English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

ELVIS PRISLEY - 34 χρόνια από τον Θάνατο του βασιλιά της Ροκ εν Ρολ

www.tips-fb.com
Πριν από 34 χρόνια χάσαμε τον  ELVIS PRISLEY τον βασιλιά της Ροκ εν Ρολ και όχι μόνο.....
                           

                                       

Έλβις Άρον Πρίσλεϊ γεννήθηκε στο Τουπέλο του Μισισίπι. Γνωστός και με το προσωνύμιο "Βασιλιάς της Ροκ εν Ρολ" και "Βασιλιάς" (αγγ. "The King"), ήταν τραγουδιστής, μουσικός και ηθοποιός ενώ θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες των τελευταίων 50 ετών.


                                     


Ξεκίνησε τραγουδώντας μουσική rockabilly για την εταιρεία Sun Studios, με πολλά κομμάτια ρυθμικής μπλουζ, gospel και Κάντρι, ενώ ο συνδυασμός όλων αυτών των οδήγησε προς την καθαρή μουσική Ροκ εν Ρολ. Επιτυχία γνώρισε όμως και με μπαλάντες αλλά και με κομμάτια κάντρι (Κάντρι), μπλουζ, ποπ, φολκ, αγγίζοντας κάποιες στιγμές ακόμη και τη τζαζ. Μπορούσε να ερμηνεύσει πολλά είδη μουσικής, πάντα με την ίδια επιτυχία, χάρη στην ευέλικτη φωνή του.

Ο Έλβις Πρίσλεϊ κυκλοφόρησε 75 άλμπουμ από το 1956 ως το 1977. Υπολογίζεται πως μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο αντίτυπα, περισσότερα από κάθε άλλο καλλιτέχνη. Πολλά από αυτά έγιναν χρυσά ή πλατινένια, ακόμη και περισσότερες από μια φορές. Εκτός αυτών, τιμήθηκε με 14 υποψηφιότητες για βραβείο Γκράμι, εκ των οποίων 3 φορές ήταν νικητής. Στην ηλικία των 36 ετών τιμήθηκε με το Grammy Lifetime Achievement Award για το σύνολο της καριέρας του.

Εκτός από την καριέρα του στη μουσική, ο Πρίσλεϊ εμφανίστηκε και σε 33 κινηματογραφικές ταινίες. Αν και δεν είχαν κριτική επιτυχία, ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρες. Ακόμη, ιστορικές έχουν μείνει οι τηλεοπτικές εμφανίσεις του και τα ειδικά αφιερώματα.


                     

Πέθανε πρόωρα το 1977 σε ηλικία 42 ετών από καρδιακή αρρυθμία, κυρίως λόγω της κακής διατροφής, των εξαντλητικών ωραρίων αλλά και των φαρμάκων που χρησιμοποιούσε σε μεγάλες ποσότητες. Παρόλα αυτά, μετά το θάνατο του, υπήρξε σύγχυση, ακόμη και φημολογία πως ο Πρίσλεϊ ζει έως και σήμερα.

                                                   
                           


Είπαν για τον Ελβιs ....

«Από το Τούπελο του Μισισίπι, από το Μέμφις του Τενεσί προέκυψε αυτός ο “γυναικάς”, ντυμένος με πράσινο κοστούμι από δέρμα καρχαρία και φορώντας σκιά στα μάτια. Αυτός ο φορτηγατζής-δανδής που πρέπει να ρίσκαρε το τομάρι του με το να φέρεται τόσο “μαύρα” και να ντύνεται τόσο “γκέι”. Εκεί δεν ήταν Νέα Υόρκη ή έστω Νέα Ορλεάνη. Εκεί ήταν Μέμφις στα φίφτις. Αυτό ήταν πανκ-ροκ. Ηταν ανταρσία. Ο Ελβις άλλαξε τα πάνταμουσικά, σεξουαλικά, πολιτικά. Με τον Ελβις είχες τα πάντα. Εβρισκες τα πάντα σε αυτή την εύκαμπτη φωνή και το σώμα. Οπως άλλαζε αυτό το σώμα, άλλαζε και ο κόσμος ολόκληρος. Ηταν το ίνδαλμα της δεκαετίας του ΄50 που εξελίχθηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις των σίξτις... και ξαφνικά τίποτε. Στη δεκαετία του 1970 μεταμορφώθηκε σε διασημότητα και περιέργως όσο περισσότερο προσγειωνόταν στη Γη τόσο πιο “θεός” γινόταν για τους θαυμαστές του».

