| |||
Για πολύ καιρό, οι ιστορικοί περιέγραφαν την ερωμένη του Αδόλφου Χίτλερ, Eύα Μπράουν, σαν μια κατά βάση απολιτική παρουσία δίπλα στον δικτάτορα. Παρότι εκείνος ήταν πάντα περισσότερο αφοσιωμένος στο κόμμα και τις ιδέες του παρά στην Εύα Μπράουν, εκείνη επέλεξε να «φύγει» μαζί του, σαν σήμερα, 30 Απριλίου του 1945.
Η κυρία Χίτλερ
Οι έρευνες για τις λεπτομέρειες της σχέσης του Χίτλερ με τη Μπράουν ξεκίνησαν όταν ο δικτάτορας ήταν ακόμη στη ζωή. Η μυστικότητα της σχέσης αυτής οφειλόταν σε πολιτική σκοπιμότητα αφού σύμφωνα με τον ίδιο τον Χίτλερ, το ότι ήταν ανύπαντρος «επιτελούσε τα μέγιστα» στην ειδωλοποίηση του από το γυναικείο κοινό του. Κανείς δεν γνωρίζει πότε η γνωριμία μετατράπηκε σε σχέση.
Το 1932, η Μπράουν προσπάθησε να αυτοκτονήσει με το όπλο του πατέρα της, κάτι που ερμηνεύεται από ορισμένους σύγχρονους της ως μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή του αφοσιωμένου στο κόμμα και τις ιδέες του Χίτλερ. Το 1935, η Εύα αποπειράται να αυτοκτονήσει και πάλι, αυτή τη φορά με υπνωτικά χάπια, ενώ στοιχεία δείχνουν πως η σχέση μετά από αυτό το περιστατικό έγινε πιο στενή.
«Μόνο η κα Μπράουν είναι πιστή και ανήκει σε μένα»
Η Μπράουν ήταν πιστή στον Χίτλερ μέχρι θανάτου, και αυτή η άνευ όρων πίστη ήταν που εκτιμούσε περισσότερο από όλα ο Φύρερ σε εκείνη αφού όπως έλεγε και ο ίδιος: «Μόνο η κα Μπράουν και ο Γερμανικός Ποιμενικός μου είναι πιστοί και ανήκουν σε μένα».
Στις αρχές Απριλίου του 1945 ήταν κάτι παραπάνω από φανερό ότι οι ημέρες του Ναζισμού ήταν μετρημένες. Η Εύα μετακόμισε στο Βερολίνο και εγκαταστάθηκε στα υπόγεια της Καγκελαρίας, όπου βρισκόταν το θωρακισμένο καταφύγιο του Φύρερ. Αρνήθηκε να φύγει και δήλωσε ότι θα παραμείνει κοντά του.
Στις 29 Απριλίου ο Αδόλφος Χίτλερ παντρεύτηκε τελικά την Εύα Μπράουν στο καταφύγιο της Καγκελαρίας, με τους Σοβιετικούς στρατιώτες να βρίσκονται ήδη στο Βερολίνο. Ο γάμος ήταν πολιτικός, με τη νύφη να φορά ένα μαύρο φόρεμα.
Την επομένη, 30 Απριλίου 1945, το ζεύγος Χίτλερ κλείσθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι σ' ένα δωμάτιο του καταφυγίου και αυτοκτόνησε με χάπια υδροκυανίου κι ενώ οι Σοβιετικοί απείχαν γύρω στα 500 μέτρα από την Καγκελαρία. Αμέσως μετά, τα δύο πτώματα αποτεφρώθηκαν. Την τέφρα τους βρήκαν οι πρώτοι στρατιώτες που εισήλθαν στο καταφύγιο μετά από λίγο. Οι σοβιετικοί τους έθαψαν μυστικά στο Μαγδεμβούργο μαζί με τα πτώματα της οικογένειας Γκέμπελς, που είχε αυτοκτονήσει ομαδικά.
«Ήμουν στο καταφύγιο όταν αυτοκτόνησε ο Χίτλερ»
Ο Rochus Misch είναι ο τελευταίος ζωντανός μάρτυρας του τέλους του Γερμανού δικτάτορα που εκτυλίχθηκε στο καταφύγιο της Καγκελαρίας στις 30 Απριλίου του 1945. Έχει διηγηθεί στο BBC:
«Ξαφνικά άκουσα κάποιον να φωνάζει στην ακόλουθο του Χίτλερ: «Linge, Linge, νομίζω ότι συνέβη». Εκείνοι είχαν προφανώς ακούσει κάποιον πυροβολισμό, εγώ όχι. Ο προσωπικός γραμματέας του Χίτλερ, Martin Bormann διέταξε να γίνει ησυχία. Όλοι άρχισαν να ψιθυρίζουν. Εγώ μιλούσα σε ένα τηλέφωνο, και επίτηδες μιλούσα δυνατά, ήθελα να ακούω κάτι. Δεν ήθελα να σκέφτομαι ότι ήμασταν μέσα σε ένα καταφύγιο θανάτου». «Ο Bormann διέταξε να ανοίξει η πόρτα. Είδα τον Χίτλερ σωριασμένο με το κεφάλι του στο τραπέζι. Η Eva Brown κείτονταν στον καναπέ με το κεφάλι της στραμμένο προς εκείνο. Είχε τα γόνατα σφιχτά στο στήθος. Φορούσε ένα βαθύ μπλε φόρεμα με λευκούς φραμπαλάδες. Δε θα το ξεχάσω ποτέ» περιέγραψε ο 92χρονος.
