English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Cesaria Evora- Η ξυπόλητη Ντίβα .. R.I.P

www.tips-fb.com


Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου η Cesaria Evora, η μεγαλύτερη ερμηνεύτρια  της μουσικής του Πράσινου Ακρωτηρίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία  70 ετών.

Η Cesaria ήταν από τις αγαπημένες τραγουδίστριες του ελληνικού κοινού. Δυστυχώς δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας μετά την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς που υποβλήθηκε στο Παρίσι πέρυσι.

Γεννήθηκε στο Πράσινο Ακρωτήρι το 1941 στο Μιντέλο ενώ σε ηλικία 7 ετών έμεινε ορφανή από πατέρα. Έμαθε να τραγουδά στην χορωδία του Ορφανοτροφείου ενώ η ίδια ασχολήθηκε με το παραδοσιακό ιδίωμα της Morna και της Colladeira.

H Cesaria, αν και έγινε γνωστη σε μικρή ηλικία στο Πράσινο Ακρωτήρι, λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και πολλών προσωπικών προβλημάτων σε ηλικία μόλις 20 ετών αναγκάστηκε να σταματήσει το τραγούδι για πάνω από 10 χρόνια! Αντιμετώπισε τον αλκοολισμό αλλά και τη φροντίδα των δύο παιδιών της.

Με τη βοήθεια του Bana, εξόριστου μουσικού στη Πορτογαλία, η Cesaria Evora αφήνει τη πατρίδα της και φτάνει στην Ευρώπη ενώ μετά από πρόσκληση του Zoze da Silva ηχογραφεί στο Παρίσι το πρώτο της  το 1988.



Δυσκολεύεται πολύ να εδραιωθεί στο μουσικό περιβάλλον της Γαλλίας καθότι οι περισσότεροι συναυλιακοί χώροι δεν γεμίζουν με Γάλλους παρά με μετανάστες από το Πράσινο Ακρωτήρι.
Το sodade όμως έγινε επιτυχία, ως το πρώτο τραγούδι στη Γαλλία που δεν είχε στίχους στα Γαλλικά.

Όταν μετά από χρόνια ρωτήθηκε τι σημαίνει για εκείνη «Sodade», στη ζωή της αλλά και ως πορτογαλικός όρος εκείνη απάντησε : «Sodade είναι το Πράσινο Ακρωτήρι, sodade είναι το σπίτι και ο λαός μου, sodade είμαι εγώ!!».

Κατάφερε με τη μουσική της να συνδυάσει τη παράδοση της μουσικής και της κουλτούρας της πατρίδας της με τα blues, τη Jazz και το fado.

Η ίδια είχε πει όταν την  ρώτησαν για το χαρακτηριστικό όνομα «Ξυπόλυτη ντίβα» : « Το να είσαι ξυπόλητος στο Πράσινο Ακρωτήρι είναι τρόπος ζωής και κάτι το φυσιολογικό. Το να είσαι ξυπόλητος  στην Ευρώπη ή στην Αμερική είναι τρόπος διαμαρτυρίας».

Η Cesaria αγαπήθηκε όσο λίγες τραγουδίστριες στην Ελλάδα.
Συνεργάστηκε με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Δήμητρα Γαλάνη και με πολλούς έλληνες μουσικούς.

Αν και είχε πάντα στο πρόσωπο της μια έκφραση θλίψης και σπάνια χαμογελούσε, η ίδια ήταν ένας πολύ απλός και ταπεινός άνθρωπος με αστείρευτο χιούμορ και διάθεση για ζωή.



Ο «Κόσμος 93.6» ήταν από τα πρώτα ραδιόφωνα που έπαιξαν τα τραγούδια της Cesaria Evora και αγκάλιασε τη μουσική του Πράσινου Ακρωτηρίου.

Η ίδια έκανε τη τιμή να έρθει στα studio της ελληνικής ραδιοφωνίας το 2004 και να παραχωρήσει συνέντευξη αν και η ίδια γενικώς απέφευγε με ευγένεια τα media.

Ο «Κόσμος 93.6» είχε τη τύχη να μεταδώσει και να παρουσιάσει μέρος της τελευταίας της συναυλίας που έδωσε στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2011 στο Θέατρο Λυκαβηττού που έμελλε να είναι και μια από τις  τελευταίες συναυλίες που έδωσε στη καριέρα της.

