English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

8 Λόγοι Για Να Μην Ξεχάσεις Ποτέ Τον Freddie Mercury

www.tips-fb.com


Διαβάζοντας τόσα αφιερώματα στη μνήμη μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που πέρασαν από την παγκόσμια μουσική σκηνή, παρατηρώντας με συγκίνηση μέσω youtube το 48ωρο, αποκλειστικό streaming της ιστορικής συναυλίας που πραγματοποίησαν οι Queen το 1986 στο στάδιο Wembley -που προβάλλεται σε «διαδικτυακή πρώτη» με αφορμή τη συμπλήρωση 65 χρόνων από τη γέννηση του Freddie Mercury- θα θυμηθείς όλες τις glam αφίσες του που κοσμούσαν το παιδικό δωμάτιό σου, τις «πρόβες» που έκανες στο μπάνιο τραγουδώντας το Bohemian Rhapsody, το We are the Champions που θα ήθελες να ακούσεις όταν ο Αργύρης Καμπούρης σήκωνε το Ευρωπαϊκό το 1987.

Συνειδητοποιώντας ότι σήμερα ο Freddie θα γιόρταζε τα 65 του χρόνια, θα ήταν ένας μεσόκοπος πλην καλοδιατηρημένος κύριος, θα είχε ενδεχομένως προσπαθήσει να υιοθετήσει παιδί με τον σύντροφό του και ίσως δεχόταν πρόταση συνεργασίας από τη Lady Gaga. Όσο για την προσφορά του στη μουσική, κάθε εικασία μάλλον είναι άτοπη και η φαντασία δεν θα είχε τον κατάλληλο επικοινωνιακό τρόπο για να τη διευκρινίσει σε όλους.
Εξάλλου ο Freddie είναι πολύ περισσότερα από έναν μουσικό που αγαπάς, έναν ερμηνευτή που σε συνεπαίρνει, είναι μέρος της ζωής σου, κομμάτι του συλλογικού υποσυνείδητου, αφού:
1.Όπως έλεγε και ο ίδιος για τον εαυτό του: «I’m just a musical prostitute, my dear. I won’t be a rock star. I will be a legend».

2. Εκτός από χαρισματικός ερμηνευτής ο Freddie Mercury είχε την ικανότητα να συγκινεί κάθε θεατή που παρακολουθούσε τις συναυλίες του, να επικοινωνεί και να κλιμακώνει τα συναισθήματα σε καθέναν από τους 150.000 θεατές που γέμιζαν το στάδιο Wembley. «Πάντα θαύμαζα τους άνδρες που φορούν κολάν. Τον είδα live μόνο μια φορά και ακριβώς όπως το έχουν περιγράψει και άλλοι, ο άνθρωπος αυτός μπορεί να κρατήσει ολόκληρο το κοινό στην παλάμη του». Τάδε έφη David Bowie…

3. Η φωνή του σε πλήρη έκταση έφτανε τις τέσσερις οκτάβες.

4. Για την προώθηση του 6λεπτου Bohemian Rapsody, η διάρκεια του οποίου αρχικά κατακρίθηκε έντονα από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς που είχαν συνηθίσει σε τρίλεπτα tracks, οι Queen δημιούργησαν ένα video το οποίο αποτελεί ουσιαστικά τον πρόδρομο του video clip στην ιστορία της μουσικής.

5. Τα Bohemian Rapsody και Crazy Litle Thing Called Love αποτέλεσαν την έμπνευση για τη χορογραφία που ερμήνευσε το βασιλικό μπαλέτο του Λονδίνου, για φιλανθρωπικό σκοπό τον Αύγουστο του 1979. Οι συνθέσεις του Freddie Mercury παίχτηκαν από συμφωνική ορχήστρα, ενώ ο ίδιος τραγούδησε και είχε ρόλο χορευτή στο μπαλέτο. Αν και χαρακτήρισε την επίπονη προετοιμασία του «δολοφονική», οι θεατές τον καταχειροκρότησαν όρθιοι.

6.  Στην αρχή της δεκαετίας του ’80 ο frontman των Queen τέμνει το hard rock κατεστημένο στιλ της εποχής, τις αναστολές των «ροκάδων» και τις περιττές τρίχες. Εμφανίζεται με τα μαλλιά του κουρεμένα και μουστάκι στο πρόσωπό του. Αν και στην πορεία έγινε σήμα κατατεθέν του καλλιτέχνη και τροφοδότησε το ιδεατό αρκετών μυστακοφόρων της δεκαετίας σε όλο τον κόσμο (αν αμφιβάλεις δες παλιά  άλμπουμ των γονιών σου), αποτελώντας ανεξήγητο trend, η επίσημη πρώτη για το νέο look του, που πραγματοποιήθηκε μέσα από το video clip του «Play the game», είχε σαν αποτέλεσμα χιλιάδες γράμματα και οργισμένα ξυραφάκια να καταφθάνουν συνοδεία ή και κατά μόνας στα γραφεία του επίσημου fan club του συγκροτήματος με σαφές υπονοούμενο στον τραγουδιστή.

7. Πολλά είναι τα συγκροτήματα που επηρεάστηκαν από τις συνθέσεις αλλά και τους μουσικούς πειραματισμούς των Queen. Θα ήταν υπερβολή να παραδεχθείς ότι η μισή σου δισκοθήκη αποτελείται από «επαγγελματίες» μουσικούς- fan των Queen. Θα ήταν υπερβολή να θεωρήσεις ότι η σύγχρονη rock και hard rock στηρίζεται στις καινοτομίες του Freddie Mercury και της παρέας του. Οπότε ας «μειοδοτήσεις» ασφαλώς με την παρατήρηση ότι πολλοί είναι οι τραγουδιστές που έστω κα για λίγο θέλησαν να γίνουν Freddie στη θέση του Freddie, με τον δικό τους τρόπο βεβαίως βεβαίως. Πάρε για παράδειγμα τις διασκευές που έχουν γίνει στα τραγούδια τους. Πάρε για παράδειγμα τη διασκευή των Metallica στο Stone Cold Crazy από τον δίσκο Sheer Heart Attack.

8. Αποχαιρέτισε για πάντα τη μουσική και το κοινό του με τον τρόπο που ήξερε καλύτερα: μέσω της μουσικής. Στον τελευταίο δίσκο των Queen, πριν τον θάνατό του Mercury, το Innuendo o ίδιος ο frontman γράφει το κύκνειο άσμα του. Με τα These Are The Days Of Our Lives και The Show Must Go Onμοιράζεται την αγωνία για το αναπόφευκτο δίνοντας μια σπαρακτική ερμηνεία- σταθμό στην ιστορία της μουσικής.

www.inews.g