«Παρατηρούσα καθώς σκέπασαν τον Χίτλερ. Τα πόδια του προεξείχαν καθώς με προσπέρασαν μεταφέροντάς τον. Κάποιος μου φώναξε: «Τρέχε πάνω! Καίνε το αφεντικό!». Αποφάσισα να μην πάω γιατί είχα παρατηρήσει ότι ο Mueller της Γκεστάπο ήταν εκεί - και αυτός δεν ερχόταν σχεδόν ποτέ. Είπα στον σύντροφο μου τον Hentschel, τον μηχανικό: «ίσως μας σκοτώσουν επειδή είμαστε οι τελευταίοι μάρτυρες».
Αδημοσίευτες φωτογραφίες από το καταφύγιο του Χίτλερ στο Βερολίνο
Τον Απρίλιο του 1945, όταν τα γερμανικά και τα ρωσικά στρατεύματα έδιναν άγριες μάχες στους δρόμους, για τον έλεγχο της γερμανικής πρωτεύουσας, γινόταν όλο και πιο σαφές ότι οι Σύμμαχοι θα κέρδιζαν τον πόλεμο. Περίπου δυο εβδομάδες πριν η μάχη τελειώσει, ο 33χρονος φωτογράφος του Life, William Vandivert, βρέθηκε στο προσκήνιο των συγκρούσεων και φωτογράφισε το κατεστραμμένο Βερολίνο και το καταφύγιο του Χίτλερ. (*Για να δείτε ολόκληρες τις φωτογραφίες πατήστε πάνω τους)
Η Oberwallstrasse, οδός στο κέντρο του Βερολίνου.
«Eίδε» τις πιο σφοδρές μάχες μεταξύ γερμανικών και ρωσικών στρατευμάτων.
«Eίδε» τις πιο σφοδρές μάχες μεταξύ γερμανικών και ρωσικών στρατευμάτων.
Το αρχηγείο του Χίτλερ στο καταφύγιο του Βερολίνου.
Καμμένο μερικώς από τους Γερμανούς που υποχωρούσαν και κατεστραμμένο από την εισβολή των Ρώσων.
Καμμένο μερικώς από τους Γερμανούς που υποχωρούσαν και κατεστραμμένο από την εισβολή των Ρώσων.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη μάχη του Βερολίνου και αμέτρητοι έμειναν άστεγοι. Παρά την καταστροφή της πόλης, ωστόσο, ήταν ο θάνατος του Χίτλερ και της επί χρόνια συντρόφου του, Εύα Μπράουν, σε ένα άθλιο υπόγειο καταφύγιο, στις 30 Απριλίου 1945, που σηματοδότησε πραγματικά το τέλος του Γ' Ράιχ.
Σημειώσεις του φωτογράφου σχετικά με τις εικόνες που απαθανάτισε
και την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο καταφύγιο του Χίτλερ
και την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο καταφύγιο του Χίτλερ
Ο Vandivert ήταν ο πρώτος φωτογράφος που κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στο καταφύγιο του Χίλτερ, μετά την πτώση του Βερολίνου. Φωτογραφίες του, από το καταφύγιο και την κατεστραμμένη πόλη, δημοσιεύτηκαν στο LIFE τον Ιούλιο του 1945. Ορισμένες από αυτές δημοσιεύονται ξανά στο περιοδικό LIFE, μαζί, ωστόσο, με ανέκδοτες έως τώρα φωτογραφίες από το καταφύγιο του Χίλτερ και τους κατεστραμμένους δρόμους του Βερολίνου.
Πολεμικοί ανταποκριτές εξετάζουν τον καναπέ όπου φέρεται να αυτοκτόνησε ο Χίλτερ
Το σημείο όπου πιστεύεται ότι κάηκαν οι σοροί του Χίτλερ και της Εύας Μπράουν
Καπέλο αξιωματικού των SS με το πασίγνωστο έμβλημα «κρανίο θανάτου»
Κατεστραμμένο χρηματοκιβώτιο στο καταφύγιο του Χίτλερ
Πανοραμική φωτογραφία από το βομβαρδισμένο Βερολίνο
Αμερικανός στρατιώτης χαιρετά –ειρωνευόμενος- ναζιστικά στο κατεστραμμένο Sport Palace του Βερολίνου
Ρώσοι στρατιώτες προσπαθούν να μετακινήσουν έναν τεράστιο μπρούτζινο αετό.
Έμβλημα του ναζιστικού κόμματος.
Έμβλημα του ναζιστικού κόμματος.
Οι στήλες της εισόδου των κήπων της Καγκελαρίας.
Σκαλισμένα πάνω τους, τα ονόματα των Ρώσων που έπεσαν στον πόλεμο κατά των ναζί.
Σκαλισμένα πάνω τους, τα ονόματα των Ρώσων που έπεσαν στον πόλεμο κατά των ναζί.
Μια εικόνα εντελώς συμβολική.
Μια θρυμματισμένη υδρόγειος και μια προτομή του Χίτλερ ανάμεσα στα συντρίμμια.
Ακριβώς έξω από την Καγκελαρία του Γ’ Ράιχ.
Μια θρυμματισμένη υδρόγειος και μια προτομή του Χίτλερ ανάμεσα στα συντρίμμια.
Ακριβώς έξω από την Καγκελαρία του Γ’ Ράιχ.
Ο φωτογράφος William Vandivert. Πέθανε το 1992.
Πηγές : kathimerini.gr , http://tvxs.gr