Όσοι γνωρίζαμε ότι η επιστροφή της θα σηματοδοτούσε και τη τελευταία της ευρωπαϊκή της τουρνέ, δυστυχώς αυτή ποτέ δεν ολοκληρώθηκε όταν στα τέλη Αυγούστου με μια ανακοίνωση από τη δισκογραφική της εταιρία αναφέρει ότι η ίδια σταματάει το τραγούδι, τις ζωντανές εμφανίσεις και όλες τις μουσικές δραστηριότητες.

Ουσιαστικά, η Cesaria Evora ήταν ο καλλιτέχνης που μας έδωσε τη δυνατότητα να μάθουμε και να ανακαλύψουμε λίγο γρηγορότερα τα ήθη, τα έθιμα τη μουσική και τη κουλτούρα του Πράσινου Ακρωτηρίου.



Θα τη θυμόμαστε πάντα με το θλιμμένο χαμόγελο της αλλά .... και με ένα τσιγάρο στο χέρι!!
»

Pamela Courson - Η " γυναικα " του Jim Morrison

www.tips-fb.com






Η Pam Courson ήταν το 'κοσμικό ταίρι' του Jim Morrison,ήταν η μούσα του, όπως φαίνεται σε πολλά τραγούδια του Jim που είχε γράψει γιαυτήν όπως το Love street, επίσης εμφανίζεται στο Celebration of the Lizard στους στοίχους : '“her dark red hair. The white soft skin”,  και επίσης στην τελευταία ωδή του Jim γιαυτήν στο 'Orange Country Suite'.


Στις 25 Απριλίου 1974 η Pamela πέθανε απο υπερβολική δόση ηρωίνης.








H Παμ γεννήθηκε στο Weed της  Καλιφόρνια στι; 22 του Δεκεμβρίου 1946, Πριν τη γνώρισει ο Morrison, είχε επαναστατήσει με το δικό τηςτρόπο, κόβοντας τα μαθήματα στο σχολείο, το κάπνισμα και έκανε ωτοστόπ  μέχρι το  L.A Δεν είναι γνωστό πότε συνάντησε τον Morrison. Στην ταινία του Όλιβερ Στόουν η συναντηση του  Τζιμ και της Παμ γίνεται στο  Venice Beach. Ο Ray Manzarek λέει πως η πρώτη τους συνάντηση έγινε στο London Fog, όπου οι Doors τραγουδούσαν τότε. 
Η Παμ ενδιαφερόταν  για το σχεδιασμό ρούχων  και τη μόδα και αργότερα με την ενίσχυση Morrison άνοιξε μια μπουτίκ στην Σάντα Μόνικα την οποία και ονόμασε "Θέμις" . Είχαν επενδύσει σημαντικά ποσά για τη διακόσμηση του καταστήματος, είχε φτερά στην οροφή και συνήθιζαν να αγοράζουν  τα πιο trendy ρούχα απο όλον τον κόσμο.








Η Παμ ήταν επίσης σαν τον  Morrison στην τόλμη και στην περιπέτεια, όπως την οδήγηση χωρίς φώτα στο Mulholland Drive (ένα δρόμο με στροφές). Η σχέση τους ήταν ασταθής και είχαν συχνά πολύ μεγάλους καυγάδες. Τόσο η Courson όσο και ο  Morrison ασχολήθηκαν με άλλους, αλλά πάντα επέστρεφαν ο ένας στον άλλον. Η Παμ ασχολήθηκε  με τα ναρκωτικά ,τα ναρκωτικά της επιλογής φαίνεται να ήταν η ηρωίνη. 








Η Παμ ήταν με τον Jim στο Παρίσι την άνοιξη του 1971, όταν πέθανε μυστηριωδώς στη μπανιέραν του σπιτιού τους.






Υπάρχει, επίσης, μία υπόθεση ότι το τραγουδι "Hotel California" των Eangles  έχει μεγάλη σχέση με την Παμ και τον Morrison.




Μετά το θάνατο του Μόρισον, η Παμ πήρε το θάνατό του πολύ άσχημα και κατηγόρησε τον εαυτό της γιαυτό. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Morrison μπορεί να είχε πάρει απο τηνηρωίνη της, και σε συνδυασμό με το αλκοόλ σταμάτησε η καρδιά του.  Η ζωή της μετά από Morrison κλιμακώθηκαν εκτός ελέγχου. Η Pamela είχει μηνύσει τιου Doors  για το μερίδιο του Morrison και όλων των δικαιωμάτων των δικαιωμάτων. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η Παμ έμπλεξε με την πορνεία μετά το θάνατο του Μόρισον, αλλά οι ισχυρισμοί αυτοί φαίνεται να μην επαληθεύονται , και να προέρχονται από αυτούς που είχαν  έχθρα προς Courson.



