English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΑ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ ΤΟ 1840 ΑΠΟ ΑΙΡΕΣΗ ΕΒΡΑΙΩΝ

www.tips-fb.com


ΒΟΜΒΑ!!!ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΑ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ ΤΟ 1840 ΑΠΟ ΑΙΡΕΣΗ ΕΒΡΑΙΩΝ!!!! 
Την 17η Φεβρουαρίου του 1840, ένα αγόρι από  Ελληνική Ορθόδοξη οικογένεια πήγε για βόλτα στην πόλη της  Ρόδου και εξαφανίστηκε.
Την επόμενη μέρα η μητέρα του ανάφερε την εξαφάνιση του παιδιού της στις οθωμανικές αρχές.
Ο Κυβερνήτης του νησιού, ο Γιουσούφ Πασάς, διέταξε έρευνα, η προσπάθειες  κράτησαν αρκετές ημέρες και αποδείχθηκαν άκαρπες.
 Οι Ευρωπαίοι πρόξενοι πίεζαν τον  κυβερνήτη Γιουσούφ Πασά για επίλυση της υπόθεσης'  Ο Ελληνικός  χριστιανικός πληθυσμός της Ρόδου, ​​εν τω μεταξύ, δεν είχε καμία αμφιβολία
πως το αγόρι είχε δολοφονηθεί από τους Εβραίους για τελετουργικούς σκοπούς.
 Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε: "Είμαι πεπεισμένος ότι το εν λόγω τέκνο  ήταν καταδικασμένο να θυσιαστεί από τους Εβραίους"
Σε ολόκληρο το νησί αναζητήθηκε το άτυχο αγόρι <από το ένα άκρο στο άλλο>. Αλλά μάταια.

Νέες πιέσεις των Ρόδιων προς  τις οθωμανικές αρχές αναζωπυρώνουν το θέμα της εξαφάνισης του μικρού, και έτσι άρχισαν να ψάχνουν στην εβραϊκή συνοικία,αλλά  και πάλι μάταια.
Αρκετές ημέρες αργότερα, δύο Ελληνίδες ανέφεραν ότι είχαν δει το αγόρι να περπατάει  προς την πόλη της Ρόδου με συνοδεία  τεσσάρων Εβραίων.
 Οι γυναίκες ισχυρίστηκαν ότι ένας από τους Εβραίους ήταν Eliakim Stamboli, ο οποίος συνελήφθη, και υπεβλήθη σε πεντακόσια χτυπήματα στις φτέρνες, αυτός αρνήθηκε της κατηγορίες αρχικά.
Στις 23 Φεβρουαρίου, ο ίδιος ανακρίθηκε και βασανίστηκε ξανά με την παρουσία πολλών προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη, του Qadi (μουσουλμάνος δικαστής),ο αρχιεπίσκοπος της ελληνικής χριστιανικής κοινότητας και Ευρωπαίοι πρόξενοι.
Στην ανάκριση ο Stamboli ομολόγησε την δολοφονία και χρέωσε το φονικό σε  αρχαίο τελετουργικό ένθυμο Ιουδαϊκής αίρεσης
Εβραίοι της Ρόδου κατάγγειλαν ότι Stamboli ομολόγησε κατόπιν σκληρών βασανιστηρίων που του έκαναν  "γεμάτος με αλυσίδες,με πολλά μαστιγόματα στην πλάτη  και με  καυτά σύρματα που έβαζαν στη μύτη του, καίγοντας τα μέλη του , βάζοντας  στο κεφάλι και στο στήθος του  μια πολύ βαριά πέτρα , και οτι  μετά τα βασανιστήρια, Stamboli ομολόγησε την δολοφονία.
Ανοίγοντας έτσι την πόρτα σε περαιτέρω συλλήψεις. Περίπου έξι Εβραίοι  κατηγορήθηκαν ως συνένοχοι στην  Ιουδαϊκή αίρεση και  για το έγκλημα και βασανίστηκαν,!!!
Ο επικεφαλής ραβίνος είχε αμφισβητήσει έντονα ως προς το εάν οι Εβραίοι έπραξαν τελετουργική δολοφονία.

