων και γίνεται νάρκωση, κάτι που δεν γινόταν παλαιότερα».Σύμφωνα με την κυρία Ισμήνη Δοντά, υπεύθυνη κτηνίατρος του Εργαστηρίου Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ερεύνης «Ν.Σ. Χρηστέας» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, «τα είδη ζώων που χρησιμοποιούνται στην έρευνα για την υγεία των ανθρώπων αλλά και των ζώων είναι κατά κύριο λόγο ποντίκια, καθώς επίσης κουνέλια και χοίροι, τα οποία εκτρέφονται γι αυτό το σκοπό». Η ίδια δηλώνει πως όσον αφορά στην τύχη των πειραματόζωων έπειτα από κάθε πείραμα «ρόλο παίζει η ίδια η μελέτη. Για παράδειγμα, σε πειράματα γήρανσης επιδιώκεται από τους ερευνητές η ολοκλήρωση του κύκλου ζωής των πειραματόζωων. Όπου απαιτείται, εφαρμόζεται συγκεκριμένο πρωτόκολλο ευθανασίας με πτητικά ή ενέσιμα αναισθητικά».

ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Τα πειραματόζωα πεθαίνουν μετά ή και κατά τη διάρκεια του test Όταν θέλουν να εξετάσουν τις αλλοιώσεις που έχουν προκληθεί στα όργανα τους από τη χορήγηση διαφόρων φαρμάκων τα πειραματόζωα τελικά πεθαίνουν όλα.Πολλά από αυτά μάλιστα δεν αντέχουν τους πόνους του πειράματος και καταλήγουν πριν καν ολοκληρωθεί.Ιατρική Αθηνών

Προκαλούσαν στρες σε αρουραίους κρατώντας τους για τρεις ώρες ακίνητους σε συρμάτινο πλέγμα. Μετά το πείραμα αποκεφαλίζονταν για να αναλυθεί ο εγκεφαλικός ιστός.

ΑΠΘ

Θανατώθηκαν 18 σκύλοι κατά διαστήματα ύστερα από εγχειρητικά πειράματα στο στομάχι τους.
Δημιουργήθηκαν ελαττώματα στον δωδεκαδάκτυλο των ζώων για να παρατηρηθεί ο τρόπος επούλωσης

Πειραματιστές αποκαλύπτουν τις πηγές εύρεσης πειραματόζωων.Αφηγούνται ότι τα ινδικά χοιρίδια, τα κουνέλια και τα χάμστερ τα εξασφαλίζουν από εμπόρους. Τα σκυλιά από τον μπόγια.


ΕΛ. ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΣΤΕΡ

Ανθρώπινο γονίδιο ενσωματώθηκε στα σώματα ποντικιών για να παραχθούν ζώα με ένα τεχνητό σύνδρομο. Τα μεταλλαγμένα ποντίκια έπαθαν θρόμβωση και εκτεταμένη ζημιά στο ήπαρ, στο πάγκρεας και στους λεμφαδένες.


Πολλοί κάνουν ένα πείραμα για να παρουσιάσουν μια εργασία τους. Και σημειώστε ότι το πανεπιστήμιο δίνει βαρύτητα στα πειράματα που οι φοιτητές κάνουν χρησιμοποιώντας πειραματόζωα. Ακόμα κι αν αυτό το πείραμα έχει γίνει χιλιάδες φορές στο παρελθόν. Που βρίσκεται η πρόοδος της επιστήμης, όταν αυτό που αποδεικνύεται είναι ήδη γνωστό;


ΠΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ

Κατά τη διάρκεια πειραμάτων με τη συνεργασία του Εθνικού Ιδρύματος Ψυχικών Παθήσεων των ΗΠΑ, τυφλώθηκαν μερικώς μικροί πίθηκοι για χαρτογράφηση του εγκεφάλου τους.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Η φρίκη στην υπηρεσία της ανθρώπινης ματαιοδοξίας

Εικόνες ντροπής για τον πολιτισμό μας.Η εικόνα δεν μπορεί παρά να δηλώνει εύγλωτα την παράλογη, αδίστακτη, άδικη και αδικαιολόγητη καταστροφική συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στα πλάσματα της φύσης. Δεν αποτελεί σίγουρα άλλο ένα επίτευγμα του υποτιθέμενου πολιτισμού μας.


Στο εξωτερικό ακόμη και σήμερα εγκυμονούσες γάτες υποβάλλονται στην φρίκη του πόνου προκειμένου να παρατηρηθεί μέσα απ’ αυτή το μητρικό ένστικτο, σκύλοι υφίστανται ηλεκτροσόκ, ζώα τυφλώνονται με οξέα ή ακτίνες λέιζερ, εμβολιάζονται με θανατηφόρους ιούς, βυθίζονται σε υγρά και πνίγονται, υποβάλλονται σε ασιτία, δίψα και κρύο και τρελαίνονται από τον πόνο.

Ένα από τα σκληρότερα τεστ πάνω σε ζώα είναι το LD50 , το οποίο χρησιμοποιείται για να εξεταστεί η τοξικότητα των φαρμάκων και των καλλυντικών, από τη μάσκαρα έως το Botox , ενώ πιο διαδεδομένο πάνω σε κουνέλια είναι το braze test.