 Λίγο πριν το θάνατό της, η Παμ κέρδισε την αγωγή  κατά των  Doors . 










Η Pamela Courson ήταν μακροχρόνια σύντροφος του Jim Morrison απο το 1965 μέχρι και τη στιγμή που  τον βρήκε νεκρό σε μια μπανιέρα στις  3 Ιούλη του 1971 στη Γαλλία. Είχαν μια πολύ ταραχώδη σχέση, αλλά η Courson τελικά κατέληξε να κληρονομήσει ολόκληρη την περιουσία του Morrison.Ο Morrison άφησε τα πάντα στη διαθήκη του σε αυτήν.











Μετά το θάνατο του Μόρισον, η Courson πέθανε στις 25 Απριλίου του 1974, λιγότερο από τρία χρόνια μετά το θάνατο του Μόρισον από υπερβολική δόση ηρωίνης στον καναπέ του σαλονιού της σε αυτό το διαμέρισμα Los Angeles οπου εμενε μαζί με 2 φιλους της. Η διεύθυνση είναι 108 North Sycamore Ave. Los Angeles, CA 90036.




Αυτό ειναι το ποιστοποιητικό θανάτου της Pamela Courson


Θάφτηκε με το όνομα Pamela Susan Morrison. Οι γονείς της, Columbus και Peny Courson, κληρονόμησαν ολη τη περιουσία του Morrison, την οποία οι γονείς του Morrison αργότερα διεκδήκησαν αλλα έχασαν






Η Κατάθεση της Pamela Courson στην Αστυνομία μετά το θάνατο του Jim Morrison








Η Pamela Courson έδωσε την κατάθεση της στον αστυνομικό Jacques Manchez μετά το θάνατο του Jim Morrison. Η κατάθεση άρχισε στις 3.40pm και τελείςσε στις 6.40pm. Ο Alain Ronay ενήργησε ως μεταφραστής.



1. Pamela Susan COURSON, γεννημένη 22η Δεκεμβρίου, 1946 στην Weed, California. Είμαι άνεργη Αμερικανίδα και μένω στην οδό  που ζουν σε 17 rue Beautreillis 4 στο Παρίσι.


2. Είμαι η φίλη του κύριου Morrison με τον οποίο ζούσα πέντε χρόνια.




3. Τον περασμένο Μάρτιο, ήρθα στη Γαλλία με τον φίλο μου. Κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης σύντομης  παραμονής είχα βρει ενοικιαζόμενα καταλύματα στη διεύθυνση 17 Rue Beautreillis, στον τρίτο όροφο, στη δεξιά πλευρά. Ο φίλος μου ήταν συγγραφέας, αλλά ως επί το πλείστον ζούσε απο την προσωπική του περιουσία.


4. Πριν μείνουμε στη rue Beautreillis, ο φίλος μου και εγώ μείναμε για τρεις εβδομάδες στο Hotel de Nice, rue de Beaux Arts, νομίζω, και ενώ ήμασταν εκεί ο φίλος μου ήταν αρρώστησε, και έκανε παράπονα για τη  δυσκολία στην αναπνοή του., επίσης, είχε βήχαπου κρατούσε όλη τη νύχτα. Κάλεσα έναν γιατρό από το ξενοδοχείο που του έδωσε χάπια για το άσθμα, αλλά ο φίλος μου δεν ήθελε να δει άλλους γιατρούς γιατί ποτέ δεν φρόντιζε τον εαυτό του στα σοβαρά. Δεν μπορώ να πω ακριβώς ποιος είναι ο γιατρός, και δεν έχω κρατήσει τη συνταγή. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης παραμονής του στο Λονδίνο, ο φίλος μου είχε ήδη βιώσει τα ίδια προβλήματα. 


5. Χθες το βράδυ είχα γευματίσει με έναν άλλο φίλο μου, και ο φίλος μου που πέθανε  πήγε σε άλλο εστιατόριο με δική του παρέα, πιθανότατα στην γύρω περιοχή. Όταν ο φίλος μου επέστρεψε από το εστιατόριο, πήγαμε μαζί στον κινηματογράφο για να δούμε την Κοιλάδα του Θανάτου. Ο κινηματογράφος είναι δίπλα στο σταθμό του μετρό Le Pelletier, νομίζω ότι λέγεται  Layfayette. Ήρθαμε πίσω στο σπίτι γύρω στη μία , εγώ έπλυνα τα πιάτα και ο φίλος μου παρακολουθούσε ένα ερασιτεχνικό φιλμ από έναν προβολέα. Ο φίλος μου φαινόταν υγειής εκείνη τη νύχτα και μου  φάνηκε πολύ χαρούμενος. Ωστόσο, πρέπει να πω, οτι ο φίλος μου δεν παραπονιόταν ποτέ ουτε και όταν είχε προβλήματα υγείας, , δεν ήταν στη φύση του. Στη συνέχεια ακούγαμε κάποια αρχεία μουσικής ξαπλωμένοι στο κρεβάτι μας. Νομίζω ότι πήγαμε για ύπνο στις 2:30 π.μ. περίπου, αλλά δεν μπορώ να το πω ακριβώς γιατί η μνήμη μου δυσκολεύεται να θυμηθεί.