ΜΠΟΝΟ (U2)

«Εγώ είμαι απλώς ένας τραγουδιστής. Ο Ελβις ήταν η ενσάρκωση ολόκληρης της αμερικανικής κουλτούρας».

ΦΡΑΝΚ ΣΙΝΑΤΡΑ

«Ο Ελβις ήταν ο καλύτερος, ο μοναδικός. Αυτός ξεκίνησε τα πάντα. Του αξίζει η αναγνώριση».

ΤΖΙΜ ΜΟΡΙΣΟΝ (ΤHE DΟΟRS)

«Η μεγαλύτερη επιθυμία στη ζωή μου ήταν να γίνω τόσο “μεγάλος” όσο ο Ελβις Πρίσλεϊ. Πριν από τον Ελβις δεν υπήρχε τίποτε. Αν δεν υπήρχε ο Ελβις, δεν θα είχαν δημιουργηθεί οι Μπιτλς».

ΤΖΟΝ ΛΕΝΟΝ

«Ο Ελβις Πρίσλεϊ ηχογράφησε ένα δικό μου τραγούδι. Αυτό είναι και το τραγούδι που εκτιμώ περισσότερο από τις συνθέσεις μου. Λεγόταν “Τomorrow Ιs Α Long Τime”.Τo έγραψα αλλά δεν το ηχογράφησα ποτέ».

ΜΠΟΜΠ ΝΤΙΛΑΝ

«Ο Ελβις Πρίσλεϊ ήταν η μεγαλύτερη καλλιτεχνική δύναμη του 20ού αιώνα. Επέβαλε τον ρυθμό στα πάντα και άλλαξε τα πάντα:τη μουσική, τη γλώσσα, τα ρούχα».

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΜΠΕΡΝΣΤΑΪΝ

«Ο Πρίσλεϊ είχε τέτοια δυναμική παρέμβαση στη φαντασία του κόσμου ώστε θα μπορούσε να αναλάβει τον Λευκό Οίκο».

ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΝΙΞΟΝ

«Θυμάμαι όταν ήμουν εννέα χρόνων και καθόμουν μπροστά στην τηλεόραση παρακολουθώντας μαζί με τη μητέρα μου το σόου του Εντ Σάλιβαν με καλεσμένο τον Ελβις Πρίσλεϊ. Θυμάμαι ότι την κοίταξα στα μάτια και της είπα: “Θέλω να γίνω σαν κι αυτόν”».


ΜΠΡΟΥΣ ΣΠΡΙΝΓΚΣΤΙΝ



Κάποια πράγματα που ξέρουμε γι΄ αυτόν .....

Ηταν κάτοχος μαύρης ζώνης στο καράτε. Την «τέχνη» τού τη δίδαξε ο καρατέκα Γιούργκεν Σέινταλ το 1958, κατά το διάστημα της στρατιωτικής θητείας του στη Γερμανία. Η αγάπη του για το άθλημα κράτησε για όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Στη διάρκεια της 20χρονης καριέρας του ηχογράφησε περισσότερα από 600 τραγούδια αλλά δεν έγραψε ούτε ένα από αυτά.

Κέρδισε μόνο τρία βραβεία Γκράμι και όλα αφορούσαν γκόσπελ ηχογραφήσεις του.