(Στοιχεία από το Βιβλίο «Πειράματα στα ζώα; Όχι, ευχαριστώ» του καρδιολόγου κ. Γιώργου Χαριτάκη)

Διαμάχη: Διχασμένη η επιστημονική κοινότητα με τους μεν να χαρακτηρίζουν τα πειράματα «αναγκαίο κακό» και τους δε «ανήθικη τακτική»

Τα τερατουργήματα της περιέργειας Η παράλογη ανθρώπινη δραστηριότητα καλλυπτόμενη κάτω απο τον μανδύα της επιστήμης δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.


Έλεγχοι

Η χαλαρή νομοθεσία αγγίζει τα όρια της αδράνειας

Το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο (Ν.1197/81, Π.Δ. 160/91, Ν.2015/92) σχετικά με την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς ή άλλους επιστημονικούς σκοπούς, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο με το Κοινοτικό Δίκαιο, καθορίζει με κάθε λεπτομέρεια θέματα που άπτονται της αδειοδότησης πειραματισμού, της ευζωίας ζώων, της εύρυθμης λειτουργίας των εγκαταστάσεων, της περίθαλψης των ζώων, αλλά και της επιβεβλημένης παρουσίας κτηνιάτρου στα πειραματικά εργαστήρια.

Στη Θεσσαλονίκη καθηγητές και Νομαρχία δίνουν διαφορετικούς αριθμούς για τον αριθμό των αδειών που δίδονται για πειράματα. Άδειες για περίπου 40 πειράματα σε ποντίκια, κουνέλια και λίγους σκύλους δηλώνει ότι έχει χορηγήσει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ενώ για πειράματα σε τουλάχιστον 126 ζώα για το 2007 κάνει λόγο ο καθηγητής Κτηνιατρικής Αναισθησιολογίας στο ΑΠΘ κ. Ιωάννης Σάββας.Περίπου 6000 σκυλιά "εξάγονται" κάθε χρόνο από την Ελλάδα πρός άλλες χώρες της βόρειας ευρώπης με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σαν πειραματόζωα.Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν "φύγει" από την Ελλάδα πάνω από 150000 σκυλιά.
«Πέρυσι έγιναν πειράματα σε 50 χοίρους, 20 σκύλους, 50 κουνέλια και 6 γάτες». Την ίδια στιγμή ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Πολίτης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ετησίως δίνουμε περίπου 40 άδειες για ερευνητικούς σκοπούς κυρίως σε ποντίκια, κουνέλια και σπανίως για άλλα είδη. Για πειράματα σε γάτες δεν έχουμε δώσει ποτέ άδεια, ενώ για σκυλιά μπορεί να έχουμε δώσει 2-3 άδειες τα τελευταία χρόνια για διδακτικούς σκοπούς και όχι για πειραματικούς. Τον περασμένο χρόνο κάποιοι ερευνητές μπορεί και να χρησιμοποίησαν 3-5 γουρουνάκια για πειράματα με σκοπό τον έλεγχο του καρδιαγγειακού συστήματος».

Πάντως ο κ. Νικολαΐδης καθηγητής Φαρμακολογίας – Τοξικολογίας στο ΑΠΘ, υποστηρίζει πως «δεν υφίστανται έλεγχοι. Είναι χαλαρή η νομοθεσία. Ο καθένας κάνει όπως θέλει ένα πείραμα», τονίζοντας την αδράνεια της Πολιτείας και τη χαλαρή υπάρχουσα νομοθεσία. Μάλιστα αναφέρει πως το γεγονός ότι τα πειράματα γίνονται ανεξέλεγκτα οδηγεί στο ενδεχόμενο ακόμη και αδέσποτα να καταλήγουν πειραματόζωα.

Την ανυπαρξία ουσιαστικών ελέγχων καταγγέλλει και ο κ. Αθανάσιος Βέλτσος, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Προστασίας των Ζώων στην Ελλάδα:

Τα κουνέλια χρησιμοποιούνται σε πολύ επίπονα πειράματα στα μάτια και οδηγούνται στην τύφλωση

«Γίνονται πειράματα, συνήθως σε μεγάλα ζώα, όπως χοίρους, σε σκύλους και γάτες. Πολλές φορές μπορεί να γίνονται και στα κρυφά. Δεν γίνεται καλή παρακολούθηση από τις κρατικές υπηρεσίες. Άμα θέλω να κάνω ένα πείραμα στο ιατρείο μου, ποιος θα με ελέγξει; Στα πανεπιστήμια άμα θέλουν οι καθηγητές, μπορούν να κάνουν όσα πειράματα θέλουν χωρίς να τους ελέγξει κανείς. Δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί. Δεν λέει τίποτα η άδεια που δίνει η Νομαρχία από τη στιγμή που η ίδια δεν έχει εντεταλμένο πρόσωπο (κτηνίατρο) που θα ελέγξει και θα επιτηρήσει πραγματικά το κάθε πείραμα».

Πηγή: Πρώτο Θέμα
Αρ.φυλ. 184
Σελ.28-29


Σχόλιο: Σκεφτείτε ότι τα ζώα είναι τόσο αβοήθητα....


... όσο είναι και το νεογέννητο μωρό σας.
Θα το αφήναμε ποτέ ανυπεράσπιστο;


Δεν με ενδιαφέρει να μάθω αν τα πειράματα στα ζώα είναι επωφελή για τον άνθρωπο ή οχι. Ο πόνος που προκαλείται σε ζώα που δεν έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους σε αυτό είναι και η μήνις (έχθρα) μου απέναντί τους. Και για μένα είναι επαρκής λόγος για την μήνι χωρίς να το ψάξω παραπέρα.
HELLENIC REVENGE


Mark Twain

http://ventetta.blogspot.gr