6.  Όχι, δεν είχαμε καμία σεξουαλική επαφή χθες το βράδυ.
7. Περίπου 3:30 π.μ. νομίζω, επειδή δεν υπήρχε και ρολόι στο υπνοδωμάτιο και δεν  είχα προσέξει την ώρα, ξύπνησα από τον θόρυβοπου έκανε ο φίλος μου έχοντας δυσκολία στην αναπνοή. Η αναπνοή του ήταν θορυβώδης και σκέφτηκα ότι ήταν σαν αναπνοή  πνιγμού. Ήταν θορυβώδης .... Κούνησα το φίλο μου, τον χαστούκισα μερικές φορές για να τον ξυπνήσω,  και ξύπνησε. Τον ρώτησα τι είχε. Ήθελα να καλέσω  γιατρό. Εκείνος σηκώθηκε, περπάτησε  στο υπνοδωμάτιο και στη συνέχεια μου είπε ότι ήθελε να κάνει μπάνιο.Κατευθύνθηκε προς το μπάνιο και άφησε το νερό να τρέχει. Όταν ήταν στο μπάνιο με φώναξε και μου είπε ότι ένοιωθε άρρωστος και ήθελε να κάνει εμετό.Πήγα στη κουζίνα και πήρα ένα πορτοκαλί μπωλ. Εκείνος άρχισε να κάνει εμετό αυτά που είχε φάει και νομίζω ότι υπήρχε αίμα σε αυτό. Άδειασα το μπωλ και αυτός ξαναέκανε εμετό αλλα με αίμα αυτη τη φορά.Ακολούθησε και τρίτη φορά ξανά το ίδιο. Κάθε φορά που αδειάζει το μπολ κάτω το νιπτήρα του μπάνιου, το έπλενα. Ο φίλος μου μου είπε τότε "Δεν αισθάνομαι άρρωστος, μή καλέσεις γιατρό, νιώθω καλύτερα. Τελείωσε!"  
Μου είπε «να πάω στο κρεβάτι» και είπε ότι όταν τελείωνε  το μπάνιο του και θα ερχόταν και αυτός.Εκείνη τη στιγμή μου φάνηκε ότι ο φίλος μου αισθάνθηκε καλύτερα, επειδή είχε ξανακάνει εμετό και το χρώμα του είχε καλυτερέψει λίγο. Πήγα πίσω στο κρεβάτι και αμέσως αποκοιμήθηκα. Με καθησύχασε. 


8. Δεν ξέρω πόση ώρα κοιμήθηκα. Ξύπνησα ξαφνικά και είδα ότι ο φίλος μου δεν ήταν ξαπλωμένος δίπλα μου. Έτρεξα στην τουαλέτα και είδα ότι ήταν ακόμα στο μπάνιο, και έτρεχε λίγο αίμα από το ρουθούνι του. Τον κούνησα, νομίζοντας ότι θα ξυπνήσει. Νόμιζα ότι είχε λιποθύμησε και ήταν αναίσθητος. Προσπάθησα να τον βγάλω από το λουτρό, αλλά δεν μπορούσα. Τότε μου τηλεφώνησε ο Κ. RONAY. Ήρθε με τη φίλη του,τ η Δεσποινίς Agnes Demy, και κάλεσαν, νομίζω, τη Πυροσβεστική Υπηρεσία ή την Αστυνομία. 


9. Ζω στις ΗΠΑ, στην ακόλουθη διεύθυνση : Norton 8216 Avenue, Λος Άντζελες, Καλιφόρνια. Η αδελφή μου ζει στην ίδια διεύθυνση και κανονικά ζω στην αδελφή μου.

10. Πάω να οργανώσω την κηδεία με τη βοήθεια του κ. RONAY .

11.Η  Δεσποινίς COURSON δεν μιλάει γαλλικά, ώστε ο κ. RONAY ενεργεί ως διερμηνέας.


Υπογραφή, 
PAMELA COURSON














»