English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

40 χρόνια απο τη γένησση του ράπερ Notorious B.I.G

www.tips-fb.com

Notorious BIG RIP [21/5/1972 - 9/3/1997]

Notorious BIG RIP [21/5/1972 - 9/3/1997]





Ο θάνατος του Notorious BIG στις 9/3/97 σηματοδότησε την απαρχή της χρήσης της λαϊκής ρήσης «στις 9 του μακαρίτη», ενώ εξαφάνισε από την καθομιλουμένη το «ο μήνας έχει 9». Ok, μακάβριο χιούμορ τέλος! 14 χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που ο Christopher Wallace δολοφονήθηκε στο Λος Άντζελες. Με δεδομένη την ροπή που έχουμε στο να «τιμούμε» αδικοχαμένους καλλιτέχνες, βρήκαμε την πλέον κατάλληλη ευκαιρία ώστε να εκφράσουμε συνολικά την αγάπη μας για τον Biggie, κάτι που μόνο περιστασιακά έχουμε κάνει. Διαβάστε το αφιέρωμα φόρο τιμής του Vibe Rated, όχι στον καλύτερο, αλλά σίγουρα στον πιο «άρρωστο» mc που «γέννησε» ποτέ αυτή η μουσική. Στο κάτω κάτω, Biggie Smalls is the illest.
Ξέρουμε και ξέρετε σχεδόν τα πάντα για την σύντομη ζωή του. Δύο δίσκοι (ένας ουσιαστικά όσο ήταν εν ζωή) ήταν αρκετοί ώστε ο Biggie να δημιουργήσει τέτοιο ντόρο γύρω από το όνομα του, ο οποίος θα κρατά ακόμα και όταν το Vibe Rated πάψει να υφίσταται. Λίγο η κόντρα του με τον Tupac, λίγο το συνεχές limit up της Bad Boy Records εκείνη την εποχή, πολύ η αβίαστη ικανότητα του να σηκώσει όλη την rap Νέα Υόρκη στις πλάτες του ήταν τα βασικά στατιστικά μιας υστεροφημίας η οποία κρατάει, τόσο ακέραια και αψεγάδιαστα όπως και την περίοδο που άρχισε να δημιουργείται. Ή μήπως ξεχνάω κάτι; Φτωχό μου φαίνεται, κάτι θα ξεχνάω.

Ξεχνάω φυσικά, το ότι ο Notorious BIG ακόμα και τόσα χρόνια μετά την «φυγή» του παραμένει ένα από τα πιο υπολογίσιμα ονόματα στην ατέρμονη ψηφοφορία για τον καλύτερο rapper που έχει περάσει πότε από στούντιο. Η θεματολογία του; Μετά βίας θα έφταναν στίχοι του ως το προαύλιο κάποιου Πανεπιστημίου. Η δισκογραφία του; Περιορισμένη. Το ταλέντο του; Δυσεύρετο και μοναδικό. Μοναδικό λέγω, αφού καλύτεροι rappers του Big Poppa πολύ πιθανόν και να υπάρχουν. Rappers σαν αυτόν όμως όχι. Κανείς. Πουθενά. Ο άνθρωπος που έδωσε σάρκα και οστά στην έννοια του flow(ing) έφυγε, παίρνοντας μαζί του μια απαράμιλλη τεχνική που κανείς μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει. Και επαναλαμβάνομαι λέγοντας πως ο Notorious δεν ήταν Ο καλύτερος, αλλά σίγουρα ήταν μοναδικός. Είναι μοναδικός. Θα αποτελεί σίγουρα μεγάλη χαρά να είσαι Ο ένας. Ο καλύτερος. Ο GOAT. Αλλά και πάλι, ποιος νοιάζεται για μια θέση πιο γραφική κι από το ίδιο το Πήλιο;

Κλείστε τα φώτα Ενσωμάτωση 

Ακόμα κι αν ο Biggie, για διάφορους λόγους και ενδεχομένως μικρόνοους, δεν χαίρεται την καθολική αποδοχή δίπλα από τον Άγγελο (ή τον Διάβολο) του Αρκά, ένα είναι σίγουρο. Είναι πολύ πιο δελεαστικό να είσαι ο πιο «κάτι», από το να είσαι ο καλύτερος. Ο πιο τεχνίτης και μαέστρος στο μικρόφωνο, ο πιο άρρωστος στα σενάρια που έπλαθε και ερμήνευε, ο πιο easy listening rapper, που θα σαγήνευε και τα πιο απαίδευτα αυτιά. Έτσι είναι το rap. Εγωιστική μουσική. Πάντα πρέπει να είσαι κάτι. Κι αφού ο Biggie έπρεπε να είναι κάτι, επέλεξε την μοναδικότητα. Και το κατάφερε.

Ο χοντρός από το Brooklyn είπε όλα αυτά που μοιραία έζησε και έγινε μέρος τους. Παθιασμένος με τον θάνατο, τον προκάλεσε στα ίσια, κι αυτός του εμφανίστηκε στις 9 Μαρτίου του 1997. Αν θυμάμαι κάτι από εκείνη την χρονιά είναι το χρίσμα της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Τίποτα άλλο. Αρκετά μεγάλος για να συνειδητοποιήσω τον χαμό ενός καλλιτέχνη, αρκετά μικρός για να αντιληφθώ τι σήμαινε ο χαμός του Biggie για το παγκόσμιο hip hop. Αν ο εκλιπόντας συναντούσε τον Wes Craven εν ζωή, ο τελευταίος θα έγραφε τα σενάρια που ποτέ δε τόλμησε να φανταστεί, αρκούμενος απλά στις ποσότητες «καπνού» που θα κατέκλυζαν τον εγκέφαλο του Notorious. Δυστυχώς, η τύχη τα έφερε έτσι κι ένα από τα πιο απέραντα καλλιτεχνικά μυαλά μας άφησε νωρίς. Είμαι σχεδόν σίγουρος, ότι στην Κόλαση ψάχνουν τρόπους να εξαγνίσουν την ψυχή και το στόμα του BIG αφού μέχρι την ημερομηνία του θανάτου του, δε θυμάμαι να πέθανε κανένας άλλος τόσο γοητευτικά αμαρτωλός νους. Rest In Peace Notorious BIG