Δεν πάχυνε... τυχαία: από μικρό παιδί έτρωγε πάρα πολύ. Λίγο μετά τα 20 χρόνια του είχε δηλώσει στο περιοδικό «Country Song Roundup» ότι μπορούσε να φάει στην καθισιά του οκτώ deluxe τσίζμπεργκερ, δύο σάντουιτς μπέικονντομάτα-μαρούλι και τρία μιλκσέικ. Φορούσε στον λαιμό του έναν σταυρό, το εβραϊκό γράμμα τσάι και το άστρο του Δαβίδ γιατί, όπως έλεγε χαρακτηριστικά, «δεν θέλω να μείνω έξω από τον Παράδεισο για τεχνικούς λόγους».

Το 2002 ο Ελβις Πρίσλεϊ κατέλαβε για 18η φορά τη Νο 1 θέση των βρετανικών τσαρτς με το ριμίξ στο «Α Little Less Conversation» καταρρίπτοντας έτσι το σχετικό ρεκόρ των Μπιτλς ως ο καλλιτέχνης με τα περισσσότερα Νο 1 στη Μεγάλη Βρετανία.

Εν συνόλω ο Ελβις πούλησε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δίσκους παγκοσμίως, περισσότερους από κάθε άλλον στα χρονικά της μουσικής βιομηχανίας.

Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια δίσκοι του πουλήθηκαν την ημέρα του θανάτου του, στις 16 Αυγούστου 1977.




Ενα από τα δύο αμερικανικά γραμματόσημα με θέμα τον Ελβις Πρίσλεϊ που κυκλοφόρησαν τον Φεβρουάριο του 1992


Πράγματα που δεν ξέρατε για τον Elvis Presley








Ο Elvis Presley έζησε από το 1934 μέχρι τις 16 Αυγούστου του 1977 και έγινε γνωστός ως ο "Βασιλιάς της Rock & Roll". Ένας από τους μεγαλύτερους stars που πέρασαν ποτέ από την παγκόσμια μουσική βιομηχανία. Ξέρουμε πολλά για αυτόν, υπάρχουν όμως ακόμα περισσότερα που δεν έχουμε ακούσει ποτέ...

• Elvis σημαίνει «Παν-σοφός» στην αρχαία σκανδιναβική γλώσσα


• Έρευνες έδειξαν ότι η λέξη Elvis είναι ένας από τους πιο διάσημους κωδικούς σε Η.Υ.


• Όταν ήταν 10 χρονών τραγούδησε το “Old Shep” σε παιδικό διαγωνισμό ταλέντων. Πήρε την 5η θέση.


• Όταν ήταν 11 είχε ζητήσει για δώρο ένα ποδήλατο. Οι γονείς του δεν μπορούσαν να του το αγοράσουν, έτσι του πήραν μια κιθάρα.


• Πλήρωσε για την πρώτη του ηχογράφηση. Έδωσε 4 δολάρια στο ”Sun Studio” για να ηχογραφήσει δύο τραγούδια για την μητέρα του.


• Ο Elvis ηχογράφησε περίπου 600 με 1200 τραγούδια, ανάλογα με το εάν η λίστα περιλαμβάνει ατελείς ηχογραφήσεις, επανεκτελέσεις κλπ.


• Κάποιες φορές υπέγραφε αυτόγραφα στα στήθη των θαυμαστριών του… Elvis στο αριστερό Presley στο δεξί!


• Μισούσε το ψάρι και δεν άφηνε ούτε την κόρη του Priscilla να φάει


• Του άρεσε να καπνίζει λεπτά γερμανικά τσιγάρα


• Έβαφαν τα μαλλιά του για να φαίνονται πιο μαύρα στην τηλεόραση


• Συνήθιζε να βάφει και τις βλεφαρίδες του, πράγμα που του δημιούργησε προβλήματα στην υγεία του αργότερα
• Λέγεται ότι είχε έκταση τρεις οκτάβες


• Είχε ένα ελαφρό τραύλισμα


• Σε κάποια φάση της ζωής του είχε φτάσει τα 113 κιλά


• Πήρε περίπου 10,000 χάπια με συνταγές γιατρών τον τελευταίο χρόνο της ζωής του