Με την παρότρυνση του ελληνικού κλήρου και των Ευρωπαίων προξένων, ο κυβερνήτης Γιουσούφ Πασά απέκλεισε την εβραϊκή συνοικία,και συνέλαβε τον Jacob Israel τον επικεφαλή ραββίνο την παραμονή του Πουρίμ.
Οι κάτοικοι της Ισραηλινής κοινότητας δεν  μπορούσαν να αγοράσουν ούτε τρόφιμα, ούτε είχαν πόσιμο νερό για δώδεκα μέρες.
Ομως ανερέθει όταν ο κυβερνήτης αναγκάστηκε να το αναίρεση όταν  υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γενικού ταμείου της Κωνσταντινούπολης {Ισραηλινής καταγωγής}  ο οποίος επισκέφθηκε το νησί σε μια περιοδεία επιθεώρησης. [τον κάλεσαν]
Σε εκείνο το σημείο, οι Εβραίοι πίστευαν ότι η υπόθεση είχε τελειώσει και "και ότι αποδοθεί η δικαιοσύνη χάρη στον Παντοδύναμο Γιαχβέ για την απελευθέρωσή τους».


Σε απάντηση στο αίτημα του Γιουσούφ Πασά, η Οθωμανική κυβέρνηση έστειλε τις οδηγίες του στη Ρόδο, όπου έφτασαν στο τέλος του Απριλίου.
"Η τοπική κυβέρνηση να συστήσει μια επίσημη εξεταστική επιτροπή πριν από την οποία καταδίκη' Εκπρόσωποι των εβραϊκών και ελληνικών κοινοτήτων διατάχτηκαν να παρουσιάσουν τα στοιχεία τους.
 Στα μέσα Μαΐου,  έστειλαν άλλες εντολές για την απελευθέρωση των έξι υπόπτων Εβραίων κρατουμένων.
 Στις 21 Μαΐου, κάλεσαν ενώπιον του δικαστηρίου (Σούρα) και απελευθερώθηκαν με εγγυήσεις των πρεσβυτέρων της εβραϊκής κοινότητας.
Οι Χριστιανοί αντέδρασαν  σε αυτές τις ενέργειες της κεντρικής κυβέρνησης , εξαπολύοντας κύμα οργής ​​ενάντια στους Εβραίους, μέχρι και τα τέλη Μαΐου η βία συνεχιζόταν. Οι Εβραίοι περιγράφουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες είχαν δεχτεί επίθεση ή ξυλοδαρμό από Έλληνες και  Άγγλων,και όπως έλεγαν οι Ισραηλινή ανάμεσα στους κακούς Έλληνες ήταν και Έλληνες επικεφαλής.
Όταν οι Εβραίοι διαμαρτυρήθηκαν στον κυβερνήτη,αμέσως  διέταξε οι καταγγέλλοντες να υποβληθούν  σε 4-500 χτυπήματα της κτύπημα στις φτέρνες.

Η υπόθεση συνεχίστηκε για δύο ακόμη μήνες.
Ο Βρετανός πρέσβης  έφερε στο φως τα γεγονότα που εμπλέκουν τον κυβερνήτη της Ρόδου στα βασανιστήρια ο οποίος γνώριζε έναν παλιό νόμο των Τούρκων υπέρ των Εβραίων. Τέλος, στις 21 Ιουλίου η ετυμηγορία είχε ανακοινωθεί.
Η υπόθεση άλλαξε τροπή δια μαγείας καταδικάζοντας τους Έλληνες,  και στον  ενάγοντα της εβραϊκής κοινότητας την αθώωση. Μετά από αυτήν την τροπή ο Γιουσούφ Πασάς απολύθηκε από τη θέση του ως κυβερνήτης της Ρόδου, ​​επειδή «είχε επιτρέψει βασανιστήρια κατά Εβραίων που απαγόρευε παλαιότερος νόμος ρητά από τον Hatt-i Sharif  3 Νοεμ. "