English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Καζαμπλάνκα : η κορυφαία στιγμή της 7ης τέχνης με το θρυλικό δίδυμο Χάμφρεϋ Μπόγκαρντ-Ίνγκριντ Μπέργκμαν! Αφιέρωμα

www.tips-fb.com
Η λαμπρή πρεμιέρα της Καζαμπλάνκα έγινε στις 26 Νοεμβρίου 1942 στο Χόλιγουντ Θίατερ της Νέας Υόρκης.Η ταινία, έμελλε να γίνει μια από τις θρυλικότερες και δημοφιλέστερες ταινίες όλων των εποχών. Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, με ειδική μνεία στις ερμηνείες των Μπόγκαρτ και Μπέργκμαν. 
Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, με ειδική μνεία στις ερμηνείες των Μπόγκαρτ και Μπέργκμαν. Η Καζαμπλάνκα έλαβε οκτώ υποψηφιότητες και κέρδισε τρία Όσκαρ, Καλύτερης ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου.

Οι ατάκες της ταινίας που πέρασαν στην Ιστορία 
«Play it, Sam. Play 'As Time Goes By'»


«Here's looking at you, kid»


Η Μπέργκμαν ήταν ψηλότερη από τον Μπόγκαρντ και το γεγονός αυτό δημιούργησε κάποια προβλήματα (ο Μπόγκαρντ έπρεπε να στέκεται πάνω σε κούτες στις σκηνές στις οποίες βρισκόταν κοντά στην ηθοποιό).


Υπόθεση:
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Καζαμπλάνκα, ο Ρικ Μπλέιν (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ), ένας εξόριστος Αμερικανός, διευθύνει το μεγαλύτερο κέντρο διασκέδασης της πόλης. Ξαφνικά συναντά την παλιά του αγάπη, την Ίλσα (Ίνγκριντ Μπέργκμαν), η οποία συνοδεύεται από τον άντρα της, ηγέτη της τσέχικης αντίστασης και καταζητούμενο από τους Ναζί. Ο Ρικ (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ), προσπαθεί να τους φυγαδεύσει.


Οι ατάκες της ταινίας που πέρασαν στην Ιστορία
«Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship»
 
«We’ll always have Paris»

Το ρομαντικό δράμα παραγωγής Καζαμπλάνκα είναι σκηνοθετημένο από τον Μάικλ Κερτίζ. Ο Κερτίζ ήταν Ούγγρος εβραϊκής καταγωγής που είχε μεταναστεύσει στις Η.Π.Α. κατά τη δεκαετία του '20 και σε διάρκεια δέκα χρόνων είχε καταφέρει να γίνει ένας από τους ικανότερους σκηνοθέτες του Χόλυγουντ (με ταινίες όπως: Κάπτεν Μπλαντ, Ρομπέν των Δασών και Κολασμένες Ψυχές). Ο σκηνοθέτης είχε συγγενείς που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ευρώπη προκειμένου να ξεφύγουν από την οργή των Ναζί.


Το τραγούδι του Χέρμαν Χάπφελντ  As Time Goes By, σε ενορχήστρωση του Μαξ Στάινερ συνετέλεσε στην επιτυχία της ταινίας.

Η πρώτη προβολή της ταινίας συνέπεσε με την απόβαση των Συμμάχων στη γαλλοκρατούμενη Βόρειο Αφρική και την κατάληψη της Καζαμπλάνκα.

H γενική της προβολή στις 23 Ιανουαρίου 1943 συνέπεσε και με τη σύσκεψη των ηγετών των Συμμάχων κατά του Άξονα που έλαβε χώρα στην Μαροκινή πόλη, Καζαμπλάνκα.


Διάσκεψη της Καζαμπλάνκα: Ρούζβελτ, Τσώρτσιλ, Μάουντμπάτεν (πίσω δεξιά), Ίσμεϊ (πίσω αριστερά)
Η συμμαχική ηγεσία στην Καζαμπλάνκα: 24 Ιανουαρίου 1943